Det är stora skillander på vad den herrspelare tjänar jämfört med en damspelare
Foto: Bildbyrån/Maxim Thore & Ola Westerberg
ÖVRIGT

Astronomiska skillnaderna: En herrspelare tjänar lika mycket som ett helt damlag

ANNONS
121 000 kronor kontra 5 500 kronor – där har ni den astronomiska skillnaderna mellan vad en genomsnittlig herrhockeyspelare jämfört med en genomsnittlig damspelare tjänar. Skillnaderna på lönerna är så pass stora ett en ensam herrhockeyspelare tjänar lika mycket som ett helt damlag. 

– Vi visste att det fanns en inkomstskillnad, men jag reagerar på att den är så pass stor som den är, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtal inom idrott, till TT.

Att herrhockeysspelare tjänar mer än vad damhockeyspelare gör är kanske inte något nytt men efter en undersökning gjord av Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation, Sico, så är skillnaderna så extremt stora att det får Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtal inom idrott, att reagera. En herrhockeysspleare tjänar mer än 20 gånger så mycket som en damspelare vilket gör att det sammanlagda lönekostnaden för en herrspelare motsvarar lönekostnaden för ett helt damlag. 

– Vi visste att det fanns en inkomstskillnad, men jag reagerar på att den är så pass stor som den är, säger han till TT. 

Måste få till ett kollektivavtal

Lösningen för att närma sig i löneskillnaderna är enligt Ringqvist att få till ett kollektivavtal för de kvinnliga spelarna. Ett sådant avtal för manliga spelare har redan funnit sedan 1999. I fjol strejkade damkronorna till följd av de dåliga förutsättningarna de kände att de hade. 

– Nu jobbar vi mycket med att få till ett kollektivavtal för spelarna i SDHL. Vi har kommit en bit på vägen, men är ännu inte i hamn, säger han till TT och fortsätter:

– I samband med bojkotten kom den här frågan upp och intresset från SDHL:s sida att få till ett kollektivavtal blev mycket större.

Klubbarna måste ta sitt ansvar

Men det handlar inte bara om att ge damerna bättre förutsättningar genom kollektivavtal. Klubbarna som ta ett större ansvar att visa sin damverksamhet och göra mer för att lyfta fram sina damlag. 

– Det handlar också om att bygga upp ett intresse från både klubbar och sponsorer att visa att man har ett framgångsrikt damhockeylag. Många klubbar, både i högsta och näst högsta serien, har damlag. De behöver marknadsföra det och se till att publiken kommer, avslutar Ringqvist till TT.

 Fotnot: I undersökningen som Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation, Sico har gjort har totalt 92 kvinnor och 62 män, som alla spelar i de två högsta ligorna i ishockey på dam- och herrsidan, uppgett sina löner.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL