Gustaf Lindvall.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
SHL

Från jobb på Arlanda - till SHL:s hetaste målvakt

ANNONS
När han var 23 år stod han och plockade väskor på Arlanda. Idag är 29-åriga Gustaf Lindvall just nu SHL:s hetaste målvakt.

- Det har underlättat för mig att få spela mycket, säger Gustaf Lindvall till Hockeysverige.se

Han växte upp på läktaren och såg sitt Skellefteå AIK som liten grabb. Hockeykarriären började sedan i föreningen. Efter att inte fått någon chans i A-laget efter juniortiden så valde Gustaf Lindvall att lämna Västerbotten-laget. Det blev spel i en mängd olika klubbar, och även jobb ute på Arlanda när han spelade för Arlanda Wings i Hockeyettan. Nu berättar han om sin långa resa som tog han tillbaka till Skellefteå.

- Jag är väldigt tacksam att få spela hockey på heltid. Minns tiden när jag spelade i Arlanda Wings då vi satt oss fyra på morgonen för att åka till match. Sen var vi framme två timmar innan den skulle börja och då var det bara att börja värma upp. Det var hela andra förutsättningar än hur det ser ut i SHL, säger Gustaf Lindvall till Hockeysverige.se

Kastade väskor på Arlanda

Säsongen 2014/2015 som då 23-åring spelade Lindvall i Arlanda Wings i Hockeyettan. Samtidigt så jobbade han ute på Arlanda med väskhantering. Han pratar om att på rasterna så brukade Lindvall kolla på sin idol Viktor Fasth om nätterna när Fasth spelade i NHL och Anaheim.

- Jag fick gå upp mitt i natten när jag skulle börja mitt pass på Arlanda. Började runt fyra på morgonen och jobbet var att kasta väskor. På rasterna så kollade jag mycket på hockey och just Anaheim. Då min idol Viktor Fasth spelade där. Han inspirerade mig väldigt mycket för han har tagit den långa vägen upp till toppen, så om han kan så kan jag.

Gustaf Lindvall i AIK:s färger.Gustaf Lindvall i AIK:s färger.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Efter tiden i Arlanda Wings blev det spel i AIK och Hockeyallsvenskan 2015/2016. Där gjorde Gustaf Lindvall en succésäsong och blev ligans bästa målvakt. Genom sitt fina spel i AIK fick han kontrakt och chansen att komma tillbaka till Skellefteå i SHL. Ett mål som låg i bakhuvudet för Lindvall.

- Det är klart att det har varit i bakhuvudet att komma tillbaka till Skellefteå. Redan när jag lämnade klubben och kom till Sundsvall 2010 så ville jag tillbaka. Men efter man har varit borta i olika klubbar så tänkte man inte så mycket på det längre. Fokuset har alltid varit att bli bättre och viljan att utvecklas för kunna komma till toppen. Om man gör det eller inte, hockey handlar väldigt mycket om tajming.

"Att få vara med mina barn är viktigt"

En faktor till att Gustaf Lindvall har kunnat utvecklas bättre som målvakt, är sin familj. Att kunna släppa hockeyn och komma hem till sina barn har hjälpt honom otroligt mycket.

- Jag kan släppa allt mycket lättare som händer i hockeyvärlden, när jag kommer hem och att få vara med mina barn är viktigt för mig. Förut innan jag blev pappa så tänkte jag hela tiden på hockey. Stefan Klockare (assisterande tränare i Skellefteå) gav mig läxor under juniortiden, att göra någonting för att släppa hockeyn. Det var typ att gå på bio med kompisarna. Tror det är väldigt nyttigt att ha någonting vid sidan av

Nu när han är tillbaka i Skellefteå och gör sin andra sejour i klubben. Har 29-åriga Gustaf Lindvall gjort en succésäsong hittills. Det är hans fjärde år sen han kom tillbaka och mängden med speltid denna säsong har utvecklat Skellefteå-målvakten mycket. Men även samarbetet med lagets målvaktstränare Krister Holm.

- Jag och Krister har jobbat ihop sen jag kom tillbaka. Det arbetet vi har lagt ner tillsammans har hjälpt väldigt mycket. Jag har fått spela väldigt mycket i år och det har underlättat för mig att få spela så mycket.

Det är slutspelat för Jimmie Ericsson. Jimmie Ericsson – en "overklig" lagkamrat.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

"En fantastisk människa och ledare"

I fredags förra veckan meddelade Skellefteå-profilen Jimmie Ericsson att han väljer lägga skridskorna på hyllan efter en framgångsrik karriär. Gustaf Lindvall och Ericsson spelade ihop i klubben och Lindvall är inte fåordig om den tidigare lagkamraten.

- Det var lite overkligt att få spela ihop med honom. Man växte upp på läktaren här i Skellefteå och då spelade ju han för klubben när man själv var ung. Kollat väldigt mycket på honom och har en stor respekt för han. Det var verkligen en ära att få spela ihop med han under tre säsonger. Han har hjälpt mig att bli en bättre hockeyspelare, och jag minns på träningarna att han var väldigt på mig mycket. När han till exempel missade ett skott så hämtade han pucken och sköt igen, han ville göra mål hela tiden. En fantastisk människa och ledare som ställer höga krav men samtidigt hade en bra distans till hockeyn. Det finns så mycket att säga om honom, hoppas han väljer att komma tillbaka inom hockeyn i nån roll.

Gustaf Lindvall har nu spelat 22 matcher denna säsong i SHLs grundserie, mer än vad han gjorde på hela förra säsongen. Han har en räddningsprocent på 93,1 procent vilket gör att han leder målvaktsligan just nu i hela SHL. Hans långa resa till toppen är någonting han tackar för och som gjort att han utvecklats till den målvakt och människa han är idag.

- Är väldigt glad över det jag har gjort. Inget jag ångrar idag med min resa. Det har inte varit lätt alla gånger men är väldigt glad att spela på denna nivå och göra det jag gör idag. 


Du kanske även vill läsa:
"Färjestad är hemma för mig"
"Färjestad är hemma för mig"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL