Jonathan eller Jonathan? Dahlén och Johnson gör upp om segern i poängligan.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Poängrekord i dubbel bemärkelse
ANNONS

Jonathan Johnson och Jonathan Dahlén går en tuff holmgång om förstaplatsen i Hockeyallsvenskans poängliga. Samtidigt gör deras respektive klubbar upp om en plats i den allsvenska finalen mot Björklöven. Joakim Englund undrar om det kommer att begränsa deras möjligheter att slå Pär Arlbrandts gamla poängrekord.

Det pratas om poängrekord både individuellt sett och som lag. På det individuella planet pågår en kamp mellan Jonathan Johnson i Modo som står på 71 poäng och Jonathan Dahlén i Timrå som står på 68 pinnar. 

Förutom en ärofylld poängligaseger jagar herrarna även Hockeyallsvenskans poängrekord genom alla tider. Det rekordet innehas av Pär Arlbrandt med sina 77 poäng från säsongen 08/09.

Långt in på säsongen såg det onekligen väldigt ljust ut för båda spelarna att kunna spräcka poängrekordet. Möjligheten lever fortfarande men det ser inte längre lika självklart ut som det gjorde för sisådär 15 omgångar sedan. 

Om minst två av Johnssons poäng kommer i form av mål räcker det med sex poäng till under de återstående fyra matcherna. Då landar han på samma poäng som Arlbrandt men hamnar före i statistiken tack vare fler gjorda mål. För att lyckas med den bedriften krävs ett poängsnitt på 1,5p/match under seriens avslutande fyra omgångar. Det kan jämföras med hans poängsnitt som hittills ligger på 1,479 poäng. 

För Dahléns räkning måste han göra nio poäng och således snitta 2,25p/match för att komma upp i 77 poäng.

VIKTIGA MATCHER

En sak som talar emot ett nytt rekord är att Modo och Timrå spelar enormt viktiga matcher under avslutningen av serien. Lagen tampas nämligen med varandra om den åtråvärda andraplatsen som innebär en plats i den hockeyallsvenska finalen. 

De avslutande matchernas betydelse gör det svårare för lagkamraterna att ”bära” fram sina spetsspelare till poängligaseger, vilket man ibland kunnat se vissa säsonger hos lag som haft mindre viktiga matcher under säsongsavslutningen. 

Där har jag tidigare sett poängkungar som nästan helt struntat i det defensiva arbetet för att ligga på ”rulle” och vara fräscha när offensiva chanser uppenbarar sig. I powerplay har jag sett tendenser till att medspelare exempelvis inte tar avslut om det inte finns någon chans till poäng för poängkungen som dessutom spelar power play-tiden ut trots att lagkamraterna åkt och bytt.

Med tanke på vad som står på spel, för både Timrå och Modo, kommer vi med största säkerhet inte få se några sådana tendenser från vare sig Johnson eller Dahlén. Däremot har båda spelarna kapacitet att lyckas med bedriften ändå, det har de visat under säsongen. 

Det är inte helt irrelevant att Arlbrandt satte sitt rekord under en era när Hockeyallsvenskan bestod av endast 45 omgångar.

Olle Liss och Björklöven har satt nytt poängrekord.Olle Liss och Björklöven har satt nytt poängrekord.Foto: Bildbyrån

SSK HAR BÄSTA POÄNGSNITTET

När vi ändå är inne på poängrekord måste jag nämna att Björklöven redan slagit rekord vad gäller inspelade poäng. Med sina 114 poäng har man spräckt det tidigare rekordet på 109 som innehas av trion AIK (18/19), Leksand (12/13) och Södertälje (06/07). 

Angående AIK och Leksands poängrekord togs dessa under samma förutsättningar som idag, dvs över 52 omgångar. När Södertälje tog samma antal poäng gjordes det över 45 matcher, vilket såklart höjer bedriften.

Här kanske det är mer relevant att kika på poängsnitt. 109 poäng på 45 matcher ger poängsnittet 2,42p/match. En titt på årets upplaga av Björklöven, som fram till nu har spelat in 114 poäng på 48 matcher, ger ett snitt på 2,375 poäng.

Även om man redan nu har slagit det totala poängrekordet så har man faktiskt ett poängsnitt som är lägre än vad Södertälje hade under sin rekordsäsong 06/07. 

Endast om Björklöven rensar rent sista fyra omgångarna kommer man upp i ett snitt som överstiger 2,42 poäng. Går man rent och vinner sina fyra sista matcher landar Umeåklubben på fina 126 poäng och snittet 2,423 poäng.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL