Sök
Patrik Zackrisson och hans familj med sambon Caroline och sonen Uno har funnit harmoni i Leksand.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Harmoni i livet på landet i Leksand: "Mer praktiskt än downtown Moskva"

På isen har det stundtals varit tufft för Patrik Zackrisson och hans Leksand. Men utanför densamma har den 32-årige stockholmaren funnit ro på landsbygden. Hockeysverige.se gjorde hembesök hos Leksands stjärnvärvning för att få en inblick i hur man som pressad hockeystjärna finner harmoni i vardagen.
– Förväntningarna då vi flyttade hit var att det skulle vara som det blivit, trygghet, familjärt samtidigt som vi skulle känna lugn och ro i livet runt omkring, säger Patrik Zackrisson om sin nya tillvaro.

HÄLLA/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)


Patrik Zackrisson kom till Leksand från Dynamo Moskva inför säsongen. Ursprungligen är han från Skå, men hockeyresan har gått via Frölunda, Rögle, Linköping, Mytisjtji, Prag, Skellefteå, Lugano, Novosibirsk och, senast Moskva. 

Senaste tiden har han framför allt uppmärksammats då han visat sina känslor då Leksand förlorat, men efter lördagens match mot Brynäs visade han bara ren och skär glädje då hans 3–2-mål blev matchavgörande i derbyt. Det bröt en elva matcher lång poängtorka.

Men hur har hans, flickvännen Caroline och sonens Unos resa varit sedan de flyttade upp till Hälla i utkanten av Leksand? Hockeysverige.se besökte ”Zacke” i huset med utsikt över byn och Västerdalälven.

– Förväntningarna då vi flyttade hit var att det skulle vara som det blivit, trygghet, familjärt samtidigt som vi skulle känna lugn och ro i livet runt omkring på något sätt, att man kunde landa och rota sig lite, berättar Patrik Zackrisson samtidigt som Uno, två och ett halvt år, bjuder på pepparkakor till kaffet.
– Hockeyn är vad hockeyn är överallt, men när man är utomlands är man medveten om att man socialt kommer vara på plats under en väldigt kort tid.

Vilka erfarenheter hade du av samhället Leksand innan ni flyttade upp?
– Egentligen inte mer än från JVM (2007). Sedan har vi spelat bortamatcher här, men jag har även hört lite från (Mattias) Ritola. Jag visste alltså ganska lite och mest bara att det är några tusen som bor här. 

Patrik Zackrisson med sonen Uno.Patrik Zackrisson med sonen Uno.Foto: Ronnie Rönnkvist

"MILJÖN ÄR LUGN OCH HÄRLIG"

Kvällen innan familjen Zackrisson/Mårtensson skulle flytta upp till Leksand blev det klart var de skulle bo. Att just boendet och byn Hälla blev en lyckträff gör inte 32-åringen någon hemlighet av. 

– Redan första dagarna tyckte vi att det var jättefint, sol och förutsättningarna när vi kom upp var perfekta.
– Det var jättefina dagar. Vi kom till ett jättefint hus och kände att det här var hur fint som helst, säger Patrik Zackrisson samtidigt som Uno visar att det står en tomte med fina lampor på utanför altanen.
– Lite var känslan som att komma ut på landet. Speciellt då vi bor här med tio minuter in till Noret (centrala Leksand). Samtidigt är jag från Ekerö från början vilket i princip också är landet. Jag tycker den miljön är lugn och härlig.

Ni som bott på många olika platser och rest mycket, hur har ni hanterat det?
– Vi har tagit allt som det kommer och försökt göra det bästa av situationen. På något sätt har vi alltid försökt hitta det positiva i där vi varit. Var vi än har varit har det alltid funnits positiva saker, vilket vi faktiskt varit bra på att se och samtidigt bortse från det som varit mindre bra.
– Exempelvis här i Leksand saknar man kanske shopping, restauranger och allt sådant som finns i Moskva eller Stockholm. Men då vet vi att vi får så mycket annat här, lugn och ro, närhet och sådana saker. Då har vi valt att fokusera på det. Så tycker jag vi gjort på alla ställen vi varit på i stället för att fokusera på negativa bitarna.Fick ni en annan inställning till de bitarna då ni blev föräldrar?
– Ja, absolut, såklart. Det är mer praktiskt att bo här än i downtown Moskva. Allt från det här med att åka och ta sig någonstans till det här som jag tycker är fantastiskt, att kunna gå ut i naturen, få frisk luft och allt det här. Vilket givetvis är extra viktigt för barnen.

Vart har varit tuffast att bo under den här resan från Skå till Leksand?
 – Novosibirsk helt klart. Det var också då vi fick Uno. Dels var det långt tidsmässigt hem, sex timmars tidsskillnad och bara flygtiden var sex timmar. På så vis var det tufft. Sedan är Novosibirsk en betongstad mitt i Ryssland, Sibirien.
– Det var också en väldigt häftig upplevelse. Han var så liten så allt gick jättebra, men Novosibirsk var tuffast. På alla andra ställen var vi själva och på något sätt tagit allt för vad det varit och det har inte varit några problem. I Novosibirsk var det mer oron att allt ska fungera för Uno. Han var ju nyfödd så allt det här med mat, sömn och första barnet gjorde att det kändes ännu mer osäkert samtidigt som vi var väldigt själva där borta.
– Det gick inte att ringa familjen som kunde komma över på en timme. Även vård, sjukhus och sådant, om det skulle vara någonting, man tänker att man vill ha koll på mycket sådant också. 

Patrik Zackrisson.Foto: Ronnie Rönnkvist

"KÄNNS SOM ATT DET BERÖR HELA SVERIGE"

På många ställen Patrik Zackrisson spelat har hockeyintresset varit stort, men i hans nya hemort, Leksand, har han fått uppleva att det är lite speciellt.
  
– Jag tycker det är fantastiskt, vilket också är roligt med Leksand, att det är en så pass liten by men det berör så många. Inte bara här i Leksand utan det känns som att det berör i hela Sverige. Det är väldigt, väldigt mycket intresse kring Leksand.
– Jag tror att det är roligt för andra lag att möta oss. Även om vi spelar borta är det mycket publik även som håller på Leksand, vilket gör det kul för oss att spela. Det är kul med Leksand och det känner man av.


Det är en speciell press att spela i Leksand, hur har du hanterat den nu då det gått lite upp och ner för laget?
– Jag tänker faktiskt inte så mycket på det och jag upplever att det varit väldigt lugnt även om det gått som det gått så här långt. Det är ingen som säger något dumt utan det har ändå varit positiva tongångar. Alla vill det bästa och jag tycker att alla har en bra distans till det och en förståelse.

Inga gliringar när du går på Hemköp för att handla?
– Nej, absolut inte. Det kan vara någon som morsar, säger lycka till och att de hejar, att vi måste börja vinna och så där, men inget negativt och framför allt inget dumt över huvud taget. Det har egentligen bara varit positivt och roligt. 

Patrik Zackrisson.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

"STÅR UPP I MED- OCH MOTGÅNG"

Både Leksand och Patrik Zackrisson har haft blandad framgång under säsongen, men även när det blåst snålt har 32-åringen stått upp och svarat för sig i media.
  
– Jag är ändå en av de som är värvade för att även synas och höras. Jag hade gärna även levererat mer både för min egen och lagets skull. Nu har inte det funkat så bra, men jag står för det jag gör och det jag försöker göra. Står upp för klubben.
– Samtidigt tycker jag det är viktigt att man inte gömmer sig. Jag är assisterande lagkapten. Då gäller det att jag säger vad jag tycker och står upp både i med- och motgång.
– Det är väldigt lätt att stå där då man gjort två mål och säga att allting går bra, men jag tycker att det ändå är viktigt att visa att man även bryr sig och vill framåt även då det går dåligt. Det försöker jag ändå göra.


Leksand är väldigt beroende av sin hockey, hur tänker du kring det mediala intresset som då blir på laget och er spelare?
– Det är roligt och fascinerande för jag tycker att det är väldigt mycket Leksand. Egentligen tycker jag i det stora hela att det bara att det är kul.
– Personligen tänker jag inte mycket på det, men jag tycker det är roligt att Leksand berör.

Patrik Zackrisson har skrivit på för fyra säsonger i Leksand, vilket innebär att han räknar med att, i alla fall tillfälligt, lämna Sigtuna där paret också har ett boende.
– Det jag saknar därifrån är främst närheten till familj. Det har jag egentligen gjort var jag än har varit senaste tio åren. Annars är jag van att vara borta under vinterhalvåret.
– Nu när vi har barn blir det inte heller att vi går ut och äter på restaurang på samma sätt så egentligen saknar jag inte så mycket.

"JAG LEVER MER I NUET"

Patrik Zackrissons svåger, Tony Mårtensson med familj har varit på besök, men närheten till Stockholm gör att många, både familj och vänner, kommer och hälsar på i Hälla.
  
– Både kompisar och familj har varit uppe här och kikat när vi spelat. Det är nära och vi har haft några lördagsmatcher tidigt så det har varit ganska praktiskt att åka upp för att kolla. Det har bara varit roligt.

Har uppladdningen inför match blivit annorlunda då du blivit pappa?
– Ja, det tror jag. Jag har lättare att släppa en match när jag kommer hem. Tidigare kunde jag bli sur och grubbla under en längre tid. Nu har jag en tendens att vara lite arg direkt efter en match, skrattar Zackrisson och syftar på den söndersparkade papperskorgen och en intervju med C More direkt efter en snöplig förlust mot Färjestad tidigare i månaden.
– Förut kunde det hålla i sig länge, men nu släpper det snabbare. Det har gjort skillnad både positivt och negativt. Har jag gjort någonting bra glömmer jag också bort det väldigt snabbt, men det gör jag även om jag gjort någonting dåligt. Det blir mer att jag lever i nuet och med barnet då jag är hemma.

Har du i dag en annan distans till hockeyn i och med att du blivit pappa?
– Ja, men det har även med åldern att göra. När jag var 20 år fanns det inget annat i livet än hockeyn, men nu då jag är över 30 förstår jag att det även finns ett liv efter hockeyn. Alltså allt det här med hus, familj, att det ska vara praktiskt, funka och allt det där.
– När jag var 20 levde jag mer dag för dag. Nu lever jag i alla fall månad för månad, år för år, säger ”Zacke” med ett lätt skratt.

Jag antar att du funderat på vad du ska göra efter hockeyn…
– Ja, många gånger, men jag har absolut ingen aning om vad.

Jobba på Leksands Bröd som ligger på andra sidan älven?
– (Skratt) Jag är öppen för allt men, som sagt var, jag vet inte alls.  

Patrik Zackrisson med sonen Uno.Foto: Ronnie Rönnkvist

En eftermiddag efter en träning, hur ser livet ut då för familjen Zackrisson/Mårtensson?
– I regel hämtar jag Uno på dagis. Vi försöker hinna med att vara ute en sväng innan mörkret kommer. Är det snö försöker vi leka lite i den, kanske spela hockey eller bygga snögubbar. Gräva eller skotta…
Uno:
– Jag och mamma kunde inte göra snögubbar…
Patrik:
– Ni kunde inte bygga snögubbar eftersom det inte var kramsnö.
– Annars blir det att vi lagar mat, leker lite innan det är sängdags för den här. Då får vi lite egen tid och då brukar vi kolla på någon serie…Eller somna i soffan?
– Ja, exakt (skratt). Sedan är det oftast match dagen efter. ”Carro” försöker vara i stallet så mycket som möjligt när det passar, när vi inte spelar, avslutar Patrik Zackrisson innan det är dags att klä på sig för att ge sig ut i Hälla-kvällen för en sväng på snowracern med Uno.


TV: Daniel Alfredsson hyllad i Scandinavium

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten