SHL

Förre stortalangens förvandling: ”Känner mig som en ny spelare”

Han körde fast och tappade allt självförtroende. Då kom utlåningen som vände på allt för Skellefteås unge center Linus Lindström. Tiden i Karlskoga förra våren blev startskottet på den nytändning som i år har tagit den 22-årige västerbottningen till oanade höjder.

Backa bandet ett år och en månad tillbaka i tiden.

Linus Lindström gnuggar på i Skellefteås fjärdekedja och har under de senaste tio matcherna bara spelat över tio minuter i en och samma match tre gånger. Under veckan som ledde upp till den 25 januari 2019, ett datum som skulle visa sig bli ett viktigt datum i Linus Lindströms karriär, hade den forne stortalangen mer eller mindre varit bänkad i två av de tre matcherna Skellefteå spelade.

Sen kom beskedet från Skellefteås dåvarande sportchef Mikael Lindgren: "Vi har kommit överens med BIK Karlskoga om en utlåning".

– Där och då var det riktigt tufft. Jag kände mig stressad både på och utanför isen. Då blir det lätt att man tar mycket felbeslut. Jag ville bara bli av med pucken så fort jag fick den och det är ingen rolig känsla. Det var någonting jag behövde få bort och då behövde jag kanske komma bort från Skellefteå, minns Linus Lindström tillbaka för Hockeysverige.se.

"BETYDDE VÄLDIGT MYCKET ATT KOMMA IVÄG"

Linus Lindström hade fram till utlåningen till BIK Karlskoga i slutet av januari förra året bara noterats för fyra poäng på 36 SHL-matcher med Skellefteå. Det var långt ifrån de siffror både Lindström och Skellefteå hade förväntat sig, speciellt med tanke på den offensiva uppsida han visat upp under sina år i klubbens juniorlag.

Där och då var det riktigt tufft

Med ett självförtroende kört i botten tog han således sitt pick och pack och begav sig mot de värmländska skogarna för att försöka få rätsida på sin säsong. Även om utlåningen inte var något som Lindström hade sett framför sig när fjolårssäsongen såg han det som ett nödvändigt ont i det skede han var i karriären.

– Det betydde väldigt mycket att komma iväg och känna på en lite annan miljö. Det kändes som att jag hade kört fast lite grann här i Skellefteå och tappat mycket av mitt självförtroende, säger Lindström.

Tiden i Karlskoga blev lyckad. Även om hans poängrad med två assist på fem matcher sticker ut på något vis samlade Lindström på sig andra värdefulla erfarenheter.

– Det var skönt att komma till en ny miljö och få lite av en nystart, eller vad man ska kalla det. Jag fick höra en annan röst i omklädningsrummet, på isen och på båset. Karlskoga var verkligen bra på att bygga upp mitt självförtroende igen och jag kunde senare komma tillbaka till Skellefteå och avsluta säsongen på ett bra sätt.
– När jag kom till Karlskoga började jag hålla i pucken på ett mycket mer självsäkert sätt. När jag sedan kom tillbaka till Skellefteå ville jag visa att jag kunde spela på det sättet även där, så det var väldigt skönt att få avsluta säsongen på det sättet jag gjorde och ta med sig det självförtroendet in till den här säsongen.

VUXIT IN I SHL-KOSTYMEN PÅ ALLVAR

Även om poängen uteblev till stor del även under säsongsavslutningen i Skellefteå fick publiken i Västerbotten se embryot på den spelare som Linus Lindström växt ut till den här säsongen.

Den här säsongen har Lindström växt ut till en viktig spelare i Skellefteå AIK. 22-åringen har noterats för totalt 19 poäng – en ökning på mer än 300 procent för den spelskicklige centern.

– Jag vet att jag har en offensiv uppsida sedan min tid i juniorerna, men jag har haft problem att få ut det på seniornivå. Nu har jag vuxit in i SHL-kostymen och även börjat få ut det på seniornivå den här säsongen. Det är klart att det känns bra, säger Lindström.
– Jag känner mig nästan som en ny spelare den här säsongen.

En av nycklarna till årets framgångar bottnar mycket i fjolårets sejour i Karlskoga, enligt Lindström.

– Jag kände att jag fick ut precis det jag ville av utlåningen. Självförtroendet steg för varje dag som gick och jag kände att jag fick ut det jag ville av mitt spel. Det var väldigt viktigt för mig.

Jag vet att jag har en offensiv uppsida

En annan nyckel var den lyckade sommarträningen som Lindström pusslade ihop med Skellefteås fystränare Stefan Thomson.

– Jag hade en väldigt bra sommar där jag kände att jag blev mycket starkare och snabbare, vilket har gjort att jag kanske får den där extra tiden på isen som är väldigt viktig för att kunna hitta den där avgörande passningen. Men även för att kunna hålla i pucken och täcka bort den från motståndaren. I de aspekterna har jag blivit mycket bättre från tidigare i år.
– Jag lade ner väldigt mycket tid i somras med (Stefan) Thomson att utveckla just de här delarna av mitt spel. Vi hade ett riktigt bra upplägg där jag nu skördar frukterna från det hårda jobbet jag lade ner då. Det blev exakt så bra som jag ville att det skulle bli.

LAGET STIGER I TABELLEN

Med sina 19 poäng placerar sig Lindström på en sjundeplats i Skellefteås interna poängliga. Inför lördagens möte med Rögle hade 22-åringen en poängsvit på sex raka matcher, vilket gjort att han varit en viktig del av det Skellefteå som för tillfället spurtar mot SHL:s tabelltopp. 

Laget har i skrivande stund sju raka segrar och bara två poäng upp till Färjestad på andraplatsen.

– Vi är väldigt nöjda med det sätt som vi klättrat i tabellen. Vi vill så klart positionera oss så pass bra vi bara kan inför slutspelet och just nu ligger vi bra till. Det är nog många lag som börjar bli lite rädda för oss nu.

Det är nog många lag som börjar bli rädda för oss nu

Säsongen har varit lite av en berg- och dalbana för Skellefteå som i perioder radat upp både segrar och förluster. Enligt Lindström har man under de senaste månaderna dock funnit en helt annan stabilitet i sitt spel, vilket bäddat för den senaste tidens stora framgångar.

– Jag tror att den största skillnaden i vårt spel just nu är jämnheten som vi lyckats hitta i vårt grundspel. Vi har slipat på defensiven hela säsongen och det känns som att vi nu kommit till en punkt där vi kan vinna matcher på vår defensiv, även om vi inte gör vår spelmässigt bästa match alla gånger.
– Även när vi spelar lite sämre, som vi gjort i några av de här matcherna som vi har vunnit den senaste tiden, så vinner vi ändå i slutändan. Det stärker gruppens självförtroende otroligt mycket och det är så klart väldigt viktigt.

"VILL FORTSÄTTA I DET SPÅR JAG TAGIT MIG IN PÅ"

En annan punkt som Lindström lägger stor vikt på är de små detaljerna i spelet, där han tycker sig se stora förbättringar ju längre säsongen har gått.

– Vi har mycket genomgångar efter varje match där vi sitter och pratar om olika detaljer i spelet. Det kan vara vad som helst egentligen. Oftast är det bara små, små saker man måste slipa på, men i slutändan är det de små detaljerna som kan göra den stora skillnaden. Just noggrannheten har gjort att vi blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått, skulle jag vilja säga.

För en klubb av Skellefteå AIK:s dignitet är SM-guldet alltid det självklara målet för varje säsong, så även i år. Nu hoppas Linus Lindström kunna spela en stor roll när klubben siktar på att bärga sitt fjärde SM-guld genom tiderna.

– Jag vill fortsätta bidra som jag har gjort nu på slutet och verkligen få spela ut mitt spel på det sätt som jag fått göra den senaste tiden. Jag vill vara en tvåvägscenter som coacherna även kan lita på defensiven, samtidigt som jag chippar in med poäng också, så klart. Jag vill fortsätta i det spår jag tagit mig in på den senaste tiden.

Foton: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten