Sök
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Självförtroendets betydelse

Självförtroendet är ofta en viktig del i en spelares framgångar ute på isen. 
Därför tittar Hockeysveriges allsvenska expert Joakim Englund nu närmare på tre spelare har skiftat i självförtroende under de senaste säsongerna. 

Oavsett hur duktig en hockeyspelare är i grund och botten går det inte att komma ifrån hur viktigt självförtroendet är för den egna insatsen. Med ett gott självförtroende flyter spelet nästan av sig självt där rätt verktyg för varje unik situation väljs utan att man behöver lägga energi på det. Energin kan istället läggas på exempelvis att göra sina medspelare bättre som i förlängningen givetvis även gynnar dig själv och laget.

Spelare med dåligt självförtroende tvingas hela tiden kämpa med sig själva och sitt eget spel för att försöka klättra på självförtroendestegen. Med ett mindre bra självförtroende är känslan att det krävs tio bra aktioner för att gå jämnt ut med en dålig. Man hamnar oftare i tidsnöd och överanalyserar sekvenser där mindre bra insatser är inblandade.

Med ett dåligt självförtroende kan det ibland se ut som att spelaren inte verkar särskilt intresserad av att delta i spelet. Rädslan för mindre bra individuella aktioner kan visa sig genom att man inte tar skridskoskären som krävs för att bli spelbar. 

ALLA SPELARE HAMNAR I SVACKOR

Någonstans har alla spelare en viss grundkapacitet där en del spelare håller en jämnare nivå medan andra är mer svajiga i sina prestationer. Ofta är rutinerade spelare jämnare i sitt spel medan yngre förmågor kanske både har högre toppar och djupare dalar.

Jag kan lova er att alla spelare någon gång under sin karriär har hamnat i svackor med dåligt självförtroende. Vissa svackor är givetvis både djupare och längre än andra där den gemensamma nämnaren är att ingen vill vara där. Alla strävar efter att ta sig upp ur hålet för att, i större utsträckning, bidra till laget och fortsätta utvecklas på det individuella planet som hockeyspelare.

Jag har kikat närmare på tre spetsspelare i ligan där känslan säger att samtliga åkt någon form av berg- och dalbana när det gäller självförtroendet senaste säsongerna.

Sebastian Hartmann, Timrå

Sebastian Hartmann var en av Hockeyallsvenskans mest sevärda spelare säsongerna 15/16 och 16/17, vilket bidrog till att han fick chansen till spel i SHL med Mora under två säsonger.

Där fick han inte alls samma utrymme för sina offensiva och kreativa sidor utan blev mer av en gnuggare, vilket inte är särskilt ovanligt eller konstigt i ett bottenlag som Mora var under tiden i SHL. Två säsonger innehållandes färre offensiva minuter och mindre kreativt spel har såklart satt sina spår hos en av ligans mest sevärda spelare som inte riktigt gick att känna igen i inledningen av årets säsong.

Elva poäng på de 26 inledande matcherna för Hartmann i Timrå var på inget sätt en katastrof, däremot hade i alla fall jag högre förväntningar än så på den aviga rightskytten.

I Timrås viktiga derby borta mot MoDo i onsdags var Hartmann återigen kung på banan och gjorde lite som han ville emellanåt under matchen. Matchen slutade med en Timråseger och en 1+1-meny från Hartmanns klubba och självförtroendet gick nästan att ta på när han i segerintervjun efter matchen varken ville eller kunde hålla tillbaka hur bra han kände sig för stunden. Med all rätt ska tilläggas.

På Sebastians senaste 17 matcher har han gjort 18 poäng och verkligen växt ut till den spelare som för ett par säsonger sedan genererade ett SHL-kontrakt. Faktum är att han, med sitt spel, har varit en stark bidragande orsak till att Timrå inte står och faller med sin duktiga ”leading-line”. Nu har man två formationer som levererar i stor stil. Det kan bära långt, riktigt långt till och med.

Kanske tillbaka till SHL. Kanske för Timrå, kanske för Sebastians del även om inte Timrå skulle lyckas. 

Oskar Drugge, Västervik

27-årige Oskar Drugge dök upp i mitt medvetande som Twitterkung i ett kaxigt Kallinge/Ronneby säsongen 12/13 och spelade i klubben under tre säsonger. Kallinge/Ronneby, med Drugge i spetsen, rörde om rejält i pölen som numera heter ATG Hockeyettan under ett par säsonger och spelade även i kvalserien en av dessa.

Där och då förmodar jag att Oskar hade ett stort självförtroende som var svårt att rubba. Hans spel och attityd gjorde att uppstickaren Västervik fick upp ögonen för den högerfattade offensiva backen. Succén lät inte vänta på sig och Oskar var en av Västerviks ledande spelare där slutdestinationen Hockeyallsvenskan blev ett faktum våren 2016.

Med ett självförtroende på topp och en karriär som pekade uppåt lockades han av tonerna om grönare betesmarker hos den mer etablerade grannklubben Vita Hästen. Väl på plats i Norrköping var det något som skar sig tämligen omgående och han vände åter till Västervik under säsongen. Efter att självförtroendet fått sig en törn i Östergötland blev spelet allt bättre ju längre säsongen led. 

Under sin andra säsong i allsvenskan fick han större avkastning i form av poäng tack vare sina fina offensiva kvalitéer som hockeyspelare. Då snittade han över 0,5 poäng per match, vilket ledde till ett SHL-kontrakt med Timrå.

Väl i Timrå blev det en tuff säsong med många förluster för laget, en tabellplacering i botten där Drugge dessutom åkte in och ut ur laget. Allt sammantaget bidrog givetvis till ett minskat självförtroende där en omstart i Hockeyallsvenskan och AIK kändes helt rätt inför årets säsong.

Tiden i AIK präglades Drugges spel av ett mindre bra självförtroende där han själv, liksom hela laget, spelade under sin förmåga. Kontraktet bröts och det tidigare så lyckade samarbetet med Västervik återupptogs i mitten av den här säsongen.

Tillbaka i Västervik, där Oskar förmodligen spelat sin bästa hockey i karriären, har han ett väldigt stort förtroendekapital både hos fans, tränare och lagkamrater. I de inledande matcherna med Västervik kunde jag ganska tydligt skönja ett sargat självförtroende hos Oskar. Efter ungefär fem omgångar i sin nygamla klubb började han så smått hitta tillbaka till den spelare och det spel som, för bara ett par år sedan, tog honom till SHL.

I Drugges senaste åtta-tio matcher har han definitivt visat sin kapacitet som hockeyspelare. Självförtroendet är nu tillbaka vilket, inte minst, visar sig i spelet. 

Ludwig Blomstrand, Södertälje

Den storväxte spelaren kom upp i Djurgårdens organisation i början av 10-talet. Utan att riktigt få fäste i representationslaget lånades han ut till dåvarande seriekollegan Almtuna där han fick ett större förtroende och drog sedan vidare till Nordamerika där det blev tre poängstarka säsonger i ECHL.

Återkomsten till svensk hockey blev ett kärt återseende med Almtuna och succén lät inte vänta på sig, vilket ledde till ett SHL-kontrakt med Karlskrona säsongen 17/18. Väl där blev det förmodligen ett hack i självförtroendet och Ludwig Blomstrand valde istället att skriva kontrakt med Södertälje mitt under säsongen.

Självförtroendet, som förmodligen fick sig en törn när han kom upp i SHL, har hängt med under två ganska bleka säsonger i Södertälje där han har varit en skugga av sitt forna jag. Det som i grunden är en riktigt bra allsvensk hockeyspelare har inte alls fått ut mycket av sin potential, inte förrän den här säsongen vill säga.

Efter en, absolut inte dålig men däremot ojämn, inledning på den här säsongen med 19 poäng på hans 27 första matcher spelar han just nu förmodligen sin bästa hockey i livet. Eller vad sägs om killens poängskörd på 24 pinnar de 15 senaste matcherna?

Vi pratar om en spelare med mycket attityd på isen, en murbräcka med ett ruskigt handledsskott som oftast sitter i bortre krysset när han kommer i fart och får avlossa bössan. Handledsskottet han besitter är ett av ligans absolut bästa skott.

Det är en stor och tung pjäs på över 100 pannor vi pratar om här. Under tidigare säsonger när han spelat med dåligt självförtroende har han sett ganska kantig ut på isen. Men nu när han har ett självförtroende på topp ser skridskoåkningen nästan ut att vara i paritet med ligans lättaste och bästa skridskoåkare.

Det är en nästintill gigantisk förvandling där jag tror att svängningarna i prestationerna till stor del kan kopplas till självförtroendet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten