Sök
Mattias Tedenby har funnit sig väl tillrätta i sin nya hockeymiljö.
Bildbyrån
Schweiziska ligan

Succé i nya klubben: "I Sverige spelar alla lag väldigt lika"

Virvelvinden från Värnamo har blivit Zauberer auf Davos. Mattias Tedenby har fått en smakstart högt uppe bland bergen i sin nya hockeymiljö i Schweiz och är just nu poängbäst bland svenskarna i ligan.
– Det är ett väldigt fint land. Vi bor på höjden häruppe, 1 500 meter och det är berg runt hela staden, berättar han för hockeysverige.se.


Det var i våras som det stod klart att Mattias Tedenby skulle lämna HV71 för spel i Davos i schweiziska NLA. Han hade egentligen kontrakt med HV71, men en klausul i kontraktet möjliggjorde en flytt.
– Jag hade funderat lite på det och sen kändes det som att det var rätt läge, om jag skulle spela utomlands så borde jag göra det nu. Jag tyckte att det lät som en rolig grej att komma hit till Davos och spela, berättar Tedenby som fyller 30 i februari.

BLEV VIRAL

Roligt har han minsann haft i sin nya omgivning. I början av december stod han för ett riktigt läckert mål som blev viralt och poängmässigt har han i skrivande stund stått för 26 (15+11) poäng. Med det är han bäst bland svenskarna i ligan.
– Det har funkat rätt bra. Vad det beror på...Ja, jag har väl fått spela med bra spelare. Sen har jag spelat bra själv tycker jag och hållit en hög nivå under hela säsongen. Jag har inte haft några speciella dippar och hållit mig någorlunda frisk i kroppen.

Hur har omställningen varit från SHL till NLA?
– Det är lite annorlunda hockey, ibland är det svårare och i vissa lägen är det enklare.
– I Sverige spelar alla lag väldigt lika och man vet ungefär hur en match ser ut. Här vet man inte riktigt på samma sätt och det är en liten utmaning. Det är väldigt roligt tycker jag.Får man scouta motståndet mer i Schweiz än vad man gör i Sverige?

– Ja, det skulle jag ändå säga, säger Mattias Tedenby efter en viss betänketid.
– Man vet aldrig riktigt vad man kommer möta. Nu börjar jag väl lära mig lite hur de olika lagen spelar. I början hade jag ingen aning. Man förväntade sig att man skulle få tid med pucken där, men det fick man inte riktigt och man fick istället hitta andra ytor.

Hur går det med tyskan?
– Det är ingen vanlig tyska, utan schweizertyska. Så det är väldigt annorlunda jämfört med vanlig tyska. Men man lär sig mer och mer.

Du snappar upp lite från Nygren kanske?
– Ja, precis. Han är grym på schweizertyska.

GULDKÄNSLA KRING FÖRRA KLUBBEN

Magnus Nygren är den andra svensken i Davos och han är inne på sin tredje säsong i klubben. Mattias Tedenby berättar att svenskarna och deras familjer umgås en hel del. Men det finns också lägen för tjuvnyp svenskarna emellan. Det avslöjar Tedenby när han får frågan om han följer SHL någonting.
– Jag följer HV och sen lite Färjestad också så jag kan gnabbas med Nygren, säger han och utvecklar sin syn på HV71 anno 19/20.
– Jag tycker HV har gjort det väldigt bra och jag tycker de växer. Det är positivt och det var så det såg ut för oss 17 när vi vann, det blev bättre och bättre.

Magnus Nygren.Magnus Nygren. Foto: Bildbyrån

Får du guldkänsla kring HV?

– Absolut, det är inte omöjligt. Sedan är det en lång väg och man ska få till det. Men det går åt rätt riktning.

Om HV skulle gå och vinna SM-guld så lär Nygren få höra det?
– Ja, det är klart. Speciellt om det blir mot Färjestad också, säger han och skrattar.

För Mattias Tedenbys del så innebär de två senaste säsongerna att han hittat en stabilitet i sitt spel. Förr om åren har han fått dippar, men de är inte lika djupa numera. Det är inget han jobbat specifikt med, utan han tror att det mer handlar om rutin.
– Man går ju in till varje match med inställningen att man ska göra det så bra som möjligt, men jag tycker man blir bättre på det för varje år som går. Att det är en match i taget och att man laddar om och försöker ha samma inställning till varje match.
– Det som har varit skönt med att komma hit är att man inte vetat vilka som är topplag eller bottenlag, man har inte haft en aning om någonting och då har man inte omedvetet heller haft något mentalt...Man vet ju när man mött något bottenlag i SHL, man har inte gjort det medvetet, men kanske omedvetet... Jag vet inte om det kan vara någon grej också.


Gynnar den här ligan ditt spel?
– Det känns som att du inte riktigt får hålla i lika mycket här som hemma i Sverige. Du åker ut enklare, sätter du upp en klubba så åker du direkt.
– Min känsla är att det är lite mer powerplay och boxplay här än vad det är hemma i Sverige. Det känns som att bedömningarna är lite hårdare här.

Han berättar att vardagen ser ut ungefär som hemma i Sverige under en hockeysäsong. Träna och spela hockey, men det finns också tid till annat.
– Jag åker pulka och skidor med dottern.
– Jag åker inte skidor men hon får åka, tillägger han.

Du var snabb med att lägga till att du inte åker skidor?
– (skratt) Nej, jag vågar inte.

Har ni förbud mot att åka skidor?
– Nej, det tror jag inte. Det är nog någon schweizare som åker då och då skulle jag tro.

Mattias Tedenby håller sig undan från skidorna, men åker gärna slalom mellan motståndarna.Mattias Tedenby håller sig undan från skidorna, men åker gärna slalom mellan motståndarna. Foto: Bildbyrån

Davos ligger med i toppen av tabellen och andas optimism igen. Förra året slutade med negativt kval och sedan dess har mycket folk i organisationen bytts ut. Tedenby låter optimistisk när återstoden av säsongen kommer på tal.
– Det är en go känsla, konstaterar Tedenby.

INGET LANDSLAGSSPEL TROTS STARKA SÄSONGER

En stark säsong ifjol och poängbäst just nu bland svenskarna i Schweiz. Men något landslagsspel har det inte blivit sedan säsongen 15/16. Han säger det inte, men det låter på honom som att den biten gnager en smula.
– Jag fokuserar inte på det så mycket. Alltså, jag vet inte... Det är som det är och jag är glad att jag får spela klubblagshockey i alla fall.

Har du fått någon motivering från landslagsledningen?
– Nej. Nu har de ju bytt också. Så nej...Men det är lugnt. Det finns så otroligt många bra spelare och sen beror det på vilken typ av hockey och spelare de vill ha i sitt lag också.


Mellan jul och nyår fick han spela i klassiska Spengler Cup, en turnering som arrangeras i just Davos och som är den näst äldsta hockeyturneringen för klubblag. Bara Stanley Cup är äldre. Tedenby berättar att det var speciellt.
– Det var en häftig upplevelse. Det kändes som att det var 30 000 hockeyfans som kom upp till byn här. Fest från 10 på morgonen tills de inte kunde stå på benen kändes det som, säger han och skrattar.

Det är mycket runtomkring som gör turneringen speciell.
– Ja, sen är det ju en av de äldsta turneringarna. Väldigt anrik.

Mattias Tedenby har kontrakt med Davos fram till 2021. Huruvida tanken finns att komma hem till SHL och HV71 eller stanna utomlands då bringar han ingen klarhet i.
– Jag tar ett år i taget, vi får se vad som händer då.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten