Daniel Zaar, Jonathan Pudas och Sebastian Strandberg kombinerade för Tre Kronors tredje mål.
Beijer Hockey Games

Full pott för Tre Kronor i Beijer Hockey Games

Sverige gjorde en storartad hemmaturnering och det blev segrar i alla tre matcherna.
2-1 mot Tjeckien, 5-2 mot Ryssland och i kväll blev det vinst med 5-1 mot ärkerivalen Finland.
Det innebär att Tre Kronor vinner Beijer Hockey Games för första gången sedan 2012.

Tre Kronor inledde i rasande takt och det hade inte ens gått tre minuter av matchen innan Linus Johansson satte 1-0.

FBK-kaptenen blev därmed målskytt för första gången i landslagssammanhang.
– Det känns kul. Man har ju fått vänta en del på det. Det har gått 13-14 matcher här innan jag fick göra mål här. Jag har en lite mer defensiv roll här än vad jag är van vid men man ska kunna göra något mål här och var ändå, säger Linus Johansson till SVT Sport och fortsätter:
– De glömmer bort mig framför mål, retur rakt ut och då var det bara att peta in den.

Därefter höll sig Samuel Fagemo och smackade dit sitt andra mål på lika många matcher i A-landslaget och 19-åringen vet fortfarande inte hur det är att lämna isen mållös för Tre Kronor.

DEBUTANTEN STOD FÖR POÄNG DIREKT

Sverige fortsatte köra över Finland i de första 15 minuterna av den första perioden och Sebastian Strandberg, som gör sin första match i Tre Kronor, noterades för en assist direkt i debuten när han passade fram till Daniel Zaar som läckert satte 3-0 till svenskarna.

På slutet slet dock Finland tillbaka och reducerade efter att en SHL-trio kombinerat. Växjöbackarna Miika Koivisto och Ilari Melart passade varandra på blålinjen innan den senare skickade pucken mot mål där Joel Mustonen, till vardags i Frölunda, styrde in 3-1 för sitt första mål i Lejonen-tröjan.

Om den första perioden tillhörde Tre Kronor så var det Finland för nästa hela slanten i den andra. De hade ett enormt puckinnehav men hade svårt att komma till de allra vassaste chanserna.

HELLBERG STORSPELADE I KASSEN

Istället kunder Sverige återta tremålsledningen när Julis Honka spelade bort pucken och Sverige ställde om. Fredrik Händemark passade till Fagemo som fintade skott, höll i pucken och levererade till Dennis Everberg som hade ett öppet mål för 4-1.

I den tredje perioden försökte Finland pressa på men Magnus Hellberg såg nästintill omutbar ut i den svenska kassen och räddade 27 av 28 skott under matchen.

Störst jubel i Globen kom när Tre Kronor-kaptenen Carl Klingberg tacklade den finske backbjässen Ilari Melart och skickade denne över sargen in i det ena båset.

Det blev till slut 5-1 efter att Linus Johansson gjort sitt andra mål i matchen. Sverige vann därmed alla tre matcher under Beijer Hockey Games och vann hemmaturneringen för första gången sedan 2012.
– Hela gruppen har köpt vår spelidé. Jag är jättestolt över grabbarna, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till SVT Sport efter matchen.

Turneringens All Star-lag togs ut (av media) i samband med matchen mellan Sverige och Finland där fyra svenskar av sex möjliga tog plats: Magnus Hellberg (mv), Lukas Bengtsson (b), Samuel Fagemo (fw) och Mathias Bromé (fw).

Totalt var fem spelare fick göra sina första landskamper med Tre Kronor under Beijer Hockey Games:
Jonathan Pudas, Skellefteå, stod för två assist över tre matcher.
Marcus Nilsson, Färjestad, sköt ett mål och noterades för tre passningspoäng på de tre matcherna.
Nils Lundkvist, Luleå, passade fram till ett mål på tre matcher.
Samuel Fagemo, Frölunda, gjorde tre poäng (1+2) över två matcher.