Jesper Frödén har funnit sig till rätta i Västerbotten.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Bytte AIK mot AIK – nu gör 25-årige SHL-debutanten succé

ANNONS

Han tog sina hundår i Hockeyallsvenskan. 25 år gammal tyckte Jesper Frödén slutligen att han var mogen att ta steget till SHL – från AIK till Skellefteå AIK. Där har han växt ut till en nyckelspelare för sin nya klubb.
– SHL-spelet passar mig väldigt bra, säger Frödén till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ett av utropstecknen i Skellefteå den här säsongen har varit nyförvärvet från AIK, Jesper Frödén. Som 25-årig SHL-debutant har han svarat för sju mål och totalt 18 poäng på 30 matcher.


Hockeyresan från Stockholm till Skellefteå var brokig. Frödén inledde den i FoC Farsta. Efter det har han även spelat för Huddinge och Södertälje innan han skrev på för AIK säsongen 2015/16.


– Min roligaste tid i hockeyn? Den frågan var verkligen svår, säger han med ett leende då hockeysverige.se träffar honom efter det att hans Skellefteå kört över Leksand på bortaplan och vunnit med 3–0.
– Jag är väldigt tacksam för den tid jag haft i olika föreningar. Det är också vad som format mig till den spelare jag är idag. Det är svårt att plocka ut någon favorit eller där jag haft roligast, men framför allt har jag väldigt roligt där jag är nu.

NOBBADE SHL LÄNGE OCH VÄL

Frödén får anses vara en sen debutant i SHL. Han hade kunnat testa på spel i högsta serien tidigare, men valde att stanna i AIK.

– Ja, jag har snackat med SHL-lag, men det har inte riktigt kommit till kritan helt och hållet. Det har varit mycket intresse, men jag kände mig framför allt redo inför den här säsongen och tyckte det var dags.

Varför har du valt att tacka nej tidigare?
– Det har varit många saker som spelat in. Bland annat känna att jag skulle fått rätt roll, men också att vara mogen för det.



Vad var det som gjorde att det kändes rätt inför den här säsongen?
– Jag har utvecklat mitt spel varje säsong. Senaste åren av mitt liv har jag fått spela många viktiga minuter och fått ta ett stort ansvar. Det har jag tagit med mig hit och känner att jag kan bidra på den här nivån också.

Jesper Frödén.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

"UTVECKLADES MYCKET I AIK"

Det blev fyra säsonger för Jesper Frödén i AIK. Varje säsong där avslutades med kval till SHL, men laget lyckades aldrig ta sig hela vägen till högsta serien.
  
– Det var fyra riktigt roliga år som jag ser tillbaka med glädje på. Vi låg med i toppen i stort sett alla fyra säsongerna jag var där. Det var på snudden att vi fixade att ta oss upp.
– Jag fick spela inför väldigt bra supportrar och med ett riktigt bra lag alla fyra säsongerna. Dessutom hade vi riktigt bra tränare. Jag tar med mig mycket därifrån och jag utvecklades mycket under min tid i AIK.

Många trodde att AIK skulle ta klivet upp i SHL förra säsongen, men det blev kvalförluster mot både Oskarshamn och Leksand, vilket i sin tur innebar att AIK fick spela vidare i Hockeyallsvenskan. 

Vad hände i kvalet med tanke på hur bra ni var i serien?
– Bra fråga. Precis som du säger gick vi riktigt bra i serien och jag tror till och med att vi tog poängrekord i grundserien. Jag tycker ändå att vi spelade bra i själva spelet i kvalet mot Oskarshamn, men vi var alldeles för ineffektiva.
– Vi fick lite motstuds på något sätt, Oskarshamn gjorde mål då det var en sekund kvar i någon match och så vidare. Jag skulle säga att det var ineffektiviteten som avgjorde.

Tog ni sedan med er det här mentalt då ni ställdes mot Leksand hemma på Hovet där ni spelade ut masarna, men ändå förlorade?
– Vi kom ändå ut stark på hemmaplan och hade väldigt många lägen. Samma sak som mot Oskarshamn, vi var för ineffektiva och tog inte vara på chanserna. Då blir man till slut straffad och det var oerhört tufft, så var det.

Jesper Frödén.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

LIDER MED TIDIGARE LAGKAMRATERNA

Jesper Frödén följer fortfarande AIK, som är jumbo i Hockeyallsvenskan i år, och lider med spelarna i laget.
  
– Jag följer AIK på sociala medier och har då jag kunnat kollat några matcher på TV. De är i en tuff sitts nu och ligger inte så bra till. Det handlar om att bli bättre varje dag och måste verkligen försöka plocka poängen de kan.
– Jag hoppas verkligen supportrarna sluter upp bakom laget för det behövs. Jag vet att de gör allt i sin makt för att vinna matcher.

Nu har han bytt AIK mot AIK, så att säga.

– (Skratt) Det har gjort att det blivit ganska lätt. Där uppe säger man AIK om Skellefteå…

Säger du till killarna i laget och supportrarna att det är Skellefteå AIK och AIK?
– De säger Solna AIK, men jag säger AIK om min förra klubb, säger Jesper Frödén med glimten i ögat innan han berättar om första tiden i Skellefteå:
– Tiden här har varit jättebra. Jag har tagit steg i min fysiska utveckling och haft en riktigt bra sommarträning som hållit i sig under säsongen. Jag tycker också att jag växt in i SHL-spelet bra.

Många pratar om ditt genombrott den här säsongen, vad ligger bakom det?
– En sak är att jag jobbat på åren som varit och tagit steg varje säsong, blivit en bättre och mer komplett hockeyspelare.
– Dessutom tycker jag att SHL-spelet passar mig ganska bra. Jag får spela med skickliga spelare samtidigt som det är en liten annan hockey.

Vad har varit den tuffaste omställningen från Hockeyallsvenskan till SHL?
– Det märks att det är skickligare spelare i SHL. Går man bort sig eller gör misstag straffas man mycket hårdare. Det tycker jag är den största skillnaden, att man inte får bjuda på för mycket, avslutar Jesper Frödén samtidigt som Mantas Armalis avslutar en lång tur på testcykeln bakom oss. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch