Mathias Karlsson har varit i Hallstahammars HK sedan 2013.
Foto: Oliver Werner/Montage
ÖVRIGT

”Sveriges sämsta klubb” som gör allting rätt

ANNONS

West of Westeros som Arya Stark säger i slutet av Game of Thrones. I det verkliga väst om Västerås finns orten Hallstahammar. Där huserar en klubb som till synes gör allting rätt, trots sin historia som Sveriges sämsta ishockeylag. 

Under mitten av 90-talet kröntes Hallstahammar med det mindre smickrande priset - Sveriges sämsta hockeylag. De åkte runt i Västmanland och förlorade med tvåsiffrigt varje match. Laget uppmärksammades i media och kvällstidningar runt om i Sverige. Men det laget är nu borta.
– Lite charmigt är det allt, haha. Men det var en annan förening så det ska inte blandas ihop med nuvarande föreningen. Det är inget som vi lägger någon större vikt vid, säger Mathias Karlsson, general manager i Hallstahammars HK. 

KALLADES FÖR BLACK SHEEP

2008 byggdes Hallstammar-arena i samma veva grundades division 3-laget Hallstahammars HK Black Sheep. Spelare kom då från det nedlagda laget som Surahammar hade i division 3. Succé direkt. Första matchen vann Hallsta med 11-2 mot Hällefors. Senare togs Black Sheep bort från namnet och heter numera bara Hallstahamammars HK.
– Surahammars lag i division 3 hette Black Sheep. Det var mest på skämt att laget var det svarta fåret. Men det lät inte så proffsigt, så vi tog bort det och blev istället Hallstahammars HK. Vi ville upplevas som en seriös förening på alla plan. 

Nu är det alltså ett nytt Hallstahammar HK som huserar i Västmanland. Historiken är inte lång. Deras främsta merit är kval till Hockeyettan förra säsongen, då fick de mäta sig med länskonkurrenterna Surahammar och Arboga. Men föreningen fick inte fira avancemang den gången.
– Det berodde framför allt på orutin. Vi fick lite skador och det blev mycket matcher på kort tid. Vi var kanske inte helt redo att ta steget upp då. Men vi lärde oss mycket. Vi kunde se att vi har tagit steg framåt. 

Hur har ni tagit steg från förra säsongen?
– Vi har haft bättre fysträningar under försäsongen och vi har fått kvalrutin. Vi jobbar mycket med videoanalys, och det har utvecklats till det bättre. Det är inte så vanligt att jobba med sådant på den här nivån. 

”VI HITTAR VÅRA EGNA VÄGAR”

Med väldigt små medel har ni lyckats bygga upp en förening som står på en stabil grund. Både sportsligt och ekonomiskt. Vad är det hemliga receptet?
– Ekonomin är viktig för oss. Vi lämnar inget åt slumpen och vi värvar inte spelare bara för att. De sportsliga framgångarna beror mycket på att vi har jäkligt kul. De spelare som vi har kul på isen och utanför. Den glädjen genomsyrar föreningen. Trots att vi är en så ung klubb så har vi börjat få fram duktiga ungdomslag. Vi tror inte på att det finns ett facit för alla, vi hittar våra egna vägar. säger Mathias Karlsson och fortsätter:
– Sedan måste jag hylla Oliver Werner. Han har varit med från start och är ansvarig för massor av saker i klubben, så som foto och hemsidan. Vi är en liten klubb, men tack vare Olivers hårda jobb så ser vi ut att vara professionella. 

I dagarna blev de klara för ännu en kvalserie uppåt. Det verkar som att Hallstahammars HK gör allting rätt just nu. 

Har ni det som krävs för att gå upp till Hockeyettan?
– Ja, varför inte? Föreningen har en stabil ekonomi och ett lag som varje dag vill utvecklas. Det skreks på att vi inte hade råd när vi gick upp till tvåan, men det klarade vi utan problem. Vi är ett bättre lag nu än vad vi var förra säsongen. Så det finns alla möjligheter för oss att gå upp. 

Hur skulle orten Hallstahammar påverkas om ni tog steget upp?
– Det skulle bli mycket drag. Speciellt med derbyna mot Surahammar och Köping. Det finns ett bra underlag för att få in hockeykultur i Hallsta. Det känns så härligt att allt hårda jobb som vi har lagt ner börjar få resultat, säger Mathias Karlsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch