Det har varit en annorlunda säsong för Christoffer Persson.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån
SHL

”Det har varit fruktansvärt tungt”

ANNONS

Christoffer Persson har haft en minst sagt annorlunda säsong där veteranbacken har varit både petad och utlånad från HV71. 
34-åringen, som vunnit SM-guld två gånger, sitter även på utgående kontakt i HV och är beredd på att det kan bli ett klubbyte efter säsongen. 
– Det är klart att man har sonderat terrängen lite, säger han till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 mötte Djurgården under torsdagskvällen och det blev en rejäl urladdning med en 7-1-seger till hemmalaget HV. 

Efter matchen var veteranen Christoffer Persson mycket nöjd med prestationen.
– Riktigt fint var det. Vi gjorde ingen vidare match på Hovet när vi var där senast men nu fick vi alla lagdelar att spela riktigt bra, både powerplay, boxplay och fem mot fem. Det är ett riktigt styrkebesked, säger han och fortsätter:
– 7-1 reflekterar väl inte matchen spelmässigt. Vi får väldigt bra utdelning på våra lägen och lyckas skapa högkvalitativa chanser. När Djurgården väl kom i anfall var Hugo (Alnefelt) där och visade vilken bra målvakt han är. 

Efter storvinsten är HV71 uppe på en topp sex-placering igen efter att ha åkt upp och ner mellan strecket under vintern.
– Vi behöver rada upp lite vinster här för att ta de placeringarna vi vill åt, det har varit lite för ojämnt det senaste, säger Persson. 

”GÄLLER ATT INTE GROTTA NER SIG”

34-åringen själv har dock haft en väldigt annorlunda säsong då han har varit både petad och utlånad efter att ha varit en etablerad del av HV:s backlinje.
– Det har varit fruktansvärt tungt den här säsongen, säger Persson och tar en liten paus innan han fortsätter:
– Man måste ändå försöka leva i nuet och inte fokusera på det som har varit utan det som komma skall. Jag har varit med ett tag i den här branschen så jag vet att det går upp och ner, så är det bara. Det gäller bara att inte få för djupa dalar eller grotta ner sig utan ta chanserna när de dyker upp.

På vilket sätt har det varit ’fruktansvärt tungt’?
– Jag har inte spelat speciellt mycket och det har blivit en utlåning som i och för sig var jäkligt rolig och kul för min utveckling men det är här jag vill vara. Det är klart att man vill spela mycket, så är det alltid. Det är bara att se vidare och kolla framåt. 

Christoffer Persson inledde säsongen med ett Christoffer Persson inledde säsongen med ett "A" på bröstet men har sedan dess fallit ned i rangordningen.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Faktum är att Christoffer Persson aldrig har snittat så lite istid per match som han har gjort den här säsongen. Hans 11,41 minuter per match är den lägsta noteringen i grundserien över alla hans nio säsonger i Elitserien/SHL.

”TYCKER ALLTID ATT MAN FÖRTJÄNAR ATT SPELA”

Just att sitta på läktaren är något som har varit en väldigt ny situationen för veteranbacken som för en viktig pjäs för HV71 när de vann SM-guld 2017.
– Det är klart att det har varit tufft liksom. Sedan måste man ju inse också att vi har en fantastiskt bra backuppsättning och ett bra hockeylag. Det gäller att prestera hundra procent i varje dag för att få spela. I ett bra lag ska det vara sund konkurrens. Nu är det jag som har varit utanför lite och ja… Man tycker alltid att man är bra och förtjänar att spela men äh, det är bara att kriga på. 

Hur kändes det för egen del när HV gick och värvade en ny back (Daniel Norbe) nu när du hade kommit tillbaka in i laget?
– Äh, som sagt så är det bra med konkurrens och det får gubbarna att steppa upp. Sedan ersätter han ju Nisse (Andersson, skadad), det är ju inte direkt en gubbe som jag har konkurrent med för han är ju en offensiv powerplayback. Det är som det är men vi kommer att behöva alla här när det vankas slutspel. Vi hoppas att det ska bli en lång vår så alla kommer behövas. 

Christoffer Persson har för ovanlighetens skulle fått tillbringa en del tid på läktaren.Christoffer Persson har för ovanlighetens skulle fått tillbringa en del tid på läktaren.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Persson blev i november utlånad från HV71 till TPS i den finska ligan, under sin dryga månad i Finland spelade han tio matcher och fick stort förtroende. Ett häftigt äventyr för 34-åringen som aldrig tidigare spelat utanför Sveriges gränser.
– Det var kul att spela där. Jag fick 17-19 minuter per match och fick testa lite andra ishallar och möta lite annat folk för en gångs skull. Den månaden var riktigt rolig faktiskt, det var kul. Jag känner även att det stärkte mig när jag kom tillbaka. Jag fick flera matcher i benen och fick upp självförtroendet. 

Kände du att hockeyn där passade dig?
– Jag vet inte, jag tror att jag passar i alla ligor (skratt). Men jag skulle absolut kunna tänka mig att spela där igen någon gång, säger veteranen. 

”SÄTTA MIG I EN BRA SITS FÖR KONTRAKT”

Göteborgaren, som fyller 35 år i april, är inne på sin fjärde säsong i Jönköping men det är oklart vad som händer därefter. Han har ett utgående kontrakt med HV71 och med tanke på hans bristande istid känns det osannolikt att han blir kvar i klubben.
– Det är inget som jag fokuserar på nu. Det är klart att man har sonderat terrängen lite och så där men fokus måste ändå vara här och nu på HV. Det är ingenting som jag kan påverka i nuläget. Jag kan bara spela bra hockey och sätta mig i en bra sits för kontrakt och så där.

Kommer din egna speltid bli extra viktig när du skriver nästa kontrakt?
– Nja, det är ingenting som jag kan påverka direkt så. Alla kommer in på noll och samma förutsättningar så det är inget man kan förhandla sig till, säger Christoffer Persson och skrattar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL