Sök
Nobelhallen - en arbetsplats att trivas på.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
SKOGLUND: Här är fôlk som fôlk ska va
Var ligger Sveriges bästa hockeyrelaterade arbetsplats? Att svara på det är naturligtvis omöjligt. Men det bör vara rätt låga odds på att Europaväg 18 leder oss rätt. I Alfred Nobels Karlskoga verkar det omöjligt att inte trivas.
— Jag tycker att det handlar mycket om att det är bra människor, berättar klubbens förre sportchef Stefan Bengtzén när han får frågan om vad som ligger bakom den höga trivselfaktorn.


Ishockeyn i Karlskoga har en lång och anrik historia. 1943 plockade IFK Bofors upp sporten på programmet och i början av 50-talet tog man klivet upp i den högsta serien. Där blev man sedan kvar till 1964 då man åkte ur. Den säsongen spelade man förövrigt under namnet KB63 efter en sammanslagning med Karlskoga IF. Sedan åkte man jojo under några år innan Elitserien bildades 1975 och efter det har man inte varit uppe i högsta serien.

TILLÅTS ATT VÄXA I KLUBBEN


KB63 blev KB Karlskoga som 1978 blev Bofors IK och det var under det namnet klubben satt avtryck i den moderna hockeyhistorien. Sedan några år tillbaka heter de ju BIK Karlskoga.

Det här ska inte bli någon historielektion om hockeyn i den lilla orten i Värmland med 30 000 invånare. Men jag tyckte att det kunde vara passande att börja med en liten bakgrund innan vi kastar oss över det denna text egentligen ska avhandla.


Den som vill fördjupa sig i klubbens historia kan med fördel klicka sig in på deras hemsida via denna länk och läsa den digra sammanställningen.

Det slog mig nämligen häromveckan att BIK är en alldeles formidabel klubb för människor att växa i. Det här ju varit på tapeten under säsongen i och med alla spelare som tagit kliv och seglat upp på SHL-radarn. Tor ImmoFredrik ForsbergFilip Ahl (har redan lämnat för ligakonkurrenten SSK), Jesper Kokkonen...Ja, fler än så lär ha SHL-intresse omkring sig.

Det brukar ju vara så. I Karlskoga växer man som hockeyspelare och tar nästa kliv i karriären. Men det var inte just spelarperspektivet som slog mig mitt i solar plexus. Det var ledarperspektivet. Kolla nedan sammanställning från år 2000 och framår gällande vilka huvudtränare man haft.

Leif Strömberg 2000-2004
Niklas Czarnecki 2004-2008
Magnus Arvedson 2008
Sam Hallam 2008-2012
Lenny Eriksson 2012-2015
Tobias Thermell 2015-2017 
Niklas Czarnecki 2017-2018
Staffan Lund 2018-

"Strumpan" fick sitt genombrott som tränare i Karlskoga. Foto: Bildbyrån

De som är fetmarkerade är sådana som gick vidare från Karlskoga direkt till SHL. Vi ska även addera Kristofer Näslund som gick från assisterande i BIK till samma roll i Frölunda. När vi ändå är i farten så ska sportcheferna Stefan Bengtzén och Thomas Fröberg med här. Bengtzén, numera i Örebro, tog förvisso vägen via allsvenska Karlskrona innan han hamnade i Brynäs som sportchef. Thomas Fröberg gick till Oskarshamn som GM tidigare under säsongen.


Här ska noteras att två huvudtränare under 2000-talet har fått sparken från Karlskoga. Magnus Arvedsson fick lämna 2008 efter bara några månader på sin post. Thermell och hans assisterande Näslund fick lämna 2017 efter en mindre bra start på säsongen, men redan till hösten var de tillbaka i hetluften. Då i Växjös respektive Frölundas bås.

Staffan Lund och Johan Schoultz är inne på sin andra säsong som tränarpar i klubben och en del nämner båda som nästa tränarexporter från klubben.


Jag har såklart ingen statistik på detta, men jag har svårt att se att det finns någon annan klubb i landet som på 20 år levererat fyra huvudtränare direkt till SHL. Två av dem som huvudtränare. Sam Hallam värvades ju till Växjö som assisterande, men tog rätt omgående klivet när Janne Karlsson fick kicken.

ANDAN OCH ARVET


Jag pratade med Karlskogas nuvarande GM Torsten Yngvesson i förra veckan.

Vad är det som gör att även ledare lyckas så bra hos er?
— Utan att förta någonting från ledarna så är det klart att du alltid hamnar i rampljuset när du har ett lag som går bra. De personerna du räknar upp har ju varit schyssta nog att vårda arvet när de kommer hit. De har varit smarta nog att vårda det goda som finns här och lagt till sitt. Då har du en bra grogrund för att lyckas, berättade Yngvesson.

Stefan Bengtzén och Sam Hallam under en allsvensk upptaktsträff för herrans många år sedan.Stefan Bengtzén och Sam Hallam under en allsvensk upptaktsträff för herrans många år sedan. Foto: Bildbyrån

Det talas om BIK-andan. Det talas om arvet. Vad är då andan och arvet för något? Jag ringde upp Stefan Bengtzén, som varit sportchef i klubben i 14 år och verksam betydligt längre än så. För man ska nämligen ha med i åtanke att 90-talet var en dystrare period i Karlskogahockeyn. Bofors spenderade sex av tio säsonger under 1900-talets sista decennium i rikets tredjeliga. Det är lätt att glömma bort, då känslan är att BIK "alltid" legat i andraligan.


Torsten Yngvesson menar att den speciella "BIK-andan" alltid funnits i klubben så länge han varit med. Men han lyfter fram Leif Strömberg och Stefan Bengtzén som de två som tog det hela vidare. Bengtzén i synnerhet sedan han klev in i rollen som sportchef 1997. Bengtzén erkänner utan omsvep för mig att det kan låta klyschigt när han pratar om vinnarmentalitet, bruksanda, att alltid stå för 100 procent, att alltid komma igen efter tunga spelartapp säsong efter säsong.
— Men det är ju så det är, säger han med eftertryck innan han levererar ännu ett citat som skulle kunna klassas som en klyscha.
— Det sitter i väggarna.

Grundfrågan till Bengtzén när jag ringde upp var hur det kan komma sig att klubben fostrat så många ledare som tagit klivet vidare till större uppgifter.
— Jag tycker att det handlar mycket om att det är bra människor. Bra värderingar i att hantera folk. Det bottnar i det hos alla som fått framgång i ledarskapet från vårat håll. Sen adderar man hockeykunskap på det. Men den har vi med oss, den finns. 

"SITTER I VÄGGARNA"


Det Stefan Bengtzén berättar är viktigt. Jag tror att människan i mångt och mycket glöms bort från folk runt omkring hockeyn, denna resultatbaserade bransch. Jag skyndar mig blixtsnabbt att klyshkontra och ställer frågan om Bengtzén har uppfattningen att grenen "ta in bra fôlk" även den sitter i väggarna hos hans förra klubb.
— Ja, men tror jag väl. Vi pratade väldigt mycket om just det att det ska vara bra människor. Hockey kan dom, men de ska ju kunna förmedla rätt budskap och göra det med grundvärderingar.

Har du exempel på grundvärderingar i Karlskoga?
— För mig är det basic, det är att ha förmågan att se ALLA. Vi jobbar med lagidrott och jag tycker det är viktigt att du har med hela gruppen. Alla behöver ha sin dos. Det gör goda människor med goda grundvärderingar där man värnat om trygghet. Då blir alla inblandade helt enkelt.

En som följt klubben under flera år är journalisten Emil K Lagnelius. Han fick frågan: Vad beror det på att så många tränare växer i Karlskoga?
— Något supersvar har jag inte, men jag upplever att man får chansen att misslyckas i BIK. Kanske mer tålamod än i många andra klubbar. Förutom Arvedson och Thermell/Näslund är det sällan tränare sparkas, berättar han.


Lagnelius fortsätter på det där med att kontinuiteten är något som präglar Karlskoga.
—  Förutom kaos-säsongen 17/18 har BIK satsat på kontinuitet med en kärntrupp av lojala trotjänare som vet sin plats i näringskedjan.

Tanken från början med den här texten var egentligen bara att i krönikeform uppmärksamma den här detaljen med den rikliga tränarexporten uppåt. Men eftersom jag ändå hade Torsten Yngvesson på tråden rörande ämnet varför Karlskoga har och har haft så många trotjänare i sin trupp genom åren så gick vi in på ledarbiten också. Han var inne på samma sak som de ovan här rörande trivselfaktorn. Men han la också till en annan, inte helt oviktig ingrediens.
— Sen är det nog också stämningen runt klubben och attityden folk har till klubben i stan. De allra, allra flesta är positiva och stolta att ha ett lag i Hockeyallsvenskan här i Karlskoga.
— Det finns ju ingen sån här hatkärlek eller avundsjuka som det kanske kan finnas till elitlag på andra orter. Jag upplever inte att det är så i Karlskoga, utan de allra, allra flesta ställer upp och unnar Karlskoga att det går bra för dem. Det smittar ju av sig på de spelarna som finns i laget.

Det ligger nog rätt mycket i det Yngvesson säger. Svenskarna är ju av naturen ett avundsjukt folk och att det på sina håll i landet lyser igenom en viss avundsjuka från fans mot det laget de säger sig stötta är ingenting ovanligt.

Men i Karlskoga unnar man sitt lag framgång ända från hjärteroten enligt Yngvesson och med tanke på historiken kring klubben finns det faktiskt ingen anledning att betvivla det påståendet.

Man skulle kunna luras till att tro att allt som står ovan ligger bakom det faktum att man trots en hel del framgångsrika säsonger inte har tagit klivet upp i SHL. Är trivselfaktorn och tålamodet FÖR stort? Jag tror man bedrar sig rejält om man skulle gå i sådana tankar. Att det i avgörande lägen gått emot har nog mer med andra saker att göra. För den bilden som man fått av klubben genom åren signalerar ju knappast "bekvämlighet". Om inte annat så skulle det knappast ha tillåtits av de extrema karaktärsspelare som huserat i klubben genom åren. Till exempel Daniel Wessner.

I Karlskoga får man vara som man är. Inom på förhand bestämda ramar såklart. Att man lägger stor vikt vid personligheten hos de man rekryterar bidrar till att man inte förhastar sig eller sprider negativ energi när det går troll i sakerna. 

Nu är jag fullständigt övertygad om att trivselfaktorn är håg i de allra flesta hockeyklubbarna runt om i landet. Men som på alla arbetsplatser finns det även undantag där människan glöms bort mellan varven. Men överlag tror jag det ser bra ut. Men i Karlskoga har man tagit det ännu ett snäpp och just trivselfaktorn och att se till att folk mår bra står högt upp på klubbens agenda.

Det kan aldrig vara fel. I Nobelhallen får fôlk vara som fôlk ska va. Det är i alla fall min högst personliga slutsats.

Viktigast enligt mig att man ger folk chansen att misslyckas. Man bänkar inte spelare vid en felpassning, man hänger ingen tränare vid minsta formsvacka. Det är lite intressant, för i det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside så handlar en berättelse om just detta. Den lilla familjära klubben Brentford i västra London ägs av  Matthew Benham och han är synnerligen intresserad av sannolikhetskalkyler. Självklart är de sportsliga resultaten viktiga även i den klubben, men man lägger stor vikt vid "vart är vi på väg?", snarare än "var är vi nu?" Ett talande exempel på det är den nye tränaren Thomas Frank som trots en miserabel inledning på säsongen fick fortsatt förtroende, analysen visade helt enkelt att man var på rätt väg, trots att resultaten grinade emot. Det har visat sig vara rätt melodi, just nu ligger man på playoff-plats och kan mycket väl spela i Premier League nästa säsong. Detta med långsiktigt tänk och en tro på varandra. Förövrigt med svensken Pontus Jansson i laget.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten