Sök
Foton: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Jonathan vs Jonathan: "Tror båda slår rekordet"

I kväll inleds den sista matchveckan för säsongen i HockeyAllsvenskan. Vilka tvingas kvala? Vilka tar åttondeplatsen? Vilka gör Björklöven sällskap i finalen? I år riktas fokuset också på två poängsprutor, som slåss om att bli alla tiders poängplockare i ligan.

– Det enda rimliga är att tippa Dahlén som vinnare i poängligan tack vare att han har en poäng tillgodo och dessutom fler gjorda mål, analyserar hockeysverige.se's Joakim Englund.

Normalt sett vid den här tiden på året riktas allt fokus på streckstriderna. Även i år har vi en rysaravslutning kring de olika strecken, men uppmärksamheten riktas lika mycket mot en episk kamp om att bli poängkung. 

En duell vi knappt sett tidigare.

Inte nog med att fixstjärnan Jonathan Dahlén och uppstickaren Jonathan Johnson slåss om att vinna poängligan. Båda har dessutom chansen att passera Pär Arlbrandt och slå alla tiders poängrekord i HockeyAllsvenskan. Arlbrandt gjorde 77 poäng säsongen 08/09 och toppar tidernas poängliga. Men därefter är det Dahlén på 74 poäng och Johnson på 73. Duon har två matcher på sig att göra så många poäng som krävs för att komma ikapp, och förbi, Arlbrandt.

Hockeysverige.se's allsvenska krönikör Joakim Englund tror att de båda poängsprutorna kommer slå Arlbrandts tidigare så ouppnåeliga rekordnotering.

– Ja, jag tror faktiskt att båda lyckas med den bedriften. Jag är väldigt imponerad över båda två. Att båda, med två matcher kvar att spela, har goda chanser att slå poängrekordet säger en hel del om vilka säsonger båda spelarna har haft, säger Englund.

Jonathan Johnson i centrum.Jonathan Johnson i centrum.Foto: Andreas Forngren/Bildbyrån

Att Dahlén skulle vara uppe och slåss om poängligasegern trodde nog alla. Men få trodde att Jonathan Johnson mer eller mindre skulle kunna fördubbla sitt tidigare personbästa på 39 poäng.

– Jag är självklart är positivt överraskad över hans framfart i vinter. Dock är jag inte förvånad över hans högstanivå, som han visat prov på under ganska många säsonger nu. Desto mer överraskad är jag över jämnheten i spelet som, tillsammans med en välsmord kedjekonstellation, är de största faktorerna till den här säsongens framgångar. Bara en sådan sak som att han gått poänglös från endast elva matcher bevisar att han har haft en högre lägstanivå än vad han haft tidigare säsonger.

– Jag är däremot inte förvånad över att Dahlén återfinns i poängligatoppen. Det hade jag kallt räknat med. Däremot hade jag inte räknat med att han skulle vara med och utmana Arlbrandt om poängrekordet. 

HYLLAR KEDJEKOMPISARNA

Precis som i fallet Johnson vill Englund lyfta fram Dahléns kedjekompanjoner som nycklar till den otroliga succén.

– Jag vill lobba för en riktigt välkomponerad kedja med Jens Lööke och Albin Lundin som bidragande orsaker till att poängen trillat in i ett ruskigt tempo för Dahlén.  Både Modos och Timrås "leading line" har varit splittrade i omgångar, men endast under kortare perioder. På sistone har Timrå fått igång sin andralina med (Sebastian) Hartmann i spetsen, men utöver det har båda formationerna fått enormt förtroende i offensiva situationer och framförallt i powerplay. Det är ju en starkt bidragande orsak till framgångarna.

Trots den smått osannolika poängproduktionen från de båda Jonathan har faktiskt en annan spelare i serien ett ännu högre poängsnitt: Adam Tambellini. Han har gjort 1,66 poäng per match medan Dahlén har 1,51 och Johnson 1,46. Englund tror att kanadensaren hade kunnat utmana de båda övriga och hållit uppe snittet om han fått spela hela säsongen i Modo.

– Det hade han mycket väl kunnat göra. Tillsammans med (Patrik) Karlkvist och Johnson styr han deras power play från 'pointen' där han ofta banar väg för sina lagkamrater genom att kasta iväg stenhårda och ljudlösa handledsskott. Kort och gott hade han definitivt varit en spelare med stora möjligheter att vinna poängligan om han hade varit här hela säsongen.
– Det enda negativa jag har sett hos honom är att han har tendenser att lacka ur och ta frustrationsutvisningar ibland. Det är något han måste jobba med i en eventuell finalserie där framförallt (Alexander) Hellström och (Alex) Hutchings kommer ligga tight på honom.

Adam Tambellini hade också kunnat slå rekordet.Adam Tambellini hade också kunnat slå rekordet.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Pär Arlbrandt hade faktiskt ett ännu högre poängsnitt än Tambellini: 1,83. Men de allsvenska toppspelarnas produktion den här säsongen har också lett till en diskussion huruvida den svenska andraligan faktiskt är lika bra som den var i slutet av 00-talet och de inledande åren på 10-talet. Bland annat har en annan tidigare allsvensk poängkung, Conny Strömberg, hävdat att årets allsvenska är betydligt svagare.

"KVALITÉN HAR SJUNKIT"

Något som Englund också känner.

– Till viss del håller jag med. Kvalitén på Hockeyallsvenskan i sin helhet har sjunkit de senaste åren. Det har blivit en tydlig segregering bland klubbarna där ligan kan delas in i tre skikt. Topplagen, som blickar uppåt i seriesystemet, håller hög klass. De hade, även om det är svårt att jämföra tidsepoker med varandra, även varit topplag för ett decennium sedan.

Tror du att Dahlén och Johnson hade kunnat hävda sig som de gjort nu, även på den tiden?

– Båda spelarna hade absolut kunnat vara i toppen av poängligan även för tio år sedan. I alla fall om de hade spelat i lika välsmorda kedjekonstellationer som de gör idag.

Jonathan Dahlén.Jonathan Dahlén.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Modo har Tingsryd på hemmplan i kväll, och den klara tabellfyran BIK Karlskoga på bortaplan i säsongsavslutningen på fredag. Timrå möter redan serievinnande Björklöven hemma idag och avslutar mot Kristianstad, som då kan vara klara för kval, på fredag. Joakim Englund menar att det är "50/50" om vilket lag som har det bästa spelschemat under de avslutande dagarna av säsongen.

"DET ENDA RIMLIGA ÄR ATT TIPPA DAHLÉN"

Men den tidigare allsvenska backprofilen håller en av de båda stjärnorna som knapp favorit till att vinna poängligan, och därmed krönas till tidernas poängkung om hans tips slår in.

– Dahlén har gjort tre poäng mot Björklöven på tre matcher och även tre poäng mot Kristianstad på lika många matcher. Johnson å sin sida har gjort fyra poäng mot Karlskoga och två poäng mot Tingsryd på sammanlagt sex matcher. Enligt historiken går det alltså inte att urskilja någon spelare som har fördel gentemot den andra. 

– Det enda rimliga är att tippa Dahlén som vinnare i poängligan tack vare att han har en poäng tillgodo på Johnson och dessutom står på fler gjorda mål.

Tror du han får jubla över en finalplats med Timrå också?

– Just nu sitter Modo i förarsätet med bättre målskillnad, men jag har en känsla att Timrå luggar Modo på konfekten och kniper finalplatsen. Tingsryd och Kristianstad är för tillfället likvärdigt motstånd samtidigt som varken Björklöven eller Karlskoga har något att spela för. Frågan är snarare vilka Björklöven helst ser som motståndare i finalen?


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten