Emil Heineman är tillbaka i SHL efter en stunds betänketid.
Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson
SHL

"Det var en skum känsla när man har spelat i Leksand hela livet"

ANNONS

Han har varit en av J20 SuperElits mest tongivande spelare den här säsongen. Men för Emil Heineman var SHL-spel med Leksand inte helt givet. Intresset för collegespel gjorde att han faktiskt tackade nej till A-lagsspel med moderklubben – innan han ångrade sig.
– Jag kom fram till att jag inte har den motivation för skolan som krävs just nu, berättar han för hockeysverige.se efter att ha gjort sitt fjärde SHL-framträdande mot Djurgården i går.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

26 mål på 29 matcher i J20 SuperElit – efter att bara ha skjutit ett mål på 27 matcher i fjol.

Emil Heineman har varit en komet i svensk juniorhockey den här säsongen. 18-åringen har tagit så pass stora kliv att han gått från en undanskymd roll i Leksands juniorlag till en plats i juniorlandslaget, blivit aktuell för NHL-draften – och gjort SHL-debut.

I går spelade han sin fjärde SHL-match med moderklubben när det blev förlust med 2–5 mot Djurgården på Hovet.  

– Det har gått bra. Farten har jag inget problem med och det fysiska spelet tycker jag också att jag klarar av. Det är en vanesak med pucken och lite rutin som fattas, säger han om omställningen från juniorhockey till spel i SHL. 
– Det är ruskigt kul med mycket folk på läktaren så som det var nu. Det lägger man på CV:et att man blir mer van vid det och får lära sig hantera det.

Den explosionsartade utvecklingen finns det flera orsaker till.

– Jag har fått en annan roll och växt som person, både fysiskt och mentalt. Det är lite skillnad hur jag ser spelet samtidigt som jag har haft bra medspelare som spelat upp mig. Det är en kombo av väldigt många faktorer, konstaterar han.

HYLLAR GAMLE STORSPELAREN

Samtidigt som återkomsten till SHL har varit tung för klubbens representationslag har Leksands J20-lag dominerat svensk juniorhockey. De vann J20 SuperElit Norra i överlägsen stil och tampas nu med Frölunda om topplaceringen i topp tio-serien.

 – Vi har ett väldigt bra lag, en bra grupp som har väldigt kul, tävlar och kör som fan. Det är inte bara jag som har utvecklats, utan hela laget har utvecklats i samma takt och gått från klarhet till klarhet i princip, säger Heineman.

En av framgångsfaktorerna stavas Mikael Karlberg. Den tidigare storspelaren tog över som huvudtränare inför den här säsongen och har gett Leksands juniorlag – och inte minst Emil Heineman själv – självförtroende.

– Han har betytt otroligt mycket. Han har gett mig trygghet både på och utanför isen. Han är en väldigt komplett coach som är väldigt noga med det hårda jobbet, men samtidigt är han bra på att få oss att släppa ned axlarna och lira, säger den unge forwarden och ger ett exempel: 
– Jag gjorde en del mål i början, men sedan trillade inte puckarna in och då blev det lite hjärnspöken. Men då sa han "vi har inga krav på dig, ut och lira bara". Då släppte man på axlarna och så blev det bra igen och man hade kul på isen.

Mikael Karlberg.Mikael Karlberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

TACKADE NEJ TILL SHL-SPEL

Emil Heineman SHL-debuterade för moderklubben i mötet med Färjestad 19 december. Han noterades sedan för sin första poäng på seniornivå mot Brynäs nio dagar senare. 

Men efter det valde han faktiskt att tacka nej till fler framträdanden i A-laget.

Anledningen till det var att han var intresserade av att testa på collegehockey i USA nästa säsong. Ska man spela där finns det hårda regler som säger att man som spelare inte kan ha spelat professionell ishockey innan man skriver in sig på en skola. Efter en del betänketid valde ynglingen att omvärdera sitt beslut. I tisdagens möte med Rögle var han tillbaka i SHL.

– Först och främst handlade det om att jag inte ville stänga någon dörr inför nästa år. Jag vill helt enkelt se hur det blev, men sedan kom jag fram till att jag inte har den motivation för skolan just nu som krävs, förklarar Emil Heineman. 
– Vi får helt enkelt se efter säsongen hur det blir. Just nu är det fokus på på den här säsongen och det är jäkligt skönt. För annars hade det blivit prov och grejer. Nu får man lugna ned sig och bara tänka på hockeyn.

Hur var det att gå till klubbledningen och säga att du inte kunde spela i SHL?
– Grejen var att jag ändå tycker att vi har en så bra nivå i J20 att det är utvecklande att spela där också. Att vi gick som tåget och att det är väldigt härliga grabbar där gjorde det enklare. Men klart att det var en skum känsla när man har spelat hela livet i Leksand och sedan ändå fick spela två matcher med A-laget. Det var ju en dröm som gick i uppfyllelse.

Var det Leksand som övertalade dig att spela vidare?
– Nej, det var ett eget beslut helt enkelt med motivationen för skolan. Det är tufft nu med sista året i gymnasiet. Man är väldigt skoltrött helt enkelt (skratt). Det blir fullt fokus på hockeyn nu.

Du hade ändå en liten tanke på college. Vad var det som gjorde det alternativet attraktivt?
– Många ser det som en väldigt bra utvecklingsmöjlighet där man får bra träningar och en bra utbildning också. Men det finns ju andra vägar också...

SHL är en väg, har jag hört.
– Precis (skratt). Nu blir det blir den här säsongen i Leksand och det är skönt att köra klart den utan att tänka på nästa år. Vad som händer efter det får vi se. Det tänker jag inte på nu.

Emil Heineman.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

LYCKAD JUNIORLANDSLAGSDEBUT

Tidigare i månaden debuterade Emil Heineman i juniorlandslaget. När Tomas Montén tog ut sin trupp till U19-landslagets turnering till femnationersturneringen i Berlin fanns han med där – och gjorde bra ifrån sig. På fyra matcher noterades leksingen för fem poäng (2+3) när det blev turneringsseger för Sverige.

– Det var väldigt roligt och det gick ändå helt okej. Jag fick en bra roll så att jag kunde fortsätta på det jag hade i J20, vilket var väldigt skönt. Det var magiskt att dra på sig tröjan faktiskt.

Nu är du aktuell inför sommarens NHL-draft också. Hur tänker du kring det?
– Det får bli vad det blir. Jag gör så gott jag kan den här säsongen så får de välja mig när de vill eller om de vill helt enkelt. Vi får se. Jag tar det som det kommer – om det kommer (skratt).   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga