AIK tvingas kvala för att undvika en degradering till Hockeyettan.
HockeyAllsvenskan

Fiaskot ett faktum – AIK tvingas kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan

Det har varit på gång ett tag men nu är det helt klart. AIK kommer att tvingas till kvalspel för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Björklöven vann och har nu säkrat en plats i den allsvenska finalen samt förbättrade sitt poängrekord.

Svep från kvällens fem matcher i Hockeyallsvenskan:

Björklöven – AIK 3–2 (2-0,0-2,1-0)

Björklöven: Alex HutchingsFredric AnderssonOlle Liss.
AIK: Oscar NordEmil Aronsson.

Det har varit på gång länge. Nu är det klart – AIK tvingas spela kval för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Efter att ha förlorat kvällens match mot seriesuveränen Björklöven är det matematiskt omöjligt för Stockholmslaget att gå upp på säker mark. Roger Melins mannar måste nu ställa om och förbereda sig inför den stundande kvalserien för att klubben inte ska åka ner till Hockeyettan.

Det blev dock oväntat jämnt med tanke på att det skiljde 74 poäng mellan lagen inför kvällens match. Löven tog ledningen med 2-0 i den första perioden och det såg ut som att det skulle kunna rinna iväg för serieledaren. I den andra kom dock AIK ut starkt och gick från underläge 0-2 till 2-2 på 41 sekunder.

Precis i slutet av den tredje perioden, med 80 sekunder kvar att spela, gjorde dock Olle Liss mål för Björklöven och skickade segern till Umeålaget. Liss har varit en rejäl succévärvning för Löven då forwarden har gjort 10 mål och 19 poäng på 20 matcher.

Björklöven satte i onsdags ett nytt allsvenskt poängrekord efter segern mot Karlskoga och drygar nu ut rekordet ytterligare till 114 poäng. Vinsten innebär även att Björklöven är helt klara för spel i den allsvenska finalen.

Södertälje – Tingsryd 4–0 (1-0,1-0,2-0)

Södertälje: Nick OlesenChristopher BengtssonHugo GustafssonLudwig Blomstrand.
Tingsryd: –

Södertälje är klara för allsvenskt slutspel efter kvällens seger mot Tingsryd. SSK hade en mycket tung start på säsongen och låg näst sist när tränaren Ulf Lundberg sparkades.

Strax därefter började laget att hitta formen och radade upp segrar. Under den andra halvan av serien har Södertälje faktiskt varit ett av de allra bästa lagen i Hockeyallsvenskan. Detta har gjort att klubben har skjutit som en raket i tabellen och är nu uppe på sjätteplats.

Hemmalaget vann mot Tingsryd med 4-0 efter att det var "the usual suspects" som klev fram för Södertälje. Nick Olesen sköt ett mål, danskens 26:e för säsongen och han assisterades av Ludwig Blomstrand som senare även skulle bli målskytt själv, hans 27:e för säsongen. Faktum är att Blomstrand har gjort poäng i alla sina nio senaste hemmamatcher och i nio av SSK:s tio senaste matcher i Scaniarinken (han har missat en av matcherna).

Fredrik Bergvik räddade 18 skott och fick därmed hålla nollan för första gången i Södertälje. Målvakten har nu fått vinna fem matcher i rad.

SSK är i mycket fin form och har nu vunnit åtta av sina nio senaste matcher och får nu börja förbereda sig inför slutspelsserien i Hockeyallsvenskan.

Karlskrona – Vita Hästen 2–4 (1-0,0-3,1-2)

Karlskrona: Kevin Ekman LarssonSamuel Solem
Vita Hästen: István Bartalis 2, Rikard OlsénJens Holmström.

Ett annat lag som i kväll blev klart för slutspel i Hockeyallsvenskan är Vita Hästen, eller ja nästan. Hästen är i princip klara för slutspel efter att ha vunnit mot Karlskrona, det enda som hindrar dem i nuläget är Västervik som spelar i morgon. Västervik måste vinna morgondagens match mot Timrå för att hålla spänningen vid liv, om de inte gör det är Vita Hästen klara för slutspel.

David Åslin spelade sin andra match för Hästen och stod då för sin första poäng i den andra perioden när östgötarna vände på matchen. Han assisterade till Rikard Olsén som satte 2-1 vilket var den defensive backens första mål den här säsongen.
Ett annat nyförvärv, Niklas Lundström, stod också för en fin insats. Den invärvade målvakten räddade 30 av 32 skott för Hästen och har imponerat stort sedan han anslöt innan transferfönstret stängde.

Ungraren Istvan Bartalis succé i Hockeyallsvenskan fortsätter. Han har nu skjutit 21 mål och stått för 39 poäng i Vita Hästen den här säsongen vilket fullkomligt krossar hans tidigare bästa allsvenska notering tidigare på tio mål och 21 poäng.

Karlskrona har det dock tuffare med blott en vinst på de tolv senaste matcherna. Blekingelaget måste nu rycka upp sig om de ska kunna nå slutspelsplats då de nu har fyra poäng upp till Mora på åttonde plats.

Modo – Kristianstad 6–5 SO (1-1,2-4,2-0,0-0,1-0)

Modo: Patrik Karlkvist 2, Adam Tambellini 2 (inklusive avgörande straff), Kalle JellvertJonathan Johnson.
Kristianstad: Nikolaj Skladnitjenko 3, Johan LundgrenAmil Krupic.

Wow, vilken galen och svängig match! 1-0 till Modo blev 1-2 till Kristianstad innan hemmalaget vände tillbaka till 3-2 men då stod bortalaget för en imponerande vändning och gick upp till 3-5. Modo vände dock tillbaka och vann med 6-5 efter straffar.

Den 25-årige ryssen Nikolaj Skladnitjenko, som tidigare har spelat JVM för Ryssland, gjorde i kväll sin femte match för Kristianstad och hade gått mållös från alla dessa matcher. Snacka om att det blev islossning för den tidigare KHL-forwarden.

Skladnitjenko gjorde tre mål och fullbordade sitt första allsvenska hattrick i sin femte match i ligan. Moskvakillen fullbordade sedan kvällen och matchen genom att få ett matchstraff. I början av den tredje perioden delade han ut en ful huvudtackling vilket gjorde att han tvingades ut i omklädningsrummet.

Med det sabbade han matchen för Kristianstad som då ledde matchen. Under det fem minuters långa powerplayet vände Modo på steken. Trodde de i alla fall. Modo kvitterade till 5-5 och hade även en puck inne för 6-5 bara någon minut efter kvitteringen. Målet dömdes dock bort istället höll sig 5-5 hela den tredje perioden.

Därför väntade förlängning och sedan straffar och där var det Modo som knep segern efter att Adam Tambellini blivit den enda målskytten.

Detta innebär att Modo plockar två poäng men tappar en vilket kan bli viktigt då Timrå vid seger i morgon kan knappa in en poäng på Ö-vikslaget i kampen om den sista platsen till den allsvenska finalen.

Kristianstad tog dock en viktig poäng i bottenstriden och ligger nu på samma poäng som Almtuna ovanför kvalstrecket. Uppsalalaget har dock bättre målskillnad, ett mål bättre än Kristianstad. Skånelaget lär dock tänka att det var två förlorade poäng efter att ha tappat 5-3 till förlust 5-6.

Mora – Karlskoga 2–1 OT (0-1,0-0,1-0,1-0)

Mora: Brant HarrisDaniel Ljunggren
Karlskoga: Tor Immo.

Det blev tajt, det blev stökigt och det var fult.

Totalt 17 tvåminutersutvisningar delades ut i matchen mellan Mora och Karlskoga och ett matchstraff. Det var Oliver Eklind som fick 5+20 i slutet av den första perioden för en armbågstackling.
Mora drog dock på sig en utvisning i det efterföljande powerplayet och Karlskoga tog då ledningen i spel fyra mot fyra.

Lagen verkade stundtals mer fokuserade på att klappa till varandra än att göra mål. I mitten av den trejde perioden kom dock utdelningen för hemmalaget som kvitterade genom Brant Harris.

Matchen gick till förlängning och där var det Mora som knep segern och bonuspoängen. En väldigt viktig vinst för dalalaget som nu har skaffat sig ett fyra poängs försprång ner till lagen under slutspelsstrecket.