Sök
SHL med Måns Karlsson
Sorry, Roger - Du missade öppet mål
I SHL med Måns Karlsson får du det senaste från Sveriges högstaliga på Hockeysverige Plus. Idag blir det fokus på det nya tränarbråket, en tränarhyllning och Alexander Holtz rekordjakt.

Jag vet inte hur många intervjuer det görs före, under och efter matcherna i SHL. Jag orkar inte ens räkna ut det. Det jag vet är däremot att intervjuerna bara blir minnesvärda om en spelare sågar någon domare och/eller ett bortdömt mål. Annars får vi nöja oss med: "Jag fick en bra pass av Kalle och sen var det bara att nypa dit den", eller "Nä, men vi lär ju börja åka skridskor i alla fall".

Men igår ritades kartan om. 

Det var inför stormötet mellan Luleå och Frölunda som serieledande "Bulan" Berglund i TV4 sade:

– Vi har haft problem att spela mot lag som Oskarshamn, vi hittade inte rätt motivation senast. Nu möter vi ett bottenlag här också så, vi får försöka mobilisera.

Det sa han alltså inför en match mot svenska mästarna. Visserligen ett iskallt mästarlag som blir ett allt större frågetecken. Men ändå.

Roger Rönnberg svarade kort att det var "ödmjukt" sagt av "Bulan" och där trodde jag nog att ordkriget var över för den här gången. Men icke. Luleåtränarens uttalande hade uppenbarligen borrat in sig i Rogers medvetande och han krävde en ursäkt av Luleåtränaren på presskonferensen. En ursäkt som inte kom. I stället vandrade de ut ur rummet som ovänner. Och jag måste säga att jag inte förstår Herr Rönnbergs uttalande.

Om Frölundatränaren i stridens hetta i TV4 hade sagt att Bulans uttalande var respektlöst eller hånfullt hade jag haft full förståelse för det. Men han gick uppenbarligen runt och tänkte på det Bulan sade i ett par timmar och krävde en ursäkt för att han inte var ödmjukt, för att "folk där hemma var arga" och allt vad det var. Han ville ha en ursäkt.

En ursäkt?!

Med tanke på hur lång tid Rönnberg hade på sig att förbereda vad han skulle säga, vi snackar alltså ett par timmar, hade jag räknat med att den normalt sett så skicklige Frölundatränaren skulle säga något i stil med: "Oj, det där uttalandet är bara tändvätska för oss", "Ja, då får väl Luleå skämmas när de åker ut mot bottenlaget i slutspelet", eller i alla fall ta upp faktumet att Frölunda slog ut Luleå både ur SM-slutspelet förra året och CHL-slutspelet i år. Då hade ett ordkrig på lika grunder blossat upp. Men Roger Rönnberg tog inte den chansen. Han tog inte chansen att svara tillbaka för att Luleås eventuella fall om Frölunda skulle slå ut dem skulle bli längre.

Nej, han valde attack-läget. Roger Rönnberg, som inte direkt är den som brukar hålla tyst, menade att det "Bulan" sade var över gränsen. Han som själv brukar kunna sitta och hån-lé på presskonferenserna mot Bert Robertsson (tro mig, jag brukar tycka det är väldigt kul) kunde inte ta när den överlägsna serieledaren kallade dem för ett bottenlag.

Är Frölundas självförtroende inte större än att det svider att de, som tabellsjua, blir kallade bottenlag? Om Rönnberg hade nöjt sig med att säga att "Ja, just nu är vi ett bottenlag" hade det gett en självinsikt som i alla fall hade gett mig uppfattningen att de inte är nöjda och att de blir att räkna med när slutspelet väl början. Nu gav han snarare signalerna att det är ett lag i brygga.

Ingen tränare är skickligare i media än Roger Rönnberg. Ingen är bättre på att balansera på gränsen för vad som är tillåtet och inte tillåtet att säga. Men den här gången förstår jag inte alls vad han vill ha ut.

Nu vill jag se en slutspelsserie mellan Luleå och Frölunda. Jag vill se Roger, ja hela Frölunda, ta på sig "bottenlags-kostymen" likt Carolina Hurricanes förra säsongen anammade "bunch of jerks". Jag vill se Roger Rönnberg dra av sig skjortan med en tröja med texten "#Bottenlag" på hela bröstet, likt hans namne Melin gjorde med texten "not dead yet" häromåret.

Den tröjan skulle passa Roger Rönnberg mycket bättre än den offerkofta han av någon märklig anledning tog på sig igår.

14 lag - 14 tankar

Brynäs: Det är bra att komma till arenan tidigt, inför Brynäs hemmamatcher. Någon timme före matchstart intervjuas alltid någon av Brynäs ledare och i torsdagens möte med Skellefteå var det Michael Sundlöv som var gäst.

Han jämförde då Brynäs jakt på en ny tränare med att fiska gädda, och sa att de "har en tränare på en och en halv av tre krokar". Med andra ord har de kommit en bra bit in i processen, och det lär kunna presenteras en ny tränare inom en relativt snar framtid.

Peter Andersson vore nog drömnamnet, men frågan är om han blir kvar i Sverige?

Djurgården: Alexander Holtz gjorde igår comeback efter en sex matcher lång frånvaro. Han var inte sen att leverera. Redan i den första perioden gjorde han 1+1 och 18-åringen har nu 9+7 på 30 matcher under säsongen. Han är nu inne topp-10 genom alla tider i Elitserien/SHL i sin ålder. Supertalangen behöver tre poäng till för att nå upp till Markus Näslund på tredjeplats, och fem poäng för att tangera rekordinnehavaren Robert Nilssons 21 poäng från 2002/2003.

Med tanke på att Holtz spelar i förstakedjan med Jacob Josefson och Patrik Berglund, och dessutom matchas i powerplay, är det inte helt omöjligt att han kan göra fem poäng på de fem sista matcherna och tangera Nilsson. Men det troligaste är nog att 18-åringen får slåss om en plats topp-tre i historien.

Frölunda: Medan Alexander Holtz får spela med hela seriens två kanske största stjärnor, får Lucas Raymond finna sig i att vara extraforward i Frölunda. Nej, man kan inte jämföra lagen, spelartyperna och spelsätten helt och hållet. Men jo, det är ändå anmärkningsvärt hur lite Raymond matchas.

Igår spelade han 4:33 i matchen mot Luleå och jag förstår det helt enkelt inte. I rätt omgivning, i rätt roll, med bra minuter kommer Lucas Raymond hjälpa Frölunda, tro mig. Han är bra. Ge honom tid, ge honom matcher. Killen kan spela hockey.

Färjestad: Som kontrast till "Bulans" bottenlagsuttalande med Rogers attack-svar, fick vi i veckan också se Johan Pennerborn hylla Cam Abbott och Rögle rejält. Man gillar ju när det hettar till mellan två tränare, men man gillar ju också den här typen av hyllningar som verkligen känns genuina.

Hatten av, Johan Pennerborn!

HV71: Bye bye, Sverige. Det kommer Linus Sandin alldeles strax kunna säga. Vilken spelare! Vilken målmaskin! Han är nu uppe på 18 mål och är fyra i skytteligan. Förra säsongen slutade han precis utanför topp-10 med sina 16 kassar.

Den här killen kommer inte spela i SHL nästa säsong. HV-stjärnan kommer spela i KHL eller NHL. Var så säkra.


IK Oskarshamn: På tal om sköna tränarprofiler med Färjestadskoppling: Perra Johnsson! Han har ännu inte vunnit med Oskarshamn och när den långa förlustsviten togs upp av kommentatorn Mats Lilja svarade han, med sitt sedvanliga leende: "Fan, du håller räkningen än". Perra Johnsson är inte SHL:s bästa tränare och resultaten sedan han tog över Oskarshamn är ingenting att skryta om. Men just hans sköna distans och personlighet gör att han ändå kan vara rätt man att rädda dem undan nedflyttning.

Leksand: Visst, förlusten med 8-2 mot Skellefteå igår var direkt pinsam. Men de senaste veckorna har ändå varit positiva för Leksand. Inte bara för segrarna, utan för att "rätt" personer levererar. Patrik Zackrisson har sju poäng på sina fem senaste matcher, Spencer Abbott har nio under samma period, Marek Hrivík har sex poäng på de fyra senaste och dessutom har Oskar Lang tre mål på fem matcher.

Kan de bara hitta rätt med målvaktsspelet också så kommer Leksand utan tvekan stanna kvar i SHL. Med stjärnorna i form ska de slå alla allsvenska topplag, inklusive urstarka Björklöven.

Linköping: Sam Lofquist är en profil och citatmaskin av guds nåde (och en grymt bra back), men i veckan brände det till när han knuffade en linjedomare och stängdes av fyra matcher. Som kontrast till allt gnäll var det dock skönt att se att amerikanen i alla fall tog totalt avstånd till sitt beteende.

"Jag är så ledsen och jag skäms. Jag vill be om ursäkt till domarna, de förtjänar inte det där. Jag vill allra mest be om ursäkt till dem, men jag vill också be om ursäkt till mina lagkamrater, mina tränare och SHL. Det ser inte bra ut och jag satte många i en dålig sits. Jag är genuint ledsen för mitt agerande och det kommer aldrig att hända igen”, sade han till Radiosporten. 

Luleå: I veckan meddelade Luleå att de kallade tillbaka megatalangen Jesper Wallstedt, som varit utlånad till Södertälje utan speltid. Luleås GM "Skuggan" sade att han var besviken över hur SSK hanterat situationen. Det må vara hänt.

Men jag förstod inte vad tanken var från början.

Alexander Sahlin är en mer än etablerad allsvensk målvakt, och där bakom fanns Fredrik Bergvik (som sedermera blev allsvenskans hetaste målvakt). Om nu inte Södertälje LOVAT speltid så är jag ganska oförstående till varför Luleå ens lånade ut Wallstedt till just SSK, och varför de sen blev besvikna över att han inte fick spela. Vad hade de räknat med?

Malmö: Jesper Mattsson fick se tröja 21 hissas upp i taket och det var nog inte många torra ögon i arenan när han pratade direkt till bortgångne sonen Oliver under det fina talet han höll. Jesper Mattsson verkar vara en otroligt fin människa och det är väldigt lätt att känna för en sådan kille.

Sen blev ju kvällen magisk när Matias Myttynen gjorde Mattssons patenterade "visp" och gjorde mål - efter att ha sett tränaren göra "vispen" under videohyllningen i samband med tröjhissningen. Det var magiskt!

Rögle: Ibland räcker det med ett klipp. Ingen spelare i svensk hockey gör så många snygga mål som Nils Höglander. Han är SHL:s största artist.

Bara kolla på det här!!!


Skellefteå: Jag pratade med Robin Alvarez efter hans hattrick i Skellefteås seger mot Brynäs i torsdags. Han var missnöjd med sin skrala utdelning under säsongen, och när jag påpekade att han ligger på ungefär samma målsnitt som han brukade suckade bara 32-åringen och sa:

"Ja, men känner efter varje säsong att jag borde kunna göra upp mot 20 mål".

Nu är Alvarez hur som helst hetare än någonsin. Han är ju en sån kille som när han är het, är glödhet, och när han är kall, är iskall. Han hade elva raka mållösa matcher inför Skellefteås match mot Rögle förra veckan. Sedan dess har han sex mål och totalt TIO poäng på fyra matcher. Det är helt galet. Nu har han slagit sitt personliga poängrekord och behöver ett mål till för att slå målrekordet i SHL.

Vilken klubb snappar upp skåningen till kommande säsong?

Växjö: När Marcus Paulsson inför säsongen tog klivet ned till HockeyEttan, och Emil Petterssonvärvades tillbaka till Växjö som en av seriens stora stjärnor, var det såklart helt otänkbart att Paulsson efter 47 matcher av SHL skulle vara före Pettersson i Växjös hierarki. Men så är det just nu.

När Växjö igår mötte Örebro var Paulsson, under säsongen invärvad från Hockeyettan, inne på tolv forwards medan stjärnforwarden Emil Pettersson fick inleda på bänken. 26-årige Pettersson har haft en tung säsong med 10+14 på 47 matcher och bara ett mål de senaste 14. Kanske kan gårdagens petning få fart på storebror Pettersson?

Örebro: Örebro föll som sagt med 4-1 mot Växjö. Kanske kan en anledning till den svaga insatsen ha berott på att laget, ungefär en timme före nedsläpp, fick reda på att Joonas Rask inte fick spela.

Han hade ådragit sig tre game miscounduct vilket (tydligen) ger en matchs avstängning. Det är rimligt att det är så, men att beskedet kommer så tätt inpå en match är helt och hållet obegripligt. Samtidigt är det väl Örebros sak att hålla koll på, men lite jäkla översyn över situationen måste väl både förbund och SHL kunna ha, kan jag tycka.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten