Blir det en ny sväng för Conny Strömberg i Hockeyallsvenskan?
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Tre potentiella värvningar innan fönstret stänger
ANNONS

Det är slutspurt inför transferfönstrets stängning. Joakim Englund tittar närmare på tre spelare som kan förstärka allsvenska klubbar innan allt är sagt och gjort.

Transferfönstret stänger den 15 februari, vilket innebär att de flesta sportchefer har två hektiska veckor framför sig. En sista inventering av den egna spelartruppen ska göras för att optimera lagets chanser inför säsongsavslutningen.

Mitt i denna hektiska period ses även kommande säsongs trupp över. Vilka vill man behålla? Vilka kan man behålla? Vilka spelare har man råd att behålla?

Lag i tabellens mittenskikt har kanske något större arbetsro gällande lagbygget då man slipper fundera över serietillhörighet kommande säsong. En oviss serietillhörighet innebär ofta att lagbygget initialt går lite trögare då många bärande spelare vill avvakta beslut om framtiden.

Många sportchefer vittnar om att marknaden är tunn så här års men det kommer med största säkerhet röra en hel del på sig under fönstrets två sista veckor. 

Här kommer tre, just nu, ”lediga” namn med potentiellt nya klubbadresser. 

Filip Ahl.Foto: Bildbyrån

Filip Ahl

En ung spelare (född -97) som fått lite av sitt genombrott den gångna säsongen med 40 poäng på lika många matcher i BIK Karlskoga. Han lämnade nyligen ligafyran på luddiga grunder men där det viskats om en del attitydproblem som ligger till grund för det. I övrigt är det en offensivt skicklig spelare med näsa för mål som har tillräckligt med verktyg för att förstärka de flesta lagen i ligan.

Ahl strävar förmodligen uppåt i karriären men jag tror inte att han är mogen för spel i högre liga – än. Därav tror jag det knappast är aktuellt med övergång till något av lagen som riskerar negativt kval. Däremot finns det stora möjligheter för ligans övriga lag att ta in Ahl för resterande del av säsongen för att få en känsla om vad det är för människa och hur han fungerar i gruppen. För att han är en bra hockeyspelare, det vet alla redan om. Slår samarbetet sedan väl ut finns stor potential att växa ytterligare kommande säsonger.

Tänkbara klubbadresser för Ahl skulle kunna vara följande:

Klubbar som återfinns mellan plats tre och nio i tabellen. Kanske tillbaka till Tingsryd, eller varför inte stärka upp Södertäljes offensiv?

Conny Strömberg

Har levererat 27 poäng på 31 matcher i Hockeyettans sämsta lag, Surahammar. Nu är den epoken över och Conny har skrivit på ett ”match för match-kontrakt” med Teg i den norra Allettan. Det behöver absolut inte betyda slutstation för Conny den här säsongen, utan han tar sig gärna an en ny utmaning i Hockeyallsvenskan. Med sina 44 år har passningsgeniet sett sina bästa dagar passera men med fina powerplay-egenskaper och sin erfarenhet skulle han kunna vara tungan på vågen i exempelvis en kvalserie. Så sent som förra våren levererade han finfina 16 poäng på 17 matcher i Hudiksvalls play-off-möten samt kvalserie.

Tänkbara klubbar:

Valfri kvalseriekandidat i Hockeyettan.

AIK – Behöver all hjälp de möjligt kan tänkas få i jakten på en topp två-placering i kvalet. Ett fungerande powerplay i kvalserien kan vara en nyckel till att rädda ansiktet på hela säsongen. Med nuvarande nio procent är man överlägset sämst i ligan i den spelformen. 

Kristianstad – Laget har ryckt upp sig senaste matcherna och tagit ett par fina skalper där man brottat ned både Tingsryd och Karlskoga. Jag tror dock inte att laget vinner i den utsträckning som krävs för att undvika negativt kval och det finns stor förbättringspotential i det nu 14-procentiga powerplay-spelet. 

William Quist
Foto: Bildbyrån

William Quist

Den storväxte forwarden har en mångårig erfarenhet av svensk hockey och Hockeyallsvenskan. Dock har 30-åringens senaste två säsonger bestått av spel i Danmark och nu senast på brittiska öarna. I Nottingham Panthers blev det endast 19 matcher innan flyttlasset vände hemåt till Sverige igen. Nu vet jag inte bakomliggande orsaker till att han inte spelar hockey just nu, men helt klart är i alla fall att William i sina bästa stunder är att klassa som en toppspelare i Hockeyallsvenskan.

Han är en stor och tung tvåvägsforward som, när han är på spelhumör, kan vara bäst på isen. Till hans nackdel är att han även kan passera matcher tämligen osynlig.

Det har varit förvånansvärt tyst om Quist sedan kontraktet avbröts med Nottingham vid månadsskiftet november/december.

Potentiella klubbar:

Förutom ett eventuellt fortsatt utlandsäventyr bör åtminstone en handfull intressenter från Hockeyallsvenskan vara intresserade. Jag tänker mig att de flesta lag utanför topp två bör finnas på kartan. 

Varför inte BIK Karlskoga som vill ersätta Ahl? Quist kanske inte är en lika stark poängspelare men däremot en bättre tvåvägsspelare. Poängspelare har man ändå gott om i BIK.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga