Liam Öhgren
Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

" 'Gabbe' lärde mig tejpa klubban"

Han går i samma fotspår som förebilden Gabriel Landeskog. I Djurgården ska Liam Öhgren ta nästa utvecklingssteg i sin karriär.
– Djurgården är en klubb som utvecklar spelare både på och utanför isen. Det tror jag är mest optimalt för mig, säger 16-åringen till Hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Den här veckan rullar serien ”Talang 2020” vidare med två träffar med några av våra tänkta framtidsnamn inom svensk hockey. Idag besöker vi Johanneshovs Isstadion där vi möter Juniorlandslagets Liam Öhgren

Uppfostrad i talangfabriken Huddinge, men numera spelande för Djurgården.
– Min första hockeymatch som jag såg live och minns? Ja du… Det var nog med farsan (Andreas Öhgren) då han lirade i Bajen. Jag minns inte så mycket av den, berättar 16-åringen då vi ses efter hans sena träning på Hovet.
– Första elitmatchen var annars NHL-matchen mellan Detroit och St. Louis här i Globen. Då var jag runt fyra år. 

Vad var det som fick dig att börja brinna för just hockeyn?

– Jag stod på is första gången då jag var två år. Sedan har det alltid varit hockey som varit det bästa jag vet. Faktiskt det enda jag tyckt varit riktigt roligt. Sedan har jag bara kört vidare. 

Givetvis har det till viss del påverkat Liam Öhgrens val av hockey att hans pappa spelat i bland annat Timrå och Hammarby.
– Lite kanske. Det var han som var startskottet, eller vad man ska säga. Det har alltid varit kul att kolla på hockey samtidigt som jag sett många av mina idoler på TV, vilket gjort att jag fastnat för den sporten.
– Sedan har jag varit på någon fotbollsträning också då jag var yngre, men det har aldrig varit riktigt mycket av annat än hockey. 

16-åringen hade också några av våra största spelare genom alla tider som förebilder under sin uppväxt.
– Gabriel Landeskog har varit en förebild ganska länge. Nu på senare tid har det även varit Nicklas Bäckström. Även Connor McDavid har varit väldigt rolig att kolla på.
– Pappa har tränat ”Gabbe” under några år och alltid varit en stor förebild. Han är väldigt ödmjuk och framförallt en riktigt bra hockeyspelare. Samma sak med Nicklas, en sjukt ödmjuk person han med.
– Jag har kollat dem på TV och tagit inspiration därifrån, försöker göra samma saker på isen som de och så vidare. 

Du har träffat och känner de här killarna, har du fått några råd av dem som du tagit till dig lite extra av?

– Lite tips har jag fått. Jag kommer ihåg att ”Gabbe” lärde mig tejpa klubban, säger Liam Öhgren med ett leende. 

Det blir inte mycket tid över för annat än hockey och skola för 16-åringen, men det finns en annan idrott som han också gillar att utöva.
– Jag gillar att spela basket på fritiden. Sedan gillar jag såklart att spela Tv-spel. 

Vad är det som gör att nästan alla hockeyspelare gillar att spela Tv-spel?

– Jag vet faktiskt inte. Det finns många olika hockeyspel och det har utvecklats jättemycket. Det är framförallt också väldigt kul att spela hockeyspel. 

INLEDDE KARRIÄREN I HUDDINGE  

Liam Öhgren inledde sin hockeybana i Björkängshallen, det vill säga på Huddinges hemmarink.
– Där har jag varit nästan hela livet. Från det att jag var fyra år upp till U16. Det var sjukt roligt där. Många av mina kompisar var med där sedan jag var liten samtidigt som det är en riktigt bra klubb som fostrat mig. 

Varför blev det Huddinge från början?

– Jag vet faktiskt inte. Jag bodde i Rönninge så Huddinge var inte så optimalt. Det var nog mamma och pappa som hade hört att det var en riktigt bra klubb. De kände nog några där så det blev Huddinge till slut. 

Det är relativt lätt att ta pendeln och bussen från Rönninge till Huddinge eller…?

– Ja, men jag åkte inte så mycket buss eller kommunalt utan jag fick oftast skjuts av mamma. 

Liam Öhgren valde trots allt att lämna hemmaklubben Huddinge för att testa på spel i Djurgården.
– Jag valde Djurgården inför J18-året. Det kändes som en riktigt bra möjlighet för mig som hockeyspelare, men också som person. Djurgården är en klubb som utvecklar spelare både på och utanför isen. Det tror jag är mest optimalt för mig. 

Fanns det andra alternativ?

– Huddinge var ett alternativ, men sedan var det inte så mycket mer. Jag går i skolan med ett år äldre så jag sökte även gymnasium ett år tidigare. Dessutom var jag skadad en stor del av förra säsongen. Djurgården såg mig och då blev det så. 

Pappa Andreas spelade i Timrå, har inte den klubben lockat dig?

– Nej, inte vad jag vet i alla fall, säger Liam Öhgren med ett leende. 

Liam ÖhgrenLiam Öhgren har sommartränat med NHL-spelare Foto: Ronnie Rönnkvist

16-åringen från Rönninge har haft en stigande utvecklingskurva och har den här säsongen imponerat i J18. Så pass att han fått chansen i Juniorlandslaget.
– Det jag utvecklat mest är spelet utan puck tror jag. Egentligen har jag utvecklat allting, men mest spelet utan puck.

Pappa Andreas Öhgren är lite av ett fys-fenomen, givetvis har han smittat av sig lite på sin son kring den biten.
– Det har påverkat mig som hockeyspelare sjukt mycket. Jag har kört med honom varje sommar, vilket har hjälpt mig väldigt mycket.
– Ibland har jag kört själv med pappa. Senaste åren, hela juli, har jag varit med i grupperna som han kör. Det har varit riktigt kul. I somras var det bland andra (Alexander) Holtz och några NHL-killar. Året innan det var det mer lite yngre killar med. 

DEBUTERAT I BLÅGULT  

Hur ser du tillbaka på den här säsongen spelmässigt?


– Jag tycker att det gått bra. Vi ligger tvåa i serien så jag måste säga att vi varit riktigt bra. 

Du har även fått dra på dig landslagströjan.
– Ja, det var sjukt mäktigt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse… 

Går det att klä ord på känslan att dra på sig landslagströjan och stå på blålinjen och lyssna till nationalsången?

– Det är gåshud, sjukt mäktigt var det, säger Liam Öhgren med ett leende och som har stora förväntningar på resten av säsongen.
– Med laget är målet att få lyfta SM-bucklan. Det har varit målet under hela säsongen. Målet för mig är att vara med i landslaget nästa uttagning. 

Liam ÖhgrenDen här säsongen har inneburit debut i landslagsdressen. Foto:Bildbyrån

Vad krävs det av er som lag för att vinna SM-bucklan?

– Att vi håller ihop gruppen och krigar för varandra. Det tror jag är nyckeln.

Du kan draftas 2022, har du börjat tänka på det något och vilken klubb skulle du gärna spela för?

– Det finns alltid i bakhuvudet, men jag försöker fokusera på nuet. Washington har varit favoritlaget senaste åren. Jag var där och träffade Nicklas Bäckström och grabbarna för några år sedan så då blev det ett favoritlag, avslutar Liam Öhgren samtidigt som Djurgårdens SDHL-lag kliver ut på isen för träningen som drar igång 20.00. 

FEM SNABBA  

Vad är första du kommer göra då du får körkort?


– Åka bil (skratt). Det blir kanske till Hovet. 

Snyggaste matchtröjorna i NHL?

– Den är svår, men Washingtons. Jag gillar färgerna. 

Vem låter mest i omklädningsrummet?

– (Douglas) Friberg brukar snacka mycket. 

Vad gör du om fem år?
–
 Förhoppningsvis spelar i NHL. 

Senaste låten på din Spotify?

– Säkert någon countrylåt. Jag gillar allt möjligt, men country är bra. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten