Sök
TALANG 2020
Går i kusinens fotspår – Carl Jacobsson väljer Timrå, precis som Jonathan Dahlén gjorde.
Foton: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Nu väljer Jonathan Dahléns talangfulla kusin också Timrå

Jonathan Dahlén har gjort stor succé i Timrå – igen. Nu ska hans kusin Carl Jacobson flytta till Medelpad för spel i samma klubb. Givetvis inspirerad av Dahlén.
– Han rekommenderade gymnasiet och klubben, säger 15-åringen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Carl Jacobson har gjort sitt val. Till hösten lämnar han Stockholm och AIK för spel i Timrå – där hans kusin Jonathan Dahlén är den stora stjärnan i klubbens allsvenska representationslag. Kusinerna har en nära relation och givetvis valet av hockeygymnasium kommande höst påverkats av att Dahlén gått där och dessutom trivts både i klubben och på orten. 

Men hockeyintresset kommer kommer inte bara från Dahlén-klanen. 

– Det kommer från min pappa (Rikard) som själv inte fick spela så mycket hockey då han var liten, men han var väldigt intresserad. Däremot spelade han väldigt mycket fotboll, vilket jag också gjort, berättar Carl Jacobson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett café strax intill där Astrid Lindgren bodde under många år, vägg i vägg med Eastman-institutet och Vasaparken.
– Det var där allt började, men även tack vare min kusin är Jonathan Dahlén och hans pappa Ulf. Under familjemiddagarna pratar vi mycket hockey eftersom alla är intresserade och bryr sig. Dessutom är min andra kusin Johanna journalist och skriver mycket hockey. Hon spelade även basket på en väldigt hög nivå.


Carl Jacobson, som spelar center, har genom åren fått en hel del tips och råd från sin kusin. 

– Jag kommer ihåg alla ”almis-tider” vi varit på. Han har lärt mig väldigt mycket, skjuta direktskott och på volley…

På volley?

– (Skratt) Ja, han lobbade upp pucken så skulle jag träffa den precis när den nuddade marken. Sedan spelar vi mycket NHL online. Vi är väldigt tajta.

Hur ser du på hans karriär så här långt som hockeyspelare?
– Han har lyckats väldigt bra, vilket man inte minst ser i Hockeyallsvenskan. Han tog dessutom upp Timrå till SHL för två säsonger sedan.
– Tyvärr blev det lite tråkigt då han åkte över (Vancouver). Där tappade han lite av glädjen till hockey, men det märks att han har fått tillbaka den nu. Sedan är ”Jonte” alltid positiv, väldigt trevlig, glad och han surar inte över saker i onödan. Han koncentrerar sig på sitt eget i stället.

Jonathan och Ulf Dahlén.Jonathan och Ulf Dahlén.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

FÅR TIPS AV ULF DAHLÉN

Även om Carl Jacobson till största delen är uppväxt i Stockholms innerstad har han nära kopplingar till Östersund där Ulf Dahlén och hans frun Maria numera bor. 

– Hela släkten är därifrån. Mamma Linda (syster till Maria), pappa, farmor, farfar, mormor, kusiner… Alla bor där. Sedan har det blivit lite Sundsvall också efter det att Jonathan skulle gå andra året på hockeygymnasiet där och spela för Timrå.  

15-åriga talangen från Vasastan i Stockholm är inte ensam i familjen om att idrotta. 

– Min lillebror Philip är 06:a. Han spelar hockey i Brinken. Gustav ska fylla tio och spelar också i Brinken. Min syster Alice går på dans.
– Det blir nästan varje dag att jag och mina lillebrorsor spelar innebandy hemma. Gustav får sätta på sig ”techno-benskydden”. Sedan kör vi straffar. Det där kan sluta på olika sätt, slagsmål, gråtandes eller firandes, skrattar Carl Jacobsson och fortsätter:

– Sedan står han där i målet med Timrå-tröja där det står Dahlén på ryggen medan jag får vara AIK. Det blir också att vi spelar mycket NHL och FIFA tillsammans.


Har du haft Ulf Dahlén som bollplank något?
– Han brukar ringa ibland och ge mig lite tips. Varje gång vi träffats har han alltid haft något kul att säga, nya historier. Han är väldigt rolig och är en jag alltid kan skämta med. 

Johanna Dahlén har växt fram som en ny spännande journalist, inte minst inom hockeyn. 

– Jag är väldigt tajt med henne också. Hon är väldigt intresserad av hockey…


Kan du själv tänka dig att ge dig på hennes val av yrkesbana om det inte skulle bli hockey på heltid?

– Så långt har jag inte tänkt, men det låter ändå intressant och kul. Jag brukar läsa då hon göra sina intressanta intervjuer som är väldigt bra.RÖTTERNA I BRINKEN

Carl Jacobson inledde sin hockeybana på Östermalms IP för Brinken. 

– Anledningen till att jag började i Brinken var att jag bodde här på Upplandsgatan. Då var vi väldigt ofta här i Vasaparken och åkte skridskor. Jag spelade även fotboll där med pappa och min bror Philip.
– Samtidigt var Brinken enda innerstadsklubben. När jag var fem år började jag på hockeyskolan i Brinken. Tiden där var bara rolig. Jag tror aldrig jag haft tråkigt på en träning där. Det var bara skratt. Alla camper…, det var något utöver det vanliga. 

Vad ser du som det mest minnesvärda under din tid i Brinken?

– Kanske då vi åkte till Ryssland, Sankt Petersburg, och spelade en cup. Då representerade vi faktiskt Sverige. Vi mötte väldigt bra lag och vi kom näst sist. 

Carl Jacobson i AIK:s tröja.Carl Jacobson i AIK:s tröja.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur blev det aktuellt med spel i AIK?

– Jag spelade i Brinken i så länge det gick. Vi var dessutom väldigt bra. Sedan slogs vi ihop med Lidingö. Tre dagar innan man som spelare skulle bestämma vilken klubb man skulle spela för drog sig Lidingö ur. Då var det panik, men Vallentuna erbjöd att vi skulle slå ihop. Alla gick från Brinken till Vallentuna och spelade där under en säsong. Efter det gick jag till AIK.
– Det tog cirka 50 minuter att pendla ut till Vallentuna, vilket också syntes på betygen. Det blev jobbigt med sömn och allting. Nu har jag väldigt bra betyg och har ändå klarat mig bra, men jag kanske kunde haft ännu lite bättre om det inte varit för alla resor dit ut.
– I augusti förra året började jag provträna med AIK. Jag och en kompis var även och provtränade med Täby, men jag kom in i AIK så då körde jag på där. 

Carl Jacobson har också trivts väldigt bra under den här säsongen i AIK.


– Det har varit väldigt kul och det känns som jag har tagit väldigt stora steg framåt i min utveckling. Samtidigt har det väldigt varit lärorikt. Det jag utvecklat mest skulle jag säga är kampen, att vilja vinna.
– I Vallentuna förlorade vi fler matcher. Med AIK har det blivit mer tävling på varje träning och match. Det har varit en stor skillnad och, som sagt var, väldigt lärorikt.

"VIKTIGASTE ÄR ATT HA SKOJ"

Nu väntar en ny utmaning för talangen från Brinken. I augusti flyttar upp till Timrå för spel och skola. 

– Jag sökte hockeygymnasium. Timrå kom upp som ett väldig bra alternativ. Sedan var även Lidingö och Huddinge aktuellt om jag hade bott kvar hemma. 

Hur påverkades ditt val av Hockeygymnasium att din kusin gått där?

– Han har varit väldigt nöjd med hockeygymnasiet där och trivdes bra och gör så fortfarande. Han rekommenderade gymnasiet och klubben. 

Vilka förväntningar har du på tiden där uppe?

– Det ska bli väldigt kul. Jag vill utvecklas och försöka bli bättre varje träning. Jag spelar hockey för att det är kul så jag tycker det viktigaste ändå är att ha skoj när jag tränar och spelar. 

Vad tror du blir största utmaningen med att bo själv?
– Kanske laga mat, sova… Förbereda mig inför träning. Nu har jag bott själv under några dagar här hemma och då har jag faktiskt tagit ansvar. Jag har diskat och kommit i tid hit till jag ska träffa dig, avslutar Carl Jacobsson med ett skratt innan vi går ner mot Vasaparken för att ta några bilder. Vi passerar då bland annat den gamla fontänen utanför Eastmans institutet där poliserna blev skjutna i filmen ”Mannen på taket” baserat på boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle” av Sjöwall/Wahlöö.


FAKTA

Fem snabba med Carl Jacobson

  • Vilket fotbollslag gillar du mest i engelska ligan?
  • – Tottenham Hotspurs. Min kusin, hans pappa och även min pappa lite har alltid supportat dom.
  • Favoritlag i NHL?
  • – Chicago Blackhawks för Patrick Kane.
  • Vilken maträtt kommer du laga mest då du flyttat hemifrån?
  • – Korv och makaroner, kanske steka hamburgare eller en ”Gooh” in i mikron.
  • Vilken internetsida öppnar du först på morgonen?
  • – Snapchat, men jag är inne på det lite för mycket. 

  • Vilket lag kommer Timrå slå ut ur SHL den här säsongen?
  • – Oskarshamn ska ut eftersom dom slog ut Timrå förra säsongen.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten