Ilari Melart har blivit en fruktad målskytt efter att ha varit känd som en mer defensiv back.
Foto: Bildbyrån
SHL

Från defensiv klippa – till målkung

Han är inne på sin femte raka säsong i SHL och har alltid varit känd som en stabil defensiv back. 
Den här säsongen har Ilari Melart dock blivit en fruktad målskytt då han har gjort flest mål av alla backar i hela ligan. 
– Att jag kan skjuta bra och göra mål är inget som har kommit som en skänk från ovan, säger finländaren till hockeysverige.se.

Växjö har haft en tung säsong och låg länge i den absoluta botten av SHL. 

Det hela förändrades när Ilari Melart kom in i laget, som då började klättra uppåt i tabellen. 

Enligt finländaren är dock lagets säsong en stor besvikelse.
– Vi har mycket högre förväntningar på oss själva. Jag tycker inte att vi spelar på den nivån vi borde, eller ska, göra. Jag hoppas att vi ska kunna förbättra de saker som behöver bli bättre. Det finns ändå potential i laget men just nu gör vi det inte tillräckligt bra, säger 30-åringen, som fyller 31 om några dagar, till hockeysverige.se.

Växjö innehar just nu den sista slutspelsplatsen och enligt Melart kommer det mentala spelet bli viktigt om smålänningarna ska säkra slutspel.
– Det är väldigt viktigt i det här läget att gå in hundra procent i varje match. Vi måste vara på vår absoluta topp här efter landslagsuppehållet och göra allt så bra som vi bara kan. Mycket handlar om det mentala. Vi måste jobba på att vara helt fokuserad i skallen när pucken släpps.

”ÄR INTE BARA HÄR FÖR ATT GÖRA MÅL”

Finländaren själv kom in senare i säsongen än alla andra då han värvades till Växjö först i början av oktober. Han har dock flugit fram direkt sedan ankomsten till Småland.
– Jag har nästan glömt att jag missade delar av säsongen där när alla andra började, det känns så länge sedan. Jag känner nu att jag verkligen har kommit in i det och är där jag vill vara i min egen säsong, säger han och fortsätter:
– Så här långt har det varit ett väldigt bra val för mig att skriva på för Växjö. 

Melart har fått vänja sig vid att bli omfamnad av lagkamraterna.Melart har fått vänja sig vid att bli omfamnad av lagkamraterna.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Faktum är att Melart har gjort succé i Lakers. Trots att han har spelat färre matcher än de flesta andra spelarna så är han ledande i målkategorin. Hans tolv fullträffar är bäst i Växjö, hela tre mål före tvåan i den interna skytteligan. Finländaren leder även hela SHL när det kommer till backmål då endast Jonathan Pudas och Linus Hultström (elva mål vardera) är i närheten av Melart. 

30-åringen berättar att han är väldigt nöjd med sin egna säsong.
– Det är klart att folk främst ser poängen och målen. Det är väldigt roligt såklart, alla spelare vill ju göra mål, men det viktigaste är ändå att jag är någon att lita på i alla situationer ute på isen.
– Jag fokuserar mest på mitt allround-spel och att vara bra i boxplay, powerplay och fem mot fem, inte bara på hur många mål jag gör. Det är klart att det är roligt och ett plus men jag är inte bara här för att göra mål. 

BÄST I SHL: ”TÄNKER INTE PÅ DET”

Hans otroliga målskörd kommer som en chock för de flesta då han nästan alltid varit känd som en defensiv back. I fjol, i Färjestad, gjorde han bara två mål på 40 matcher medan han den här säsongen noterats för tolv kassar på endast 30 framträdanden i Växjö. 

Under alla sina år som elitspelare har Melart aldrig varit i närheten av liknande siffror, vare sig i SHL, Finland, KHL eller AHL. 

Är du själv förvånad över din målsuccé?
– Helt ärligt så tänker jag faktiskt inte på det jättemycket. När jag kom hit så kändes det bara naturligt att spela så som jag har gjort. Jag tänkte inte att jag skulle gå in och göra en massa mål när jag kom hit. Jag tar bara en dag i taget och försöker att spela mitt spel. 

Ilari Melart har varit SHL:s giftigaste målskyttar från blålinjen den här säsongen.Ilari Melart har varit SHL:s giftigaste målskyttar från blålinjen den här säsongen.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Han menar dock att Växjö har gett honom ett helt annat förtroende i offensiven än vad han har fått i tidigare klubbar.
– Jag har fått en jättemycket mer offensiv roll här än vad jag fick i Färjestad. I Luleå fick jag spela lite powerplay under en kort period men i Färjestad skulle jag spela mer defensivt. Det är lite annorlunda mot tidigare men det är väldigt roligt att också få chansen offensivt här. 

Har tidigare tränare använt dig "fel" då?
– Jag vill inte säga att någon tidigare tränare har gjort fel, säger Melart och skrattar. 
– Om någon hade slängt in mig mer i powerplay tidigare tror jag att det hade gått bra då också. Att jag kan skjuta bra och göra mål är inget som har förändrats över en natt direkt eller något som är en skänk från ovan, säger han och brister ut i skratt igen innan han fortsätter: 
 – Jag har haft det här spelet tidigare men det har funnits flera andra bra spelare som har konkurrerat om powerplaytid. 

HAR BLIVIT LANDSLAGSBACK IGEN

Framfarterna i SHL har inte gått obemärkt. Succén ledde till att Ilari Melart blev uttagen i det finska landslaget till Channel One Cup, vilket var första gången på flera år som backen fick dra på sig "Lejonen-tröjan". Han är nu även med och spelar Beijer Hockey Games för Finland.
– Det är absolut väldigt roligt att få vara med igen. Speciellt nu när man har fått åka hem till Helsingfors och vara hemma några dagar. När man har spelat utomlands i flera år så är det alltid väldigt roligt att få träffa gamla kompisar från landslaget och passa på att prata finska när man är hemma. Det är bara positivt för mig att få spela landslagshockey. 

För de flesta spelarna kan man ha det som ett personligt mål att bli uttagen till landslaget. Speciellt om man, som Melart, gjort flera landskamper tidigare.
– Jag tänkte inte alls på landslaget när säsongen började. Det finns fan flera hundra bra finska spelare ute i Europa så jag hade inte tänkt på att jag skulle vara med, det var inte ett mål jag hade. Nu när jag väl är med i landslaget så är det något jag uppskattar. 

VM?
– Det vore en väldigt stor ära om jag skulle bli uttagen. Det är så långt bort att jag har ingen anledning att gå omkring och tänka på det nu. Jag ska bara fortsätta som jag har gjort hittills och ta det dag för dag, avslutar Ilari Melart.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten