Carlson, Ovechkin, Bäckström.
Foto: Bildbyrån
EKHOLM: Fem snackisar inför NHL:s andra halva
ANNONS

NHL går in i ett grundseriens mest viktiga skede. Med cirka 30 omgångar kvar är varje poäng viktig för om säsongen ska fortsätta in i slutspelet eller om det ska bli tidig semester. Peter Ekholm har plockat fram fem snackisar att hålla koll på inför avslutningen. 

All Star-helgen i NHL är ett återkommande tecken på att grundserien nått lite mer än halvvägs. Oftast ett par gångar över de 41 som markerar halvtid. All Star-uppehållet brukar också vara en markering i kalender som säger: ”Det är dags att spurta”. Februari, mars och en liten del av april går fort och ska man vara med i slutspelsracet gäller det att bunkra upp poäng och definitivt inte hamna efter.

Inför slutsträckan av grundserien har jag spekulerat en del i vad som kan hända till och med den sista spelomgången den 4 april. Det är mycket att hålla koll på, men jag har tagit fram fem punkter som kan vara lite extra värde att ha sina ögon på:

MINST FEM ÖVER 50?  

Vi går mot en minst sagt speciell NHL-säsong. Åtminstone när det gäller mål. Flera spelare ligger redan bra till för att nå den magiska 50-målsgränsen den här säsongen. Washingtons Alexander Ovechkin (34 i skrivande stund) känns som alltid given att klara det. Bostons David Pastrnak (37), Torontos Auston Matthews (35) är två andra som troligtvis kommer nå dit om skador eller rejäla svackor inte stoppar dem.

Förutom den trion har Colorados Nathan MacKinnon (30) samt Oilers-radarparet Leon Draisaitl (27) och Connor McDavid (27) all världens chans att nå 50 mål den här säsongen. 

Auston Matthews.Auston Matthews öser in mål. Foto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

Klarar alla att hålla i sitt målskytte kommer NHL att se sex 50-målskyttar under en och samma säsong! Det skulle innebära en smått galen notering. Senaste det hände var säsongen 2005-06 då fem spelare klarade bedriften: Jonathan Cheechoo (56), Jaromír Jágr (54), Ilya Kovalchuk (52), Ovechkin (52), Danny Heatley (50).

SVENSKAR I BYTESAFFÄRER?  

Trade Deadline närmar sig. Den 24 februari är sista datum för lagen att sälja eller köpa inför slutspelet. Det ryktas som alltid friskt så här års och bland alla rykten har två svenskar synts till de senaste veckorna.

Adam Larsson ryktas kunna vara på väg bort från Edmonton Oilers enligt uppgifter som kom under förra veckan. Stannar Robin Lehner i Chicago Blackhawks om de är borta från slutspel? TSN har tidigare rapporterat att hans tjänster vore varmt välkomna i Carolina Hurricanes. 

Adam LarssonAdam Larsson på glid från Oilers? Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Larsson och Lehner är bara två namn som skulle kunna bli aktuella för klubbyten ju närmare Trade Deadline vi kommer. Det gör en alltid intressant dag, minst sagt ännu mer intressant. 

FYRA KANADENSISKA LAG I SLUTSPEL?

Vancouver Canucks, Edmonton Oilers, Calgary Flames, Toronto Maple Leafs. Där har ni fyra kanadensiska lag jag tror kommer få spela slutspelshockey i vår. Tre av dem, Canucks, Oilers och Flames, ligger just nu på platser som tar de till slutspelets första omgång. Maple Leafs har fortfarande ett par poäng dit, men jag tror att de fixar det och gör de andra kanadensiska lagen sällskap.

Senast fyra kanadensiska lag var i slutspelets första runda var 2017.  2015 var hela fem lag med och slogs om Stanley Cup. Det skulle kunna bli fem eller sex i år också, beroende på vad Montreal Canadiens och Winnipeg Jets hittar på under slutskedet av säsongen. 

Kan det dessutom bli ett kanadensiskt lag som får lyfta Stanley Cup i vår? Senast det hände var 1993 då Canadiens besegrade Los Angeles Kings med 4-1 i matcher. 

GÖR NÅGOT LAG EN BLUES?

Förra säsongens stora vårsnackis var naturligtvis St. Louis Blues resa från NHL:s sistaplats till säkrad slutspelsplats och så småningom också Stanley Cup-mästare. Efter deras succé har fler lag börjat se möjligheter och kanske finns det rent av ett par lag som kan göra en likande resa redan i år?

* San Jose Sharks? Just nu nio poäng utanför slutspelsplats. Men potential att lyfta finns i laget. Men resan måste börja nu.

* Montreal Canadiens? Har sagt att de ska till slutspel. Just nu tio poäng från en wildcard-plats. 

* Nashville Predators. Storsatsade i somras. Har inte fått det att stämma hittills. Topparna är dock så pass höga att de mycket väl kan trolla sig till en slutspelsplats. 

Blues vann efter magisk resa förra vårenBlues vann efter magisk resa förra våren. Foto: Brian Fluharty-USA TODAY Sports

30 omgångar innebär naturligtvis mycket hockey. Men det går snabbt i vår. Det gäller att vara med oavsett om det gäller en slutspelsplats eller att nå 50 mål. 

/@ekholmpeter


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL