Ulf Samuelsson är redo att ta sig an den tuffa utmaningen i Leksand.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Redo att rädda Leksand – med lärdomar från legendarerna

I måndags kom beskedet att Roger Melin lämnar tränarbänken i Leksand till förmån för NHL-legendaren Ulf Samuelsson.
Nu har "Tuffe Uffe" landat i Sverige – och är redo att få sitt älskade Leksand på rätt köl igen. Med sig från sin tid i USA har han lärdomar från tränarlegendarer som Joel Quenneville och Scotty Bowman.
– Jag har inte bara haft bra coacher under min spelarkarriär utan jag har även under min coachningskarriär haft turen att jobba med bra och duktigt folk, säger Samuelsson till Hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Leksand har haft en tung säsong i SHL. Eller rättare sagt har inte resultaten varit som föreningen, laget och inte minst fansen hoppats på. Det har lett till att Roger Melin fått lämna sitt uppdrag som head coach. I stället har en ”Leksandsveteran” ringts in från USA, NHL-legendaren Ulf Samuelsson

Han flyttade till Leksand första gången redan 1981. Då kom han från Fagersta knappt 13 mil från det som då var Leksands Isstadion.
– Första dagen i Leksand? Oj oj… Jag var ung och ganska nervös då, 17 år och skulle upp dit och spela med U18-laget, berättar nya Leksandstränaren då hockeysverige.se träffar honom bara minuterna efter att han landat på Arlandas Terminal 2.
– Det gick snabbt sedan, förbi U18-laget och rakt in i A-laget. Det var en bra höst, skrattar Samuelsson.

Ulf Samuelsson har landat i Sverige för att ta Leksand uppåt i tabellen.Ulf Samuelsson har landat i Sverige för att ta Leksand uppåt i tabellen.Foto: Ronnie Rönnkvist

"VAR ALLTID ETT SÅ BRA STÖD FRÅN FANSEN"  

Redan då var den idag 55-åriga backen fysisk i sitt spel. Inte minst efter att ha fostrats i klassiska Fagersta.
– Där fick jag kriga med Tomas Sandström. För att överleva var jag tvungen att vara med på allt då han var med (skratt). Mitt spel då var ungefär som det alltid har varit.
– Bästa minnet från min tid som spelare i Leksand skulle jag säga är att det alltid var ett så bra stöd runt matcherna med fans. Att det var och är en sådan uppbackning och att en så liten stad kan ha ett så välkänt lag. 

Vad ser du tillbaka på den tiden i Leksand vid sidan av isen?
– Personligen. Jag skulle säga att det är alla roliga somrar vi haft där då barnen växte upp.
– Vi köpte ute i Sunnanäng 1996 så det hade vi ganska länge. Det var fantastiskt rolig tid där med alla lekar med barnen i skogarna och ute på vattnet.
– Från början bodde jag hos gamla ordföranden Tage Eriksson. Sedan delade jag lägenhet med Mats Lööv ett år. 

"LEDARSKAP FÖRÄNDRAS FRÅN ÅR TILL ÅR"  

Du var fysisk i ditt spel, tog du med det just det här med att vilja se tuffhet ute på isen i ditt ledarskap? 
– Ledarskap förändras från år till år. Om vi ser till en ledare som jag tycker är effektiv i dagens läge så har förändrats väldigt mycket genom åren. Det går inte att vara sträng, otrevlig och så där. Du måste jobba med spelarna på ett helt annat sätt nu.
– Själva passionen och inställningen har inte ändrat sig. Det är järnet som gäller och det hoppas jag kunna överföra till en del spelare som sett lite tveksamma ut. 

Har ditt ledarskap förändrats mycket sedan du började som coach på Avon Old Farms School för 15 år sedan?
– Ja, mycket. Jag vill förändras och utvecklas hela tiden. Nu när jag inte jobbat som coach på ett tag har jag tagit kurser i kommunikation, hur man kommunicerar med dom yngre, så jag fått en bättre förståelse hur dom tänker. 

COCHAT TILLSAMMANS MED LEGENDARER  

Ulf Samuelsson har haft en rad bra coacher i NHL, men några sticker ut lite extra och har blivit lite av förebilder som coacher för 55-åringen från Fagersta.
– Jag har haft ett väldigt bra förhållande med mina coacher. Scotty Bowman är en legendar jag lärt mig mycket av. Nu senast coachade jag tillsammans med Joel Quenneville i Chicago. Han är också en legendar. På så vis har jag haft en väldig tur att få coacha med dom. Alain Vigneault är även han en stjärna, Dave Tippett och givetvis Wayne Gretzky.
– Jag har inte bara haft bra coacher under min spelarkarriär utan jag har även under min coachningskarriär haft turen att jobba med bra och duktigt folk.

Joel Quenneville.
Joel Quenneville. 

Ulf Samuelsson har coachat i Sverige tidigare. Under två säsonger var han i Modo dit han kom från en assisterande coachroll i Phoenix.
– Jag tycker inte att det var så svårt att ställa om då. Det är inte så stor skillnad. Man har samma inställningar och alla killar är väldigt proffsiga samtidigt som det är ordning på allting i föreningarna.
– Det är lite smådetaljer här och där i och med större isarna, men annars är det ungefär samma sak. 

Idag är du även scout för Seattle som är en blivande NHL-organisation, men när du fick lämna Chicago förra säsongen var du då inställd på att komma tillbaka som coach igen?
– Ärligt talat hade jag coachat länge. Dessutom har jag fyra barn som hållit på med hockey, så det har varit otroligt mycket hockey för mig senaste 15 åren. Jag tyckte det var riktigt skönt, faktiskt, att inte hålla på med hockey ett tag.
– Sedan började jag scouta. Då kände jag nästan direkt att jag hade börjat få suget tillbaka. Eftersom jag växt upp på rinken och sedan coachat bredvid så kände jag att det var roligare att coacha än att vara en del av ett management. Det blev ett steg ifrån, men det var egentligen då jag började få suget tillbaka. 

Din dotter Victoria har slutat spela…
– Ja, hon är den enda som inte spelar längre. Henrik är i England, Philip är här och min yngsta (Adam) spelar i Kanada. Dom är utspridda överallt, säger backlegendaren med ett leende. 

"SETT DOM FLESTA MATCHERNA"  

Nyligen fick Ulf Samuelsson ett samtal från Leksands sportchef, Thomas Johansson, med en förfrågan om att ta över tränarrollen i sin gamla klubb. En förfrågan han inte ville tacka nej till.
– Det var spännande och som jag sa var jag sugen på ett tränarjobb redan innan han ringde. Det tog inte lång tid att bestämma mig.
– Jag var tvungen att gå igenom några saker först eftersom det är lite komplicerat. Jag har kontrakt med både Chicago och Seattle. Först frågade jag Seattle om det var okej och det var inga problem. Samma sak var det med Chicago. Dom tyckte också att det gick bra. 

I och med att Philip Samuelsson spelat för Leksand under säsongen har också Ulf följt dom flesta av lagets matcher.
– Jag har följt Leksand till och från hela tiden. Dessutom har jag fått rapporter från mina kompisar genom åren. Det här året har det varit mer än tidigare och jag har sett dom flesta matcherna, vilket är tur.Philip Samuelsson.Philip Samuelsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ALLA MÅSTE HA VÄLDIGT KLARA DIREKTIV"  

Vad vill du tillföra gruppen? 
– Lite taktiska förändringar och lite mer glöd… Få lite skitmål, jobba sig in, kriga lite mer. På den biten tror jag vi kan höja oss lite. 

Är det lätt att inplantera en sådan sak i en grupp?
– Nej, det är svårt. Jag är ändå medveten om att alla spelare vill ta ett steg i den riktningen. Samtidigt är det väldigt svårt eftersom alla måste ha väldigt klara direktiv, att gör du inte så händer det där.
– Det är en sak att säga att du vill spela bättre, hårdare och vinna fler 50/50-puckar och sådana grejer, men det är jättesvårt att göra det. Vi kommer behöva varje spelare i hela truppen för att klara av det här.

Är det just att få laget att vinna kamperna som kan få Leksand att bli kvar i SHL kommande säsong?
– En del i det och framförallt en viktig bit. När jag har tittat på spelet och varit ”analytic”, om man är för slarvig med pucken i egen zon, om man då vinner ett ”battle” det är då som man får tillbaka pucken. Kan vi vinna tio procent mer av dom situationerna blir det mycket bättre. 

"SKA FÖRSÖKA HITTA EN LÖSNING SÅ SNABBT SOM MÖJLIGT"  

Nu ska Ulf Samuelsson dessutom coacha sin son Philip Samuelsson igen, något som inte nya Leksandstränaren ser som något problem.
– Jag har tidigare coachat både han och Henrik. Det har gått bra tidigare så jag ser inte att det skulle bli något problem nu och inte speciellt orolig för. 

I dagsläget är det oklart hur sammansättningen av coacher i Leksand kommer se ut resterande delen av säsongen.
– Det är någonting jag och Thomas ska börja med imorgon (läs: idag). Vi ska försöka hitta en lösning på det så snabbt som möjligt eftersom vi måste komma igång. Vi har också förberett det lite, säger Ulf Samuelsson utan att lägga ut texten om hur hans tankar kring det går. 

Kommer Ulf Samuelsson se till att Leksand spelar i SHL även kommande säsong?
– Det är självklart målet. Nu är det trots allt ganska många matcher kvar, även om det inte är speciellt lång tid till serien är slut. Det är 14 matcher och många poäng att spela om. 

Har du tänkt någonting framåt angående nästa säsong?
– Nej, jag har fullt upp att få ordning på allt här, avslutar Ulf Samuelsson med ett skratt samtidigt som ett stort antal asiater med munskydd promenerar förbi oss på väg mot bussarna in mot Stockholms City.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten