Nicklas Bäckström blir Washington Capitals trogen.
Foto: Icon Sportswire & Ronnie Rönnkvist
NHL

"Har tagit hand om mig som en familjemedlem sedan första dagen"

I tisdags kom beskedet att Nicklas Bäckström blir Washington Capitals trogen i ytterligare fem år.
För hockeysverige.se berättar "Bäckis" om känslorna kring nya kontraktet, anledningen till att han valde att förhandla fram avtalet själv och hur framtidsplanerna ser ut.

Nicklas Bäckström inledde sin hockeykarriär i Valbo AIF. Pappa Anders Bäckström, som kommer från Ånge precis som exempelvis Elias Pettersson, var storspelare i elitserien för Brynäs under många år. Nicklas kom givetvis också att ta vägen till Brynäs innan han som 20-åring flyttade till Washington 2007.

Sedan dess har han varit klubben trogen förutom då han under lockouten 2012/13 spelade 19 matcher för Dynamo Moskva tillsammans med sin vän Aleksndr Ovetjkin.

Nu står det alltså klart att 32-åringen blir Capitals trogen ytterligare fem säsongen. Det mesta talar väl för att han kommer avsluta sin hockeykarriär i den amerikanska huvudstaden.
– Klubben har betytt jättemycket för mig. Det känns som dom är min familj och klubben har tagit hand om mig som en familjemedlem sedan första dagen jag kom hit, berättar Bäckström för hockeysverige.se och fortsätter:
– Alla ägare, GM:s och lagkamrater genom åren har sedan jag kom hit varit hyggliga mot mig. Jag kunde inte sig mig själv lämna den här fina stan och våra fans.

"JAG VAR EN OSÄKER LITEN POJK"

Idag har Nicklas Bäckström både ett starkt självförtroende och växt socialt som person, inte minst medialt. Det var skillnad hans första dag i Washington.
– Jag var en osäker liten pojk samtidigt som jag inte visste mycket vad som väntade. Visserligen hade jag spelat i Elitserien, men det var väldig skillnad med allt runt om så jag var smånervös. Första dagen hade vi vanlig träning. Jag kanske sa ett ord i omklädningsrummet, säger Washington-centern med ett skratt innan han fortsätter med att berätta om hur bra han och familjen trivts i stan.
– Det har varit grymt att bo här. Vi har jättemånga kompisar här runtomkring, inte bara i laget. Man känner mycket folk och barnen går i skolan här så vi blir involverade i sådana grejer också. Det har spelat en stor roll när jag nu tagit det här beslutet så det är väldigt uppskattat att dom ville förlänga med mig och att jag fick vara kvar.

Har målet hela tiden varit att stanna i Washington?
– Ja, målet från min sida har hela tiden varit att få stanna. Jag vill såklart avsluta min karriär här. Vi hade ett möte. När klubben då sa att dom också ville att jag skulle vara kvar, efter det var det inget snack. Då var det bara att reda ut detaljerna.

Nicklas Bäckström.Nicklas Bäckström.Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

FÖRHANDLADE SJÄLV: "SJÄLVKLART BESLUT"

Nicklas Bäckström involverade inte någon agent i förhandlingarna utan tog dialogen med klubben på egen hand.
– Ja, exakt. Jag satte mig ner med ”GM” och förhandlade själv. Jag var intresserad av att göra så samtidigt som jag kände mig komfortabel och känner ledningen i klubben jättebra. Dessutom har jag varit där länge så det kändes som ett ganska självklart beslut.

Men han ser sig inte själv jobba som hockeyagent i framtiden trots att förhandlingarna gick, milt sagt, bra.
– Nej, nej det skulle faktiskt inte, säger han med ett lätt skratt.

Varför valde du att skriva ett kontrakt på fem år, vilket är en ganska lång tid?
– Fem år passade bra för både mig och klubben. Då är jag 37, 38 år. Sedan får vi se vad som händer då, men jag känner att jag har mycket kvar att ge.

"HALVA LIVET HAR JAG BOTT HÄR"

Kontrakten är värt närmare 450 miljoner kronor, men det var inte enbart för pengarna som Valbo-sonen skrev på för fem år med klubben han representerat sedan 2007.
– Klart jag är medveten om att det är pengar involverade, men när jag väl satt där och försökte förhandla tänkte jag mest på vad spelare av min kaliber fått tidigare. Jag försökte bara få en ”fair deal”.

Vad är målbilden för dina närmsta fem säsonger i Washington?
– Målbilden är såklart att försöka vinna igen. Vi har ett bra lag på pappret samtidigt som det känns som vi har en bra organisation. Det kommer upp många unga nya spelare hela tiden som vill utvecklas.
– Sedan är det få förunnat att ha kvar många ledande spelare under många år, vilket vi har fått ha. Dom unga spelarna kanske inte kommer vara på topp förrän om några år, men det ser bra ut.

Kan du se dig själv bosätta dig i Washington efter karriären eller lutar det mot flytt till Gävle?
– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Det beror helt på hur det ser ut med familjesituationen, hur vi tänker som familj.
– När kontraktet gått ut har jag bott här i 18 år och i Sverige 19 år. Man kan säga att jag har delat på tiden. Halva livet har jag bott här, men vi får se. Jag älskar stan, allt runtomkring, alla fans och organisationen.
– Det är verkligen en kanonorganisation, men vi får se…, avslutar Nicklas Bäckström.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten