Denisa Krizova med Katerina Mrazova.
SDHL 1

En tjeckisk snajper - som ger Brynäs guldhopp

Efter sju tunga år är Brynäs tillbaka som ett topplag på damsidan. Storsatsningen inför säsongen har betalat av sig, och en av succévärvningarna är en 25-årig tjeckiska som inför säsongen aldrig spelat i Sverige. Denisa Krizova berättar i en lång intervju om hur det är att vara en kvinnlig hockeyspelare i Tjeckien, livet i Gävle - och möjligheten att stanna i Brynäs.

ANNONS

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

 Brynäs lastade på med stjärnvärvning efter stjärnvärvning inför säsongen - och för första gången på länge har de varit ett topplag i SDHL. Men förutom etablerade SDHL-stjärnor som Michela Cava och Lara Stalder hämtade de även in två tjeckiska stjärnor. Katerina Mrazova - och snajpern Denisa Krizova

På 34 matcher under debutsäsongen i SDHL sköt 25-åringen 20 mål och slutade sexa i skytteligan. Hennes 47 poäng räckte till en sjundeplats i poängligan, strax före fjolårets poängdröttning Michela Cava. Efter en kanske något trevande start har Denisa Krizova blivit en succévärvning för Erika Grahm Brynäs. Men när hon kom hit hade tjeckiskan ingen aning om vad hon kunde förvänta sig.

– Jag gillar det här i Sverige. Det är mitt första år här och innan den här säsongen har jag inte tittat mot SDHL över huvud taget, så det här är verkligen nytt för mig. Men jag hade ändå hört mycket bra om ligan, så jag hade höga förhoppningar på den. Det var en av anledningarna till att jag ändå valde att komma till Sverige och spela här. Men jag har faktiskt blivit förvånad över hur alla lag kan slå alla i den här serien. Det är klart att det finns bottenlag och topplag, men när pucken väl släppts kan faktiskt alla lag vinna mot alla.

"BRYDDE MIG INTE"

Brynäs har gått från att vara i fyra raka finaler 2009 till 2013 (utan att vinna guld) till att därefter åka ut i kvartsfinal varenda år fram tills nu. De senaste fyra åren hade de dessutom tillhört den undre halvan och slutat på plats sex till åtta. Men de senaste årens skrala framgångar var ingenting Krizova lade någon vikt vid.

– Jag visste som sagt inte speciellt mycket om SDHL eller Brynäs tidigare. Men när jag började höra mig för hos några var Brynäs ett av de lagen som var bäst på att erbjuda mig bra förutsättningar och sådana saker. Då brydde jag mig inte om att laget slutat långt ned i tabellen tidigare, för jag kom hit till en ny säsong, med ett nytt lag och ville bara ha en nystart här och gå så långt som möjligt. Jag tittade inte alls på hur det hade gått tidigare.

"Förstod snabbt att det finns mycket historia här"

I Monitor ERP Arenas tak hänger 13 SM-guldvepor, men samtliga titlar har tagits på herrsidan. Denisa Krizova, som själv är en flitig besökare på herrlagets SHL-matcher, har tagit in att det är en historiskt tung klubb hon spelar för.

– Jag har lärt mig mycket om SHL också, när jag varit här, för det är inte heller någon liga jag följt förut. Men jag förstod snabbt att det finns mycket historia här, vilket är coolt att lära sig om. Och det är ju också ett bevis för att de vet hur man ska göra bra saker och nå framgångar i den här klubben.

Hur trivs du i Gävle?

– Bra! Jag började gilla staden direkt, när jag kom hit. Den är stor, men på samma sätt är den också ganska liten och jag gillar den känslan. Jag gillar hur det är nere på stan, med torget och att det finns många köpcentrum och kaffeställen, skrattar målsprutan.

"GÅR INTE ENS ATT JÄMFÖRA"

Själv är Krizova från Horní Cerekev, som enligt den stensäkra källan Wikipedia har omkring 1800 invånare. ("Jag är från en väldigt liten stad. Eller en väldigt liten by, om jag ska vara ärlig", som hon själv sa). Men redan 2011 lämnade hon hemlandet och flyttade till USA där hon gick på high school och college, innan hon förra säsongen spelade för Boston Pride i NWHL.

– Nu fokuserar jag på hockeyn till hundra procent faktiskt och gör ingenting annat vids sidan om. Förra säsongen gjorde jag också det. Men samtidigt kan det vara skönt att ha ett extrajobb utanför hockeyn också, för att kunna få huvudet ur hockeybubblan också.

Denisa Krizova håller sig runt kassen.Denisa Krizova håller sig runt kassen.

Hur är förutsättningarna för en kvinnlig hockeyspelare i Tjeckien?

– Nu har jag ju inte spelat där på många år, men det går inte ens att jämföra med hur det är i Sverige. Det är så mycket bättre här, det är två olika världar. Vi har väl omkring fem spelare i landslaget spm fortfarande spelar hemma i Tjeckien, men de spelar fortfarande med killar för att hålla sig i form. Damligan är inte tillräckligt bra.

"Spelade nästan bara med killar"

Tror du det är möjligt för Tjeckien, med de förutsättningarna, att utmana de stora landslagen?

– Vi har potentialen. Jag tycker vi har spelarna och vi har laget. För vi är utspridda över hela världen egentligen, så därför tror jag vi kan slå alla om vi spelar vårt spel. På så sätt tror jag vi kan utmana de bästa, ja. Men det finns helt klart bättre ligor utanför Tjeckien, om man säger så.

Faktum är att Brynässtjärnan knappt spelat hockey med och mot tjejer i hemlandet. Hon har i princip bara spelat med killar.

– Jag spelade nästan bara med killar när jag växte upp. Jag började spela med tjejer när jag var omkring 13 år, men sen lämnade jag ju Tjeckien och drog till USA för att gå på high school. Och sen har jag inte återvänt.

KAN STANNA I GÄVLE

Och någon hemkomst ser det inte ut att bli nu heller. Krizova har inte bestämt sig om sin framtid, men det finns ett kontraktserbjudande från Brynäs på bordet. Ett erbjudande hon kan komma att acceptera.

– Jag är öppen för att stanna. Jag är öppen för allt möjligt. Jag har egentligen inte tänkt helt och hållet på det där än, utan jag vill fokusera på hockeyn just nu. Sen får vi se vad som händer, efter slutspelet. Jag vill inte stressa fram något beslut.

Blir Krizova kvar i Brynäs?Blir Krizova kvar i Brynäs?

Vill det sig illa för Brynäs är slutspelet över redan till helgen. Nu väntar en stentuff semifinal mot Luleå, som Brynäs bara slagit en enda gång i historien. Men den gången, det var senast lagen möttes. 

En vinst som ge Gävlelaget råg i ryggen.

– Det betyder mycket. Det ger oss mycket självförtroende att veta att vi kan slå dem och spela jämnt mot dem. Jag ser fram emot att möta dem och förhoppningsvis kan vi få en bra start mot dem redan på onsdag (läs: Ikväll).

– Samtidigt är slutspelet som en helt ny säsong, så vi försöker glömma det som varit i grundserien och bara gå framåt härifrån. Alla lag har varit med om upp- och nedgångar under säsongen, även vi, men det har varit en bra säsong och vi avslutade grundserien starkt.

Vilka blir nycklarna mot Luleå?

– Vi behöver flytta pucken snabbt från egen zon och spela med högt tempo. Vi har tre bra femmor, så vi kan slå dem om vi spelar som vi kan, avslutar Denisa Krizova.


Den här artikeln handlar om: