Foton: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Jonathan vs Jonathan: "Tror båda slår rekordet"

ANNONS
I kväll inleds den sista matchveckan för säsongen i HockeyAllsvenskan. Vilka tvingas kvala? Vilka tar åttondeplatsen? Vilka gör Björklöven sällskap i finalen? I år riktas fokuset också på två poängsprutor, som slåss om att bli alla tiders poängplockare i ligan.

– Det enda rimliga är att tippa Dahlén som vinnare i poängligan tack vare att han har en poäng tillgodo och dessutom fler gjorda mål, analyserar hockeysverige.se's Joakim Englund.

Normalt sett vid den här tiden på året riktas allt fokus på streckstriderna. Även i år har vi en rysaravslutning kring de olika strecken, men uppmärksamheten riktas lika mycket mot en episk kamp om att bli poängkung. 

En duell vi knappt sett tidigare.

Inte nog med att fixstjärnan Jonathan Dahlén och uppstickaren Jonathan Johnson slåss om att vinna poängligan. Båda har dessutom chansen att passera Pär Arlbrandt och slå alla tiders poängrekord i HockeyAllsvenskan. Arlbrandt gjorde 77 poäng säsongen 08/09 och toppar tidernas poängliga. Men därefter är det Dahlén på 74 poäng och Johnson på 73. Duon har två matcher på sig att göra så många poäng som krävs för att komma ikapp, och förbi, Arlbrandt.

Hockeysverige.se's allsvenska krönikör Joakim Englund tror att de båda poängsprutorna kommer slå Arlbrandts tidigare så ouppnåeliga rekordnotering.

– Ja, jag tror faktiskt att båda lyckas med den bedriften. Jag är väldigt imponerad över båda två. Att båda, med två matcher kvar att spela, har goda chanser att slå poängrekordet säger en hel del om vilka säsonger båda spelarna har haft, säger Englund.

Jonathan Johnson i centrum.Jonathan Johnson i centrum.Foto: Andreas Forngren/Bildbyrån

Att Dahlén skulle vara uppe och slåss om poängligasegern trodde nog alla. Men få trodde att Jonathan Johnson mer eller mindre skulle kunna fördubbla sitt tidigare personbästa på 39 poäng.

– Jag är självklart är positivt överraskad över hans framfart i vinter. Dock är jag inte förvånad över hans högstanivå, som han visat prov på under ganska många säsonger nu. Desto mer överraskad är jag över jämnheten i spelet som, tillsammans med en välsmord kedjekonstellation, är de största faktorerna till den här säsongens framgångar. Bara en sådan sak som att han gått poänglös från endast elva matcher bevisar att han har haft en högre lägstanivå än vad han haft tidigare säsonger.

– Jag är däremot inte förvånad över att Dahlén återfinns i poängligatoppen. Det hade jag kallt räknat med. Däremot hade jag inte räknat med att han skulle vara med och utmana Arlbrandt om poängrekordet. 

HYLLAR KEDJEKOMPISARNA

Precis som i fallet Johnson vill Englund lyfta fram Dahléns kedjekompanjoner som nycklar till den otroliga succén.

– Jag vill lobba för en riktigt välkomponerad kedja med Jens Lööke och Albin Lundin som bidragande orsaker till att poängen trillat in i ett ruskigt tempo för Dahlén.  Både Modos och Timrås "leading line" har varit splittrade i omgångar, men endast under kortare perioder. På sistone har Timrå fått igång sin andralina med (Sebastian) Hartmann i spetsen, men utöver det har båda formationerna fått enormt förtroende i offensiva situationer och framförallt i powerplay. Det är ju en starkt bidragande orsak till framgångarna.

Trots den smått osannolika poängproduktionen från de båda Jonathan har faktiskt en annan spelare i serien ett ännu högre poängsnitt: Adam Tambellini. Han har gjort 1,66 poäng per match medan Dahlén har 1,51 och Johnson 1,46. Englund tror att kanadensaren hade kunnat utmana de båda övriga och hållit uppe snittet om han fått spela hela säsongen i Modo.

– Det hade han mycket väl kunnat göra. Tillsammans med (Patrik) Karlkvist och Johnson styr han deras power play från 'pointen' där han ofta banar väg för sina lagkamrater genom att kasta iväg stenhårda och ljudlösa handledsskott. Kort och gott hade han definitivt varit en spelare med stora möjligheter att vinna poängligan om han hade varit här hela säsongen.
– Det enda negativa jag har sett hos honom är att han har tendenser att lacka ur och ta frustrationsutvisningar ibland. Det är något han måste jobba med i en eventuell finalserie där framförallt (Alexander) Hellström och (Alex) Hutchings kommer ligga tight på honom.

Adam Tambellini hade också kunnat slå rekordet.Adam Tambellini hade också kunnat slå rekordet.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Pär Arlbrandt hade faktiskt ett ännu högre poängsnitt än Tambellini: 1,83. Men de allsvenska toppspelarnas produktion den här säsongen har också lett till en diskussion huruvida den svenska andraligan faktiskt är lika bra som den var i slutet av 00-talet och de inledande åren på 10-talet. Bland annat har en annan tidigare allsvensk poängkung, Conny Strömberg, hävdat att årets allsvenska är betydligt svagare.

"KVALITÉN HAR SJUNKIT"

Något som Englund också känner.

– Till viss del håller jag med. Kvalitén på Hockeyallsvenskan i sin helhet har sjunkit de senaste åren. Det har blivit en tydlig segregering bland klubbarna där ligan kan delas in i tre skikt. Topplagen, som blickar uppåt i seriesystemet, håller hög klass. De hade, även om det är svårt att jämföra tidsepoker med varandra, även varit topplag för ett decennium sedan.

Tror du att Dahlén och Johnson hade kunnat hävda sig som de gjort nu, även på den tiden?

– Båda spelarna hade absolut kunnat vara i toppen av poängligan även för tio år sedan. I alla fall om de hade spelat i lika välsmorda kedjekonstellationer som de gör idag.

Jonathan Dahlén.Jonathan Dahlén.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Modo har Tingsryd på hemmplan i kväll, och den klara tabellfyran BIK Karlskoga på bortaplan i säsongsavslutningen på fredag. Timrå möter redan serievinnande Björklöven hemma idag och avslutar mot Kristianstad, som då kan vara klara för kval, på fredag. Joakim Englund menar att det är "50/50" om vilket lag som har det bästa spelschemat under de avslutande dagarna av säsongen.

"DET ENDA RIMLIGA ÄR ATT TIPPA DAHLÉN"

Men den tidigare allsvenska backprofilen håller en av de båda stjärnorna som knapp favorit till att vinna poängligan, och därmed krönas till tidernas poängkung om hans tips slår in.

– Dahlén har gjort tre poäng mot Björklöven på tre matcher och även tre poäng mot Kristianstad på lika många matcher. Johnson å sin sida har gjort fyra poäng mot Karlskoga och två poäng mot Tingsryd på sammanlagt sex matcher. Enligt historiken går det alltså inte att urskilja någon spelare som har fördel gentemot den andra. 

– Det enda rimliga är att tippa Dahlén som vinnare i poängligan tack vare att han har en poäng tillgodo på Johnson och dessutom står på fler gjorda mål.

Tror du han får jubla över en finalplats med Timrå också?

– Just nu sitter Modo i förarsätet med bättre målskillnad, men jag har en känsla att Timrå luggar Modo på konfekten och kniper finalplatsen. Tingsryd och Kristianstad är för tillfället likvärdigt motstånd samtidigt som varken Björklöven eller Karlskoga har något att spela för. Frågan är snarare vilka Björklöven helst ser som motståndare i finalen?


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM