Sök
Lisa Östman åkte på en otäck smäll i helgens match mot Modo.
Foto: Privat & Ronnie Rönnkvist
SDHL

Luleåtalangens otäcka smäll: "Minns ingenting alls"

Säsongen är förmodligen över för Luleås forwardstalang Lisa Östman. 17-åringen sänktes av en tackling i ruggen i helgens match mot Modo och ådrog sig både en hjärnskakning och ett brutet nyckelben.
– Kommer jag tillbaka redan den här säsongen är jag självklart glad över det. Annars är det bara att fokusera på nästa säsong, säger Östman till hockeysverige.se.

Lisa Östman är en av svensk hockeys stora framtidsnamn. Den här säsongen har 17-åringen, som till vardags spelar för Luleå, spelat sex matcher i SDHL. Detta trots den tuffa konkurrensen som är i laget.

Men i helgen var olyckan framme. 

Vid en sargduell i Division 1-matchen mot Modo bröt hon nyckelbenet och ådrog sig även en hjärnskakning.
– Jag kommer inte ihåg så mycket själv så jag har fått berättat för mig om smällen. Det var boxplay och jag åker efter en puck samtidigt som jag har en tjej tätt i ryggen. Två och en halv, tre meter från sargen får jag en putt i ryggen och flyger i full fart och slår i huvud, nacke och axel i sargen, berättar Lisa Östman som nu är hemma på Värmdö och vilar upp sig några dagar innan hon ska på läkarbesök i Luleå senare i veckan igen.
– Jag blev liggande en stund, men reste mig ganska snabbt upp till knästående, men som sagt var, jag minns ingenting av smällen alls. Detaljer efteråt, fram till det jag var på sjukhuset har jag också svårt att komma ihåg.

Från det du började få tillbaka minnet, hur upplevde du smärtan?
– Jag hade verkligen ont i hela kroppen, främst då hela ryggen, huvud och axel. Jag låg kvar en stund, men jag måste ha känt att jag ville bort därifrån, vilket kanske inte var jättesmart eftersom vi inte visste vad som hade hänt med rygg och nacke.

En svår fråga med tanke på att du inte minns själva smällen, men kändes det som en oschysst tackling?
– Det jag kommer ihåg är det som händer innan. Med tanke på hur situationen såg ut skulle jag säga att det var ganska respektlöst gjort. Jag förstår att hon inte menade något illa och inte villa skada mig.
– Nu vet jag att hon mådde väldigt dåligt av det som hände. Hon kom in till mig efteråt och sagt förlåt vilket jag verkligen ge henne för det skulle nog inte många gjort. Jag tycker att det var fint gjort av henne.
– Vi måste ändå visa mer respekt i damhockeyn eftersom det händer ganska ofta att vi tror att vi kan ta till knuffar i och med att vi inte får tacklas. Då blir det lätt att vi spelar ett respektlöst spel i stället för att visa respekt och ta mer ansvar för vad vi gör.

NY RÖNTGEN PÅ FREDAG  

Idag minns, som sagt var, Lisa Östman inte mycket från själva smällen utan det är först då hon kommit in på sjukhuset minnet kom tillbaka. 

– Från det vi varit på sjukhuset ungefär en timme så minns jag allt. Pappa har berättat saker från precis då jag kom in som jag inte kommer ihåg. Lite grann om hur man sagt att det gått till och att han då ville lägga till att jag åkte i full fart och inte bara stod vid sargen som ambulanspersonalen sa så inte ortopeden skulle missbedöma vad som hade hänt.
– Det här kommer jag inte ihåg att vare sig pappa eller ambulanspersonalen sagt.

Hur har läkarnas dom låtit?
– Jag har inte riktigt fått någon dom. I och med att det var ryggen man var mest oroliga över så gjorde jag en skiktröntgen och då fick dom även med axeln. Där såg läkarna att nyckelbenet var av upp vid axelfästet. Det är alltså inte av på mitten.
– Jag vet inte riktigt hur länge jag kommer att vara borta, men jag ska tillbaka till röntgen på fredagen och då kommer jag säkert få veta mer.

Lisa Östman.Lisa Östman.Foto: Ronnie Rönnkvist

HAR SVÅRT ATT SOVA

Det var alltså inte bara nyckelbenet som bröts utan hon ådrog sig även en hjärnskakning.
– Det läkarna sa var att med tanke på att jag åkte in i sargen med en sådan kraft är det inte konstigt att jag fick en hjärnskakning. Nu har jag känt av trötthet och haft väldigt ont i huvudet. Dessutom har jag märkt av att det påverkat minnet och så vidare.

Trots det gick det okej för Luleå-backen att flyga hem från Luleå till Stockholm igår.
– Ja, det gick ändå helt okej. Jag hade på mig hörlurar hela vägen så det gick ganska bra.

Hur mår du idag?
– Nu mår jag ändå ganska bra. Jag har en ganska positiv inställning och jag kan inte göra någonting åt det som hänt.
– Jag har ont i huvudet och axeln. Dessutom har jag svårt att sova på grund av axeln, men rent allmänt mår jag helt okej faktiskt.

Hur tänker du kring resten av säsongen med tanke på att nyckelbenet är av och du dras med en hjärnskakning?
– Jag har ställt in mig på att den är ganska över med tanke på att det här hände i slutet av säsongen, vilket var tur. Jag hade inte velat ha det här i början av säsongen.
– Min inställning är att om säsongen är över får jag ställa in mig på nästa säsong, men jag vet inte hur länge jag blir borta. Hjärnskakning och nyckelben kan innebära att man är borta länge, men kommer jag tillbaka redan den här säsongen är jag självklart glad över det. Annars är det bara att fokusera på nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten