Landslag
KÅGSTRÖM: Sex spelare som förtjänar en landslagschans
ANNONS
På onsdag presenterar förbundskapten Johan Garpenlöv sin trupp till hemmaturneringen i Stockholm nästa månad. I förbundskaptenens förra landslagstrupp fanns en debutant med – den här gången hoppas jag på betydligt fler än så.

Det finns folk som raljerar kring de träningsturneringar som Tre Kronor spelar under säsongen som obetydliga och distraherande i deras favoritlags jakt på ära och berömmelse i SHL:s serielunk.

Jag själv är av en annan åsikt. 

Jag gillar landslagsuppehållen; dels för att man just kommer bort från den där serielunken för en dryg veckas tid  dels för att man får se nya förmågor visa upp sig på en större, internationell scen. Frågar man också spelare hur det känner kring landslagsspel får man ofta till svars att det ”vore en dröm att få dra på sig landslagströjan” och att det ”är en stor personlig målsättning den här säsongen”. Så, en betydligt större grej än vad vissa supportrar kanske vill få det till, med andra ord.

TRE KRONOR – INGEN SOCIAL VERKSAMHET

Nästa vecka är det dags för en ny landslagsturnering då Tre Kronor spelar Beijer Hockey Games hemma i Stockholm. På onsdag presenterar Johan Garpenlöv sin trupp och som vanligt är det med stor spänning som jag följer ”Garpens” trupputtagning.

Till förra truppen tyckte jag att förbundskaptenen var lite snål med att ge debutanter chansen i Tre Kronor. Färjestads forward Gustav Rydahl var den enda debutanten i den truppen – samtidigt som fem debutanter fick chansen i hans första landslagstrupp tidigare i höstas.

Till kommande veckas turnering hoppas jag på ett liknande antal debutanter i Tre Kronor. Jag anser att turneringar likt Beijer Hockey Games är ett perfekt tillfälle att ge lite oprövade kort chansen i landslagsdressen, samtidigt som jag är fullt medveten om att Tre Kronor inte på något vis är någon social verksamhet där platser bara ska delas ut hipp som happ.

ETT SJÄLVKLART VAL

Jag sparkar förmodligen in den öppnaste av dörrar när jag säger att den debutant som jag, och förmodligen många med mig, ser som ett självklart val till den kommande truppen är Färjestads poängkung Marcus Nilsson

Att han inte kom med i truppen till Karjala Cup kunde jag till viss del köpa, då säsongen fortfarande var relativt ung och det fortfarande var lite svårt att utläsa om det bara var en liten formtopp eller om han "verkligen" var så här pass bra.

Det är dags att ge Marcus Nilsson chansen i landslaget.Det är dags att ge Marcus Nilsson chansen i landslaget.Foto: Bildbyrån

Petningen i Channel One Cup hade jag dock svårare att köpa, då han trots allt bevisat under hösten att han var bra nog för en landslagschans. Hans ålder (28) ligger väl honom lite i fatet, men det känns ändå märkligt när hela SHL:s poängkung inte får chansen att visa upp sig i den blågula dressen. Samtidigt är inte 28 år såååå gammalt, va? Det är nästan som om att man skulle leka med tanken att Ryan Lasch skulle varit svensk men ändå inte fått visa upp sig i Tre Kronor-tröjan. 

SKA FINNAS MED I VM-SNACKET

En annan spelare som jag nästan ser som ett givet inslag i en Tre Kronor-trupp i dagsläget är Luleås back Nils Lundkvist. Tidigare under säsongen har argumentet kunnat föras att han har ett stundande JVM och att det är där fokus ska ligga. Med all rätt.

Nu, med JVM "överstökat" så finns inga som helst argument för att hålla den talangfulle backen borta från a-landslaget. 20-åringen har varit en av SHL:s bästa backar den här säsongen och har i mina ögon även varit den allra bästa spelaren i serieledande Luleå i vinter. 

22 poäng på 30 matcher talar sitt tydliga språk, i alla fall i min värld. Fasen, steppar han bara upp en liten nivå till tycker jag att han definitivt ska finnas med i VM-snacket framåt vårkanten, beroende på hur många NHL-spelare som kommer loss, så klart.

Nils Lundkvist – en potentiell VM-back?Nils Lundkvist – en potentiell VM-back?Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

En annan back som jag anser har gjort sig fullt förtjänt av en chans i Tre Kronor är Skellefteås just nu vikarierande lagkapten Jonathan Pudas. Kirunasonen visade redan förra säsongen prov på att han kan leverera gott om poäng på SHL-nivå och har fortsatt på den inslagna vägen i år.

Visst, han har inte direkt varit fläckfri i spelet i egen zon alla gånger, men med all respekt för de backar som funnits med i tidigare trupper tycker jag att det bör gå att finna en plats åt 26-åringen i landslaget. Med sina 25 poäng den här säsongen är Pudas den poängstarkaste svenske backen i hela ligan.

GÖR SUCCÉ I FINLAND

På tal om poängstarka backar.

Väldigt mycket under radarn har den tidigare Brynäsfloppen Henrik Larsson gjort succé i finska TPS den här säsongen. Den 25-årige värmlänningen har stått för 31 poäng (3+28) för Åbo-laget den här säsongen och är med det den poängstarkaste svenske backen i SAMTLIGA europeiska toppligor. 

Nu är jag väl medveten om att den finska ligan inte håller samma klass som SHL och jag ska vara ärlig och säga att jag sett totalt noll matcher med Larsson den här säsongen, men visst vore det ändå lite spännande att få se vad en sådan produktiv back som Henrik Larsson skulle kunna göra i en Tre Kronor-tröja?

Vänder man tillbaka blicken mot SHL och Skellefteå igen finns en spelare som stuckit ut ordentligt för västerbottningarna. För de som följer mig på Twitter vet att jag mer eller mindre agerat om Gustaf Lindvalls agent den här säsongen med de hyllningar jag stått för. Målvakten gör sin livs säsong just nu och är den statistiskt sett bästa målvakten i hela ligan när det kommer till räddningsprocent och den näst bästa svensken när det kommer till insläppta mål per match i snitt (bara slagen av Joel Lassinantti).

VAD MER BEHÖVER HAN BEVISA?

Sverige har en grym målvaktssida, både när det kommer till målvakter i Nordamerika och Europa, så jag är väl medveten om den stenhårda konkurrensen mellan stolparna. Men vad mer ska Lindvall behöva göra för att bevisa att han förtjänar en landslagschans? I mina ögon måste han bara få en chans att visa upp sig i Tre Kronor-tröjan innan säsongen är över.

Som sista spelare vill jag lyfta en back som kanske inte alltid får de största rubrikerna, men som alltid bidrar med ett hårt jobb och som även kan vara med och sticka in en poäng här och där. Theodor Lennström har tagit enorma kliv i sin utveckling den här säsongen och flytten från Färjestad till Frölunda var precis vad stockholmaren behövde.

Theodor Lennström.Theodor Lennström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Den här säsongen har han blivit en väldigt pålitlig back i Frölundaförsvaret. Hans underliggande siffror imponerar stort, då hans Corsiprocent på 58,6 procent är bäst av samtliga backar i ligan.

Jag förväntar mig så klart inte heller att alla ovan nämnda spelare finns med i truppen som presenteras på onsdag, men jag hoppas att alla får chansen att visa upp sig åtminstone en gång den här säsongen.

Det finns så klart en rad namn till som man skulle kunna argumentera för, men då finns det också bara så många platser i en landslagstrupp. Alla kan kanske inte vara debutanter, heller, även om det vore trevligt.

Vi nöjer oss här, helt enkelt.

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL