Sök
TALANG 2020
Hugo Ollas.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Jättetalangen triggas av tuffa konkurrensen: "Går inte att slappna av"

Han fick sitt stora genombrott förra säsongen och utsågs till J18-seriens bästa målvakt. 17-åringen har redan fått testa på a-lagsträningar i Linköping – och i den tuffa konkurresen i östgötaklubben siktar Linköpings stora målvaktstalang Hugo Ollas nu på en guldkantad vår med J20-laget.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag fortsätter vi serien ”Talang 2020” där vi möter svensk hockeys framtidsnamn. Vi har rest ner till Linköping för att träffa målvakten med det dalaklingande efternamnet Ollas med förnamnet Hugo.
– Kopplingen är att farmor och farfar kommer där uppifrån. Sedan flyttade dom ner till Göteborg, men nu bor dom uppe i Dalarna igen så det kommer från pappas sida. Just nu bor dom ganska nära Rättvik.
– Jag är inte heller uppe i Rättvik så jätteofta, men jag var på elitcampen i Falun nyligen. Annars blir det inte så ofta eftersom jag har matcher och så vidare. Efter jul möter vi Leksand och det blir kul eftersom jag får träffa farmor och farfar då, berättar Hugo Ollas då vi träffas inne på cafét i Stångebro Ishall. Men någon släktkoppling till tidigare storspelaren Jesper Ollas finns inte.

Foto: Ronnie Rönnkvist

När fick du dina första målvaktsbenskydd?
– Hur gammal var jag då… I början fick jag låna från klubben, men mina egna första, då kan jag ha varit elva, tolv år.
– Jag började med skridskoskola här i Stångebro. Egentligen var det konståkning, men det var några killar med där som körde med klubba och vanliga skridskor på hockeysidan. Jag fick grunderna där. Sedan började jag i ett lag som spelade i Björnligan och fick jag jobba mig uppåt därifrån.

"SKYDDEN VAR MYCKET COOLARE"

Hugo Ollas har egentligen alltid varit just målvakt.
– Jag kände ganska tidigt att jag ville bli målvakt. Skydden var mycket coolare än utespelarskydden, skrattar Linköpingsmålvakten och fortsätter:
– Det var vad jag fastnade för från början. När man kom först till träningen fick man vara målvakt och jag såg till att alltid vara först där. Framförallt har jag alltid tyckt det varit roligare att vara målvakt än utespelare.

Idag är 17-åringen 202 centimeter lång och väger närmare 95 kilo.
– Jag har egentligen alltid varit störst i laget och täckt mycket av målet, vilket var perfekt. Trots det är jag inte längst i laget längre. Joshua (Karlsson) är ännu längre (203).

Vilka förebilder hade du på målvaktssidan under uppväxten?
– Henrik Lundqvist har alltid varit en idol. Han är väldigt bra, men även utanför isen verkar han vara väldigt ödmjuk, en ledare och en riktigt bra människa.
– I LHC, Fredrik Norrena var en stor stjärna när jag växte upp. Bland yngre målvakter är det Marcus Högberg. Det går bra för honom i USA. Honom har jag lärt mig mycket av. Han var här i somras. då tränade jag och snackade lite med honom, men även sommaren innan det.

Blir det en extra inspiration att köra med en sådan kille eller blir det också vardag?
– Ja, jag tycker det blir en inspiration. Dels att han lyckats så bra, dels vad han gör och som jag inspireras av. Han är också ganska stor så jag kan koppla mitt spel till honom.

JOBBAT HÅRT MED GRUNDERNA

Linköping har aldrig vunnit SM-guld och är relativt sett ett ganska nytt lag i högsta serien. Det var först säsongen 2000/01 som klubben fick chansen att spela i högsta serien första gången.
– Alla vet vilka LHC är här, men vi kanske inte har den största hockeykulturen. I unga åldrar är det många som kör hockey och det är den största sporten i Linköping. I fotbollen är damerna ganska stora, men inte herrarna. Tänker man sport här i Linköping är det ändå hockey.

Tror du att det krävs ett SM-guld för att det ska bli ett ännu starkare intresse för hockeyn i stan?
– Folk kommer när det går bra så visst skulle det hjälpa, men för dom riktiga fansen spelar det egentligen ingen roll om dom vinner eller förlorar. Dom är kvar ändå.

Hugo Ollas är en tekniskt mycket skicklig målvakt som utnyttjar sin storlek på ett klokt sätt. En som betytt mycket för honom i sin utveckling är målvaktstränaren i LHC, Nanna Holm Glaas.
– Hon är min målvaktstränare nu och samarbetar med "Micke" Vernblom. Vi har redan från U15 jobbat med grunderna och inte så mycket på detaljer. Det är nu på senaste tiden som vi kommit in på detaljer och slipat på dom som gjort att jag verkligen fått till det här lilla extra.
– Grunderna är så pass lätta att jobba upp när man är ung. Nu när jag blivit äldre är det blivit svårare.

17-åringen tycker också att grunderna idag sitter där dom ska sitta.
– Ja, det tycker jag faktiskt. Grunderna sitter och det är nu jag kan jobba med det roliga, detaljerna. Riktiga hockeyspelet.

Foto: Ronnie Rönnkvist

BLIR MYCKET HOCKEY OCH PLUGG

Hur ser livet ut vid sidan av hockeyn, hinner du med något annat än den och skola?
– Det är hockey och plugg, skrattar Hugo Ollas och fortsätter:
– Visst blir det mycket så, men det blir även lite tid med kompisar, familj, tjejen och så vidare. Det finns tid om jag planerar bra och rätt.
– En kväll om det inte är hockey? Då åker jag nog hem till tjejen och bara tar det lugnt. Nu är det lov så det är skönt att ha lite uppehåll både från skolan och hockeyn.

Funderar du ens i yrkesbanor efter hockeykarriären?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag tycker att arkitektur och sådant ser intressant ut. Pappa är lite mer av programmerare, men jag är inte riktigt på hans spår, men just nu försöker jag mest fokusera på hockeyn. 

TUFF KONKURRENS I LINKÖPING

Säsongen 2018/19 blev lite av ett genombrott för Hugo Ollas. Han utsågs till J18:s bästa U18-målvakt och fick chansen i U17-landslaget.
– Mycket handlar det om, som jag sa, att jag jobbar med Nanna. Att vi började jobba på min riktiga spelidé. Tidigare jobbade jag väldigt långt ut ur målet. Vid jul för ett år sedan började jag jobba in mig mer i målet, köra för att verkligen rädda puckarna.
– Efter jul blev det en väldigt stor skillnad. Då tog allt fart och det gick mycket bättre. Jag backade bak lite, chansade inte utan spelade mer säkert och på mina styrkor, använda storleken rätt och så vidare.

Både Fredrik Norrena och Henrik Lundqvist är väldigt atletiska i sin spelstil och räddar stundtals puckar på Dominik Hasek-vis, kan du känna en likhet i ditt spel där?
– Starten gör jag inne i målet, men blir det en retur hit och dit måste man ut och nästan schabbla. Jag gör allt för att ta pucken och då blir det så ibland.

Matteus WardCarl LidöHugo Hävelid och så vidare. Konkurrensen bland juniormålvakterna i LHC är stenhård, vilket också betytt mycket för Hugo Ollas.
– Konkurrensen är jättebra. Med tanke på Ward i J20 måste jag vara triggad inför varje träning, vara bäst för att få stå. Det går inte att slappna av.
– Relationen mellan oss är jättebra och alla vi målvakter kan snacka med alla. Det är trots allt speciellt att vara målvakt, men vi har en bra sammanhållning här i klubben.

Hugo Ollas i landslagströjan.Hugo Ollas i landslagströjan.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

FÅTT TRÄNA MED A-LAGET

Ollas har också fått chansen att träna med Jonas Gustavsson och Jacob Johansson i A-laget.
– Jag var med några träningar i början av säsongen. Sedan var jag med på målvaktscampen i somras. Det var kul att testa sig själv och pressa sig lite.
– Det gick faktiskt ganska bra. Precis innan hade jag kört ”HG” (Hockeygymnasiet) med J20 så jag var lite trött. Men det gick faktiskt bättre på A-lagsträningen än med J20. Jag kanske taggade till lite extra.

Förra säsongen fick alltså Linköpingsmålvakten dra på sig landslagströjan för första gången.
– Det var en riktig ära och riktigt kul. Jag var lite nervös i början då jag fick hoppa in redan i första matchen. Jag tycker att jag klarade det bra och kom in i matchen på rätt sätt. Sedan gick det bra efter det. Vi vann matchen på straffar.

Om du ser till nivån på J18-målvakterna i landet med Jesper WallstedtCalle ClangJesper Vikman och så vidare, hur tycker du den är just nu?
– Väldigt hög och många väldigt bra målvakter. Det triggar mig ännu mer att verkligen visa att det är jag som ska ta den där spaden, visa vad jag går för, säger Hugo Ollas som ännu inte spelat i U18-landslaget den här säsongen.
– Jag var på campen, men det är inte jag som tar ut laget. Jag respekterar deras åsikt samtidigt som jag vill visa att det är jag som ska vara där nästa gång.

Vad ser du annars som din styrka som målvakt?
– Mitt spel med klubban är ganska starkt och en av mina största styrkor. Även spelet vid stolparna och använda mig av positioneringen och min storlek.

Hur har du blivit så pass bra med klubban?
Jag skulle säga att det handlar om att jag tycker det är kul att åka runt, skjuta passa…

Är du en modig målvakt på det viset?
Ja, jag tar chanser att gå ut för att stoppa pucken.

Vad måste bli bättre i ditt spel?
– Jag måste bli snabbare på returer och sådant. Det är största jag måste jobba på.

Vad är målbilden för den här säsongen?
– Guld i J20-SM! 

FAKTA

Fem snabba med Hugo Ollas

Hugo Ollas svarar på fem snabbfrågor.

  • Vem är världens bästa målvakt just nu?
  • – (Jordan) Binnington. Han var bra redan då han kom in förra säsongen och har fortsatt spelat bra.
  • Vem är Sveriges bästa målvakt?
  • – Den är svår, men jag skulle säga (Robin) Lehner. Han hade också en bra säsongen i fjol och det går ganska bra för honom den här säsongen också.
  • Vem i laget får du mest SMS ifrån?
  • – Mateusz Szurowski. Han ”snapar” väldigt mycket och är på sin mobil hela tiden.
  • Favoritklubb i NHL?
  • – New York Rangers med ”Lunkan”.
  • Vilken svensk artist lyssnar du helst på?
  • – Jag lyssnar mest på amerikanska, men jag skulle välja Avicii.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten