Sök
Knut Knutsson
Foto: Arkivbild/Lars-Erik Rönnkvist
Old School Hockey

Hårdskjutande skytten från Insjön – Old School Hockey Knut Knutsson

Han ses som en av Leksands riktigt stora backar i klubbens historia. Knut Knutsson började som grabb hemma i Insjön men blev klar för Leksand under sena tonåren. Under tiden i klubben blev han känd för en speciell sak  han var det förste svenske spelaren att skjuta slagskott. 

- Jag minns att jag sköt sönder tre klubbor på en träning . Då kom vår lagledare, Pelle Ejendal, och sa till mig att sluta med dom där dumheterna, säger han. 

Knut Knutsson gjorde elva A-lagssäsonger för Leksands IF och ses som en av klubbens riktigt stora backar. Han gjorde även en säsong med Örebro och Västerås i högsta serien innan han avslutade med spel i mindre klubbar runt om i Dalarna.

- Jag är ju från början Insjö- bo och anledningen till att jag började spela ishockey var väl att en kille som hette Rosén började skotta upp en isbana i Insjön berättar idag 86-åriga Knut Knutsson och fortsätter:

- På den tiden hade Insjöns IF sin fotbollsplan där Hjultorgets parkering ligger idag. Sargen var ju en sån där låg en på två decimeter.

Höll du på med flera idrotter som grabb hemma i Insjön samtidigt som ishockeyn?

- Jag spelade tennis. Där blev jag blev Siljansmästare i både singel och dubbel. Sedan spelade jag även pingis där jag också faktiskt också blev mästare.

- Det var aldrig några problem att kombinera tennisen och ishockeyn eftersom det inte fanns några tennishallar på den tiden. All tennis spelades helt enkelt utomhus då. Då var det värre när vi skulle spela både fotboll och ishockey i Leksand.

- Fotbollen låg i division 3. Ju tidigare hockeysäsongerna drog i gång desto sämre blev fotbollslaget på höstarna eftersom många av oss som spelade hockey även spelade fotboll. Jag var ju för övrigt målvakt i fotbollen.

Vilka mer från hockeylaget var med i fotbollen då?

- Åke Lassas, ”Sigge” Bröms, ”Stickan” Påvels, Vilgot Larsson med flera, men det blev stopp på den här dubbleringen eftersom ledningen i Leksand sa åt oss att välja vilken sport vi ville hålla på med.

Leksands Knut Knutsson, Stig Påvels och Pära Karlström mot Skellefteås Hans Svedberg Leksands Knut Knutsson, Stig Påvels och Pära Karlström mot Skellefteås Hans Svedberg  Foto: Arkivbild

Hur stor var ishockey i Leksand och Insjön under slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet?

- Jo, men det var nog ganska stor. Jag kom som sagt var från Insjön när jag var sexton eller sjutton år och det var väl då en ganska stor sensation att någon därifrån skulle komma att spela hockey i Leksand.

- Det var heller inte så enkelt att ta sig till träningarna i Leksand från Insjön. Jag cyklade oftast året runt men senare köpte jag en motorcykel som jag åkte på till träningarna.

Det var inte bara Knut Knutsson från hans generation som tog klivet upp i A-laget. Ungefär samtidigt etablerade sig spelare så som Rune Gudmundsson, Nils Landgård, Ingmar Lysén, Vilgot Larsson, ”Sigge” Bröms, ”Lollo” Lassas och Gunnar Hedbys och som blev nästa generations Leksandsstjärnor.

- Alla i laget umgicks ganska flitigt. Speciellt eftersom nästa alla var ogifta och tyckte det var trevligt att vara ute och träffa flickor, skrattar Knutsson

- Minns jag inte fel så var det väl bara Åke Lassas och Stig Påvels i laget som var gifta då. Det gick i perioder vilka man umgicks med. Ibland var det Vilgot eller Rune, men ibland kunde det vara Gunnar eller någon annan i laget. Vi bjöd ofta hem varandra på middagar tillsammans med våra flickor och hade mycket trevligt tillsammans.

”En vecka spelade jag åtta matcher”

Säsongen 1952/53 slutade Leksand tvåa i division 1 Norra efter Hammarby. Åke Lassas, Vilgot Larsson, Nils Holfve och Nils Landgård var Leksands fyra ordinarie backar. Då Landgård blev skadad lyftes Knutsson in i A-laget för första gången.

- På den tiden fick man hoppa in till och från då det fattades folk. Jag var bara junior då och jag minns att gjorde man bort sig då man fick chansen så var man borta från nästa match. Det var inte som idag direkt då du får chans efter chans oavsett om du är bra eller dålig.

- En vecka spelade jag faktiskt åtta matcher. Jag var med både i A, B och juniorlag. Ena dagen spelade vi A-lagsmatch på dagen och på kvällen var det juniormatch.

- Jag låg i lumpen i Falun ett år. Då var jag helt enkelt inte tillräckligt bra för att spela i A-laget utan då spelade jag bara i B-laget.

Knut KnutssonKnut KnutssonFoto: Arkivbild

Säsongen 1955/56 kom Knut Knutsson att etablera sig i Leksands A-lag. Leksand slutade på en stark tredjeplats i SM-slutspelet. Knutsson spelar lagets samtliga sexton serie och slutspelsmatcher under säsongen.

- Jag hade tränat på bra även då jag låg i lumpen, men jag hade även andra intressen vid sidan av hockeyn och då speciellt jakten. När senare Rune Mases kom med i laget som ledare så sa han ”Knutte” det där får du lägga av med”. Jag kunde vara ute på jakt på morgonen innan en match, men han tyckte att det dom dagarna tog minst en period för mig att komma in i matchen.

- Jag spelade oftast tillsammans med Gunnar Hedbys, men första säsongen spelade jag även tillsammans med Nils Holfve vill jag minnas. Jag gjorde även en hel del matcher i början som forward.

Brödraparet Åke och Björn ”Lollo” Lassas var två av lagets stora stjärnor då. Knut Knutsson berättar:

- ”Lollo” var ju spelevinken i laget. Åke var både spelare och tränare. Han var otroligt bra. Han köpte böcker borta i Kanada som han tog med sig till träningen och som vi lärde oss många nya saker ifrån.

- Den största förändringen gjorde annars Des Moroney då han kom till Leksand 1963 från Fagersta, när han införde boxen i numerärt underläge. Vi var vana som backar att bara stå vid målet och hålla rent. Nu skulle alla fyra ställa upp i en box och försvara oss. I början undrade vi väl lite till mans vad han höll på med.

- Men efter att vi spelat mot Fagersta, där Des året innan infört boxspel, i en träningsmatch och dom inte gjort ett mål i numerärt överläge förstod vi att det kanske inte var så dumt i alla fall.

- Samma år var vi även i Finland och spelade två matcher. Då sa Des åt oss dra på oss utvisningar så vi kunde träna på det här nya boxspelet. 

I Leksand Knut Knutsson och Lära Karlström I Leksand Knut Knutsson och Pära Karlström Foto: Arkivbild 

Gick till Västerås för att sedan göra comeback 

Säsongen 1958/59 slutade Leksand på silverplats efter Djurgården.

- Vi hade ett mer rutinerat lag den säsongen än tidigare år. Dom flesta killarna i laget var runt 25 år även om Åke Lassas var tio år äldre än oss andra. Vi hade förlorat första mötet med Djurgården i Stockholm med 11-2. Göran Lysén hade gett oss ledningen med 1-0 efter ett jättesnyggt mål, men sen var det slut, skrattar Knutsson och fortsätter:

- Djurgården hade mer eller mindre ett helt landslag i laget och vi blev helt utspelade. (Rolf Berggren gjorde 5 mål, Gösta Lill-Lulle” Johansson 3, Sven Tumba 2, ”Rolle” Stoltz 1 och Ingemar Brandström gjorde Leksands andra mål.)

- SM spelades i serieform då och returen, eller finalen om man så vill, innebar publikrekord för hockey i Leksand. Det var ju helt fantastiskt mycket folk. Själva matchen minns jag inte mycket av mer än att vi var svenska mästare i en minut eftersom Stig Påvels gav oss ledningen.

- Djurgården kvitterade en minut senare och sedan vann stockholmarna hela matchen med 3-1 (DIF Målskyttar: Kurt Thulin, Calle Lilja, Lasse Björn).

Vad fick dig att välja spel i Västerås säsongen därpå?

- Det blev en turbulent övergång. Jag blev stoppad av Leksand från spel fram till och med den 15 januari så jag hann inte spela speciellt många matcher för Västerås.

- Jag jobbade och utbildade mig inom verkstadsindustrin nere i Oxelösund samtidigt så jag åkte mycket mellan städerna då. På den tiden var det stort med landskapsmatcher. Jag blev uttagen att representera Västmanland en hel del så det var mest sådana matcher som jag var med och spela.

Besviken?

- Vad skulle jag göra? Jag hade varit klumpig som trodde att jag kunde sköta det där själv med att byta klubb. ”Sigge” Bröms hade några år tidigare gått till GAIS nere i Göteborg. Efter det satte Leksand upp regler om att förhandlingar vid övergångar skulle ske mellan klubbarna och inga andra.

- Det var inte bara jag som blev stoppad. Även Ingemar Brandström, som skulle flytta till Stockholm för att spela med Hammarby, fick vänta till den 15 januari för att få spela.

Du återvände redan efter en säsong i Västerås till Leksand, varför?

- Jag var kär, ha ha…

- Min flicka bodde kvar i Leksand så att bo och spela i Västerås var ingen bra idé. Spelarna i Leksand var också lite bättre dom i Västerås, vilket påverkade en hel del att jag flyttade hem igen.

- Det året jag var i Västerås hade Leksand haft så ont om backar så till och med den duktiga forwarden Bosse Englund fick kliva in och spela back. När jag ville komma hem till Leksand igen blev det aldrig något tjafs.

Efter återkomsten till Leksand 1960 så spelade Knutsson kvar fram till och med 1965.

- Jag gjorde totalt elva A-lagssäsonger och att avgöra vilken som var min bästa är givetvis svårt. Säsongen 1957/58 var bra, då ledde jag faktiskt skytteliga ett tag, ett mycket kort tag dock.

Jag har läst att silversäsongen 1963/64 var en mycket fin säsong från din del, håller du med om det?

- Jaha, det vet jag inte om den var direkt. Det var väl i den vevan bland annat ”Abris”- pojkarna (Thommy och Christer) hade kommit till Leksand?

- Det jag minns väl från den säsongen var då vi hade spelat mot Brynäs. Nisse Nilsson kom fram efter matchen och lade handen på min axel och sa – Idag var du bra ”Knutte”. Nisse var inte den som berömde någon om han inte förtjänade det så just dom orden kändes riktigt bra.

Nisse Nilsson kom till Leksand 1963, vad tillförde han laget?

- Han hade en helt annan nivå i sitt spel och man kan väl säga att han tillförde spetskompetens till laget.

Knut Knutsson och Nisse NilssonKnut Knutsson och Nisse Nilsson Foto: Akrivbild

Det dröjde fram till 1969 innan Leksand vann sitt första guld. Varför lyckades inte Leksand vinna några SM-tecken innan dess?

- En anledning var att Djurgården hade ett kanonlag. Dom dominerade verkligen svensk ishockey under flera år. Jag tror att spelarna i Stockholm utvecklades mycket snabbare eftersom dom hade möjligheten att se mer hockey.

- Alla landskamper och många andra toppmatcher spelades i just Stockholm. Bodde du i exempelvis Leksand var det inte speciellt enkelt att bara åka ner för att se en match.

Testade på att vara spelande tränare

Sista året Knut Knutsson spelade i Leksand var det en ganska stor förändring i laguppställningen mot hans tidigare säsonger. Borta var Vilgot Larsson, Åke Lassas, Stig Påvels med flera. I stället hade nya namn, alla uppväxta i Leksand eller i städerna runt om, så som Folke ”Totte” Bengtsson, Bröderna Thommy och Christer Abrahamsson, Lars-Erik Sjöberg, Roland Bond, Gunnar Andersson, Olle Öst, Bosse Englund och Lars ”Nubben” Andersson klivit fram som stomme i det lag som bara några år senare skulle vinna SM-guld uppe i Kempehallen.

- Jag var inte speciellt bra på att springa och jag minns när vi var ute och sprang kunde ”Totte” springa bredvid mig och prata. Jag hade fullt upp med att ta mig runt så jag orkade inte svara, skrattar Knutsson.

- Min styrka som spelare var ju smidigheten och spelsinnet. Som skridskoåkare var jag med Leksandsmått mätt ganska dålig, men jämförde jag med spelarna i Västerås och Örebro var jag absolut startsnabbast.

Varför flyttade du till Allsvenska Örebro inför säsongen 1965/66?

- Örebro sökte en spelande tränare och jag visste hur jag var som spelare men inte som tränare. Så jag tackade ja men med facit i hand var jag nog inte så bra tränare, just då i alla fall. Det bästa jag var med och bidrog till i Örebro var att vi höll oss kvar i allsvenskan den säsongen.

Örebro vann premiären inför storpublik (4 368) mot Malmö, med Conny Evensson i laget, med 3-1. Förlorade i andra omgången mot Frölunda i Rosenlundshallen i Jönköping med 15-3. Tredje omgången fick över sextusen Örebrosupportrar se hemmalaget slå Djurgården med 4-2. Omgången efter vinst över Färjestad med 2-1 för att i femte omgången förlora borta mot Södertälje med 11-1.

- Örebro var en fotboll och bandystad och intresset för hockeyn var väl egentligen störst inom en viss krets bara. Sedan fanns ju Pelle Jacobson, som spelat många år i Leksand (1943-52), i stan och skrev mycket om hockeyn.

- Vi var ju alldeles för ojämna och det lag som vi ställde upp med var ett helt ihop-värvat lag. Bland annat var det fyra spelare som inte riktigt hade platsat i Västerås som spelade hos oss.

- Det var för många outbildade hockeyspelare vilket gjorde att vi levde väldigt mycket på att lagets storstjärna, Yngve Hindrikes, skulle lyckas. När han var som bäst kunde han åka igenom vilket försvar som helst.

Knut KnutssonKnut Knutsson i Örebro Foto: Arkivbild

Hur delaktig var du i att Jan-Olov Kroon kom till Leksand samtidigt som du lämnade Örebro?

- Janne spelade tillsammans med mig i Örebro och var väldigt bra där. Jag blev väl rådfrågad givetvis, men mer än så var jag nog inte inblandad.

- Däremot, när jag var spelande tränare i Säter, fick jag frågan av Olle Grundel, som då jobbade i Leksands styrelse, om jag hade någon bra spelare i laget att tipsa om. Det hade jag och han hette Patrik Hjalmarsson. Han gjorde väldigt bra ifrån sig och gick rätt in i laget, men han fick lite andra intressen så han blev bara kvar i Leksand ett par säsonger.

Du var efter åren i Örebro även spelande tränare för Vikarbyn, Säter och Insjön. Hur var omställningen från elithockeyn när till den här lägre nivån?

- Jo, men det gick bra. Jag fick dessutom betalt. Uppriktigt sagt var även det en av anledningarna till att jag fortsatte som tränare även om det i första hand var för att jag tyckte att det var väldigt roligt med ishockey.

Vad skulle du lyfta fram som din främsta merit som hockeyspelare?

- Jag var den första som sköt slagskott! Kanadensaren Les Anning var uppe och tränade Leksand under en vecka och det var då jag lärde mig skjuta just slagskott.

- Jag minns att jag sköt sönder tre klubbor på en träning . Då kom vår lagledare, Pelle Ejendal, och sa till mig att sluta med dom där dumheterna.

Hur ser Knut Knutssons liv ut idag?

- Jag väntar på våren eftersom jag gillar att vara ute i skogen, något som jag har gjort under hela mitt liv. Jakten är som jag sa tidigare ett stort intresse och jag har faktiskt skjutit en tolvtaggare vilket jag är mycket stolt över.

- Jag har min plats inne i arenan och det är alltid kul då det kommer fram någon ur min generation som minns mig hockeyspelare och vill prata lite.

Tre röster om Knut Knutsson

Gunnar Hedbys:

- Han hade ett väldigt bra skott och vi båda spelade ihop under många år jag och ”Knutte”. Jag minns inte riktigt när vi spelade tillsammans första gången, det måste i alla fall varit innan han var ner till Västerås och spelade en säsong. Man visste knappt på höstarna vilket lag man skulle få ihop till säsongen startade.

- Då var det lite hårdare övergångsbestämmelser och efter 31 juli kunde du inte byta klubb. Precis som ”Knutte” säger så hade vi bara tre backar när serien startade ett år. ”Knutte” hade gått till Västerås så det var jag, Åke Lassas och Vilgot Larsson som var kvar. Då fick Bosse Englund komma ner och spela back. Bosse var ju väldigt skridskoskicklig och klarade av det riktigt bra,

- Mycket av fritiden gick till träningar och resor. Då man exempelvis skulle spela i Skellefteå på söndagen var det tåg upp på lördagen. Sedan hem med tåg och buss på söndagen för att komma hem till Leksand sju på morgonen och då direkt gå till jobbet. Jag fick väl höra ibland att det var lika bra att ta jag tog med mig sängen till omklädningsrummet.

Jan-Olov Kroon:

- Knut tillförde Örebro mycket tack vare sin stora erfarenhet, något som ÖSK hade mycket nytta av. Örebro hade gått upp i högsta serien, som då hette allsvenskan, året innan jag och Knutte kom till dit. Han lyckades hålla kvar laget i Allsvenskan den säsongen vilket är en stor bedrift bara det. Det var några spelare som var från Örebro. Bland annat min numera pensionerade kollega inom polisen, Ingemar Pettersson. Även (Sven-Åke) ”Fisken” Erixon var från Örebro. ”Fisken” var även väldigt duktig i bandy. Annars var flera av killarna utifrån Bland andra Anders Andrén från Djurgården och en duktig kille från Kiruna som heter Lars Ramberg.

- Knut hade ett skott hårdare än vad en häst sparkar. Ibland kunde dock skotten gå ganska högt så stod du framför mål så var du tvungen att ducka ibland ha ha...

- ”Knutte” och Gunnar Hedbys var ju mina idoler då jag var grabb hemma i Falun. Att då få ”Knutte” som tränare var givetvis väldigt stort för mig. Det hände ganska ofta att vi samåkte uppöver mot Dalarna så vi båda fick en bra kontakt med varandra.

- Det var många år sedan jag spelade i Leksand och det är fullt naturligt att inte samma folk sitter med i klubben längre. Jag lämnade Leksand 1969 för att utbilda mig till polis i Stockholm och då spela för AIK i stället, så man har tappat en del av kontakten med föreningen. Men jag var med på SM-guldjubileet för några år sedan vilket var väldigt trevligt.

Olle Öst:

- Åke Lassas och Vilgot Larsson var ju Leksand två stora backar dom här åren och lite av galjonsfigurer eftersom dom båda var landslagsbackar. Knut och Gunnar Hedbys kom lite i skuggan av dessa båda herrar och fick kanske inte den framträdande roll som dom förtjänade.

- Han var ju stor, stark och ingen som man direkt flyttade på i första taget. Sen hade han med den tidens mått mätt ett väldigt bra skott. ”Knutte” och Hedbys spelade ihop under många år och blev ett riktigt samspelt backpar.

- ”Knutte” var den lite mer offensiva, men trots det syntes han inte alltid så mycket utan gjorde sitt jobb mycket bra i det tysta i stället. Hedbys var den mer defensiva av dom båda och han täckte alltid skott med fötterna så han gick jämt omkring och haltade för han hade ont i ”knöcklarna”, ha ha…

- ”Knutte” var ju som sagt var en stor och reslig karl som vi yngre så mycket upp till. Han bor kvar här i Leksand så det händer att vi stöter på varandra då han är ute på promenad med sin fru. Vi umgås inte men det blir alltid att man stannar upp, säger hej och byter några ord.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten