170923 Linkšpings mŒlvakt Jonas Gustavsson under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linkšping den 23 september 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Lantz / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

"Vi har haft mycket stolpe ut"

ANNONS
Jonas Gustavsson och hans Linköping har haft en väldigt tuff säsong. Östgötarna ligger under kvalstrecket och har inför dagens möte med Växjö nio raka förluster.

– Allt handlar om att vinna hockeymatcher och jag hade önskat att vi hade vunnit mer, säger Jonas Gustavsson till hockeysverige.se

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Denna säsong har varit en jobbig säsong för Linköping som ligger under kvalstrecket. Där finns målvaktsveteranen Jonas Gustavsson som liksom laget upplever en tuff säsong. Inför lördagens match mot Växjö har östgötarna nio raka förluster.

– Det har varit lite stolpe ut genom säsongen. Tycker vi är med i matcherna men vi lyckas inte ta hem det hela vägen. Allt handlar om att vinna hockeymatcher och jag hade önskat att vi hade vunnit mer. För egen del känns det okej, hade gärna hjälpt laget att vinna mer men som sagt lite stolpe ut, säger Jonas Gustavsson till hockeysverige.se

Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Jonas Gustavsson moderklubb är Stocksunds IF. Stockholmaren började sin elitkarriär i AIK och efter ett par år i Solna-klubben blev det flytt till Färjestad 2007. Under sin andra säsong i SHL-klubben fick målvakten sitt stora genombrott och fick smeknamnet "Monstret" på grund av sitt fina spel. Han lyckades vinna SM-guld med klubben 2009. Efter guldåret blev det flytt till Nordamerika och Torontos organisation.

"Pushar varandra varje dag"

Efter tiden i Toronto där han spenderade i två säsonger, så blev det spel i Detroit, Boston och Edmonton. Det blev totalt 142 NHL-matcher. 2017/2018 valde Gustavsson att flytta hem till Sverige och svensk ishockey. Valet föll på Linköping där han nu är inne på sin tredje säsong,

– Självklart när man kom hem ville man spela om SM-guldet. Men vi har inte lyckats genom åren och vi behöver vinna fler hockeymatcher för att kunna slåss om en slutspelsplats. Det gäller att gilla läget och göra det bästa ut av allt.

Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Inför denna säsong så anlitade Linköping Bert Robertsson som ny huvudtränare. Robertsson kom till klubben efter många år i Skellefteå som assisterande tränare där han vann två SM-guld. Linköping är tränarens första huvudtränare uppdrag och Gustavsson har stort förtroende för nya tränaren trots tunga resultat.

– Absolut, Bert är en riktig bra coach. Han är väl förberedd, tar inget för givet och pushar oss varje dag. Har stort förtroende för ledarstaben och tror de kan göra att vi vinner fler hockeymatcher.

Jonas Gustavsson har spelat 24 matcher denna säsong i SHL. Han har en räddningsprocent på 91.1%. Samarbetet med målvakts kollegan Jacob Johansson, beskriver han som väldigt bra.

– Han är en väldigt skicklig målvakt. Vi pushar varandra varje dag och vi har ett bra samarbete tillsammans med målvaktscoachen Jonas Fransson. Vem som än spelar så har man förtroende från den andra. Det är ett härligt gäng att jobba med. Jag som har några år på nacken kan såklart hjälpa till med Jacob, samtidigt som han också kan komma med lite synpunkter och tips till en gammal hund som jag.

"Motivationen är på topp"

Gustavsson börjar komma till slutet av karriären, men motivationen och kroppen känns bra för den 35-åriga Linköpingsmålvakten.

– Det känns bra, har inte haft problem med skador de senaste åren. Motivationen är på topp, nu när vi spelar så viktiga matcher. Vårt slutspel har ju redan börjat någonstans och då är det inte så svårt att motivera sig. Det är mycket som står på spel och tycker vi har en trupp för att kunna klättra i tabellen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL