Victor Ejdsell.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Färjestad är hemma för mig"

ANNONS
När han fick en begränsad roll borta i Nordamerika valde forwarden Victor Ejdsell att flytta hem till Värmland och Färjestad. Efter en tung start har Färjestad-forwarden hittat gamla storformen igen.

– Det känns bättre och bättre, säger Victor Ejdsell till hockeysverige.se

Ett kortare speluppehåll i SHL – då passar Victor Ejdsell och några lagkamrater i Färjestad på att spela lite padel. När hockeysverige.se når honom har de precis spelat klart en match.

– Vi brukar köra ibland, jag är sådär men har inte lirat så mycket, säger Victor Ejdsell med ett skratt till hockeysverige.se.

24-årige Ejdsell är född i Karlstad, och började sin elitkarriär i Färjestad. Efter att inte fått någon riktig chans i A-laget under sin första sejour i klubben, valde han att lämna för Hockeyallsvenskan och Karlskoga. Där fick han sitt genombrott med 57 poäng på 50 matcher säsongen 2016/2017. Med det vann han poängligan. 

Succésäsongen ledde till ett NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks, som hade värvat hans rättigheter i en trejd med Nashville Predators. Men spel i NHL blev det först året efter. Han lånades ut till HV71 en säsong. När den säsongen var över tog Victor Ejdsell steget över till Nordamerika och Chicago. Och det blev NHL-spel direkt.

– Det var riktigt häftigt, en dröm sen man var barn gick i uppfyllelse. Att få göra sin NHL-debut och få spela med spelare som man har sett upp till. Det var väldigt mycket att ta in och det gick väldigt bra i början.

"Allt därborta är mycket mer annorlunda"

Det blev totalt sju matcher för svensken i Chicago innan han fick avsluta säsongen i AHL med farmarlaget Rockford Icehogs. Säsongen därpå 2018/2019, blev det bara AHL-spel för Ejdsell. På 61 matcher lyckades han producera 29 poäng. Han fick en mindre roll och spelade mest i fjärdekedjan. Han ser sig själv som en offensiv spelare som ska göra mycket poäng, vilket han gjorde hemma i Sverige. Hans tid borta i Nordamerika blev en lärorik resa på det personliga planet.

Victor Ejdsell.

– Det var en väldigt lärorikt, man kom ifrån tryggheten när jag valde att flytta hemifrån. Allt därborta är mycket mer annorlunda. Och när det gäller hockeybiten, är det ett helt annat spel jämfört i SHL. Allt går mycket fortare och spelet går fram och tillbaka. Skulle säga att passningsspelet är på en högre nivå hemma i Sverige.

När speltiden uteblev och Ejdsell inte fick ut sitt offensiva spel borta i Nordamerika valde värmlänningen att flytta hem till Sverige och Färjestad. Detta för att återigen kunna bli en mer produktiv spelare.

– Det var ett tufft beslut. De ville ha kvar mig men jag kände att det var rätt att flytta hem. Jag fick en väldigt undanskymd roll och hamnade långt bak i hierarkin. Nu hade jag ett bra samtal med Peter Jakobsson (GM i Färjestad), och de trodde verkligen på mig och jag vill börja producera igen.

Varför blev det Färjestad?
– Karlstad och Färjestad är hemma för mig, att komma hit var väldigt naturligt. Det hade varit otroligt roligt om vi lyckas vinna SM-guld och fira med våra fans.
– Det gäller att vi är bäst när det gäller. Och är på tå när slutspelet börjar kan vi ha en chans att plocka hem guldet.

Efter en tung start på säsongen rent produktionsmässigt, har Victor Ejdsell hittat sin gamla form igen. Anledningen är ganska enkel för honom.

– När man får studsen med sig, går pucken in helt enkelt. Hockey handlar mycket om självförtroende och i början hade jag inte riktigt det. Var väldigt nöjd med min defensiva spel då jag har lärt mig mycket från tiden i Nordamerika. Men offensiven funkade inte, nu på senaste tiden har puckarna börjat trilla in och formen känns bättre och bättre.

"Ta den tid jag behöver"

Imorgon väntar Malmö på hemmaplan för Färjestad. Och han tar ut några nycklar som ska leda till tre poäng mot det skånska laget.

– Vi måste spela pucken snabbt bakifrån, och läsa av deras spel. Malmö är ett lag som spelar på småmarginaler,  vi måste läsa deras uppspel. Ta deras spel till våran fördel helt enkelt.

SHL-säsongen går nu in i andra halvlek, och vad som händer med Victor Ejdsell är oklart. Han valde att skriva på ett tvåårskontrakt med Färjestad. Men drömmen att återvända till NHL finns kvar hos forwarden.

– Klart jag vill återvända dit, men samtidigt vill jag ta den tid jag behöver. Vill bli bättre och bli en produktiv spelare igen, men vi får se vad som händer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL