Philip Holm tyckte det var bäst för sin egna utveckling att flytta tillbaka till Europa.
Bildbyrån
Schweiziska ligan

"Fick en känsla av att det kanske inte var som de sa"

ANNONS

Han lämnade KHL för att för andra gången försöka slå sig in i NHL. Men chansen dök aldrig upp och Philip Holm kände att det var bättre för honom att vända tillbaka till Europa.
— Det är klart att man är besviken. Jag åkte ju över med inställningen att spela i NHL, berättar den nyblivne Lausanne-backen för hockeysverige.se om de spruckna NHL-planerna.


Det var lite av ett mysterium för två säsonger sedan att det inte blev mer än en enda match i NHL för Philip Holm. Då hade backen en framgångsrik säsong i ryggen med Växjö som slutade med landslagsdebut och VM-guld med Tre Kronor. Trots bra spel i AHL, så blev det bara en match med Vancouver i NHL innan han trejdades till Vegas organisation. Han tog ett omtag i KHL ifjol och skrev i somras på ett nytt NHL-kontrakt. Denna gång med Chicago.

"LOVADE ATT JAG VAR FÖRST"


Trots en bra camp i höstas så blev han nedskickad till AHL innan säsongen skulle börja.
– Jag pratade med dem (Chicago) när jag sajnade och det kändes som att, i den situationen de var i, att det fanns en chans om jag gjorde det bra. Sen åkte jag ner från början och, det var väl en dialog hela tiden om hur det låg till och om man var nära en uppkallning. Det lät ju alltid bra, men det är så det brukar göra därborta också. 
– Det var mycket fram och tillbaka. Chicago gick väl lite halvknackigt och det känns som att de är i någon form av ”rebuild”. Jag fick känslan att de ville satsa på yngre spelare. De lovade att jag skulle bli uppkallad, att jag var först. Sen var det någon skada och så tog de upp någon annan. 
– Jag fick bara en känsla av att det kanske inte var som de sa och bäst för min utveckling och framtid var att åka till Europa och få spela mycket. Det känns som jag utvecklas mer då.


Philip Holm berättar att blickarna vändes mot Europa. Främst mot KHL och NLA.
– Det var lite grejer som gjorde att det inte blev Ryssland och då började vi prata med Lausanne. Sen gick det ganska fort när det väl blev aktuellt.

Kan du känna någon form av besvikelse? Jag menar, du skrev på ett NHL-kontrakt, men chansen uteblev.
– Det är klart att man är besviken. Jag åkte ju över med inställningen att spela i NHL. Det gör väl alla som åker dit. Lite besviken är man att man åker hem utan att ha fått chansen. Men sen är det ju upp till mig också.
– Jag blev inte lovad att jag skulle spela i NHL eller något sådant. Men inställningen jag gick in med, att om jag gör det bra, så finns det en chans att jag får spela. Det kändes som att det var en bra möjlighet i sitsen de var i.

BRA INTRYCK AV NYA KLUBBEN

28-åringen berättar att Chicago var schyssta när de hörde att han var sugen på Europa och övergången var smidig. Han blev klar för Lausanne för en dryg vecka sedan och de första intrycken av hans nya klubb är bra.
— Jag har inte varit här så länge, jag hann väl komma ner och göra en träning innan första matchen. Men hittills av vad jag märkt så verkar det väldigt proffsigt. Det är en helt ny arena och det verkar vara mycket som händer runt om i klubben.


Just nu pågår ungdoms-OS i Lausanne och idag börjar hockeyturneringen. Det är något Philip Holm ska försöka hinna med att kolla på.
– Jag har tänkt att kolla lite. Vi har varit nere på stan, och det är mycket som händer runtomkring. Så det är skoj. Jag har redan varit och kollat lite, de spelar någon hockeyturnering i tre-mot-tre-format med blandade nationaliteter. Det är rätt skoj faktiskt.

Philip Holm i Växjö-tröjan 2017.Philip Holm i Växjö-tröjan 2017.Foto: Bildbyrån

Sverige är regerande mästare i hockeyn och när blågult ändå kommer på tal så undrar man ju lite hur Philip Holms mindset till Tre Kronor ser ut. 2017 var han med och vann guld. Ifjol var han en del av VM-truppen, men fick aldrig spela några matcher. Han låter sugen på en tredje VM-turnering för egen del.
– Det är väl ingenting jag har tänkt jättemycket på. Det är klart att man alltid vill spela för Tre Kronor, det är en stolthet så fort man får sätta på sig Tre Kronor-tröjan. Skulle jag få chansen så skulle jag absolut vilja få vara med. Det är inget snack.

Det skulle bli hemmaplan för dig.
— Ja, just det. Det visste jag faktiskt inte förrän det var någon som sa det när jag kom ner hit.


Philip Holm har kontrakt med Lausanne säsongen ut. Vad som händer nästa säsong står ännu skrivet i stjärnorna.
– Jag har inte funderat så mycket. Jag tittar väl främst på att bli kvar ute i Europa, mot Ryssland eller Schweiz. Men jag fokuserar på nuet. Det är 16 matcher kvar av grundserien här och vi ska försöka säkra slutspel i första hand med Lausanne och sen försöka gå så långt som möjligt. Det var lite det jag gillade när jag pratade med dem, att de vill gå för att vinna härnere.

Den här artikeln handlar om: