Anton Gustafsson.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Europa

Nära att sluta: "Jag mådde inte bra – men skönt att ha kommit tillbaka"

Han draftades i förstarundan som nummer 21.
Men Anton Gustafsson karriär har kantats av skador och något NHL-spel blev det aldrig.
Trots bland annat tre korsbandsskador kör han vidare – men han varit nära att lägga av
– Jag har funderat på det massvis med gånger. Men det är någonting som får en att dra sig tillbaka till hockeyn, säger han till hockeysverige.se.

ZÜRICH (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Det var Washington Capitals som draftade Anton Gustafsson som spelare nummer 21 sommaren 2008. Samma klubb där pappa Bengt-Åke Gustafsson spelade över 600 NHL-matcher.

Men för Anton Gustafsson skulle det inte bli några framträdanden i världens bästa liga. Säsongen 09/10 gjorde han ett försök i Washingtons farmarlag Hershey Bears i AHL. Där spelade han dock bara en match innan han drog hem till Sverige och blev avstängd av klubben.

"DET VAR JU INTE SÅ JÄVLA ROLIGT"

2010/11 sökte den idag 29-årige centern istället lyckan i Schweiz hos SCL Tigers i NLA. Men istället för ljusare tider fortsatte mörkret, åtminstone till en början. 

– USA var inte lyckat för mig. Så var det. Men när jag sedan precis kommit till Schweiz så drog jag korsbandet tre år i rad. Det var ju inte så jävla roligt, säger Anton Gustafsson till hockeysverige.se.
– Men jag tyckte att det var värre mentalt när jag åkte hem från Fribourg till Färjestad. Det var en mycket jobbigare period i livet. Det var just den mentala biten och familjen som inte mådde bra och så hem till Sverige där vi trodde att allt skulle bli bra och så fungerade det inte riktigt som man hoppades.
– Man trodde liksom att allt skulle lösa sig, men det året i Färjestad var ingen succé, det kände jag också. Jag mådde inte bra. Men det är skönt att idag ha kommit tillbaka och hittat sig själv igen. Det känns som att jag kan spela hockey som jag vill i Schweiz.

Anton Gustafsson har dragit på sig en ryggskada.Foto: Bildbyrån

"HAN HADE REDAN BESTÄMT SIG ATT JAG INTE SKULLE SPELA"  

Ja, äntligen mår han bra. Men det var en lång mörk tunnel innan Anton Gustafsson kom ut i ljuset på andra sidan. För 2016/17 gjorde han en poängstark säsong i SCL Tigers och bytte sedan lag till Fribourg-Gottéron. Och där fick Karlskoga-sonen återigen uppleva motgångar både på och utanför isen. 

– Vi flyttade till en fransktalande del och det fungerade inte alls med barnen i skola och förskola och frugan trivdes inte. Det fungerade bra i hockeyn i början men sedan bytte vi coach och fick in Larry Huras.
– Från första träningen han kom så gick jag från center i andrakedjan till back i fjärde. Så han hade redan bestämt sig att jag inte skulle spela någonting. Efter det var det bara rakt utför. Det var djupt då.

Har du varit nära att lägga av?
– Ja, det har jag varit. Jag har funderat på det massvis med gånger. Men det är någonting som får en att dra sig tillbaka till hockeyn. Sedan jag känner jag att jag inte är klar. Jag känner att när kroppen fungerar så kan jag spela riktigt bra hockey, och det vill jag verkligen göra.
– Jag känner att jag skyddar mig själv genom att köra tills det verkligen inte går mer. Och som idag spelade jag helt smärtfritt. Det är inte så att jag går på tabletter och sprutor och kämpar mig igenom. Absolut inte. Jag har sämre dagar och bättre dagar, och det är väl som alla andra.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

"KROPPEN ÄR INTE SÅ BRA"

Anton Gustafsson mår som sagt bra idag och han spelar alltså fortfarande i Schweiz, nu med Biel-Bienne. På säsongens 34 matcher har han gjort 4 poäng (3+1), men så är Gustafsson numera omskolad till back. 

– Kroppen är inte så bra om jag ska vara ärlig. Jag har en "sleten" kropp. Den har varit med om mycket, så är det. Men hockey är fortfarande det roligaste jag vet, så jag fortsätter att köra på.
– Ryggen var dålig redan i slutet på förra säsongen och den blev inte bra under sommaren vilket gjorde att det hängde kvar. Det var ju ett nödvändigt break när vi tog fyra veckor under säsongen vilket hjälpte väldigt mycket för då fick jag ordning på det.
– Sedan har det väl gått helt ok. Jag har fått en helt annan roll jämfört med vad jag har fått i andra klubbar. Men jag tycker att jag accepterar rollen och kör på. Mitt jobb är inte att göra poäng och grejor längre, utan nu är det att se till att vi inte får mål i arsle. Och exempel idag spelade jag back och det är någonting jag vill bli så det är kul det i alla fall.

Varför valde du att byta klubb till Biel?
– Det var ett steg framåt med ett bättre lag jämfört med Langnau (SCL Tigers) som jag spelade med innan. Jag kände att om jag skulle testa något annat så var det dags. Det var ett intressant upplägg och bra erbjudande så då var det inget att snacka om.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten