Sök
Pernilla Winbergs säsong har spolierats av en hjärnskakning.
Foto: Bildbyrån
SDHL

"Det jobbigaste är nog att man inte ser utanpå hur jag mår"

Det är mer än tre månader sedan Pernilla Winberg fick smällen mot huvudet. Landslagsstjärnan har fortfarande inte kunnat träna eller gå på is. Nu berättar hon för hockeysverige.se om den tuffa tiden efter sin fjärde hjärnskakning i karriären. 
– Det har varit en jobbig period när jag inte kunnat göra någonting och inte vetat om jag måste vila helt eller tvärtom för att bli bättre. Sedan blir det ändå inte bättre, berättar Winberg.

Pernilla Winberg har varit en nyckelspelare i landslaget sedan VM-debuten 2003. Ingen har väl glömt hennes straffavgörande i OS-semifinalen mot USA i Turin 2006. 30-åringen från Limhamn var också tänkt att vara en av kuggarna i Ylva Martinsens VM-lag, men det har bara blivit sju SDHL-matcher för Winberg den här säsongen. 

I stället för att spela hockey har hon tvingats ta det väldigt lugnt efter sin fjärde hjärnskakning i karriären.

– Nu är det över tre månader sedan jag fick senaste hjärnskakningen och jag tror hela tiden att det ska bli bättre nästa vecka, berättar Pernilla Winberg för hockeysverige.se och fortsätter:

– Det har varit långdraget och jag har hela tiden lättare huvudvärk som kan bli värre ju mer jag gör under dagen. Jag fungerar ändå hyfsat, men det är inte så att jag kan träna eller spela ännu. Det är jobbigt att jag inte heller kan göra mitt jobb som vanligt eftersom jag måste vila hela tiden.
– Det jobbigaste är nog att man inte ser utanpå hur jag mår. Folk kan komma fram och säga ”Du ser ändå okej ut”.


Hur ser dagarna ut för dig?

– Jag är mest inne, men jag försöker ändå gå ut på dagarna och kanske ta en promenad, kanske cykla lite eller köra lite rehab.
– Sedan har jag börjat jobba lite. Det blir att jag skickar och svarar på lite e-mejl för att styra upp jobbet, men jag gör inget aktivt ännu.

Har det varit samma reaktion varje gång du fått en hjärnskakning?

– Den första jag fick var rejäl, men då var jag ganska ung. Då såg jag dubbelt när jag var på isen. Senaste två gångerna har inte känts så allvarliga utan mer att jag har fått huvudvärk och att det är något som inte stämmer.

Pernilla WinbergFoto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Vad säger läkarna?

– Det är också vad som är komplicerat. Det har varit lite från och till, är det nacken, huvudet…? 
– Just nu tror läkarna att det är huvudet, att jag är känslig och behöver vila lite längre än vad jag behövde innan jag kom tillbaka tidigare. Sedan är det svårt att säga och jag har inte heller fått en hel utredning.


Kan du göra någon form av fysisk aktivitet förutom att gå på promenader?

– Som jag sa så kör jag lite rehab på gymmet också, men jag får se till att inte få upp pulsen så högt. På senare tid har jag försökt komma in i det dagliga eftersom det är jobbigt att bara vara inne, det blir som ett svart hål.
– Det har varit en jobbig period när jag inte kunnat göra någonting och inte vetat om jag måste vila helt eller tvärtom för att bli bättre. Sedan blir det ändå inte bättre. Då behöver jag energin från det vardagliga livet.
– Jag försöker få ihop vardagen på det sättet och hitta de ljusa delarna. Nu har det inte blivit bättre heller så jag vet aldrig innan jag ska gå ut vad jag ska klara av att göra.


ANDNINGSHÅL

Trots allt ser Pernilla Winberg att få komma ner och träffa tjejerna i ishallen som ett litet andningshål mitt i allt det tuffa. 

– Jag tycker ändå att det är skönt att få vara en del i gänget, få komma ner och träffa alla i laget. Få den där positiva energin som man ändå får där.
– Klart att det är jobbigt att jag själv inte kan vara med och hjälpa till och var en del av laget ute på isen. Det är den jobbiga sidan i det. Som jag sa ger det mig ändå energi att få vara nere på hallen. Då blir dagarna bättre också.


Det har också varit mentalt jobbigt att sitta vid sidan av då hennes LHC haft en ganska tung resa i SDHL jämfört med tidigare säsonger. 

– Klart att jag skulle vilja vara en del av laget ute på isen, kunna hjälpa till. Självklart är den biten också jobbig. Samtidigt tycker jag att det sett bättre ut för laget senaste matcherna. Hoppas det håller i sig sista matcherna och i slutspelet. 

Stressar det dig att inte kunna vara med ute på isen?

– Jo, helt klart. Jag är inte van att sitta vid sidan av och titta, säger Pernilla Winberg med en lätt suck innan hon fortsätter:
– Som jag sa så vill jag vara en del av laget ute på isen, hjälpa och bidraga. Det är också vad som driver mig, att vara med i ett lag som lyckas, att vara en del i det pusslet. Då är det väldigt jobbigt att sitta vid sidan och inte kunna vara delaktig. 

Pernilla Winberg.
Foto: Bildbyrån

Förra säsongen var det väldigt många hjärnskakningar i SDHL. Vi har även haft några den här säsongen, hur tänker du kring det?

– Det är tråkigt. När man fått en så märks det inte utanpå. Det är bara något du känner själv, att du är i ett mörkt hål. Samtidigt är det svårt att ta sig ur det om hjärnskakningen håller i sig under en längre tid.
– Nu är det många som fått hjärnskakningar och det borde finnas lite mer respekt ute på isen när det kommer till tacklingar och smällar mot huvudet. Det är ändå vad som händer då de flesta får hjärnskakningar.

Är det just respekten för varandra du kan sakna eller ser du någon regeländring som kan göra att vi får färre hjärnskakningar?

– Det har blivit så senaste åren att man vill stoppa spelaren med kroppen. Har man inte kontroll då kan det ta i huvudet på motspelaren. Det har blivit mer fysiskt senaste åren, men det är svårt att säga exakt varför det blivit så här med smällarna mot huvudet.
– Jag skulle tippa på att det händer oftare här än i andra ligor. Det beror nog på att den här ligan är lite tuffare också. Det gäller att man hittar en bra nivå så vi får se en tuff hockey men som inte är ful. Det är inte heller lika fysiskt internationellt.


"FÖRSÖKER SE LJUSET"

I dagsläget är det inte mycket som talar för någon comeback för Pernilla Winberg den närmaste tiden. 

– Jag önskar att jag kommer vara bra i morgon, men jag tar en dag i taget och försöker inte fokusera på om jag kommer kunna spela den här säsongen eller inte. Tyvärr är det inte heller så mycket kvar av säsongen.
– Jag försöker se ljuset i det och fokusera på mig själv. Skulle jag kunna vara med och bidra till Linköping så skulle det vara guld, men hälsan går före.

Finns det en risk att du kanske skulle behöva sluta helt med hockeyn?

– Jag har faktiskt inte velat fundera på det. Jag försöker hitta alla lösningar jag kan för att kunna fortsätta spela. Framför allt, som jag sagt, försöker jag se ljuset i tunneln. 

Har du pratat VM-spel med Ylva Martinsen?

– Nej. Vi pratade lite innan jul hur jag mådde och så vidare, men det är vad vi framför allt har diskuterat just nu.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten