Mattias Pettersson klev in och höll nollan för Björklöven.
HockeyAllsvenskan

Backupens galna facit – tre nollor på sex matcher

Björklöven har Hockeyallsvenskans två bästa målvakter den här säsongen, rent statistiskt. Joe Cannatas fem nollor är bäst i ligan. Tvåa på listan är hans backup – Mattias Pettersson med tre nollor på blott sex matcher mellan stolparna.

Här följer ett svep från kvällens fyra allsvenska matcher:

Mora – AIK 5–2 (1-0,2-1,2-1)

Mora: Brendan Ranford 2, Oskar SvanlundMattias NørstebøOscar Eklind
AIK: John Henrion 2.

Måstematch i Dalarna.

Mora låg precis ovanför kvalstrecket och AIK sist i tabellen. Det skiljde 14 poäng mellan lagen inför matchen. Nu har det blivit 17.

Det blev nämligen storseger för Mora som spände musklerna i bottenmötet. Dalalaget vann skotten med hela 49-22 och matchen med 5-2. En stor anledning till det var spelarna som värvats in under säsongen.

Brendan Ranford sköt två mål, Kalle Valtola stod för två assist, Brant Harris för en passningspoäng.

Mora skapar sig nu ett litet försprång till Kristianstad som ligger precis under kvalstrecket, det skiljer nu fem poäng mellan lagen. AIK ligger fortsatt sist i Hockeyallsvenskan och har nu förlorat åtta raka matcher och har nu hela 15 poäng upp till Västervik och Almtuna som ligger på säker mark.

Södertälje – Karlskoga 4–3 (0-0,2-2,2-1)

Södertälje: Nick OlesenLudwig BlomstrandMåns LindbäckChristopher Liljewall
Karlskoga: Filip AhlTor ImmoAlexander Anderberg.

SSK-fansen kastades mellan hopp och förtvivlan i fredagens match.

Hemmalaget var i förarsätet under stora delar av matchen och hade ledningen fyra gånger om men Karlskoga kom tillbaka hela tiden, förutom en.

Christopher Liljewall stod för tre poäng i kvällens kamp och sköt även det avgörande 4-3-målet när SSK tog en stark skalp mot ett av de allsvenska topplagen.

Efter fyra raka kryss lyckades Södertälje äntligen ta en trepoängare igen och återfinns nu på slutspelsplats efter sin tuffa höst. Karlskoga är dock inne i sin sämsta period den här säsongen då man har förlorat tre matcher i rad för första gången. Värmlänningarna tappar därmed mark mot Modo och Björklöven som ligger framför i tabellen.

Västervik – Björklöven 0–2 (0-0,0-0,0-2)

Västervik: –
Björklöven: Alex HutchingsTyler Vesel

Björklöven är lagets bästa defensiva lag den här säsongen med endast 54 insläppta mål på 36 matcher. Det är mindre än två mål i baken per match.

De har även två riktigt bra målvakter. Joe Cannata är hela Hockeyallsvenskans bästa målvakt med över 94 i räddningsprocent. Även backupen Mattias Pettersson håller hög klass. Löven har faktiskt de två målvakter som hållit flest nollor den här säsongen.

Cannata är bäst med fem nollor på 30 matcher mellan stolparna. Pettersson har spikat igen fullständigt i tre matcher (inklusive kvällens drabbning), han har dock bara vaktat kassen i sex matcher. Han har alltså inte släppt in ett enda mål i hälften av sina matcher den här säsongen. Snacka om imponerande.

Kvällens match avgjorde i den tredje perioden då Alex Hutchings satte 1-0 innan Tyler Vesel satte pricken över i:et med sin fullträff i tom kasse.

Seriesuveränen Björklöven ångar på och drygar ut sin tabelledning till elva poäng. Umeålaget har tagit sju raka trepoängare och vunnit 17 av de 19 senaste matcherna.

Karlskrona – Tingsryd 4–3 (0-1,1-1,3-1)

Karlskrona: William PethrusDaniel NorbeJonatan HarjuNils Carnbäck.
Tingsryd: Benjamin Nissner 2, Rasmus Bengtsson.

Tingsryd ledde med 2-0 efter 35 spelade minuter.

Precis i slutet av den andra perioden lyckades dock Karlskrona reducera och skapa liv i matchen. I den tredje kom KHK ut urstarkt från startblocken.

Två mål inom loppet av 43 sekunder inom periodens första 90 sekunder och Karlskrona hade vänt på steken. Bara fyra minuter senare kom 4-2 för hemmalaget som i princip tog död på matchen. Tingsryd lyckades visserligen få in en reducering men det räckte inte.

Karlskrona kunde därmed ta sin fjärde trepoängare på de fem senaste matcherna. Tingsryd gled dock ner utanför slutspelsplats efter förlusten.