Mattias Tedenby har funnit sig väl tillrätta i sin nya hockeymiljö.
Bildbyrån
Schweiziska ligan

Succé i nya klubben: "I Sverige spelar alla lag väldigt lika"

ANNONS

Virvelvinden från Värnamo har blivit Zauberer auf Davos. Mattias Tedenby har fått en smakstart högt uppe bland bergen i sin nya hockeymiljö i Schweiz och är just nu poängbäst bland svenskarna i ligan.
– Det är ett väldigt fint land. Vi bor på höjden häruppe, 1 500 meter och det är berg runt hela staden, berättar han för hockeysverige.se.


Det var i våras som det stod klart att Mattias Tedenby skulle lämna HV71 för spel i Davos i schweiziska NLA. Han hade egentligen kontrakt med HV71, men en klausul i kontraktet möjliggjorde en flytt.
– Jag hade funderat lite på det och sen kändes det som att det var rätt läge, om jag skulle spela utomlands så borde jag göra det nu. Jag tyckte att det lät som en rolig grej att komma hit till Davos och spela, berättar Tedenby som fyller 30 i februari.

BLEV VIRAL

Roligt har han minsann haft i sin nya omgivning. I början av december stod han för ett riktigt läckert mål som blev viralt och poängmässigt har han i skrivande stund stått för 26 (15+11) poäng. Med det är han bäst bland svenskarna i ligan.
– Det har funkat rätt bra. Vad det beror på...Ja, jag har väl fått spela med bra spelare. Sen har jag spelat bra själv tycker jag och hållit en hög nivå under hela säsongen. Jag har inte haft några speciella dippar och hållit mig någorlunda frisk i kroppen.

Hur har omställningen varit från SHL till NLA?
– Det är lite annorlunda hockey, ibland är det svårare och i vissa lägen är det enklare.
– I Sverige spelar alla lag väldigt lika och man vet ungefär hur en match ser ut. Här vet man inte riktigt på samma sätt och det är en liten utmaning. Det är väldigt roligt tycker jag.



Får man scouta motståndet mer i Schweiz än vad man gör i Sverige?

– Ja, det skulle jag ändå säga, säger Mattias Tedenby efter en viss betänketid.
– Man vet aldrig riktigt vad man kommer möta. Nu börjar jag väl lära mig lite hur de olika lagen spelar. I början hade jag ingen aning. Man förväntade sig att man skulle få tid med pucken där, men det fick man inte riktigt och man fick istället hitta andra ytor.

Hur går det med tyskan?
– Det är ingen vanlig tyska, utan schweizertyska. Så det är väldigt annorlunda jämfört med vanlig tyska. Men man lär sig mer och mer.

Du snappar upp lite från Nygren kanske?
– Ja, precis. Han är grym på schweizertyska.

GULDKÄNSLA KRING FÖRRA KLUBBEN

Magnus Nygren är den andra svensken i Davos och han är inne på sin tredje säsong i klubben. Mattias Tedenby berättar att svenskarna och deras familjer umgås en hel del. Men det finns också lägen för tjuvnyp svenskarna emellan. Det avslöjar Tedenby när han får frågan om han följer SHL någonting.
– Jag följer HV och sen lite Färjestad också så jag kan gnabbas med Nygren, säger han och utvecklar sin syn på HV71 anno 19/20.
– Jag tycker HV har gjort det väldigt bra och jag tycker de växer. Det är positivt och det var så det såg ut för oss 17 när vi vann, det blev bättre och bättre.

Magnus Nygren.Magnus Nygren. Foto: Bildbyrån

Får du guldkänsla kring HV?

– Absolut, det är inte omöjligt. Sedan är det en lång väg och man ska få till det. Men det går åt rätt riktning.

Om HV skulle gå och vinna SM-guld så lär Nygren få höra det?
– Ja, det är klart. Speciellt om det blir mot Färjestad också, säger han och skrattar.

För Mattias Tedenbys del så innebär de två senaste säsongerna att han hittat en stabilitet i sitt spel. Förr om åren har han fått dippar, men de är inte lika djupa numera. Det är inget han jobbat specifikt med, utan han tror att det mer handlar om rutin.
– Man går ju in till varje match med inställningen att man ska göra det så bra som möjligt, men jag tycker man blir bättre på det för varje år som går. Att det är en match i taget och att man laddar om och försöker ha samma inställning till varje match.
– Det som har varit skönt med att komma hit är att man inte vetat vilka som är topplag eller bottenlag, man har inte haft en aning om någonting och då har man inte omedvetet heller haft något mentalt...Man vet ju när man mött något bottenlag i SHL, man har inte gjort det medvetet, men kanske omedvetet... Jag vet inte om det kan vara någon grej också.


Gynnar den här ligan ditt spel?
– Det känns som att du inte riktigt får hålla i lika mycket här som hemma i Sverige. Du åker ut enklare, sätter du upp en klubba så åker du direkt.
– Min känsla är att det är lite mer powerplay och boxplay här än vad det är hemma i Sverige. Det känns som att bedömningarna är lite hårdare här.

Han berättar att vardagen ser ut ungefär som hemma i Sverige under en hockeysäsong. Träna och spela hockey, men det finns också tid till annat.
– Jag åker pulka och skidor med dottern.
– Jag åker inte skidor men hon får åka, tillägger han.

Du var snabb med att lägga till att du inte åker skidor?
– (skratt) Nej, jag vågar inte.

Har ni förbud mot att åka skidor?
– Nej, det tror jag inte. Det är nog någon schweizare som åker då och då skulle jag tro.

Mattias Tedenby håller sig undan från skidorna, men åker gärna slalom mellan motståndarna.Mattias Tedenby håller sig undan från skidorna, men åker gärna slalom mellan motståndarna. Foto: Bildbyrån

Davos ligger med i toppen av tabellen och andas optimism igen. Förra året slutade med negativt kval och sedan dess har mycket folk i organisationen bytts ut. Tedenby låter optimistisk när återstoden av säsongen kommer på tal.
– Det är en go känsla, konstaterar Tedenby.

INGET LANDSLAGSSPEL TROTS STARKA SÄSONGER

En stark säsong ifjol och poängbäst just nu bland svenskarna i Schweiz. Men något landslagsspel har det inte blivit sedan säsongen 15/16. Han säger det inte, men det låter på honom som att den biten gnager en smula.
– Jag fokuserar inte på det så mycket. Alltså, jag vet inte... Det är som det är och jag är glad att jag får spela klubblagshockey i alla fall.

Har du fått någon motivering från landslagsledningen?
– Nej. Nu har de ju bytt också. Så nej...Men det är lugnt. Det finns så otroligt många bra spelare och sen beror det på vilken typ av hockey och spelare de vill ha i sitt lag också.


Mellan jul och nyår fick han spela i klassiska Spengler Cup, en turnering som arrangeras i just Davos och som är den näst äldsta hockeyturneringen för klubblag. Bara Stanley Cup är äldre. Tedenby berättar att det var speciellt.
– Det var en häftig upplevelse. Det kändes som att det var 30 000 hockeyfans som kom upp till byn här. Fest från 10 på morgonen tills de inte kunde stå på benen kändes det som, säger han och skrattar.

Det är mycket runtomkring som gör turneringen speciell.
– Ja, sen är det ju en av de äldsta turneringarna. Väldigt anrik.

Mattias Tedenby har kontrakt med Davos fram till 2021. Huruvida tanken finns att komma hem till SHL och HV71 eller stanna utomlands då bringar han ingen klarhet i.
– Jag tar ett år i taget, vi får se vad som händer då.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL