Sök
Problemen i egen zon är en stor anledning till Leksands prekära tabelläge, anser Mattias Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

"Vi har rensat luften efter en vecka med två dåliga matcher"

Två raka förluster, tabelljumbo och sju poäng upp till säker mark.
Läget är allt annat än bra för Leksands IF just nu, men efter en tung vecka är backveteranen Mattias "Kolan" Karlsson fast besluten att studsa tillbaka på vinnarspåret igen.
– Vi har pratat ut om det som varit och ska se till att inte det upprepas, säger Karlsson till Hockeysverige.se.

Det är inte direkt någon statshemlighet att förväntningarna på Leksands prestation den här säsongen är högre än vad den faktiskt har varit. Just nu ligger laget sist med sju poäng upp till Linköping precis ovanför strecket. Det ska tilläggas att LHC har en match mer spelad. 

Mattias Karlsson var med om både motgång och medgång förra säsongen. 

Den här säsongen är han en av lagets viktigaste defensiva pjäser. Hockeysverige.se bad 34-åringen förklara varför hans Leksand ligger där dom ligger just nu trots ett på pappret ganska starkt lag.
– Vi är ett av lagen som släpper till mest målchanser. Att vi släpper till så himla mycket gör att vi i slutändan har svårt att vinna matcher, berättar ”Kolan” och fortsätter:
– Sedan är vi ganska bra på att skapa målchanser, men inte speciellt bra på att förvalta dom. Där hoppas vi att det ska lossna för oss. Vi försöker skruva på saker hela tiden, försöker bli lite mer aggressiva och få stopp i spelet i egen zon.
– Mycket av problemen, tycker vi själva i alla fall, är just att vi inte är tillräckligt bra i egen zon.

"DÅ KAN DET SE LOJT UT"

Leksand gör ofta en eller två perioder på riktigt hög nivå, men sällan syns laget spela stabilt i 60 minuter.
– Varför det är så är en svår fråga som vi har fått många gånger. Jag har inte något riktigt bra svar på den.
– Det kan vara så att när man har ett lag som det går lite tungt för är det många som vill göra mycket. Ibland kan det då bli att man tar på sig det och vill göra för mycket. Då kan det bli att man överarbetar och är inne för länge på isen, vilket gör att man spelar på ett lägre tempo.
– Du kanske har lite för mycket vilja att vara inne i egen zon och försvara i 20 sekunder. I stället för att vara nöjd, åka och byta för att få in nya fräscha som kan anfalla blir det ”jag ska med upp i anfallet”. Det kan bli att man överarbetar på det sättet och då tappar vi rytmen i en del matcher. 

Är det här också anledningen till att det utifrån kan se lite lojt ut ibland?
– Vi vill försöka lösa alla problem och det går inte av sig själv hela tiden. Vi pratar mycket om att vi måste hålla nere byteslängden så vi kan behålla det trycket som vi tappar emellanåt.
– Mycket hänger på att vi är lite okonsekventa i hur vi byter och i vissa fall är inne alldeles för länge. Då kan det se lojt ut. 

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

BEHÅLLER LUGNET

Trots tabelläget känner inte Mattias Karlsson att det finns någon speciell stress i gruppen.
– Jag upplever ändå inte att vi är stressade, jag gör faktiskt inte det. Vi har en tro på att vi ska kunna greja det här. Det ska vi köra på hela vägen fram till sista matchen. Väl framme vid den ska vi se till att vi slutar på rätt sida om strecket. 

Nu kan inte ni påverka utgången i andra matcher, men hur mycket sneglar du på tabellen?
– Inte jättemycket. Som det känns nu vet vi hur vi ska spela mot lagen som ligger runtomkring oss. Sedan kan vi inte göra så mycket åt om Oskarshamn eller Linköping går och vinner sina andra matcher. Vi måste se till att vinna våra matcher. Om vi förlorar spelar det ingen roll hur det går för dom andra lagen.
– Jag försöker inte tänka på så mycket hur vi ligger till även om jag såklart att jag har full koll på vart vi ligger. Tabellen sitter uppe överallt så den är svår att missa. Loggar man in på Twitter så är det alltid någon där som lagt upp den, säger Leksandsbacken med ett skratt och fortsätter:
– Även om jag har koll på tabellen så är det inte så att jag slaviskt följer den. Vi vet att det är sju poäng upp till Linköping, vilket är det vi behöver ha koll på. 

Hur tajt jobbar gruppen/laget tillsammans med coacherna och sportchefen Thomas Johansson för att hitta nycklar som kan få saker och ting att vända?
– Vi har haft ganska många möten senaste tiden om hur vi ska vända på det. Jag tycker ändå att det blev bättre ett tag. Innan dom här matcherna som vi spelade förra vecka och som var dåliga tycker jag att vi hade två veckor med bra matcher där vi fick med oss poäng.
– Då såg alla en ljusning i det. Sedan kom förra veckan som inte alls var något roligt för alla leksingar. Det blev lite att vara tillbaka på ruta ett igen.
– Vi har, som sagt var, pratat mycket och försöker hela tiden anpassa saker så att det fungera för oss.

"VI BÖRJAR OM PÅ NYTT" 

Varför tror du att ni faller tillbaka i gamla synder då det gått bra ett par veckor?
– Det finns många olika saker man kan tro att det beror på. Jag har inget direkt svar, men det kan vara att vi sett att vi fått lite framgång och medstuds. Då kanske man tullar lite på jobbet och då kan det se ut sådär.
– I vårt fall kan det räcka att vi bara släpper ner någon procent. Då vinner vi inte i SHL för så bra är ligan. Vi måste göra riktigt bra matcher om vi ska vinna. 

En tuff match mot Färjestad väntar i morgon.En tuff match mot Färjestad väntar i morgon.Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hur hanterar du och laget pressen från supportrarna utifrån, att ni måste prestera bättre?
– Grejen är att jag inte upplever att det är så himla mycket tryck på oss, jag tycker inte det. Jag går och handlar på affären varje dag och det är ingen som kommer fram till i mig och säger att jag är dålig eller att vi måste rycka upp oss.
– Jag tycker att det är ganska lugnt ändå och vi får gå på Noret ganska ostörda. Det är någon som kommer fram ibland, men jag upplever inte att folk är på oss utan mer att folk jag pratar med är positiva. Det kan vara allt från gamla farbröder och tanter till 25-åringar.
– Andra kanske tycker annorlunda, men i min värld tror jag att det finns många andra ställen som är värre att spela på om man tänker på det här med att få tryck på sig. 

Nu väntar match på torsdag borta mot Färjestad för Leksand, en match som Mattias Karlsson ser fram emot.
– Vi har rensat luften idag (läs: igår) efter en vecka med två dåliga matcher. Vi har pratat ut om det som varit och ska se till att inte det upprepas.
– Vi börjar om på nytt och har haft en bra träning idag. Bland annat tränat lite försvarsspel. Vi ska se till att göra en bra match mot Färjestad.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten