Andreas Joanson med Emma Nordin efter ett av Luleås SM-guld.
Foto: Privat
E-sport

Förlamades efter tackling – i dag är han en e-sportprofil i NHL 20

ANNONS
Som 16-åring blev han till 95 procent förlamad efter att ha fått en tackling i ryggen. 18 år senare är Andreas Joanson en av Sveriges stora profiler i e-sport när det kommer till NHL 20. För hockeysverige.se berättar han om sin osannolika och inspirerande resa mot eliten.
– Det var en fantastisk känsla, speciellt då jag insåg att jag faktiskt kunde vinna mot andra spelare online, berättar Andreas Joanson.
 

När han var 16 år förändrades Andreas Joansons liv drastiskt. Det var under en ungdomsmatch mellan Älvsbyn och Sunderbyn uppe i Norrbotten i januari 2002 som han fick en tackling i ryggen. 

Andreas Joanson hämtade pucken i anfallszonen och skulle vända om till ett anfall när smällen kom. Han stod en meter från sargen och hann inte reagera – huvudet åkte in i sargen och Andreas föll ihop och blev liggande orörlig på isen. 

Folk runt omkring var chockade, men då det fanns sjukvårdskunnig personal på plats kunde han snabbt transporteras till sjukhuset i Sunderbyn utanför Luleå med ambulans. När läkarna insåg hur allvarliga skadorna var skedde ännu en transport – denna gång med helikopter till universitetssjukhuset i Umeå. Där det blev operation och en sju månader lång sjukhusvistelse. Och efter det följde en lång resa till ett fungerande liv. 

– Jag tror jag var på sjukhus i Umeå i sju månader, låg ju först i respirator och resan från det till att till slut ta sig upp i en rullstol var tuff och lång, berättar Andreas för hockeysverige.se.
– Det var såklart en väldigt jobbig tid i början efter olyckan, jag var ju bara 16 år och det jag älskade mest av allt var att spela hockey men plötsligt var jag till 95 procent handikappad. 

"BARA GRÄT OCH GRÄT"

Matchen i sig minns Andreas fortfarande. En händelse som är svår att glömma bort. 

– Jag minns ganska mycket faktiskt, jag tappade inte medvetandet efter smällen. Allt kändes jättekonstigt och jag kunde inte röra på mig alls. Jag kommer ihåg ambulansresan från Älvsbyn till Sunderby sjukhus, även delar av helikopterresan till Umeå, sen är det svart. Jag var dock fortfarande vid medvetande och min mamma var med mig hela vägen från Älvsbyn till Umeå och har berättat att från det jag fick beskedet att jag mest troligt aldrig kommer att kunna gå så bara grät och grät jag, somnade av utmattning, vaknade och fortsatte att gråta. Jag var i chock så därför jag inte kommer ihåg stora delar mellan olyckan och operation. 

Efter olyckan och de operationer som följde mådde Andreas Joanson inte bra. Men han kom slutligen till ett vägskäl som blev en slags vändpunkt i livet. 

– Ska jag ha det så här? Tycka synd om mig själv och ha ett helvete hela livet? Eller ska jag vända på steken, göra det bästa av situationen och försöka vara en glad och positiv människa? Som tur var valde jag det senare och det har sen dess bara gått framåt och idag lever jag lyckligt och ser väldigt positivt på livet, berättar han. 

BLEV ANSTÄLLD AV LULEÅ

18 år senare lever Andreas ett liv som de flesta andra. Han jobbar, tränar och har hobbyer. Samt en stöttande familj, goda vänner och assistenter som hjälper till i vardagen. Vägen in i vuxenlivet kom via ett jobb hos Polarbröds kundtjänst, där hans positiva personlighet kom väl till pass. Han trivdes bra – men saknade fortfarande hockeylivet. 

2015 inledde Luleå Hockey sin damsatsning, och Andreas Joanson kände direkt att det var en resa han ville vara med på. Den drömmen blev uppfylld. 

– Jag blev anställd av föreningen som kommunikatör på dam och juniorsidan där jag bland annat skriver matchrapporter och gör intervjuer. Verkligen ett drömjobb för mig som älskar hockey. 

Andreas Joanson och Fredrik Glader.
Andreas Joanson och Fredrik Glader. Foto: Privat

Men det tog inte slut där. Ända sedan tidig ålder hade tv-spelandet varit ett stort intresse för Andreas. Inte minst EA Sports NHL-spel. När Luleå Hockey drog igång ännu en satsning med sitt nystartade e-sportlag till spelet NHL 20 blev valet av sportchef för klubben en självklarhet i och med Andreas kunskaper i spelet.

– Ännu en dröm som gick i uppfyllelse. Och såklart extra då LHF är klubben i mitt hjärta, har följt laget så länge jag kan minnas. Och minns själv då jag hade träning i Älvåkra Ishall samtidigt som Luleå hade match att jag direkt efter träningen kastade av mig hjälmen och skridskorna, sprang upp till klubbrummet för att slå på text-tv och se hur det går i matchen. Sen snabbt duscha, cykla hem och slå på Radiosporten. Haha, lite skillnad på utbuden vi har idag. 

"GODA OCH PROFFSIGA INTRYCK"

Siktet är högt ställt för Luleå i årets upplaga av eSHL, som anordnas av just SHL, tillsammans med Aftonbladet. För Andreas del låg arbetet främst på att scouta vilka spelare som skulle delta i klubbens färger och sedan se till att de blev en väloljad vinstmaskin. 

I dag består laget av totalt sju spelare – en från Sverige, fem från Finland och en engelsman (!). Svensken i laget är Hampus Duvefelt, som skrivit mycket om både hockey och e-sport här på hockeysverige.se. 

– Vi blev kontaktade av Andreas Joanson som fått i uppdrag av Luleå Hockey att sköta rekryteringen till klubbens e-sportsatsning, berättar Hampus.
– Han hade först försökt bygga ett lag från grunden, men ganska snabbt insett att det skulle bli svårt att få ett sådant lag att flyga med tanke på vilken hög kvalitet eSHL såg ut att hålla. Vi fick bra kontakt med Andreas och även om vi hade 3-4 seriösa erbjudanden från SHL-klubbar att ta ställning till, blev det till slut att vi valde Luleå – mycket på grund av det goda och proffsiga intryck vi fått av Andreas. 

Andreas Joanson har själv höga förhoppningar på sina rekryteringar. Inför säsongen var de en av favoriterna till titeln i nystartade eSHL – och i toppen ligger de, tillsammans med tre av de andra förhandsfavoriterna Färjestad, Linköping och Malmö. 

– Spelar vi vårt spel och kommer upp i den nivån vi kan vara i är jag helt övertygad om att vi kommer att utmana om guldet, säger Andreas. 


Foto: Privat

ENVISHETEN GAV UTDELNING

Det är ingen slump att Luleå valde Andreas som sportchef för klubben. NHL-spelen var vardag för Andreas redan som ung. Han har spelat ända sen första NHL-spelet släpptes fram till olyckan. Men länge var det inaktuellt att börja med gaming igen på grund av avsaknaden av motorik i fingrarna. Trots det är han tillbaka i spelvärlden igen. 

– Allt började hos en kompis där jag testade att spela FIFA, och det visade sig att det ändå gick lite grann, en viktig del jag inte kunde göra var att springa fort. Men det löste vi med att tejpa fast R2 och efter ett tag var jag inte sämre än mina kompisar och vi hade många speldagar där vi nördade FIFA och körde två mot två. En helt ny värld öppnades och något år senare köpte jag NHL. Jag visste att där är det mer knappar som behövs för att kunna bli en hyfsad spelare. Men med mycket träning och envishet visade det sig att det faktiskt gick. 

– Det var en fantastisk känsla, speciellt då jag insåg att jag faktiskt kunde vinna mot andra spelare online. Sen då jag kom in i EASHL-världen där man spelar tillsammans i lag och mot andra lag så fick jag tillbaka den där lagkänslan som jag hade när jag spelade hockey för så många år sen. Jag tror det är väldigt många som inte förstår att i spelvärlden så blir det precis likadan gemenskap i lagen som det blir i vanlig idrott. 

"BRINNER FÖR ATT INSPIRERA"

Tack vare sina kunskaper inom hockey, och enorm spelförståelse är nu Andreas Joanson riktigt vass på NHL 20. I divisionsläget ”Rivals” i spelläget ”Hockey Ultimate Team” ligger han stadigt och lirar i division 2-3 av 10. Där världseliten håller till i division 1. 

– Det är betydligt högre än vad jag någonsin trodde var möjligt. Ska jag vara ärlig så tycker jag sett till mina förutsättningar att jag är jäkligt bra, haha. 

Tidigare i januari i år gjorde Andreas ett inlägg i Facebook-gruppen ”NHL 20 Sverige (SWC)” med lite drygt 4000 medlemmar, där han med en video visade hur det går till när han spelar spelet. Inlägget blev ett av de mest uppskattade och lajkade i gruppens historia, med hundratals reaktioner och fler än hundra hyllande kommentarer. Många efterfrågade en Twitch-kanal, som de flesta gamers sänder sitt spelande via. 

– Jag har länge velat starta en Twitch, där jag har en kamera på dosan för att visa hur jag spelar. Just för att kunna inspirera andra som av olika anledningar har det svårt, att det verkligen går att bli en hyfsad gamer trots tuffa förutsättningar. När jag var nyskadad vet jag ju hur viktigt det var för mig att se andra med liknande skador göra saker jag då trodde var omöjliga. För då tänker man ju direkt, kan han så kan jag också! Så jag brinner väldigt mycket för att inspirera andra att det mesta är möjligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 23 september
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan