Sök
SHL

"Jag är väldigt motiverad att spela vidare, men..."

Daniel Widing fyller 38 år i april. Efter två säsongers flängande i SHL är framtiden ett oskrivet kort. Han brinner fortfarande för hockey, men den här säsongen uppnår veteranen ett högt uppsatt mål som gör att han skulle kunna avsluta karriären med stolthet.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Start och stopp.
Start och stopp.
Start och stopp.

Att intervjua Daniel Widing efter en match mot Brynäs är som att se honom spela hockey. 

Mellan varannan mening blir det paus eftersom det är någon gammal lagkamrat eller materialförvaltare som vill komma fram och morsa eller gratulera till att Widing och Djurgården nu har vunnit 13 raka hemmamatcher efter gårdagens 3–2-seger på Hovet.

Även om det har gått sju år sedan Daniel Widing senast representerade Gävleklubben har inte ränderna gått ur. Brynäs är fortfarande en speciell klubb som han håller nära hjärtat.

– Självklart, det var ju där min karriär tog fart på riktigt. Jag har vunnit SM-guld där och fick mitt lyft som spelare i den klubben, så givetvis har jag mycket att tacka Brynäs för, säger Widing samtidigt som Brynäs strategiske rådgivare Andreas Dackell kommer fram för att skaka tass.
– Jag har ju spelat med hela staben där... Och här kommer en till, fortsätter han och nickar mot tränaren Ove Molin som också kommer förbi och orsakar ett nytt stopp i intervjun.

Jag är väldigt motiverad att spela vidare men...

Gävle är på sätt och vis fortfarande hemma för Widing, men numera har han och sambon Lovisa och deras dotter på tre och ett halvt år sitt huvudsakliga boende i Helsingborg efter hans sejourer i Rögle.

– Vi köpte ett ställe där nere 2016 och trivs jättebra. Men min familj bor i Gävle och Hedemora och tjejens familj bor också i Gävle så vi har folk där. Jag har sagt det att när jag slutar spela hockey får jag ta ett beslut om hur vi ska göra och var vi ska vara. Det är då man blir vuxen och får ta sådana där stora beslut, ler Daniel Widing.

"JAG HAR HAFT DET LITE TUFFT"

Om slutet är nära eller inte återstår att se. I april blir han 38 år och är med det en av de äldsta spelarna i ligan. David Printz, som fyller 40 år i sommar, är allra äldst. Sedan kommer Joel LundqvistKarl FabriciusViktor Fasth och Widing, alla tre födda 1982. Till skillnad från Lundqvist och Fabricius har Widing inte kontrakt över kommande säsong.

– Jag är väldigt motiverad att spela vidare, men vi får se. Jag kan inte säga något utåt mer än att det är mycket som ska klaffa, konstaterar han.

Till saken hör att det har blivit en del hattande senaste åren. Förra säsongen startades i Djurgården och avslutades i Rögle. Årets säsong inleddes med ett korttidskontrakt i Luleå innan han hamnade i Djurgården – för tredje gången i sin karriär.

– Jag har haft det lite tufft de här säsongerna. Man hade helst velat vara på sin fasta punkt, det är det optimala. På grund av att jag gör min 20:e säsong och att jag hade satt upp det som mål nu när jag var så nära har jag fått flytta lite. Det är tufft att komma in sent i ett lag, det är nog bara Dick (Axelsson) som klarar av en sådan grej. Han är magisk, skrattar Daniel Widing och syftar på lagkamratens sena inträde i säsongen efter sin pappaledighet i höstas.
– Jag klarar av det såklart, men det tar på krafter att hela tiden röra på sig. Nu var det här en nygammal grupp i och för sig, men vi får se. Det är mycket som ska klaffa.

Min sambo är extremt driven, så det är hennes tur att bära facklan

Inte minst familjemässigt. Att flytta runt är inte bara jobbigt för Widing själv. Sambon och dottern påverkas också av flängandet.

– Min sambo är extremt driven, så det är hennes tur att bära facklan och för mig att ta ett steg tillbaka, menar han.
– Hon har varit med på alla ställen och verkligen ställt upp för mig i min karriär. Vi satsade på det här och bor här tillsammans eftersom hon också trivs bra i Stockholm. Det har löst sig bra med allt socialt, så det är klockrent. Vi får se vad framtiden utvisar, men vad det än blir ser jag fram emot det oavsett om det blir hockey eller inte. Jag fick nästan fler jobberbjudanden som inte var hockeyrelaterade än som var hockeyrelaterade när jag inte hade någon klubb i början av säsongen (skratt). Hade det varit något väldigt intressant hade jag kanske hoppat på det, men den här riktigt spännande grejen har inte dykt upp än.

Det är skitkul att täcka skott

Har du funderat på vad du skulle vilja syssla med efter karriären?
– Det är klart att jag har lite tankar. Men jag kan inte säga för mycket eftersom jag fokuserar på hockey just nu. Jag känner någonstans att tappar jag det där då är jag halvvägs utanför dörren. Det vill jag inte.

För även om han hunnit komma upp i åldern hockeymässigt sett älskar Daniel Widing fortfarande att spela hockey. 

– Jag tycker det här är så jäkla kul. Just nu har jag en roll som jag har haft de senaste två-tre åren tillbaka, en defensiv roll med mycket tekningar i egen zon och det är nästan lika roligt som att göra mål när man vinner en sådan här match. Jag har ju varit mer av en målskytt under hela min karriär.

Hur har den omställningen varit? Det känns som man måste svälja ganska mycket ego för att gå från firad målskytt till defensiv rollspelare?
– Jag tycker absolut inte att det var jobbigt, men jag tror däremot att många tycker det och därför kanske lägger av när de kommer i en sådan sits. Men jag tycker att det har varit så jäkla kul. Jag har ju varit en rivig spelare under alla mina år också så jag har haft den där sidan i mig också, men sedan fick jag spela powerplay och gjorde mål, då behövde man inte bry sig lika mycket defensivt. Men nu när jag gör det så tycker jag att det är skitkul att täcka skott – hur man nu kan tycka det är kul? – och allt göra allt annat skitjobb.

Daniel Widing är fortfarande poänglös efter 16 framträdanden i Djurgårdens tröja den här säsongen. Det kunde inte påverka honom mindre. Han är inne på sin eftertraktade 20:e säsong som professionell hockeyspelare, bara fyra framträdande från att bli den 51:a spelaren i SHL-historien att nå 600 matcher – och representerar en klubb som han tror har chansen att slåss om ett SM-guld. Det räcker gott och väl.

– Vi har väldigt bra spelare i den här gruppen som kan bryta mönstret och sedan har vi några killar som underkastar sig det defensiva jobbet. Mixen finns här. För att gå hela vägen måste vi komma upp lite i powerplay och bli bättre i PK, men det kan åtgärdas med små förändringar. Vi har full potential att vinna SM-guld, inget snack om saken. Med mina tidigare erfarenheter tycker jag att chansen finns.

Det skulle också vara ett sätt att avsluta karriären på...
– Då kan jag lova dig att då är det slut (skratt)!

Foton: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten