Sök
Konstantim Komarek
Bildbyrån
SHL

"Jag har varit oduglig - har spelat jättedåligt"

Efter ett gäng år på andra håll är Konstantin Komarek tillbaka i Luleå. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar österrikaren om den hittills tunga återkomsten, livet som en kreativ spelare under Peter Andersson i Malmö - och hur det är att spela "Bulan-hockey".
– Det är mentalt påfrestande, säger förra säsongens succéspelare.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter en ettårig utflykt till Karlskrona återvände Konstantin Komarek till Malmö till förra säsongen. Återkomsten blev succéartad. Komarek gjorde 39 poäng och slutade sexa i hela SHL:s poängliga. Den här säsongen har varit tuffare.


Efter åtta poäng på 20 matcher lämnade han nyligen Malmö och återvände till Luleå, där han spelade 2008 till 2012 och tog sig från J18-laget till SHL. Nu har 27-åringen gjort tre matcher med serieledaren - och han totalsågar sitt eget spel sedan återkomsten.

– Jag har varit oduglig i alla tre. Jag har spelat jättedåligt. Alla har försökt hjälpa mig så mycket som de kan, de har hjälpt mig med vilka bågar jag ska ta på isen och sådana saker. Men det ligger hos mig att prestera. Jag kan inte komma hit och åka runt som om det vore allmänhetens åkning, dundrar han efter 3-1-segern mot Brynäs på lördagen.

– Det ligger hos mig själv, framför allt mentalt. Jag måste hitta mitt spel som jag hade förra året och som jag haft i jag vet inte hur många år innan dess. De senaste fem åren kanske, då har jag spelat jättebra ishockey. Jag kan inte vara så klen där ute nu, och åka och gömma mig.

Konstantin KomarekKonstantin KomarekBildbyrån

Det är just den mentala biten som Konstantin Komarek kämpat mest med, både under säsongen och i samband med den plötsliga flytten från Malmö till Luleå.

– Det är svårt att byta lag mitt i en säsong. Sen får man inte heller glömma att oftast när man byter lag beror det på att det varit tufft mentalt på det ställe man varit på innan också, och sen ska man komma till en ny miljö på det också. Nu har jag ju en fördel i att jag känner till staden och en del människor i klubben, men allting annat är annorlunda. Allt från träningarna till hur en matchdag ser ut. Det tar ett tag att komma in i det till hundra procent, säger han och fortsätter:

– Men det går att spela bra ändå, fast man kommer till ett nytt lag. Så det där ska inte vara en ursäkt. Det är jag själv som måste börja spela bättre.

Hur mycket betyder det att du i alla fall känner till staden - och har haft "Bulan" som assisterande coach tidigare?

– Det ger en trygghet, i alla fall. Jag visste exakt hur "Bulan" var då. Sen kom jag tillbaka hit och så är han exakt likadan nu. Det betyder att jag vet hur hans ledarstil är, hur han hanterar när man spelar dåligt och när man spelar bra. Sen är det en väldigt stor trygghet att (flickvännen) Emilias familj är där också. Från att jag inte hade någon där nere så har jag den tryggheten nu. Privat har det blivit den bästa lösningen av alla, säger den nyblivne pappan Komarek.

Konstantin KomarekKonstantin KomarekFoto: Bildbyrån/Niclas Jönsson

I samband med att fjolårssuccén lämnade Malmö påbörjades en diskussion huruvida de offensivt kreativa stjärnorna kan få ut sitt max under Peter Andersson i Malmö. Spelare som Daniel ZaarAndy MieleEmil Molin och nu Komarek har lämnat klubben de senaste åren och gjort det bra i andra SHL-klubbar.

Men den bilden känner österrikaren inte igen.

– Jag tycker inte det är så att de inte vill ha kreativa spelare. (Jesper, assisterande tränare) Mattson är väldigt kreativ och powerplayspelet är alltid bra i Malmö. Sen är det så här, ibland fungerar det och ibland fungerar det inte. I mitt fall gick det jättebra förra året då jag fick en del förtroende och sen fick jag inte ut det i år. Men det kan ju lika gärna vara slumpen.

Vad var det då som inte fungerade i Malmö?

– Jag tycker jag spelade hyfsat bra i början av säsongen, då hade jag en bra utdelning också. Jag tror jag hade fyra mål på de fem första matcherna. Sen blev jag ju skadad däromkring och efter skadan har jag inte hittat tillbaka till mitt spel. Det måste jag jobba på. Jag måste få tillbaka självförtroendet med puck, det är där jag är bra. Men från skadan och framåt är jag inte nöjd.

Med tanke på hur bra det gick förra säsongen - kände du en större press att leverera nu?

– Ja, det gjorde jag nog. Men inte just på grund av det, att jag var bra förra året. Det gav mig snarare en trygghet, att jag vet att jag kan prestera så bra. Pressen handlade mer om att det var kontraktsår för mig och att jag hade höga mål som jag drömt om länge. Långsiktiga mål om vart jag ville. Så det var snarare jag som satte pressen på mig själv.

Förra säsongen gjorde Komarek succé.Förra säsongen gjorde Komarek succé.Bildbyrån

Medan Malmö sliter på den nedre halvan av tabellen toppar Luleå densamma. Ett Luleå som Konstantin Komarek, från håll, sett växa fram som den kanske hetaste kandidaten till SM-guldet i vår.

– Det jag kände när jag var i Malmö och såg Luleå, var att det till hundra procent var ett av två eller max tre lag som man tänkte att "de här ser jag som vinnare". Det är Luleå, ett till lag och kanske ett tredje som nog kan vinna om de får ut allting. Du kan säkert gissa vilka jag menar. När man mött Luleå så..det är verkligen som en maskin. Det är samma sak varje byte. De bara maler på och är så jävla jobbiga att möta. Och nu när man spelar i det här systemet så ser man ju att det är samma sak. De bara maler på, men har samtidigt offensivt kreativa spelare som får ut det också och gör det jättebra. Faller alla bitar på plats är Luleå ett väldigt bra lag som har chansen att gå hela vägen.

Elias Fälth gästade C More's studio under lördagen. Han hade "Bulan" Berglund som coach i Brynäs och förklarade att det inte bara var jobbigt att möta "Bulan-hockeyn" - utan även att spela den. Det fanns aldrig utrymme ens på en träning att slappna av i någon sekund här och där. Det håller också Komarek med om.

– Ja, men det måste jag säga att jag var van vid sedan innan. Peter Andersson var också väldigt strikt på träningarna och mån om att allting ska vara rätt. Så det är jag van vid. Men ja, det är mentalt påfrestande att det är så varje dag, hela tiden. Det går inte att slappna av alls, som man kanske kunde göra förut när man kunde åka runt och lattja lite på någon träning. Men det är ju bra att det är så. Jag menar, vi jobbar inte sju till fem varje dag som de med vanliga jobb. Vi har det jävligt bra. Då ska man nog  klara av att fokusera två timmar om dagen.

Mer tydligt än så går det knappt att uttrycka det.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten