Gustaf Lindvall – en het SHL-målvakt.
FUNQVIST: Kan vi prata lite om Gustaf Lindvall?
Tidig hemmapress gav sen utdelning i den första perioden när Petter Granberg serverade Jesper Frödén till 1-0. Ytterligare två mål i mittperioden gav hemmalaget en fin ledning inför tredje, där Färjestad vaknade med ett powerplaymål.  Tuomas Kiiskinen lyfte in 4-1 på straff innan Robin Alvarez spikade slutresultatet 5-1 i tom bur.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Matcherna lagen emellan har varit trevliga historier, så även denna. Skellefteå var klart vassast och när Färjestad faktiskt fick lite tryck i mittperioden visade Tommy Samuelsson fin fingertoppskänsla och tog en tidig timeout för att lugna ner det. Segern var lika odiskutabel som rättvis.

Från måndagens match tar jag med mig följande:

SKELLEFTEÅ TWOFACE - FÄRJESTAD FACEOFF?
Framåt imponerade hemmalaget med vassa kombinationer och irrationellt spel stundtals. Man kan inte briljera hela tiden men det var mången gång, speciellt i den första perioden, som de svartgula blåste på som i ”fornstora” dagar. Skott kom från alla vinklar och kvicka supportspelare var framme och högg på returer. Bakåt finns det fortfarande luckor och för att helheten ska sitta måste dessa tätas. Framåt finns det dock inget att klaga på. Frågan är inte om utan när Skellefteå hittar balansen i spelet. Svaret på den frågan är: ”Då blir det jobbigt att åka till Västerbotten. På riktigt.”

Gästande Färjestad blixtrade till men nivån var inte i närheten av det jag ”vant” mig att se den här säsongen. Powerplayspelet i den tredje perioden gav gästerna lite luft under vingarna men över 60 minuter har Johan Pennerborn saker att slipa på. Efter segertåget har värmlänningarna nu tre raka nederlag.

KAN VI PRATA LITE OM GUSTAF LINDVALL?
Ja, det kan vi. Och det bör vi. 28-åringen har gått den långa vägen - han var klubblös och spelade till slut gratis i Wings HC samtidigt som han jobbade extra på Arlanda flygplats för bara fem år sedan - till där han är idag. Mot Färjestad sattes inte Lindavall inte på konstanta prov. Men stundtals visade han inte bara klass - han visade landslagsklass - inte minst i den tredje perioden. Målet är svårt att göra något åt. Överlag visade Lindvall upp ett oerhört stabilt spel även när försvaret var överspelat och han stoppade 35 av 36 skott. Lindvall var följsam längs isen och stod även för några rent enastående reflexräddningar. SHL’s statistiksida visar att han hade 92,56 i räddningsprocent inför matchen med en GAA på 1,98. Siffror som inte försämrats efter kvällen. Från att ha varit nära att lägga av med hockeyn är han nu en av ligans bästa målvakter. Han borde,  i mitt tycke, testas i landslaget.

– Jag har jobbat jävligt hårt hela min karriär och jag har tagit små kliv varje år. Jag får jättebra hjälp, det är jättebra omgivning här i Skellefteå. Jag försöker att aldrig vara nöjd. Jag vill alltid hitta någon procent varje dag, sa han efter matchen.

Att han hyllades av Västra Stå efter matchen - och bjöd på en moonwalk dessutom - var pricken över i på kvällen.

KIIS, KIIS - BANG BANG
Den finske trollkarlen Tuomas Kiiskinen har visat gryende form på senare tid. Och mot Färjestad var den store lille forwarden på ordentligt spelhumör. En magnifik genomåkning, där han bjöd större delen av Färjestad på korv, låg bakom Oscar Möllers 2-0 i den andra perioden.
– Det var nog första gången jag fick sådan fart. Jag vet inte vad försvaret tänkte, men jag är glad att Möller var där. Han är lätt att spela med. Han skapar många lägen och skjuter mycket. Det är bara att ge honom pucken. Det är som att spela med Jocke, sa finländaren och nickade skrattandes bort mot Joakim Lindström.

Självförtroendet är det inget fel på. Den oerhört behärskade lyftningen upp mot Arvid Holms vänstra kryss när han hängde 4-1 på straff var enastående.
– Det har gått lättare på senare tid. Det har varit lite nya saker att anpassa sig till, men det kan bli bättre. I början är det svårt när man har många nya att lära känna samtidigt som man ska lära sig nytt system och sådär. Nu känns det som att jag har varit här länge och vi har spelat bättre. Matchen i Stockholm var dålig men vi har gjort det riktigt bra på hemmaplan.

CITATET
 ”Det hjälper att ha skridskor på sig” - Gustaf Lindvall om att göra en moonwalk

Avslutningsvis noterar vi att…
… inte bara Kiiskinen bjöd på ögongodis. Petter Granbergs passning till Jesper Frödéns 1-0 kan ses ett par gånger.
… Arvid Holms insats i gästernas kasse på intet vis ska underskattas. Han stod för flera fina räddningar. Jag  gillar hans kommunikation med försvaret.
… Hemmaklackens capo (klackledare) förtjänar en shoutout för idogt arbete.  Svårflörtad ståplats - och hemmapublik generellt inledningsvis.
… Magnus Isaksson, Skellefteås lån från Piteå, var riktigt bra idag.