TALANG 2020
Ludvig Jansson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Tackar förre NHL-spelaren: "Hjälpt mig mycket den här säsongen"

Han fyllde 16 år för bara två månader sedan men har redan fått testa på träningar med Södertäljes a-lag.
Ludvig Jansson är namnet på en av Södertälje SK:s stora backtalanger – mycket tack vare jobbet med före detta NHL-proffset Nicklas Grossmann.
– Han har hjälpt mig mycket den här säsongen, säger Jansson till Hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Flemingsberg i Huddinge har fostrad en rad skickliga hockeyspelare. Bland andra Robin KovácsJonas AhnelövPatrick CehlinJesper PetterssonVilmos GallóLinus LundinJesper Kokkonen med flera. Nu kommer ytterligare en förhoppningsvis blivande storspelare fram. Det handlar om juniorlandslagsmannen Ludvig Jansson som från och med den här säsongen representerar Södertälje.

– Första skridskoskären… Det var väl med farsan. Vi har mycket hockey i familjen så det kom antagligen därifrån. Jag spelade även fotboll ett tag, men sedan gick jag över till hockey, berättar Ludvig Jansson samtidigt som hans tvillingsyster, Lovisa, bjuder på hemmalagade semlor. 

Ludvig Jansson.Ludvig Jansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

PAPPA VANN SM-GULD 1984

Pappan är Ronny Jansson. Han blev svensk mästare med AIK 1984, men har även spelat för Lidingö, Hammarby, Väsby, Nacka, Tyringe och Danderyd. Han var även en sväng i Katako där många tidigare storspelare samlades.

– Det jag mest fått av pappa är att tävla. Sedan är det skönt att komma hem och veta att jag kan snacka hockey med honom då han själv spelat på en hög nivå. Snacket blir då som mellan två hockeyspelare, vilket kan vara skönt. 

Pappa var AIK:are, varför började du karriären just i Flemingsberg?
– Jag hade en kompis som sa att han hade varit nere och kört hockey i ”Flempan”. Pappa åkte med bort dit och det visade sig att tränaren var någon gammal hockeykompis. Sedan flöt det bara på.
– Tiden där var mycket bra och jag fick mycket förtroende. I slutet var det bara att snacka med tränaren så fick jag vara med i vilket lag jag ville.
– Sammanhållningen i laget var väldigt bra. Sedan blev det att vi som klev upp till J18 tidigt fick ett starkare band till varandra. Vi umgicks en hel del utanför hockeyn också.

Hur fungerade att kombinera hockeyn med fotbollen i Huddinge?
– Det var också problemet till slut, att det inte gick att kombinera. Det fungerade vintertid, men krockade sommartid. Jag var tvungen att göra ett val och då blev det hockeyn.

Varför?
– Jag kände att det var hockeyn som var min grej och jag har aldrig ångrat det valet, säger 16-åringen med ett leende.

Vad ser du idag som det mest minnesvärda från tilden i Flemingsberg?
– Säsongen i U15. Vi kanske inte hade någon direkt framgång, men det är den säsong jag minns bäst. Det här var innan folk började flytta därifrån. Killarna i laget hade jag känt sedan vi gick på hockeyskola och alla var där samtidigt en sista gång.

VALDE SÖDERTÄLJE

Ludvig Jansson gick inte i någon skola med hockeyinriktning utan på den ”helt vanliga” Källbrinksskolan. 

– Det var nära och bekvämt. Jag försökte inte tänka så mycket på skolan under fritiden. Mina planer var att göra klart allt under skoltid och sedan skifta fokus till hockeyn. 

Huddinge Hockey är annars den starka klubben i kommunen, men att spela där har aldrig varit aktuellt för honom.

– Nej. Jag tror det var bekvämligheten med ”Flempan". Där kände jag alla och, som jag sa, kunde vara med på vilken träning jag ville. Hade jag en ledig dag var det bara att hoppa på tåget eller bussen bort till Visättra och kliva med i något lag. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

Ny klubb inför den här säsongen blev istället Södertälje.

– En kompis i ”Flempan” valde Södertälje. Det var skönt att ha med någon som jag kände innan. Dessutom var det några från TV-puckslaget som också gick dit.
– Att jag kände några i laget påverkade ändå mitt val ganska mycket. Sedan var det också att det är nära till Södertälje.

Var det fler klubbar som ville ha dig?
– Inte många. AIK har jag för mig hörde av sig, men det var U16-året.

Hur var omställningen med att kliva in och spela i J20 SuperElit efter att ha spelat J18 Elit?
– Det var bara kul. Jag satte som målsättning i somras att jag skulle vara bäst i J18. Så egentligen var jag redan inställd på att kampas om en plats uppe i J20 och nu spelar jag där.

TRÄNAT MED A-LAGET: "HÄFTIGT"

Ludvig Jansson har under säsongen även fått chansen att träna en del med SSK:s A-lag. 

– Det var häftigt. Allt var så annorlunda. Speciellt tempot. Man får ändå mer tid med pucken eftersom det är ett helt annorlunda spel. Sedan var det stor skillnad i det fysiska spelet. Det var lite tuffare.

Vad känner du själv att du utvecklat mest sedan du kom till SSK?
– Jag har alltid vetat att jag har det i mig, men när jag var yngre var jag nog mer en ”spelskalle”. Sedan har jag utvecklat min skridskoåkning och idag skulle jag säga att det är en av mina främsta styrkor.

En som har betytt mycket för SSK-backen är tidigare NHL-spelaren, Nicklas Grossmann. 

– Han har hjälpt mig mycket den här säsongen. Jag har inte varit den bästa i försvarsspelet och är kanske inte det nu heller, men han har hjälpt mig i det här när motståndaren kommer i ingångar och allt sådant, när jag ska ligga nära eller kliva ut. Det är saker jag kände framförallt förra säsongen att jag saknade.

Nicklas Grossmann.Nicklas Grossmann.Foto: Ronnie Rönnkvist

"EN VÄLDIG TUFF TID FÖR FAMILJEN"  

2013 drabbades familjen Jansson aven tragedi då Ludvigs mamma, Lena, avled efter en tids sjukdom. 

– En väldigt tuff tid för familjen givetvis. Hon finns ändå med oss i det dagliga på ett då på ett fint och bra sätt, berättar pappa Ronny om tiden då hans fru, barnens mamma somnade in. 

Ludvig Jansson:
 – Det har ändå inte påverkat mig så mycket som hockeyspelare. Det var svårt att ta in i början. Nu vet jag inte riktigt, men det är ingenting jag går och tänker på dagligen. Självklart kommer det i perioder. När jag är på hockeyrinken är det lätt att nästan tänka bort allting.

LANDSLAGSDEBUTERADE I RYSSLAND: "RIKTIGT, RIKTIGT HÄFTIGT"  

För några veckor fick SSK-backen åka med U17-landslaget till Ryssland för turnering, vilket innebar debut för honom i landslagströjan. 

– Det var riktigt kul och häftigt. Självklart var jag överraskad över att komma med. Efter det jag hade hört vid sidan av, det kändes inte självklart, men jag förstod att jag någon gång skulle få prova på det.
– Jag var med på campen i Munkfors och tyckte att jag gjorde den bra. Dessutom hade jag ett bra snack med (Niclas) Hävelid och lite sådant.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du tillbaka på turneringen?
– Det var riktigt, riktigt häftigt. Första matchen… Det var svårt att ta in. Vi mötte Ryssland och det var runt 7000 åskådare där.

Vad tar du med dig från att spela internationell hockey?
– Framförallt tempot. Allt går lite snabbare och du måste vara två, tre steg före i tanken hela tiden. Det var också vad som tjurade ihop sig lite under matcherna, att jag inte var det här steget före hela tiden.

Räckte du inte till?
– Räckte till vet jag inte. I vissa situationer kanske. Jag är kanske inte den mest fysiska backen. Det krävs att jag måste vara lite hårdare och rejälare.
– Det offensiva spelet vet jag finns där och skridskoåkningen… Just skridskoåkningen är det jag förlitar mig på mest.

FAKTA

Fem snabba med Ludvig Jansson

  • Bästa med att bo i Huddinge?
  • – Närheten till kompisar, men egentligen till allting.
  • Senast lästa bok?
  • – Det var kanske någon bok i skolan, ha ha…
  • Idol som liten?
  • – Pappa. Det är han jag tävlat mot under hela uppväxten. Det finns en trigger hos mig att bli bättre än honom.
  • Vem fick du ditt senaste SMS ifrån?
  • – Av pappa om träningen igår. Innan det var det från farfar.
  • Bästa backen genom alla tider?
  • – Måste vara (Börje) Salming. Jag kan inte släppa den här videon då han är i Canada Cup och får stående ovationer av hela publiken. Riktigt häftigt.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten