SHL med Måns Karlsson
Sorry, Roger - Du missade öppet mål
ANNONS
I SHL med Måns Karlsson får du det senaste från Sveriges högstaliga på Hockeysverige Plus. Idag blir det fokus på det nya tränarbråket, en tränarhyllning och Alexander Holtz rekordjakt.

Jag vet inte hur många intervjuer det görs före, under och efter matcherna i SHL. Jag orkar inte ens räkna ut det. Det jag vet är däremot att intervjuerna bara blir minnesvärda om en spelare sågar någon domare och/eller ett bortdömt mål. Annars får vi nöja oss med: "Jag fick en bra pass av Kalle och sen var det bara att nypa dit den", eller "Nä, men vi lär ju börja åka skridskor i alla fall".

Men igår ritades kartan om. 

Det var inför stormötet mellan Luleå och Frölunda som serieledande "Bulan" Berglund i TV4 sade:

– Vi har haft problem att spela mot lag som Oskarshamn, vi hittade inte rätt motivation senast. Nu möter vi ett bottenlag här också så, vi får försöka mobilisera.

Det sa han alltså inför en match mot svenska mästarna. Visserligen ett iskallt mästarlag som blir ett allt större frågetecken. Men ändå.

Roger Rönnberg svarade kort att det var "ödmjukt" sagt av "Bulan" och där trodde jag nog att ordkriget var över för den här gången. Men icke. Luleåtränarens uttalande hade uppenbarligen borrat in sig i Rogers medvetande och han krävde en ursäkt av Luleåtränaren på presskonferensen. En ursäkt som inte kom. I stället vandrade de ut ur rummet som ovänner. Och jag måste säga att jag inte förstår Herr Rönnbergs uttalande.

Om Frölundatränaren i stridens hetta i TV4 hade sagt att Bulans uttalande var respektlöst eller hånfullt hade jag haft full förståelse för det. Men han gick uppenbarligen runt och tänkte på det Bulan sade i ett par timmar och krävde en ursäkt för att han inte var ödmjukt, för att "folk där hemma var arga" och allt vad det var. Han ville ha en ursäkt.

En ursäkt?!

Med tanke på hur lång tid Rönnberg hade på sig att förbereda vad han skulle säga, vi snackar alltså ett par timmar, hade jag räknat med att den normalt sett så skicklige Frölundatränaren skulle säga något i stil med: "Oj, det där uttalandet är bara tändvätska för oss", "Ja, då får väl Luleå skämmas när de åker ut mot bottenlaget i slutspelet", eller i alla fall ta upp faktumet att Frölunda slog ut Luleå både ur SM-slutspelet förra året och CHL-slutspelet i år. Då hade ett ordkrig på lika grunder blossat upp. Men Roger Rönnberg tog inte den chansen. Han tog inte chansen att svara tillbaka för att Luleås eventuella fall om Frölunda skulle slå ut dem skulle bli längre.

Nej, han valde attack-läget. Roger Rönnberg, som inte direkt är den som brukar hålla tyst, menade att det "Bulan" sade var över gränsen. Han som själv brukar kunna sitta och hån-lé på presskonferenserna mot Bert Robertsson (tro mig, jag brukar tycka det är väldigt kul) kunde inte ta när den överlägsna serieledaren kallade dem för ett bottenlag.

Är Frölundas självförtroende inte större än att det svider att de, som tabellsjua, blir kallade bottenlag? Om Rönnberg hade nöjt sig med att säga att "Ja, just nu är vi ett bottenlag" hade det gett en självinsikt som i alla fall hade gett mig uppfattningen att de inte är nöjda och att de blir att räkna med när slutspelet väl början. Nu gav han snarare signalerna att det är ett lag i brygga.

Ingen tränare är skickligare i media än Roger Rönnberg. Ingen är bättre på att balansera på gränsen för vad som är tillåtet och inte tillåtet att säga. Men den här gången förstår jag inte alls vad han vill ha ut.

Nu vill jag se en slutspelsserie mellan Luleå och Frölunda. Jag vill se Roger, ja hela Frölunda, ta på sig "bottenlags-kostymen" likt Carolina Hurricanes förra säsongen anammade "bunch of jerks". Jag vill se Roger Rönnberg dra av sig skjortan med en tröja med texten "#Bottenlag" på hela bröstet, likt hans namne Melin gjorde med texten "not dead yet" häromåret.

Den tröjan skulle passa Roger Rönnberg mycket bättre än den offerkofta han av någon märklig anledning tog på sig igår.

14 lag - 14 tankar

Brynäs: Det är bra att komma till arenan tidigt, inför Brynäs hemmamatcher. Någon timme före matchstart intervjuas alltid någon av Brynäs ledare och i torsdagens möte med Skellefteå var det Michael Sundlöv som var gäst.

Han jämförde då Brynäs jakt på en ny tränare med att fiska gädda, och sa att de "har en tränare på en och en halv av tre krokar". Med andra ord har de kommit en bra bit in i processen, och det lär kunna presenteras en ny tränare inom en relativt snar framtid.

Peter Andersson vore nog drömnamnet, men frågan är om han blir kvar i Sverige?

Djurgården: Alexander Holtz gjorde igår comeback efter en sex matcher lång frånvaro. Han var inte sen att leverera. Redan i den första perioden gjorde han 1+1 och 18-åringen har nu 9+7 på 30 matcher under säsongen. Han är nu inne topp-10 genom alla tider i Elitserien/SHL i sin ålder. Supertalangen behöver tre poäng till för att nå upp till Markus Näslund på tredjeplats, och fem poäng för att tangera rekordinnehavaren Robert Nilssons 21 poäng från 2002/2003.

Med tanke på att Holtz spelar i förstakedjan med Jacob Josefson och Patrik Berglund, och dessutom matchas i powerplay, är det inte helt omöjligt att han kan göra fem poäng på de fem sista matcherna och tangera Nilsson. Men det troligaste är nog att 18-åringen får slåss om en plats topp-tre i historien.

Frölunda: Medan Alexander Holtz får spela med hela seriens två kanske största stjärnor, får Lucas Raymond finna sig i att vara extraforward i Frölunda. Nej, man kan inte jämföra lagen, spelartyperna och spelsätten helt och hållet. Men jo, det är ändå anmärkningsvärt hur lite Raymond matchas.

Igår spelade han 4:33 i matchen mot Luleå och jag förstår det helt enkelt inte. I rätt omgivning, i rätt roll, med bra minuter kommer Lucas Raymond hjälpa Frölunda, tro mig. Han är bra. Ge honom tid, ge honom matcher. Killen kan spela hockey.

Färjestad: Som kontrast till "Bulans" bottenlagsuttalande med Rogers attack-svar, fick vi i veckan också se Johan Pennerborn hylla Cam Abbott och Rögle rejält. Man gillar ju när det hettar till mellan två tränare, men man gillar ju också den här typen av hyllningar som verkligen känns genuina.

Hatten av, Johan Pennerborn!

HV71: Bye bye, Sverige. Det kommer Linus Sandin alldeles strax kunna säga. Vilken spelare! Vilken målmaskin! Han är nu uppe på 18 mål och är fyra i skytteligan. Förra säsongen slutade han precis utanför topp-10 med sina 16 kassar.

Den här killen kommer inte spela i SHL nästa säsong. HV-stjärnan kommer spela i KHL eller NHL. Var så säkra.


IK Oskarshamn: På tal om sköna tränarprofiler med Färjestadskoppling: Perra Johnsson! Han har ännu inte vunnit med Oskarshamn och när den långa förlustsviten togs upp av kommentatorn Mats Lilja svarade han, med sitt sedvanliga leende: "Fan, du håller räkningen än". Perra Johnsson är inte SHL:s bästa tränare och resultaten sedan han tog över Oskarshamn är ingenting att skryta om. Men just hans sköna distans och personlighet gör att han ändå kan vara rätt man att rädda dem undan nedflyttning.

Leksand: Visst, förlusten med 8-2 mot Skellefteå igår var direkt pinsam. Men de senaste veckorna har ändå varit positiva för Leksand. Inte bara för segrarna, utan för att "rätt" personer levererar. Patrik Zackrisson har sju poäng på sina fem senaste matcher, Spencer Abbott har nio under samma period, Marek Hrivík har sex poäng på de fyra senaste och dessutom har Oskar Lang tre mål på fem matcher.

Kan de bara hitta rätt med målvaktsspelet också så kommer Leksand utan tvekan stanna kvar i SHL. Med stjärnorna i form ska de slå alla allsvenska topplag, inklusive urstarka Björklöven.

Linköping: Sam Lofquist är en profil och citatmaskin av guds nåde (och en grymt bra back), men i veckan brände det till när han knuffade en linjedomare och stängdes av fyra matcher. Som kontrast till allt gnäll var det dock skönt att se att amerikanen i alla fall tog totalt avstånd till sitt beteende.

"Jag är så ledsen och jag skäms. Jag vill be om ursäkt till domarna, de förtjänar inte det där. Jag vill allra mest be om ursäkt till dem, men jag vill också be om ursäkt till mina lagkamrater, mina tränare och SHL. Det ser inte bra ut och jag satte många i en dålig sits. Jag är genuint ledsen för mitt agerande och det kommer aldrig att hända igen”, sade han till Radiosporten. 

Luleå: I veckan meddelade Luleå att de kallade tillbaka megatalangen Jesper Wallstedt, som varit utlånad till Södertälje utan speltid. Luleås GM "Skuggan" sade att han var besviken över hur SSK hanterat situationen. Det må vara hänt.

Men jag förstod inte vad tanken var från början.

Alexander Sahlin är en mer än etablerad allsvensk målvakt, och där bakom fanns Fredrik Bergvik (som sedermera blev allsvenskans hetaste målvakt). Om nu inte Södertälje LOVAT speltid så är jag ganska oförstående till varför Luleå ens lånade ut Wallstedt till just SSK, och varför de sen blev besvikna över att han inte fick spela. Vad hade de räknat med?

Malmö: Jesper Mattsson fick se tröja 21 hissas upp i taket och det var nog inte många torra ögon i arenan när han pratade direkt till bortgångne sonen Oliver under det fina talet han höll. Jesper Mattsson verkar vara en otroligt fin människa och det är väldigt lätt att känna för en sådan kille.

Sen blev ju kvällen magisk när Matias Myttynen gjorde Mattssons patenterade "visp" och gjorde mål - efter att ha sett tränaren göra "vispen" under videohyllningen i samband med tröjhissningen. Det var magiskt!

Rögle: Ibland räcker det med ett klipp. Ingen spelare i svensk hockey gör så många snygga mål som Nils Höglander. Han är SHL:s största artist.

Bara kolla på det här!!!


Skellefteå: Jag pratade med Robin Alvarez efter hans hattrick i Skellefteås seger mot Brynäs i torsdags. Han var missnöjd med sin skrala utdelning under säsongen, och när jag påpekade att han ligger på ungefär samma målsnitt som han brukade suckade bara 32-åringen och sa:

"Ja, men känner efter varje säsong att jag borde kunna göra upp mot 20 mål".

Nu är Alvarez hur som helst hetare än någonsin. Han är ju en sån kille som när han är het, är glödhet, och när han är kall, är iskall. Han hade elva raka mållösa matcher inför Skellefteås match mot Rögle förra veckan. Sedan dess har han sex mål och totalt TIO poäng på fyra matcher. Det är helt galet. Nu har han slagit sitt personliga poängrekord och behöver ett mål till för att slå målrekordet i SHL.

Vilken klubb snappar upp skåningen till kommande säsong?

Växjö: När Marcus Paulsson inför säsongen tog klivet ned till HockeyEttan, och Emil Petterssonvärvades tillbaka till Växjö som en av seriens stora stjärnor, var det såklart helt otänkbart att Paulsson efter 47 matcher av SHL skulle vara före Pettersson i Växjös hierarki. Men så är det just nu.

När Växjö igår mötte Örebro var Paulsson, under säsongen invärvad från Hockeyettan, inne på tolv forwards medan stjärnforwarden Emil Pettersson fick inleda på bänken. 26-årige Pettersson har haft en tung säsong med 10+14 på 47 matcher och bara ett mål de senaste 14. Kanske kan gårdagens petning få fart på storebror Pettersson?

Örebro: Örebro föll som sagt med 4-1 mot Växjö. Kanske kan en anledning till den svaga insatsen ha berott på att laget, ungefär en timme före nedsläpp, fick reda på att Joonas Rask inte fick spela.

Han hade ådragit sig tre game miscounduct vilket (tydligen) ger en matchs avstängning. Det är rimligt att det är så, men att beskedet kommer så tätt inpå en match är helt och hållet obegripligt. Samtidigt är det väl Örebros sak att hålla koll på, men lite jäkla översyn över situationen måste väl både förbund och SHL kunna ha, kan jag tycka.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 22 september
18:00 Brynäs - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
lördag 23 september
06:05 Arizona Coyotes - Los Angeles Kings NHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan