TALANG 2020
William Wallinder.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Svartvadet, Timander – och nu William Wallinder

ANNONS
Han har som 17-åring slagit sig in i Modos A-lag den här säsongen och nyligen kommit hem från U18-landslagets cup i Tjeckien. William Wallinder är nästa stora hockeyprodukt från Sollefteå efter Mattias Timander och Per Svartvadet. 

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE) 

I serien ”Talang 2020” möter vi idag en av Modos mest lovande spelare, William Wallinder. Född och uppväxt i Sollefteå, men som flyttade till Örnsköldsvik 2018. Nyligen har han dessutom varit med U18-landslaget på cup i Tjeckien. Nu är inte William Wallinder ensam om att spela hockey i familjen. Även ett år äldre brorsan Pontus Wallinder spelar, även om han den här säsongen valt spel i en lägre serie med Sollefteå.
– När vi spelade tillsammans första gången? Det kan ha varit då jag var sju eller åtta år kanske i Sollefteå, men jag kommer faktiskt inte ihåg första matchen, berättar 17-åringen då hockeysverige.se träffar honom på Arlandas Terminal 3 efter att han och övriga landslaget landat efter trippen till Tjeckien. 

Wallinder fortsätter:
– Brorsan har varit riktigt viktig för mig. Jag har alltid följt honom. Det var han som började med hockey. Sedan har jag bara följt efter och jag har ändå sett upp till honom.

Det var givetvis mycket hockey efter skolan hemma i Sollefteå.
– Det var inte en så bra ordning, skrattar William Wallinder och fortsätter:
– Vi spelade inte så mycket landhockey utan det var mer bara vanlig ishockey.

BÖRJADE SPELA TACK VARE STOREBROR  

Anledningen till att det blev hockey överhuvudtaget för William Wallinder kan tillskrivas hans äldsta bror Christian.
– Jag har en äldre brorsa till. Han spelade och tog med mig och brorsan dit. Sedan skadade han knäet så han slutade.
– Jag spelade även fotboll fram till det att jag var 13 år. Jag valde hockeyn för att det var fart, kamp och en bra intensitet samtidigt som det är kul då det smäller lite. Efter det har det alltid varit hockeyn som gällt.

Modo-backen är 193 centimeter och just hans längd är något han har haft mycket nytta av som hockeyspelare.
– Jag har alltid varit ganska lång, vilket varit en fördel. Det känns skönt att vara lång, säger Wallinder med ett leende och glimten i ögat.

William Wallinder.William Wallinder.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

NÄSTA EXPORT FRÅN SOLLEFTEÅ  

Både Mattias Timander och Per Svartvadet kommer från Sollefteå, men det är inte några som William Wallinder har haft som förebilder.
– Nej, jag har inte haft några förebilder från Sollefteå…

Anders Huss?
– Nej, det är ingen jag har koll på (skratt). I tidiga år hade jag Erik Karlsson som förebild. Nu kollar jag mycket på (Victor) Hedman och (Rasmus) Dahlin som är i NHL.

Under nio matcher säsongen 2017/18 spelade du för Team Ådalen, vad är det för lag?
– Det är ett blandat lag med spelare från Sollefteå, Kramfors och Härnösand…

Runt 70 spelare under en säsong?
– Det var för att ha ett lag i U16 Elit och vara tillräckligt bra. Vi hade inte så många spelare i varje klubb så vi fördelade ut det på alla tre klubbarna.
– Ibland fick man frågan om att vara med där och då var det bara att åka iväg. Det var ganska kul samtidigt som jag fick lära känna några från dom andra lagen.

Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin.Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin.Foto: Ronnie Rönnkvist

VALDE SPEL I MODO

Under säsongen 2017/18 fick även William Wallinder chansen till spel i Modo.
– Det lät intressant att få chansen att spela där samtidigt som dom haft ganska många bra spelare genom åren. Dessutom är det nära hem så det kändes skönt att kunna åka hem snabbt då jag får tid till det. När jag fick frågan var det bara att tacka ja eftersom det kändes bra.
– Så här långt är jag nöjd med föreningen och jag har utvecklats väldigt mycket där. På dom här två åren har jag växt mycket i alla delar av spelet samtidigt som jag har haft bra tränare.

Du spelade J18 förra säsongen och nu i Hockeyallsvenskan…
– Det har varit en väldig omställning.

Vad är det som gjort att du tagit dom här snabba kliven i din utveckling?
– Jag vet faktiskt inte utan det har bara kommit med tiden. Alla träningar har gett resultat. Den tuffaste omställningen har varit storleken och att spelarna där är mycket skickligare. Gör du ett misstag så tar dom vara på lägena, så det gäller att vara noggrann.

Ett problem som kan uppstå när man som 17 åring ska vara med i A-lag, J20 och juniorlandslag är skolarbetet. Något som Wallinder har fått känna av lite.
– Det är lite svårt att få till det med skolan, vilket jag måste säga. Jag har snackat en hel del med min mentor och han försöker hjälpa mig så mycket det gå. När jag är iväg med hockeyn missar jag mycket i skolan, men det får jag försöka ta ikapp vartefter, men jag ska jobba mycket på den nu då jag kommer hem.

Du har just kommit hem från en turnering i Tjeckien med Juniorlandslaget, vilka visioner och mål har du med att spela där?
– Det skulle vara en dröm att få vara med i U18-VM. Det gäller att spela bra hemma och ge allt varje dag så möjligheterna finns kvar i alla fall, avslutar William Wallinder.

FAKTA

Fem snabba med William Wallinder

  • Snyggaste tröjorna i NHL?
  • – Buffalo. Dom är flashiga med lite guld i.
  • Bästa is du spelat på?
  • – Jag säger Fjällräven eftersom det är där jag är van att vara och den is jag trivs bäst på.
  • TV-spel eller film efter träningen?
  • – Jag spelar helst FIFA eftersom jag är rätt bra på det.
  • Favoritdryck?
  • – En Pepsi är gott.
  • Favoritmat?
  • – En hamburgare och pommes, det funkar bra.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL