Nils Lundkvist är den bäste juniorbacken i SHL:s historia.

Nu är Luleås succéjunior bäst genom tiderna

Nils Lundkvist är den bäste juniorbacken i SHL:s historia, i alla fall poängmässigt.
Det står klart efter tisdagens matcher då han stod för en assist i Luleås seger mot Växjö. Han har nu gjort 25 poäng den här säsongen, en notering som ingen annan backjunior någonsin har gjort tidigare.
– Det är inte ofta man har möjligheten att slå ett rekord och man får vara lite stolt över sig själv, säger 19-åringen om bedriften.

Svep från sex av kvällens SHL-matcher:

Växjö – Luleå 1–3 (0-2,0-0,1-1)

Växjö: Fredrik Karlström
Luleå: Yohann AuvituNoel GunlerJesper Sellgren

Den elfte februari, mot Skellefteå, fick Nils Lundkvist en assist vilket innebar att han tangerade rekordet för poäng av juniorback i SHL.

Med en assist i kvällens möte med Växjö är Luleås succéjunior nu bäst i genom tiderna då han har gjort 25 poäng den här säsongen vilket är ett nytt SHL-rekord. Ingen annan juniorback har någonsin gjort lika många poäng som Lundkvist.
– Självklart är det superroligt. Det är inte ofta man har möjligheten att slå ett rekord och man får vara lite stolt över sig själv, men i dag var det väl lite tur att min pass gick fram. Jag är glad över min säsong och har fått mycket hjälp av mina lagkamrater men samtidigt får man vara lite stolt över vad man har åstadkommit, säger 19-åringen till C More.

Han passerar därmed Tim Erixon som satte rekordet med sina 24 poäng för Skellefteå säsongen 2010/11. Erixon stod också på isen i kvällens match då han nuförtiden spelar i Växjö.

Rekordet innebär att Lundkvist är bättre än flera nuvarande NHL-spelare samt legendar som till exempel Victor HedmanUlf SamuelssonFredrik OlaussonRasmus DahlinNicklas Lidström och Kenny Jönsson

Matchen då?

Den vann Luleå komfortabelt med 3-1 och norrbottningarna fortsätter att övertyga. Serieledaren har nu tagit fyra segrar på de fem senaste matcherna.

Så är rekordet äntligen slaget av Nils Lundkvist. Bäste poängplockare under en säsong bland juniorbackar i SHL. Rekordpoängen blev assisten fram till Noel Gunlers 2-0 ikväll mot Växjö! pic.twitter.com/fuOgq8O2RP

Skellefteå – HV71 2–1 (0-0,2-0,0-1)

Skellefteå: Jonathan Pudas 2.
HV71: Linus Fröberg.

Skellefteå är hela SHL:s hetaste lag just nu och efter viktorian mot HV71 är segersviten uppe i åtta matcher. Det satt dock hårt inne.

Det tajt länge och det dröja till den 32:a minuten innan det första målet kom och det var Jonathan Pudas som gav hemmalaget ledningen. Fem minuter senare var stjärnbacken i farten igen och skickade in sitt andra mål för kvällen, den här gången i powerplay.

Två mål skulle visa sig räcka för västerbottningarna då HV endast lyckades få in en reduceringspuck. Detta mycket tack vare Gustaf Lindvall som ännu en gång storspelade för SAIK. Han räddade 32 av 33 skott och höll nollan i 57 minuter innan Linus Fröberg fick en puck för Jönköpingslaget.

I och med segern skapar Skellefteå behagligt avstånd ner till HV71 som just nu ligger utanför topp sex. Det skiljer nu sju poäng mellan lagen.

Djurgården – Brynäs 3–2 (2-1,0-0,1-1)

Djurgården: Sebastian StrandbergMarcus HögströmNiclas Bergfors
Brynäs: Nicklas DanielssonEmil Molin.

13 hemmamatcher. 13 raka segrar.

Djurgården sätter ett nytt klubbrekord efter att ha besegrat Brynäs med 3-2 på Hovet. De är nu uppe i 13 raka vinster i Stockholm vilket är den längsta hemmasviten i klubbens långa och anrika historia.

De inledde bra och Sebastian Strandberg gav hemmalaget ledningen tidigt i matchen efter assist från Marcus Högström. Senare i perioden blev Högström själv målskytt.

Resultatet 2-1 stod sig hela vägen in till när det endast återstod fem minuter av den tredje perioden. Då kvitterade nämligen Brynäs i powerplay genom Emil Molin. Det dröjde dock bara 20 sekunder innan Djurgården återtog ledningen när Strandberg passade fram till Niclas Bergfors som satte avgörandet.

Djurgårdens fina form gör att de nu har seglat upp som femma i SHL med lite avstånd ner till Frölunda, HV71 och Örebro som jagar där bakom.

Oskarshamn – Färjestad 3–4 OT (1-2,1-1,0-0,0-1)

Oskarshamn: Pontus NetterbergJoakim ThelinRickard Palmberg
Färjestad: Daniel Viksten 2, Marcus NilssonGustav Rydahl.

Oskarshamns tränarbyte har verkligen inte gett effekt. Smålänningarna har fortfarande inte vunnit sedan Perra Johnsson och Jeff Jakobs tog över bottenlaget. Oskarshamn vann senaste den 25 januari och därefter har det blivit åtta raka förluster.

Mot Färjestad visade de dock kämpaglöd genom att aldrig ge upp. Färjestad var i ledning nästan hela matchen men hemmalaget kämpade sig alltid tillbaka och kvitterade.

Färjestads starka offensiv blev dock för svår. Poängkungen Marcus "Lilliz" Nilsson glänste igen med tre poäng i matchen, 1+2. Hans två assist innebär även att han sätter ett nytt klubbrekord för flest assist under en och samma säsong. Ingen annan spelare i Färjestads historia har gjort fler än Nilssons 39 assist den här säsongen.

Malmö – Linköping 3–4 OT (1-2,2-1,0-0,0-1)

Malmö: Nicolai MeyerMalte SetkovLars Bryggman.
Linköping: Joe WhitneyHenrik TörnqvistAdam GinningOlle Lycksell

Olle Lycksell har växt ut till lite av en matchvinnare för Linköping på sistone.

20-åringen gjorde det avgörande målet i förlängningen mot Luleå förra veckan och när LHC återigen fick spela förlängning under tisdagskvällen var Lycksell i farten igen.

En och en halv minut in i övertidsperioden mot Malmö stänkte Lycksell dit två poäng till Östergötland och håller fortsatt klubbens slutspelshopp vid liv då både Växjö och Brynäs förlorade.

Den mest uppmärksammade sekvensen från kvällens match var dock Sam Lofquists matchstraff. Amerikanen var upprörd på Emil Sylvegård i samband med ett gruff vid Malmös mål. Han skulle därefter bli eskorterad till båset av linjedomaren när han plötsligt knuffade till domaren som höll på att tappa balansen. Backen fick matchstraff direkt och tilldelades även en match penalty som innebär att han automatiskt stängs av Linköpings i nästa match.

– Putta domaren är en ”big no-no”. Sen gör väl Sylvegård det han gör bäst, vilket är att reta upp folk och hittar väl rätt knappar. Tyvärr hamnar det i det läget där Sam gör något han inte ska göra, LHC-tränaren Bert Robertssontill C More.

Rögle – Örebro 3–0 (0-0,2-0,1-0)

Rögle: Éric GélinasDennis EverbergKodie Curran
Örebro:

Rögle fick se sin sex matcher långa segersvit brytas senast mot Skellefteå. Det var därför ett revanschsuget Ängelholmslag som kom ut till kvällens match mot Örebro i hopp om att påbörja en ny vinstrad.

Efter en mållös första period kom de igång i den andra och satte två raka mål för att gå upp i en 2-0-ledning. I den tredje klev backstjärnan Kodie Curran in i handlingarna och sköt sitt elfte mål för säsongen. Det var hans 44 poäng den här säsongen och han förlänger även sin personliga poängsvit till nio (!) matcher.

Där bak höll Roman Will tätt för Rögle då han räddade alla 21 skott som Örebro sköt för sin fjärde nolla den här säsongen.

Om det går bra för Rögle så går det desto sämre för Örebro. De vann visserligen senast mot Djurgården och bröt därmed en fyra matcher lång förlustsvit men sett över de tio senaste matcherna har Närkelaget bara lyckats vinna två.