Sök
Filip Hållander är tillbaka på isen efter över tre månaders skadefrånvaro.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
SHL

”Det var väl det minsta jag kunde förväntat mig egentligen”

Inför säsongen var han tilltänkt som en stöttepelare i det svenska JVM-landslaget.
Då stoppade en fotskada Luleåtalangen Filip Hållander från spel under hela hösten. Nu är han äntligen tillbaka på hockeyplanen igen med spelhumöret på topp – samtidigt som han är kritisk till behandlingen från Tomas Montén.
– Det var väl det minsta jag kunde förväntat mig egentligen, att han kunde berätta att han inte skulle ta ut mig, säger Hållander till Hockeysverige.se.

17 september 2019.

Luleå Hockey har åkt ned till Närke för ett möte med Örebro i Behrn Arena för SHL:s andra omgång för säsongen. Matchen står och väger när lagen går in till den tredje perioden när Filip Hållander plötsligt skrinnar sig fri med Örebromålvakten Dominik Furch. I avslutsögonblicket störs Luleåtalangen dock av Örebrobacken Aaron Irving så pass mycket att han tappar fotfästet och brakar in i kortsargen bakom Örebromålet och blir liggande på isen.

Oroväckande länge.

***

– Jag hade ingen aning vad som hände.

Det har gått över tre månader sedan den där tisdagskvällen i Örebro. Bakom sig har Filip Hållander en segdragen rehabiliteringsperiod som 19-åringen till en början skulle sträcka sig över sex veckor, i värsta fall.

Det blev, som sagt, lite över tre månader.
– Jag kände direkt att det gjorde jäkligt ont, men sen har jag inte haft någon fotskada innan, så jag hade liksom inga referenser hur ont en stukning eller något annat gjorde. Var det bara en rejäl stukning, tänkte jag.
– När jag tog av mig skridskon såg jag direkt att foten var riktigt svullen och ”Bulan” (Thomas Berglund) sade också att det kanske inte såg speciellt bra ut, även fast han inte är någon doktor så är det klart… Det såg inte bra ut. Sen hoppas man alltid på det bästa, men så här i efterhand skulle jag nog ha ställt in mig på värsta tänkbara.

Filip Hållander.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

 ”DÅ ÄR INTE SJÄLVFÖRTROENDET PÅ TOPP, DIREKT”

Lyckligt ovetande om skadans omfattning åkte Filip Hållander hem till Luleå igen för vidare undersökningar. Där kom dock värsta tänkbara besked. Ett benbrott i foten, sex veckor i gips och tre månaders rehabilitering, löd domen.
– Jag hade fått lite förhoppningar nere i Örebro och på vägen hem upp till Luleå att jag kanske bara skulle bli borta i sex veckor eller något sånt. Men när jag fick se röntgenbilderna när jag hade varit på sjukhuset här i Luleå och de sa att det skulle ta tre månader att läka och att jag förmodligen skulle missa JVM… Då var det riktigt tungt. 

De senaste månaderna har således präglats av rehabilitering för att komma tillbaka starkare än tidigare. 
– I början körde jag inte så mycket alls. De första sex veckorna gick jag runt i gips, så då kunde jag köra lite överkropp och så, men det var nog mest bara för att jag skulle känna att jag rörde på mig litegrann. Jag tror i ärlighetens namn att det inte gav speciellt mycket, men det var väl mest för att få känslan att man gjorde någonting.
– När jag tog bort gipset kunde jag röra mig lite mer och det var väl då rehabiliteringen började, skulle man kunna säga. Foten var riktigt stel och svag efter de där veckorna i gips, så det är det jag har jobbat mest på under den här tiden, att få upp rörligheten och styrkan i foten igen.

Ganska tråkig träning, eller?
– Jo, du, det kan man säga, skrattar Hållander.
– Speciellt i början var det riktigt segt, då man kände att man var riktigt dålig. Man är så van att kunna gå som vanligt och sen blir det helt plötsligt otroligt krävande att bara ta en promenad… Då är inte självförtroendet på topp, direkt. Det var lite nytt för mig. Jag trodde att allt skulle kännas hyfsat normalt efter jag tagit bort gipset, men det var fortfarande som att ha en pjäxa på sig, mer eller mindre. Det var lite förvånande ändå, hur pass dålig foten var ändå efter allt det där.

***

I samma sekund som Filip Hållander dundrade in i kortsargen i Behrn Arena stod det klart att hans JVM-drömmar för den här säsongen var krossade. Han visste det inte där och då, men med facit i hand var så fallet. 
– I början var det riktigt, riktigt tufft… Speciellt när man fick veta hur pass allvarlig skadan var och hur länge jag skulle bli borta. Då var det väldigt jobbigt, suckar Hållander.
– Sen när man börjar landa i det och man börjar dra igång träningen så har det ändå känts bättre. När jag har gått runt där med gipset så har det känts orealistiskt att spela hockey och man känner att man har ont, då är man inte ens nära på att spela och då är det lättare att acceptera. Då känns det nästan inte ens som att man saknar det.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Ju närmare det kom till att den svenska truppen till årets JVM-turnering i Tjeckien, desto närmare kom även Filip Hållander en comeback. En dryg vecka innan truppresentationen på Scandic Anglais i centrala Stockholm var Hållander så smått tillbaka på is igen hemma i Luleå och vissa små förhoppningar började väckas att det kanske skulle vara möjligt att Hållander skulle hinna tillbaka lagom till turneringen.

"DET HADE KUNNAT SKÖTAS PÅ ETT MYCKET BÄTTRE SÄTT"

Så blev inte fallet.
– Filip är skadad och har varit skadad under hela säsongen. Där har vi gjort bedömningen att han inte är i närheten av att kunna konkurrera, sade förbundskaptenen Tomas Montén till Hockeysverige.se i samband med truppresentationen.

För Hockeysverige.se berättar Hållander att han och Montén inte haft någon kontakt alls med varandra under hösten.
– Nej, ingenting egentligen…
– Han ringde mig direkt efter skadan och kollade läget. Jag trodde väl kanske att jag skulle få ett samtal under hösten här eller när de skulle plocka ut laget, men… Det var väl det minsta jag kunde förväntat mig egentligen, att han i alla fall kunde berätta att han inte skulle ta ut mig. Jag har inte pratat med Tomas sedan 20 september eller något sånt där.

Är du förvånad över den uteblivna kontakten mellan dig och Tomas?
– Alltså, jag förstår att de inte vill chansa på mig och att de kanske vill gå på lite säkrare kort, det gör jag. Men jag tycker att dialogen har varit dålig. Det är jag besviken på. Sen hur de gör sina val kring truppen och så där, det kan jag inte påverka. Men jag tycker att det hade kunnat skötas på ett mycket bättre sätt… Det är vad det är. 

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

***

28 december 2019. 

Över tre månader efter den olyckliga situationen i Örebro får Filip Hållander äntligen dra på sig Luleå Hockeys matchtröja igen när norrbottningarna gästar Färjestad för en mellandagsbatalj i Löfbergs Arena.

SKADADE POLARNA HAR HJÄLPT

19-åringen spelar drygt 15 minuter och noteras för en passningspoäng när Luleå bortabesegrar Färjestad med 3–2. Mot Leksand minskade istiden en aning och han fick lämna isen poänglös, men det är av mindre stor vikt – Hållander får äntligen spela ishockey igen.
– Det känns skitkul, så klart. Det har gått bättre än förväntat tycker jag. Jag trodde att det skulle vara större skillnad när man varit borta så länge och att det kanske skulle ta lite längre tid att hitta tillbaka till tajmingen och alla smådetaljer ute på isen, men det har fungerat bra.
– Det är väl flåset som är lite sådär just nu, men det kommer ju varje dag desto mer man spelar och tränar. Men rent hockeymässigt känns det riktigt bra.

Hållander menar att det faktum att Luleå haft en del andra långtidsskadade under samma period hjälpt honom mycket under den tunga skadeperioden. 
– Jag har haft fördelen, om man nu får säga det, att vi har haft ganska många långtidsskador, vilket gjort att det blivit en liten grupp som hållit ihop och kört rehab tillsammans. Även fast alla haft olika skador har vi ändå kunnat köra med varandra, så det har varit skönt. Det har hjälpt jäkligt mycket. 
– Annars är det så klart riktigt tufft att vara skadad och missa allt roligt som händer ute på isen. Men nu är det äntligen över…

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

"DET ÄR EN HÄRLIG KÄNSLA"

Att hans comeback borta mot Färjestad sammanföll med Juniorkronornas 5–2-seger mot Schweiz i JVM:s gruppspel är inget som Hållander själv lägger någon större vikt vid.
– För mig har planen hela tiden varit att vara igång här kring mellandagarna. Sen om det hade blivit med Sverige i JVM eller här i Luleå, det kan inte jag bestämma. Det kan jag inte heller lägga så stor vikt. Det är vad det är. Huvudsaken är ändå att man kan spela hockey igen.
– Även fast jag har varit borta väldigt länge nu så har jag ändå fått en bra chans här med Luleå under den första tiden och det känns verkligen som att de tror på mig. Jag har gjort mig förtjänt av speltiden också, så just nu känns det bara riktigt bra.

Om skadan har fört med sig något gott för Hållander är det att hans hunger för hockeyn är större än på många, många år.
– Man brukar säga att man kommer in i serielunken när vi går in i de här mörka månaderna vi är inne i just nu, men för mig känns det absolut inte så. Jag längtar till varje match som jag ska få spela nu. Det är en härlig känsla. Det är väl det enda positiva med den här skadan, att jag fått en sån otrolig hunger till hockeyn igen och att jag verkligen sitter och längtar efter att få komma ut på isen igen. 
– Vissa har redan spelat 25, 30 matcher. Det är klart att det tär på psyket och på kroppen. Men för mig, som har varit borta i över tre månader, blir det så klart annorlunda. Det är nästan som en seriepremiär för mig varje match.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten