HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Ett tydligt budskap att klubben menar allvar
ANNONS
Det händer en hel del intressanta saker i Hockeyallsvenskan. Här kommer ett svep över de senaste dagarnas hetaste nyheter.

Det ryktades om SHL och Brynäs för MoDos tränare Björn Hellkvist. ”Håll min öl” tänkte VD Johan Videbro och sportchef Fredrik Glader som gick ut med en signering som sträcker sig över tre säsonger med sin populära tränare.

Modo, som inte gjort sig känt för att jobba med kontinuitet på tränarsidan, sänder ett tydligt budskap att klubben menar allvar med sin satsning tillbaka till SHL. Med en tränare i hamn i det här skedet sprider en stor portion arbetsro för hela klubben och inte minst för Glader som i lugn och ro kan sy ihop kommande års spelartrupp.

Trots att tränarfrågan är löst är eventuella nyförvärv något problematiskt när man inte vet serietillhörighet kommande säsong. Att ha en tränare klar underlättar definitivt förlängningar av befintliga spelare som skulle fungera oavsett serie. Det kan till och med fungera som en extra morot för vissa spelare som signerar två olika kontrakt, ett för SHL och ett för Hockeyallsvenskan.

Björn Hellkvist.Björn Hellkvist.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

***

Västervik drabbades av ett tungt avbräck när Victor Öhman tvingades kliva av under den senaste matchen. Med tolv påsar är han lagets vassaste målskytt och med ett avslitet ledband i knäet visar det sig att han troligtvis har spelat färdigt för säsongen.

Med endast en poäng till godo på Kristianstad under strecket är varje poäng viktig för Västervik. Räkna med att man på något sätt kommer att ersätta Öhman som är en tung pjäs i lagets offensiv och inte minst i power play. Laget vimlar inte av naturliga målskyttar och jag räknar kallt med att man frenetiskt letar efter en ersättare i jakten på att i första hand undvika negativt kval.

***

Fram till nu har Linus Karlsson tillhört Karlskrona men har gjort valet att bryta kontraktet och skriva på för BIK Karlskoga istället. Jag måste medge att jag blev överraskad av den här övergången. 

Från BIK Karlskogas sida har jag full förståelse för att man vill bredda sin redan spetsiga forwardsuppställning. Men från Linus sida har jag svårt att se varför han väljer att bryta med överraskningslaget KHK där han dessutom upplever lite av sin genombrottssäsong på seniornivå.

Linus Karlsson.Linus Karlsson.Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

Att gå från en trygghet med stort förtroende och många offensiva minuter till ett lag med mördande offensiv konkurrens känns osäkert. Tor ImmoFredrik ForsbergNikola PasicFilip AhlOliver EklindGustaf Thorell, och Jesper Kokkonen är idel klassforwards som byggt upp sitt förtroendekapital rejält under säsongen. Jag tror knappast någon av dessa frivilligt överlåter offensiva minuter till en yngling som dyker upp mitt under säsongen.

Nu har inte jag den insynen i KHK att jag vet vad som kan ha skurit sig. Men övergången, i det här läget, känns som något vansklig. Lika gärna som det kan slå väl ut ser jag en risk att det både blir färre offensiva minuter och färre minuter totalt för Linus.

***

Avslutningsvis vill jag poängtera att Hockeyallsvenskan i helgen fick tillbaka en stor profil i form av domaren Daniel Wessner som dömde matchen Mora-AIK. Kul! Hoppas att det blir fler matcher för den före detta hetlevrade hockeyspelaren.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL