Sök
Skottstatistiken är uppenbarligen svår att få rätt.
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Är det inte dags att räkna rätt nu?

Det har blivit en hel del rabalder kring skottstatistik den senaste tiden och faktum är tyvärr att den räknas ganska bristfälligt i Hockeyettan. Vilket i förlängningen innebär att mycket av den statistik som finns inte är att lita på.

Det kan tyckas att skottstatistik är en bisak. Ett nödvändigt ont som bara ska vara där.

Men med tanke på hur mycket tränare tycks tycka att det är en viktig parameter att referera till för att förklara en matchbild är det uppenbarligen ganska viktigt. För att då inte tala om att det faktiskt ligger till grund för mycket av den grundläggande statistik som alla som tittar på förväntar sig kunna lita på.

Svart på vitt, Hockeyettan är ett statistiskt haveri.

I fredags snackade jag med Skövde-målvakten Viktor Andersson (en längre artikel kan ni hitta här) som gått ut på Twitter och ganska tydligt markerat att han tycker att skottstatistiken sköts undermåligt i ligan.

Poängen, vilket han har helt rätt i, är att det verkar skilja väldigt mycket från hall till hall hur skotten egentligen räknas och att det ofta tycks vara så att hemmalaget av outgrundlig anledning får fler skott än bortalaget. Vissa hallar är ”skottäta” medan andra är ”skottsnåla” och det påverkar i slutändan statistiken ganska markant.

Samma kväll spelades en het match ute på Gotland mellan Visby/Roma och Huddinge där skottstatistiken när krutröken väl lagt sig och Visby/Roma stått som segrare stannade vid fullständigt orimliga 60-58 till Huddinge. Det skapade ett visst rabalder och flera diskussioner i sociala medier. Till och med så pass intensivt att Visbys sportchef André Lundholm under kvällen lät meddela att ”något har uppenbart gått väldigt fel” för att senare korrigera den korrekta statistiken till 45-43.

Vad säger då det här? Mer än att skottstatistiken räknas ytterst godtyckligt runt omkring i Hockeyettan-hallarna?

Jo, det säger förstås att statistiken inte går att lita på.

För skottstatistiken ligger ju, som Viktor Andersson är inne på, till grund för målvaktsstatistiken och om den inte stämmer kan det betyda en hel del för målvakter som aspirerar på att ta sig uppåt i seriesystemet. Vissa målvakter kommer få sin statistik boostad och andra kommer få den sänkt på grund av den här godtyckligheten.

Samtidigt ligger ju skotten till grund för att plocka fram till exempel skotteffektivitet, både för lag och specifika spelare. Siffror som säger en hel del om hur det presteras, om det räknas rätt vill säga.

Det borde vara en självklarhet att det måste bli rätt när de räknas.

Men att det kan diffa så pass mycket i hur skottstatistiken egentligen räknas och hur opålitlig den faktiskt är sänder ju budskapet att den inte tas på allvar.

Tyvärr är det som jag upplever det ofta så att man gömmer sig bakom att det sköts ideellt. ”Äsch, det där kan väl Göstas grabb ta hand om, han gör det gratis, det är inte så noga”. Typ.

Men för de målvakter som drabbas är det faktiskt noga.

I slutändan kommer det ner till en informationsfråga. Jag tror helt enkelt inte att de som räknar skotten i många fall faktiskt vet vad som egentligen ska räknas som ett skott.

I förbundets så kallade händelsedefinitioner står det:

”Ett skott på mål inträffar när en attackerande spelare med intention att göra mål skjuter pucken mot mål. Skott på mål är om pucken är inom målramen, d.v.s. i mål eller om målvakten räddar pucken från att gå i mål.

Förtydligande:

1. Alla mål registreras som ett skott.

2. Rensningar och misslyckade passningar som går på mål räknas inte som skott.

3. Skott i stolpe och ribba räknas inte som ett skott på mål”

Men vissa räknar allt som målvakten tar oavsett om det skulle ha träffat mål eller ej, vissa räknar även ramträffar, vissa räknar bara ett skott fast det i en sekvens med returer kanske kan bli tre totalt. Vissa hittar skott där det över huvud taget inte finns några och så vidare och så vidare.

De där riktlinjerna skickas garanterat ut till klubbarna och finns att läsa på diverse kanslier för den som känner sig manad. Men hur många ser faktiskt till att kunna och följa dem innan de ställer sig med blocket i hand och börjar dra streck?

De som räknar skott borde utbildas så att exakt samma riktlinjer efterföljs i samtliga hallar över hela linjen. Det ska inte finnas utrymme för tolkning eller godtycklighet. Den som räknar ska veta exakt vad som gäller och ska ta sig an uppgiften på allvar. Det är dags att göra (räkna) rätt nu.

För i slutet av dagen är det ju faktiskt så att ska det finnas någon som helst mening med att ha statistik, då måste den vara rätt. Annars kan man lika gärna skita i den.

Idag 19:30
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.32
X 6.35
2 8.25
Onsdag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.05
X 4.15
2 2.00
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.05
X 4.95
2 1.62
Onsdag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.20
X 4.25
2 1.69
Onsdag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.10
X 4.45
2 2.75
Onsdag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.10
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten