Bobby Ryan hade en känslosam kväll i Ottawa.
Foto: USA Today Sports & Sportsnet
NHL

Sköt hattrick efter kampen mot alkoholismen – då kom tårarna i båset

ANNONS
Det var Bobby Ryans första match i Ottawa sedan 15 november i fjol, bara dagar innan han skrev in sig på NHL:s och NHLPA:s hjälp- och assistprogram för att få bukt med sin alkoholism. I natt sköt han ett hattrick mot Vancouver och fick kämpa mot tårarna i båset.
– Det var en fantastisk afton, säger Ryan efter 5–2-segern mot Canucks.

"BOBBY, BOBBY, BOBBY!"

Fansen i Canadian Tire Centre sparade inte på stämbanden när Bobby Ryan återvände till Ottawa för spel på hemmais för första gången sedan 15 november. Det var fyra dagar senare som 32-åringen anmälde sig till NHL:s och NHLPA:s hjälp- och assistprogram för att bli kvitt sitt alkoholberoende.

Ryan gjorde comeback för Senators i bortamötet med Nashville Predators i tisdags innan han i natt beträdde isen i hemmaarenan. Där fick han uppleva en fullständigt magisk afton när Ottawa Senators besegrade Vancouver Canucks med 5–2.

Amerikanen säkrade nämligen sitt första hattrick i NHL på över fem år när han spikade slutresultatet i tom kasse.  Publiken reagerade med en stående ovation och skrek hans namn samtidigt som kepsar regnade in på isen. Det gjorde att Bobby Ryan fick kämpa mot tårar i båset.

– Det blev svårare och svårare att hålla tillbaka känslorna genom matchen. Det är otroligt hur de stöttade mig. Det var en fantastisk afton, så jag vill tacka dem alla, sade Ryan till Sportsnet om fansens support.
– Det här betyder allt för mig. Härom dagen sa jag att jag hade tagit mitt levebröd för givet ett tag. Jag tog allt för givet. Att ha min fru vid min sida och låta mig skaffa hjälp, ta på mig mycket och för mig att kunna komma tillbaka och bidra, det är en seger för familjen.

VARIT KRITISERAD

Bobby Ryan hade bara skjutit ett mål på 16 matcher innan han sökte hjälp för sitt missbruk. Under flera år har han kritiserats för att hans spel inte har varit i närheten av att matcha de sju miljoner dollar han tjänar per säsong. Han har själv sagt att det blir svårt för honom att nå den nivån han hade när han var en firad 30-målsskytt i Anaheim Ducks. 

Men nattens framgång handlade om mycket mer än mål, pengar och prestationer. Det var en personlig revansch på vägen mot ett bättre och friskare liv för den tidigare drafttvåan.

– Jag tänkte på det i båset att man aldrig vill förlora eller se spelare i andra laget göra mål på dig. Men  publikens reaktion visade att det finns ett mänskligt element i sporten när killar tar eller kämpar sig igenom personliga saker. Det var bara fint att se honom tillbaka på isen igen, sade Canucks coach Travis Green.

Marcus Högberg vaktade Ottawas kasse och noterades för 32 räddningar. I Vancouver hade Elias Pettersson och Alexander Edler varsin assist.

Ottawa – Vancouver 5–2 (2–0, 0–1, 3–1)
Ottawa:
Bobby Ryan 3 (4), Connor Brown (14), Rudolfs Balcers (1).
Vancouver: J.T. Miller (25) (Elias Pettersson), Tyler Toffoli (22) (Alexander Edler). Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL