Sök
Pelle Hånberg har fått en ny skjuts i tränarkarriären i Schweiz.
Foto: Bildbyrån
Europa

Fick sparken i SHL – nu gör Pelle Hånberg succé i Schweiz

När Pelle Hånberg fick sparken av Karlskrona kunde han ha valt en enklare väg och fortsatt tränarkarriären i Sverige. Men i stället antog han en ny utmaning. I ett nytt land. Hånberg drog till Schweiz, blev kvar och vill inte hem. På sin nya resa är målet att ta storklubben Kloten tillbaka till finrummet.
– Jag har med mig jobbet när jag går hem, när jag går och lägger mig, när jag sitter på toaletten, på helgerna när jag är ledig och det är en konst att kunna stänga av. Men jag tycker att det är så kul och hockeyn har gett mig så mycket, säger han till hockeysverige.se.

KLOTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2014/15 gjorde Pelle Hånberg och Karlskrona HK en fantastisk säsong och tog mycket otippat steget upp i SHL. Men det svänger snabbt i branschen och i februari 2017 fick huvudtränare Hånberg sparken. 

Det blev början på ett nytt kapitel i ett nytt land. Pelle Hånberg nappade på ett erbjudande i Schweiz och tog över som huvudcoach i SC Langenthal i andraligan NLB. Förra säsongen förde han laget hela vägen till mästerskapstiteln. Klubben tackade sedan nej till att delta i kvalet till NLA på grund av att arenan inte möter kraven som krävs för uppflyttning.


Men framgångarna gav ringar på vattnet. Och nu är Hånberg i EHC Kloten. Och den här gången finns det inga begränsningar från att gå hela vägen. Den tidigare storklubben, som var en europeisk maktfaktor på 1990-talet, vill inget annat än att gå upp igen efter degraderingen till NLB 2017/18.

Pelle Hånberg och hans assisterande tränare Björn Lidström är redan under sin första säsong en bra bit på vägen. Kloten vann grundserien och nu spelar just nu slutspel. 

– Jag är jättenöjd, säger Hånberg till Hockeysverige.se om årets säsong.
– Laget åkte ur efter 56 år i högsta ligan och ifjol var det en medioker säsong med en femteplats och sedan ut i kvarten. Det är klart att det finns en enorm besvikelse kring hela stan, fansen och klubben med tanke på att dom varit uppe så länge. Jag är otroligt nöjd över att vi vann serien och det visar att vi är ett bra lag över 44 matcher. Men det finns såklart alltid saker att jobba på.

"LUFTEN GÅR UR"

Vad skulle det betyda att gå upp igen?
– Jag aktar mig lite för att tänka tanken. På sikt så ska man vara där uppe med den dignitet av klubb man är.
– Men du vet ju också att när en klubb åker ur så går ju luften ur. Det försvinner sponsorer, det är inte fullsatt, spelare försvinner och så ska man plötsligt som stor klubb ta sig upp igen. Det är inte lätt.
– Man är en stor klubb fortfarande. Men vi måste ju börja om från början sportsligt och det tar tid att få ihop ett lag att fungera. Jag och Björn har fått jobba med fria händer och jag tycker att laget har vuxit på många sätt. Det har hänt väldigt mycket under den här säsongen och där någonstans är vi just nu.

Pelle Hånberg är själv någonstans där han vill vara. 

– Jag trivs fantastiskt bra. Jag hade två jättebra år i Langenthal. Nu är man här och får börja om i en klubb som är i en stor omorganisation och mycket nytt folk in och ut. Men jag trivs som sagt väldigt bra. Vi har ett bra lag och bra människor runt omkring och vi har alla förutsättningar att kunna lyckas här inom dom närmsta åren. Jag trivs som sagt väldigt bra. Ja, jag känner nog att jag skulle vilja stanna en längre tid.

– Det är klimatet man jobbar i här och jag tycker att hockeyn här är rolig. Jag tycker det finns utvecklingsmöjligheter och att det finns möjligheter att påverka. Det är det som är roligt. Det man själv har fått av så många fantastiska hockeytränare genom åren när jag spelade hockey i Sverige. Alla vi som har spelat i Sverige har fått en väldigt gedigen utbildning och jag är otroligt tacksam för alla tränare jag har haft genom åren ända sedan man var liten knatte. Jag har varit tränare i många år nu och det finns en hunger här från spelarsidan.
– Jag och Björn känner att det finns många tränare som är mycket bättre än oss men vi känner att vi vill ge tillbaka efter det vi har fått och vi har många spelare som är hungriga och tycker det här är kul. Därför känner jag att passionen i spelet, att hjälpa spelarna att nå sina mål, det är den drivkraften man har. Att jobba med det i en klubb som är stor, tänker stort, och vill någonting, det är fantastiskt. Därför vill jag vara kvar.

KHK-fansens hyllning till Hånberg efter att han hade fått sparken.KHK-fansens hyllning till Hånberg efter att han hade fått sparken.Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

ATT VÅGA MISSLYCKAS   

Det märks tydligt. Det syns i Pelle Hånbergs ögon när han pratar att han verkligen brinner för detta. För det finns ju mer bekväma jobb att ta. Att försöka ta upp Kloten är inte att gå den enkla vägen.

– Nej, men det är ju sport liksom. Om man inte vågar ta utmaningar i sportens värld så… Jag har varit säljare i många år utanför hockeyn och drivit eget företag. Jag vet hur man behöver tampas mentalt med utmaningar. Men jag gillar utmaningar. Och gillar man inte utmaningar då ska man hålla på med något annat. Då ska man ha ett jobb där du går 7-16 och går hem.
– Jag har med mig jobbet när jag går hem, när jag går och lägger mig, när jag sitter på toaletten, på helgerna när jag är ledig, och det är en konst att kunna stänga av. Men jag tycker att det är så kul och hockeyn har gett mig så mycket. Jag gillar utmaningar och då får man vara beredd att förlora.
– Vi är inte rädda att förlora. Då ska man inte hålla på med sport. Jag är inte rädd för att förlora även om jobbet är tufft. Det är tråkigt att förlora och tråkigt när det går emot. Men man måste lära sig att tycka om dom dagarna också. För då tänker man, hur jag ska jag bli bättre imorgon? Det är det som är drivkraften. Sedan tänker inte jag på hur länge man får behålla jobbet eller inte. Det kan jag inte gå och tänka på, utan det är här och nu och jag vill bli bättre imorgon.

Pelle Hånberg.Foto: Bildbyrån

"INTE FÅTT NÅGRA FÖRFRÅGNINGAR"

Har du några tankar på att coacha i SHL igen?
– Jag har ett jättebra jobb och man kan alltid titta om gräset är grönare på andra sidan. Men jag trivdes jättebra i Langenthal och nu är jag i kanske en lite större klubb som har större mål och det kittlar i magen. Att vara med i en klubb som sätter upp mål och vill något.
– SHL är en fantastisk liga. Jag har inte tänkt så mycket på det kan jag säga och jag har inte fått några förfrågningar heller. Och då tänker jag att det är här de vill ha mig och är jag väldig tacksam för det och då vill jag ge allt här.

Hur känner du kring Karlskrona och avslutet där nu med lite distans?
– Det har varit många turer. När man får lämna på det sättet måste man se sig i spegeln själv och vad man kunde gjort bättre och varför jag fick gå. Man hittar alltid grejer man kan göra bättre och det tror jag är viktigt. Man kan peka på grejor och undra varför man fick gå, men det tjänar ju ingenting till. Och det är klart att jag mådde pyton ett antal dagar och det kan jag göra ibland.
– Jag älskade Karlskrona och den tiden där. Jag hade en fantastisk tid och kommer vara evigt tacksam för den tiden och jag har många vänner och bekanta som hör av sig fortfarande. Men man måste gå vidare i livet och nu är jag här och jag vill bara göra det bästa jag kan.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten