Sök
Paula Bergström får göra landslagsdebut i veckan.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Debutanten om samtalet från förbundskaptenen: "Jag var lite överraskad faktiskt"

Inför säsongen valde Paula Bergström att lämna Modo för spel i den amerikanska collegligan.
Efter att ha övertygat för Long Island University under vintern får nu den 21-åriga backen chansen att debutera i Damkronorna senare i veckan.
– Jättekul, men jag var lite överraskad faktiskt. Det är alltid ett mål att komma med i landslaget, säger Bergström till Hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE) 

I veckan inleds Euro Hockey Tour Play Off i Tranås. För svensk del börjar turneringen på onsdag med match mot Ryssland. Till turneringen har förbundskaptenen Ylva Martinsen tagit med sig två debutanter. Det handlar om HV71:s Felizia Wikner Zienkiewicz och förra Modo-backen Paula Bergström

Den sistnämnde tillhör den här säsongen Long Island University i utkanten av New York, men rötterna har 21-åringen i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik.
– Jag började spela hockey eftersom min pappa (Patrik) var tränare för min brorsa (Willy) som är född 1997. När brorsan och vår kusin började spela ville jag hänga på, berättar landslagsdebutanten då hockeysverige.se träffar henne på Arlanda några timmar efter det att hon landat på svensk mark igen.
– Det var några tjejer som hoppade ut och in i det laget, men i stort sett var jag ensam tjej där fram till det att jag började i Modo. 

Storebror Willy Bergström har också varit en viktig förebild för Paula Bergström.
– Han har betytt jättemycket. Det var han jag tävlade mot under hela barndomen. Som jag sa är det två års skillnad mellan oss så det har var mycket rivalitet mellan oss, säger Paula Bergström med ett stort leende samtidigt som ett stort gäng medelålders män och kvinnor med Harley-Davidson västar samlas bredvid oss för att testa på flyget istället får att åka båge. 

Paula Bergström.Paula Bergström.Foto: Ronnie Rönnkvist

HÖLL PÅ MED MÅNGA IDROTTER SOM UNG  

Pappa Patrik har även han spelat hockey i trakterna kring Örnsköldsvik.
– Jag tror han spelade med Modo, Husum… Jag vet att han har spelat i några klubbar i det området. 

Hade du honom som tränare?
– Ja, men jag tänkte nog inte så mycket på det då jag var yngre. Givetvis var det jättebra att han någon som stöttade mig. Paula Bergström har även en syster, Fanny, men hon har aldrig fastnat för hockey.
– Det stämmer. Hon är den enda av oss tre som inte har spelat hockey. Hur såg eftermiddagarna ut efter skolan hemma i Köpmanholmen?
– Det var mycket hockey, men jag hållit på med många olika sporter, fotboll, friidrott, simning, dans, jag åkte slalom ett tag, längdskidor… Det har varit allt, men hockeyn har hängt med hela tiden. Annars var det mycket att hänga med kompisarna. 

Var hela tiden målbilden att du skulle satsa på hockeyn?
– Undermedvetet tror jag att det var så. När jag var yngre ville jag hålla på med allt möjligt. Då jag blev lite äldre var det fotbollen och hockeyn som gällde. Så småningom kände jag att det var hockeyn jag ville hålla på med. Många talar om det speciella hockeykultur som är för tjejer i Örnsköldsvik och i Modos regi, något som Paula Bergström också lyfter fram som väldigt positivt.
– Det har blivit mycket bättre. Det är jättemånga tjejer som kommer från ”Ö-vik” och är duktiga. När jag var yngre visste jag inte ens att det fanns ett damlag. När jag var liten var det ”Jag ska spela i NHL” eftersom jag ville vara som grabbarna.
– Det är väldigt kul att det finns damlag och idoler för småtjejerna. Det har varit en utveckling och det är häftigt. 

JOBBIG STEG TILL DAMHOCKEYN  

Dock hade inte 21-åringen från Köpmanholmen några idoler på damsidan då hon växte upp.
– Nej, det var Sidney Crosby och alla dom där som gällde. Nu skulle jag säga att mina förebilder är dom jag har spelat med. 

Som?
– Johanna Olofsson har betytt mycket. Hon har varit lite som en mamma för mig, skrattar Paula Bergström som började spela med tjejer första gången på ”riktigt” då hon gick i åttonde klass.
– Först spelade jag en säsong i Dam-jun i Modo. I nian gick jag upp i damlaget. Då var jag 14-15 år.
– Det steget var lite jobbigt måste jag ändå säga. Jag har alltid varit en fysisk spelare så jag tyckte att det var lite jobbigt när jag kom upp dit eftersom jag visste att det skulle bli en förändring då jag skulle gå från killhockeyn till tjejhockeyn. ”Vad får jag göra och inte göra… ”
– Jag blev lite passiv när jag gick till tjejhockeyn. Det tog ett litet tag, men sedan var jag inne i grejerna.

Just ett mer fysiskt spel är något som Paula Bergström kan sakna inom damhockeyn.
– Lite faktiskt (skratt), men jag älskar damhockeyn. 

Paula Bergström.Paula Bergström.Foto: Ronnie Rönnkvist

SPELAT TVÅ JVM

Det blev spel i två Junior-VM för landslagsdebutanten och att få den internationella erfarenheten och att spela i tuffa turneringar har givetvis betytt en hel del för hennes utveckling.
– Jag skulle säga att det har gett mig en ”självförtroendeboost”. Man får rutin på grejerna och vet vad som gäller i ett landslag. Det är väldigt kul att jag nu får prova på seniornivå.
– Sedan tycker jag det är lite skillnad mellan nationellt och internationellt. Framförallt tycker jag att svensk hockey är mer fysisk. Internationellt får jag jobba lite mer mot klubba och puck. Det här märker jag också borta i USA, att det inte är jättemycket fysiskt spel. Där måste jag spela på ett lite annat sätt. 

Lite smartare?
– Ja, lite smartare, ha ha… 

"HAN HADE EN BRA PLAN FÖR MIG"  

Inför årets säsong valde Paula Bergström att lämna SDHL och Modo för skola och spel i Long Island University tillsamman med bland andra Matilda af Bjur och Alva Johnsson.
– Det var Rob (Robert Morgan, coach) som tog kontakt. Jag velade lite, men vi hade en bra kontakt och han hade en bra plan för mig, vilket var det som övervägde i slutändan.
– När jag började prata med honom kändes det som allt föll på plats och att det här var vad jag ville göra. 

Med facit i hand gjorde Paula Bergström rätt val och hon trivs med tillvaron både på och vid sidan av isen.
– Det har varit bra. Klart att det är en trygghet att ha Matilda och Alva där också. Jag trivs där borta. 

Paula Bergström i LIU-dressen.Paula Bergström i LIU-dressen.Foto: Privat

Hur ofta åker du in och njuter av livet på Manhattan?
– Inte så många gånger ännu faktiskt. Det kanske har blivit fem, sex gånger. Vi hinner inte med så jättemycket vid sidan av hockeyn. Det är skola och hockey, ungefär som det var i Sverige. Men det finns lite mer alternativ där borta om vi får en ledig dag. 

Hur har omställningen på isen varit?
– Det är, som jag sa tidigare, fysiska spelet och storleken på rinken som är den markanta skillnaden. Jag tycker det är jättekul att det är mindre is. Innan tänkte jag hur det skulle bli, men jag gillar det verkligen. Det går fortare och jag får tänka lite snabbare. 

Passar den hockeyn dig bättre?
– Än så länge tycker jag det och i mitt tycke blir det en roligare hockey. 

HITTAT EN BALANS I SPELET  

Paula Bergström har så här långt svarat för fyra mål och totalt 15 poäng på 23 matcher den här säsongen. På det är hon poängbäst bland backarna i laget. Vi ska också lägga till att hon värmt filten på utvisningsbänken i 44 minuter. Mest av alla i Long Island University.
– En del tycker jag handlar om självförtroende och att jag har fått utveckla mitt spel. Tidigare har jag varit väldigt mycket en defensiv back, att jag inte ska göra misstag, vara stabil och allt sådant. Nu har jag hittat en balans mellan en offensiv och defensiv hockey. Den offensiva delen har börjat komma igång. 

Är det Rob Morgan som gett dig den friheten?
– Ja, men jag tycker att senaste säsongerna i Modo började jag hitta det, men det känns då jag kommit över som att allt fallit på plats. Rob tror jättemycket på mig, vilket är en trygghet. 

Nyligen fick Paula Bergström och övriga svenska tjejerna besök av Förbundskaptenen Ylva Martinsen på Long Island.
– Det var jättekul att hon kom över. Hon var intresserad och ville se hur vi har det där borta.
– Hon kollade på hur vi tränar, pratade om hur vi bor, fungerar med mat, matcher och hela vardagslivet. Vi hann även med en lunch tillsammans innan det var träning. 

Visste du redan då om att du skulle komma med i landslagstruppen?
– Nej, inte då. 

SIKTAR PÅ VM  

Hur gick tankarna då Ylva Martinsen hörde av sig och ville ha med dig i Damkronorna? 
– Jättekul, men jag var lite överraskad faktiskt. Det är alltid ett mål att komma med i landslaget, men vi har många bra backar i Sverige just nu. 

Vad tror du gör att just du kom med?
– Jag tror att har och göra med att jag utvecklat både defensiven och offensiven. Målet har alltid varit att vara en tvåvägsback och nu tycker jag att jag har utvecklat den biten. 

Hur var reaktionerna på skolan när du meddelade att du skulle hem och spela i landslaget?
– Dom tycker det är jättekul. Vi har haft en dialog, jag och Rob, redan innan jag ”comitta” honom, att han stöttar mig i landslaget och allt sådant. Det är en jätteviktig del tycket jag. Det var inget snack om saken att jag skulle fara. 

Vilka förväntningar har du på landslagstrippen?
– Självklart ska jag göra så bra ifrån mig jag kan. Jag har alltid målbilden att jag ska göra det bästa ifrån mig. Sedan är det inte jättelänge kvar till VM heller så det är även en målbild att komma med dit.
– Det kommer bli tufft, men jag ska ge allt, avslutar Paula Bergström innan hon flyger vidare mot Örnsköldsvik för att se sitt Modo innan hon reser till Tranås för uppladdning inför Euro Hockey Tour Play Off.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten