TALANG 2020
Går i kusinens fotspår – Carl Jacobsson väljer Timrå, precis som Jonathan Dahlén gjorde.
Foton: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Nu väljer Jonathan Dahléns talangfulla kusin också Timrå

ANNONS

Jonathan Dahlén har gjort stor succé i Timrå – igen. Nu ska hans kusin Carl Jacobson flytta till Medelpad för spel i samma klubb. Givetvis inspirerad av Dahlén.
– Han rekommenderade gymnasiet och klubben, säger 15-åringen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Carl Jacobson har gjort sitt val. Till hösten lämnar han Stockholm och AIK för spel i Timrå – där hans kusin Jonathan Dahlén är den stora stjärnan i klubbens allsvenska representationslag. Kusinerna har en nära relation och givetvis valet av hockeygymnasium kommande höst påverkats av att Dahlén gått där och dessutom trivts både i klubben och på orten. 

Men hockeyintresset kommer kommer inte bara från Dahlén-klanen. 

– Det kommer från min pappa (Rikard) som själv inte fick spela så mycket hockey då han var liten, men han var väldigt intresserad. Däremot spelade han väldigt mycket fotboll, vilket jag också gjort, berättar Carl Jacobson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett café strax intill där Astrid Lindgren bodde under många år, vägg i vägg med Eastman-institutet och Vasaparken.
– Det var där allt började, men även tack vare min kusin är Jonathan Dahlén och hans pappa Ulf. Under familjemiddagarna pratar vi mycket hockey eftersom alla är intresserade och bryr sig. Dessutom är min andra kusin Johanna journalist och skriver mycket hockey. Hon spelade även basket på en väldigt hög nivå.


Carl Jacobson, som spelar center, har genom åren fått en hel del tips och råd från sin kusin. 

– Jag kommer ihåg alla ”almis-tider” vi varit på. Han har lärt mig väldigt mycket, skjuta direktskott och på volley…

På volley?

– (Skratt) Ja, han lobbade upp pucken så skulle jag träffa den precis när den nuddade marken. Sedan spelar vi mycket NHL online. Vi är väldigt tajta.

Hur ser du på hans karriär så här långt som hockeyspelare?
– Han har lyckats väldigt bra, vilket man inte minst ser i Hockeyallsvenskan. Han tog dessutom upp Timrå till SHL för två säsonger sedan.
– Tyvärr blev det lite tråkigt då han åkte över (Vancouver). Där tappade han lite av glädjen till hockey, men det märks att han har fått tillbaka den nu. Sedan är ”Jonte” alltid positiv, väldigt trevlig, glad och han surar inte över saker i onödan. Han koncentrerar sig på sitt eget i stället.

Jonathan och Ulf Dahlén.Jonathan och Ulf Dahlén.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

FÅR TIPS AV ULF DAHLÉN

Även om Carl Jacobson till största delen är uppväxt i Stockholms innerstad har han nära kopplingar till Östersund där Ulf Dahlén och hans frun Maria numera bor. 

– Hela släkten är därifrån. Mamma Linda (syster till Maria), pappa, farmor, farfar, mormor, kusiner… Alla bor där. Sedan har det blivit lite Sundsvall också efter det att Jonathan skulle gå andra året på hockeygymnasiet där och spela för Timrå.  

15-åriga talangen från Vasastan i Stockholm är inte ensam i familjen om att idrotta. 

– Min lillebror Philip är 06:a. Han spelar hockey i Brinken. Gustav ska fylla tio och spelar också i Brinken. Min syster Alice går på dans.
– Det blir nästan varje dag att jag och mina lillebrorsor spelar innebandy hemma. Gustav får sätta på sig ”techno-benskydden”. Sedan kör vi straffar. Det där kan sluta på olika sätt, slagsmål, gråtandes eller firandes, skrattar Carl Jacobsson och fortsätter:

– Sedan står han där i målet med Timrå-tröja där det står Dahlén på ryggen medan jag får vara AIK. Det blir också att vi spelar mycket NHL och FIFA tillsammans.


Har du haft Ulf Dahlén som bollplank något?
– Han brukar ringa ibland och ge mig lite tips. Varje gång vi träffats har han alltid haft något kul att säga, nya historier. Han är väldigt rolig och är en jag alltid kan skämta med. 

Johanna Dahlén har växt fram som en ny spännande journalist, inte minst inom hockeyn. 

– Jag är väldigt tajt med henne också. Hon är väldigt intresserad av hockey…


Kan du själv tänka dig att ge dig på hennes val av yrkesbana om det inte skulle bli hockey på heltid?

– Så långt har jag inte tänkt, men det låter ändå intressant och kul. Jag brukar läsa då hon göra sina intressanta intervjuer som är väldigt bra.



RÖTTERNA I BRINKEN

Carl Jacobson inledde sin hockeybana på Östermalms IP för Brinken. 

– Anledningen till att jag började i Brinken var att jag bodde här på Upplandsgatan. Då var vi väldigt ofta här i Vasaparken och åkte skridskor. Jag spelade även fotboll där med pappa och min bror Philip.
– Samtidigt var Brinken enda innerstadsklubben. När jag var fem år började jag på hockeyskolan i Brinken. Tiden där var bara rolig. Jag tror aldrig jag haft tråkigt på en träning där. Det var bara skratt. Alla camper…, det var något utöver det vanliga. 

Vad ser du som det mest minnesvärda under din tid i Brinken?

– Kanske då vi åkte till Ryssland, Sankt Petersburg, och spelade en cup. Då representerade vi faktiskt Sverige. Vi mötte väldigt bra lag och vi kom näst sist. 

Carl Jacobson i AIK:s tröja.Carl Jacobson i AIK:s tröja.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur blev det aktuellt med spel i AIK?

– Jag spelade i Brinken i så länge det gick. Vi var dessutom väldigt bra. Sedan slogs vi ihop med Lidingö. Tre dagar innan man som spelare skulle bestämma vilken klubb man skulle spela för drog sig Lidingö ur. Då var det panik, men Vallentuna erbjöd att vi skulle slå ihop. Alla gick från Brinken till Vallentuna och spelade där under en säsong. Efter det gick jag till AIK.
– Det tog cirka 50 minuter att pendla ut till Vallentuna, vilket också syntes på betygen. Det blev jobbigt med sömn och allting. Nu har jag väldigt bra betyg och har ändå klarat mig bra, men jag kanske kunde haft ännu lite bättre om det inte varit för alla resor dit ut.
– I augusti förra året började jag provträna med AIK. Jag och en kompis var även och provtränade med Täby, men jag kom in i AIK så då körde jag på där. 

Carl Jacobson har också trivts väldigt bra under den här säsongen i AIK.


– Det har varit väldigt kul och det känns som jag har tagit väldigt stora steg framåt i min utveckling. Samtidigt har det väldigt varit lärorikt. Det jag utvecklat mest skulle jag säga är kampen, att vilja vinna.
– I Vallentuna förlorade vi fler matcher. Med AIK har det blivit mer tävling på varje träning och match. Det har varit en stor skillnad och, som sagt var, väldigt lärorikt.

"VIKTIGASTE ÄR ATT HA SKOJ"

Nu väntar en ny utmaning för talangen från Brinken. I augusti flyttar upp till Timrå för spel och skola. 

– Jag sökte hockeygymnasium. Timrå kom upp som ett väldig bra alternativ. Sedan var även Lidingö och Huddinge aktuellt om jag hade bott kvar hemma. 

Hur påverkades ditt val av Hockeygymnasium att din kusin gått där?

– Han har varit väldigt nöjd med hockeygymnasiet där och trivdes bra och gör så fortfarande. Han rekommenderade gymnasiet och klubben. 

Vilka förväntningar har du på tiden där uppe?

– Det ska bli väldigt kul. Jag vill utvecklas och försöka bli bättre varje träning. Jag spelar hockey för att det är kul så jag tycker det viktigaste ändå är att ha skoj när jag tränar och spelar. 

Vad tror du blir största utmaningen med att bo själv?
– Kanske laga mat, sova… Förbereda mig inför träning. Nu har jag bott själv under några dagar här hemma och då har jag faktiskt tagit ansvar. Jag har diskat och kommit i tid hit till jag ska träffa dig, avslutar Carl Jacobsson med ett skratt innan vi går ner mot Vasaparken för att ta några bilder. Vi passerar då bland annat den gamla fontänen utanför Eastmans institutet där poliserna blev skjutna i filmen ”Mannen på taket” baserat på boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle” av Sjöwall/Wahlöö.


FAKTA

Fem snabba med Carl Jacobson

  • Vilket fotbollslag gillar du mest i engelska ligan?
  • – Tottenham Hotspurs. Min kusin, hans pappa och även min pappa lite har alltid supportat dom.
  • Favoritlag i NHL?
  • – Chicago Blackhawks för Patrick Kane.
  • Vilken maträtt kommer du laga mest då du flyttat hemifrån?
  • – Korv och makaroner, kanske steka hamburgare eller en ”Gooh” in i mikron.
  • Vilken internetsida öppnar du först på morgonen?
  • – Snapchat, men jag är inne på det lite för mycket. 

  • Vilket lag kommer Timrå slå ut ur SHL den här säsongen?
  • – Oskarshamn ska ut eftersom dom slog ut Timrå förra säsongen.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL