Ulf Samuelsson är redo att ta sig an den tuffa utmaningen i Leksand.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Redo att rädda Leksand – med lärdomar från legendarerna

ANNONS
I måndags kom beskedet att Roger Melin lämnar tränarbänken i Leksand till förmån för NHL-legendaren Ulf Samuelsson.
Nu har "Tuffe Uffe" landat i Sverige – och är redo att få sitt älskade Leksand på rätt köl igen. Med sig från sin tid i USA har han lärdomar från tränarlegendarer som Joel Quenneville och Scotty Bowman.
– Jag har inte bara haft bra coacher under min spelarkarriär utan jag har även under min coachningskarriär haft turen att jobba med bra och duktigt folk, säger Samuelsson till Hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Leksand har haft en tung säsong i SHL. Eller rättare sagt har inte resultaten varit som föreningen, laget och inte minst fansen hoppats på. Det har lett till att Roger Melin fått lämna sitt uppdrag som head coach. I stället har en ”Leksandsveteran” ringts in från USA, NHL-legendaren Ulf Samuelsson

Han flyttade till Leksand första gången redan 1981. Då kom han från Fagersta knappt 13 mil från det som då var Leksands Isstadion.
– Första dagen i Leksand? Oj oj… Jag var ung och ganska nervös då, 17 år och skulle upp dit och spela med U18-laget, berättar nya Leksandstränaren då hockeysverige.se träffar honom bara minuterna efter att han landat på Arlandas Terminal 2.
– Det gick snabbt sedan, förbi U18-laget och rakt in i A-laget. Det var en bra höst, skrattar Samuelsson.

Ulf Samuelsson har landat i Sverige för att ta Leksand uppåt i tabellen.Ulf Samuelsson har landat i Sverige för att ta Leksand uppåt i tabellen.Foto: Ronnie Rönnkvist

"VAR ALLTID ETT SÅ BRA STÖD FRÅN FANSEN"  

Redan då var den idag 55-åriga backen fysisk i sitt spel. Inte minst efter att ha fostrats i klassiska Fagersta.
– Där fick jag kriga med Tomas Sandström. För att överleva var jag tvungen att vara med på allt då han var med (skratt). Mitt spel då var ungefär som det alltid har varit.
– Bästa minnet från min tid som spelare i Leksand skulle jag säga är att det alltid var ett så bra stöd runt matcherna med fans. Att det var och är en sådan uppbackning och att en så liten stad kan ha ett så välkänt lag. 

Vad ser du tillbaka på den tiden i Leksand vid sidan av isen?
– Personligen. Jag skulle säga att det är alla roliga somrar vi haft där då barnen växte upp.
– Vi köpte ute i Sunnanäng 1996 så det hade vi ganska länge. Det var fantastiskt rolig tid där med alla lekar med barnen i skogarna och ute på vattnet.
– Från början bodde jag hos gamla ordföranden Tage Eriksson. Sedan delade jag lägenhet med Mats Lööv ett år. 

"LEDARSKAP FÖRÄNDRAS FRÅN ÅR TILL ÅR"  

Du var fysisk i ditt spel, tog du med det just det här med att vilja se tuffhet ute på isen i ditt ledarskap? 
– Ledarskap förändras från år till år. Om vi ser till en ledare som jag tycker är effektiv i dagens läge så har förändrats väldigt mycket genom åren. Det går inte att vara sträng, otrevlig och så där. Du måste jobba med spelarna på ett helt annat sätt nu.
– Själva passionen och inställningen har inte ändrat sig. Det är järnet som gäller och det hoppas jag kunna överföra till en del spelare som sett lite tveksamma ut. 

Har ditt ledarskap förändrats mycket sedan du började som coach på Avon Old Farms School för 15 år sedan?
– Ja, mycket. Jag vill förändras och utvecklas hela tiden. Nu när jag inte jobbat som coach på ett tag har jag tagit kurser i kommunikation, hur man kommunicerar med dom yngre, så jag fått en bättre förståelse hur dom tänker. 

COCHAT TILLSAMMANS MED LEGENDARER  

Ulf Samuelsson har haft en rad bra coacher i NHL, men några sticker ut lite extra och har blivit lite av förebilder som coacher för 55-åringen från Fagersta.
– Jag har haft ett väldigt bra förhållande med mina coacher. Scotty Bowman är en legendar jag lärt mig mycket av. Nu senast coachade jag tillsammans med Joel Quenneville i Chicago. Han är också en legendar. På så vis har jag haft en väldig tur att få coacha med dom. Alain Vigneault är även han en stjärna, Dave Tippett och givetvis Wayne Gretzky.
– Jag har inte bara haft bra coacher under min spelarkarriär utan jag har även under min coachningskarriär haft turen att jobba med bra och duktigt folk.

Joel Quenneville.
Joel Quenneville. 

Ulf Samuelsson har coachat i Sverige tidigare. Under två säsonger var han i Modo dit han kom från en assisterande coachroll i Phoenix.
– Jag tycker inte att det var så svårt att ställa om då. Det är inte så stor skillnad. Man har samma inställningar och alla killar är väldigt proffsiga samtidigt som det är ordning på allting i föreningarna.
– Det är lite smådetaljer här och där i och med större isarna, men annars är det ungefär samma sak. 

Idag är du även scout för Seattle som är en blivande NHL-organisation, men när du fick lämna Chicago förra säsongen var du då inställd på att komma tillbaka som coach igen?
– Ärligt talat hade jag coachat länge. Dessutom har jag fyra barn som hållit på med hockey, så det har varit otroligt mycket hockey för mig senaste 15 åren. Jag tyckte det var riktigt skönt, faktiskt, att inte hålla på med hockey ett tag.
– Sedan började jag scouta. Då kände jag nästan direkt att jag hade börjat få suget tillbaka. Eftersom jag växt upp på rinken och sedan coachat bredvid så kände jag att det var roligare att coacha än att vara en del av ett management. Det blev ett steg ifrån, men det var egentligen då jag började få suget tillbaka. 

Din dotter Victoria har slutat spela…
– Ja, hon är den enda som inte spelar längre. Henrik är i England, Philip är här och min yngsta (Adam) spelar i Kanada. Dom är utspridda överallt, säger backlegendaren med ett leende. 

"SETT DOM FLESTA MATCHERNA"  

Nyligen fick Ulf Samuelsson ett samtal från Leksands sportchef, Thomas Johansson, med en förfrågan om att ta över tränarrollen i sin gamla klubb. En förfrågan han inte ville tacka nej till.
– Det var spännande och som jag sa var jag sugen på ett tränarjobb redan innan han ringde. Det tog inte lång tid att bestämma mig.
– Jag var tvungen att gå igenom några saker först eftersom det är lite komplicerat. Jag har kontrakt med både Chicago och Seattle. Först frågade jag Seattle om det var okej och det var inga problem. Samma sak var det med Chicago. Dom tyckte också att det gick bra. 

I och med att Philip Samuelsson spelat för Leksand under säsongen har också Ulf följt dom flesta av lagets matcher.
– Jag har följt Leksand till och från hela tiden. Dessutom har jag fått rapporter från mina kompisar genom åren. Det här året har det varit mer än tidigare och jag har sett dom flesta matcherna, vilket är tur.Philip Samuelsson.Philip Samuelsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ALLA MÅSTE HA VÄLDIGT KLARA DIREKTIV"  

Vad vill du tillföra gruppen? 
– Lite taktiska förändringar och lite mer glöd… Få lite skitmål, jobba sig in, kriga lite mer. På den biten tror jag vi kan höja oss lite. 

Är det lätt att inplantera en sådan sak i en grupp?
– Nej, det är svårt. Jag är ändå medveten om att alla spelare vill ta ett steg i den riktningen. Samtidigt är det väldigt svårt eftersom alla måste ha väldigt klara direktiv, att gör du inte så händer det där.
– Det är en sak att säga att du vill spela bättre, hårdare och vinna fler 50/50-puckar och sådana grejer, men det är jättesvårt att göra det. Vi kommer behöva varje spelare i hela truppen för att klara av det här.

Är det just att få laget att vinna kamperna som kan få Leksand att bli kvar i SHL kommande säsong?
– En del i det och framförallt en viktig bit. När jag har tittat på spelet och varit ”analytic”, om man är för slarvig med pucken i egen zon, om man då vinner ett ”battle” det är då som man får tillbaka pucken. Kan vi vinna tio procent mer av dom situationerna blir det mycket bättre. 

"SKA FÖRSÖKA HITTA EN LÖSNING SÅ SNABBT SOM MÖJLIGT"  

Nu ska Ulf Samuelsson dessutom coacha sin son Philip Samuelsson igen, något som inte nya Leksandstränaren ser som något problem.
– Jag har tidigare coachat både han och Henrik. Det har gått bra tidigare så jag ser inte att det skulle bli något problem nu och inte speciellt orolig för. 

I dagsläget är det oklart hur sammansättningen av coacher i Leksand kommer se ut resterande delen av säsongen.
– Det är någonting jag och Thomas ska börja med imorgon (läs: idag). Vi ska försöka hitta en lösning på det så snabbt som möjligt eftersom vi måste komma igång. Vi har också förberett det lite, säger Ulf Samuelsson utan att lägga ut texten om hur hans tankar kring det går. 

Kommer Ulf Samuelsson se till att Leksand spelar i SHL även kommande säsong?
– Det är självklart målet. Nu är det trots allt ganska många matcher kvar, även om det inte är speciellt lång tid till serien är slut. Det är 14 matcher och många poäng att spela om. 

Har du tänkt någonting framåt angående nästa säsong?
– Nej, jag har fullt upp att få ordning på allt här, avslutar Ulf Samuelsson med ett skratt samtidigt som ett stort antal asiater med munskydd promenerar förbi oss på väg mot bussarna in mot Stockholms City.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL