Sandin, Lundkvist, Lafréniere, Romanov, Wahlstrom och Heinola tar plats.
Bildbyrån
Junior-VM 2020

KARLSSON: Här är de 20 största stjärnorna i JVM

ANNONS
Med bara dagar kvar tills dess att pucken släpps i Trinec och Ostrava kan det vara värt att spana in vilka som är de största stjärnorna i årets JVM-turnering.

För Hockeysverige Plus räkning har Måns Karlsson rankat de 20 största stjärnorna i årets turnering.

20. Jaroslav Askarov, mv, Ryssland

Vi vet inte ens om han kommer bli Rysslands förstemålvakt, men han kommer med på listan tack vare sin stjärnglans och det rykte han har - snarare än tack vare hans nuvarande kapacitet. Askarov spelar till vardags i SKA St. Petersburgs farmarlag i VHL men har också gjort en KHL-match för stjärnlaget. Varför är det så häpnadsväckande då? Jo, Jaroslav Askarov är bara 17 år. Han beskrivs som den störste målvaktstalangen sedan Carey Price och tippar gå ungefär lika högt som Hart Trophy-vinnaren också, det vill säga omkring femteplatsen. Så, oavsett om Askarov kommer få spela i turneringen eller inte är det ett stjärn-namn att hålla koll på. Om inte annat så lär vi höra mer av honom under draften i sommar.

19. Arthur Kaliyev, fw, USA

Länge rankades han högt inför 2019 års NHL-draft, men när det väl kom till kritan rasade han ända ned till plats 33. Klubbarna ryggade såklart inte tillbaka för hans kapacitet som junior, utan snarare för att de är osäkra på vad han kommer bli. Men på den här nivån kommer han utan tvekan ha potential att vara en av de stora stjärnorna. Kaliyev är en offensiv spjutspets av rang. Förra säsongen gjorde han 51 mål och spelade fram till lika många på 67 matcher i OHL. Den här säsongen har han också en läcker statistikrad: 31+31 på bara 33 matcher.

Hemma i Hamilton Bulldogs spelar han med tjecken Jan Jenik, som också öser in poäng och kunde ha varit med på den här listan. Hamnar Kaliyev bara i rätt omgivning här kommer han kunna vara en av turneringens förgrundsfigurer. Frågan är bara hur bra han står på 'egna ben', och hur beroende han egentligen är av att ha stjärnor omkring sig?

18. Spencer Knight, mv, USA

Förra draftens stora målvaktsprospect, som gick så högt som 13:e till Florida. Är alltjämt underårig men är på förhand turneringens bästa målvakt. Han var med i JVM redan för ett år sedan men utan att få speltid. Nu är det honom USA lär förlita sig på om de ska kunna gå hela vägen till ett guld.

Till vardags spelar den 191 centimeter långe Knight för Boston College där han räddat 94 procent av skotten och bara släppt in 1,73 mål per match på 15 matcher. Kan han göra något liknande i JVM blir USA svårstoppade.

Spencer Knight.Spencer Knight. Foto: Bildbyrån.

17. Trevor Zegras, fw, USA

En av sju underåriga forwards som slagit sig in i den amerikanska preliminärtruppen. Trevor Zegras gick topp-tio i draften i somras och har haft en strålande säsongsstart i Boston University. Med 17 poäng på 16 matcher är han näst bäste junior i collegesystemet, bakom en landsman som kommer högre upp på listan...

Trevor Zegras är primärt ingen poänggörare, egentligen, utan hyllas ofta för sitt smarta tvåvägsspel. Det är snarare det som ska göra honom till en sjärna i Anaheim Ducks om några år.

16. Aleksandr Chovanjov, fw, Ryssland

Så sent som i augusti kom beskedet att Chovanjov hade tvingats operera bort en godartad tumör i hans högra ben. Han tvingades vila ett par månader och det fanns nog en viss oro i det ryska juniorlandslagsteamet. Skulle en av de tänkta stjärnorna hinna komma tillbaka i form till JVM? Men jodå, det gjorde han.

Forwarden, som är den enda Minnesotadraftade spelaren i hela turneringen, har öst in poäng i Moncton Wildcats i WHL. Det har blivit 53 poäng på 26 matcher och hans poängsnitt på 2,04 poäng per match överträffas bara av en viss Alexis Lafrenière. Det säger en del om vilka kvalitéer han besitter. 

15. David Gustafsson, fw, Sverige

Det är ganska svårt att veta vad David Gustafsson är. Å ena sidan är han den som gjort flest NHL-matcher i turneringen, med sina 20. Han har också gjort mål i ligan. Å andra sidan är det en kille som gjorde två mål på 36 matcher i SHL förra säsongen. Som jämförelse gjorde Samuel Fagemo 14 på 42 matcher. Men Gustafsson framställs som den stora offensiva stjärnan i Sverige.

Det är han inte. Gustafsson lär dock kunna kontrollera matcherna på ett dominant sätt. Han är smartare än de flesta andra och även om han haft väldigt lite speltid i Winnipeg så lär han ha utvecklats otroligt mycket under månaderna i NHL. Så kanske, kanske kan han ta en offensiv spjutspets-roll även i Sverige. Det lär han i alla fall behöva om Juniorkronorna ska kunna ta sig långt i turneringen.

14. Rasmus Kupari, fw, Finland

Jesse Ylönen, Aarne Talvitie och Aleksi Heponiemi var de tre finska spelarna som gjorde fler poäng än Rasmus Kupari i förra årets JVM. Då ska vi komma ihåg att Finland vann guld. Kupari gjorde lika många poäng som Kaapo Kakko, exempelvis.

Tanken var att Kupari i år skulle leda Finlands offensiv tillsammans med Anton Lundell, men Lundell är skadad och missar VM. Med andra ord kommer ett stort offensivt ansvar ligga på Kuparis axlar. Men på juniornivå borde han klara av att hantera det.

Till vardags lirar han i AHL, för Los Angeles farmarlag Ontario Reign, och har där gjort 6+2 på 27 matcher. Förra säsongen gjorde Kupari 33 poäng på 43 matcher i finska ligan. Hittar han poängformen på allvar igen kommer han bli Finlands stora stjärna i JVM.

Rasmus Kupari.
Rasmus Kupari. 

13. Bowen Byram, b, Kanada

Om jag gör den här rankingen igen om ett år, och Byram spelar JVM för Kanada igen, kommer han kunna vara topp-tre. Det här är nämligen en av världens absolut största backtalanger vi har att göra med. Han och Cale Makar kommer kunna bilda NHL:s bästa backpar om några år.

Byram valdes som fyra i sommarens draft, av Colorado Avalanche, och trots att han är underårig tror jag han kommer kunna färga ordentligt i årets JVM. Kanada har en fruktansvärt bra backsida med spelare som Ty Smith, Jared McIsaad och Jamie Drysdale för att nämna några. Men den jag är mest spänd över att få se är Bowen Byram, Jag hoppas han får en framskjuten roll, även om Ty Smith kanske är försteback, och att han får visa varför han är en av de stora backtalangerna i världen.

12. Nils Lundkvist, b, Sverige

Vet ni vilken SHL-back som gjort flest poäng i lika styrka den här säsongen? Jodå, det är Nils Lundkvist. Bara sju forwards i hela SHL har gjort flest poäng i spelformen den här säsongen. Det säger en del om vilken kvalité Luleåbacken hållit.

Utan Adam Boqvist i laget kommer det också finnas utrymme för Lundkvist att ha en lika stor och framträdande roll även i Juniorkronorna. Både i spel fem mot fem och i powerplay kommer det finnas alla chanser för Tomas Montén att matcha SHL-succén stenhårt. Då kommer han kunna vara en av de bästa backarna i hela JVM.

11. Ville Heinola, b, Finland

Draftades som 20:e spelare i somras och det hör inte direkt till vanligheterna att spelare som draftas så 'lågt' går in i NHL direkt. Men det gjorde Ville Heinola. I ett back-krisande Winnipeg fick han spela säsongens åtta första matcher - och gjorde fem poäng.

Nu är han hemma i Lukko och har där inte varit lika framträdande offensivt. Men med Heinolas imponerande säsongsstart i åtanke kan vi utgå ifrån att han lär vara en av turneringens bästa backar, och en absolut nyckel om Finland ska kunna vinna ännu ett guld. 18-åringen var med i det lag som vann guld för ett knappt år sedan.

10. Cole Caufield, fw, USA

När USA spelade U18-VM i somras, och bara tog brons trots sitt superlag, var Cole Caufield turneringen stora stjärna vid sidan av Jack Hughes. Han utsågs till och med till turneringens bäste forward och mest värdefulla spelare. Det är lätt att förstå varför. Den extrema målskytten gjorde FJORTON mål på sju matcher. Under den vanliga säsongen gjorde Caufield bisarra 101 mål på 92 matcher för det amerikanska talangprogramlaget.

Cole Caufield får såklart gå in i turneringen som en av de stora favoriterna till skytteligatiteln. Den här säsongen har han gjort tolv mål och totalt 20 poäng på 18 matcher för University of Wisconsin och är med det bäste junior i collegesystemet. Den blott 170 centimeter långe forwarden kommer vara en av turneringens mest spännande spelare att följa.

9. Moritz Seider, b, Tyskland

Sex nationer är representerade på rankingen. De "fem stora" - och Tyskland. Moritz Seider är Tysklands största talang någonsin om vi räknar bort Leon Draisaitl och står redan nu på gränsen till NHL, som 18-åring.

Den Detroitdraftade backen har imponerat stort i AHL under säsongen och har i alla fall så här långt visat att Detroit gjorde rätt som valde honom chock-tidigt i sommarens draft. Seider tippades gå omkring platserna 15 till 20 - men tingades redan som nummer sex.

Seider är en närmast komplett back med bra skridskoåkning, bra spelförståelse och en både bra defensiv och offensiv kompetens. Trots sin ringa ålder har han redan spelat ett U20-VM och ett senior-VM. Han har också vunnit ett tyskt mästerskapsguld med Adler Mannheim, och gjort 28 matcher i AHL.

Moritz Seider.Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

8. Joe Veleno, fw, Kanada

Såklart en superförstärkning för Kanada, för det var ett tag osäkert om de skulle få loss den hårdjobbande centerstjärnan. Joe Veleno var med i laget redan för ett år sedan men hade då en roll lite längre ned i hierarkin än vad han kommer ha nu.

Förstarundevalet från 2018 har den här säsongen spelat AHL-laget med Grand Rapids och har gjort tolv poäng på 29 matcher. Det är siffror som 'är vad de är'. Varken dåliga eller bra. Men det vi inte får glömma bort med Joe Veleno är att han i grunden är en tvåvägscenter som inte nödvändigtvis kommer bli någon stor poängproducent på seniornivå. Samtidigt som jag säger det vill jag dock flika in att han på juniornivå även gjort en hel del poäng.

Så på JVM-nivå kommer han dock kunna leverera, var så säkra. Det här kommer vara en av de stora förgrundsfigurerna i Kanadas superlag.

7. Quinton Byfield, fw, Kanada

17-årigt superlöfte som väntas gå tvåa i sommarens draft. Att inte ha Quinton Byfield högre än sjua på listan smärtar en del, det måste jag erkänna. Men jag är tveksam till vilken roll han kommer få i ett kanadensiskt lag som är till bredden fyllt av offensiv kraft. Därför har jag honom relativt lågt på listan.

Byfield har under säsongen gjort 57 poäng på 30 matcher och är med det trea i OHL:s poängliga bakom Arthur Kaliyev (plats 19 på listan) och Connor McMichael (inte ens med på listan). Då kanske ni förstår varför jag inte väljer att ha Byfield högre. Men med topp-tio ska han vara. Snackar vi stjärnstatus är trots allt den här killen en av de mest omskrivna spelarna inför turneringen - och definitivt en av dem som kommer ha allra finast karriär i framtiden.

17-åringen är en pansarvagn när han forsar fram på isen med sina 194 centimeter och 97 kilo. En sån center vill alla lag ha.

6. Rasmus Sandin, b, Sverige

Han är inte Sveriges viktigaste spelare, både Hugo Alnefelt och David Gustafsson är ännu viktigare för lagets framgångar. Men Rasmus Sandin är nog Sveriges bästa spelare och största stjärna. Han är i alla fall högst upp på min ranking.

19-åringen har den här säsongen spelat sex NHL-matcher för självaste Toronto och har sedan gjort det mycket starkt i AHL. Inte minst har han varit vass offensivt, med tolv poäng på 19 matcher från sin backplats. Bara Joel Farabee, som gjort fyra poäng på fyra matcher, har ett bättre poängsnitt av AHL:s juniorer den här säsongen. Sandin är före stjärnor som Joe Veleno och Oliver Wahlstrom där. Det säger en del, eftersom det är två forwards som har ett rykte som är högre än Sandins.

5. Grigorij Denisenko, fw, Ryssland

På femteplats hittar vi killen som faktiskt vann hela JVM:s poängliga förra året. Då gjorde han som underårig nio poäng på sju matcher i det ryska bronslaget. Nu kommer han återigen få bära det offensiva ryska ansvaret på sina axlar.

Under säsongen har Denisenko gjort 4+4 på 27 matcher för Lokomotiv Jaroslavl i KHL så han kommer inte från någon dundersäsong, direkt. Men med tanke på att han som sagt vann poängligan för ett år sedan vore det dumdristig att inte lyfta fram honom som en potentiell poängligavinnare även i år.

Grigorij Denisenko valdes av Florida som spelare nummer 15 i 2018 års draft och har nu utgående kontrakt med Lokomotiv. Kanske kan vi få se honom slåss om en NHL-plats nästa säsong?

4. Oliver Wahlstrom, fw, USA

Blev klar för JVM ganska tätt inpå avresan till Tjeckien. Och oj, vilken förstärkning det kan bli för USA. Wahlstrom har inte haft en speciellt produktiv säsong, 3+6 på 20 matcher i AHL, men har också gjort nio NHL-matcher med New York Islanders. Även om han lämnade dem helt utan poäng tycker jag han gjorde det helt okej spelmässigt.

Halvsvensken är en renodlat offensiv spelare och var med i USA:s silverlag för ett år sedan. Han har också varit framträdande på U18-VM och vunnit både guld och silver. Genom hela hans unga karriär har han varit en av den här kullens stora stjärnor, både i USA och internationellt. 

Får han ut max av det han har i kroppen kan Oliver Wahlstrom vinna både poäng- och skytteliga.

Oliver Wahlstrom.
Oliver Wahlstrom. Foto: Bildbyrån

3. Alexander Romanov, b, Ryssland

På tal om ryska spelare som var lysande redan för ett år sedan... Grigorij Denisenko är inte den enda spelaren i turneringen som passar in på den beskrivningen. Även Alexander Romanov kan i högsta grad räknas in där.

CSKA Moskva-spelaren känns lite bortglömd inför turneringen men vi ska komma ihåg att han utsågs till hela JVM:s bästa back redan förra året och gjorde åtta poäng på sju matcher. Han fick också testa på att spela i seniorlandslaget, för det ryska B-laget.

Morfar är faktiskt legendaren och den tidigare förbundskaptenen Zinetula Bilyaletdinov, som vann två JVM-guld 1974 och 1975. Kan Romanov föra den familjetraditionen och vinna ett guld 2020? Ja, gör Ryssland det kan vi nog gissa att CSKA Moskva-backen återigen kommer ha varit en av turneringen bästa backar.

2. Barrett Hayton, fw, Arizona

Barrett Hayton går in i turneringen som trolig förstacenter i Kanadas monstruöst starka centeruppsättning. Så pass bra är han. Han har varit in och ut ur Arizonas laguppställning under säsongen och har gjort 1+3 på 14 matcher i Coyotes. Jag blev ärligt talat lite överraskad när Arizona meddelade att det var okej med att släppa talangen till VM.

Av de spelare som var underåriga i Kanadas lag förra året var Hayton den som producerade bäst, med 0+4 på fem matcher. Även om poänggörandet inte nödvändigtvis är hans största förtjänst kommer han kunna producera betydligt mer i år, tror jag.

Barrett Hayton valdes redan som femma i draften 2018, har spelat en hel del i NHL under säsongen, men känns ändå som en liten doldis för den breda massan. När JVM 2020 är över kommer han inte vara en doldis längre. Jag blir inte förvånad om det här blir Barrett Haytons turnering på Kanadas väg mot ett troligt guld.

1. Alexis Lafrenière, fw, Kanada

Det blir nästan slentrian att ha den kommande (troliga) draftettan först på en lista av det här slaget. Men vad annat kan jag göra, när Alexis Lafrenère är så bra som han är? Trots att han bara är 18 år och har ett år kvar som junior toppar han hela QMJHL:s poängliga med 70 poäng på 32 matcher. Redan förra säsongen gjorde han 105 på 61.

För ett år sedan var Lafrenière också med i Kanadas JVM-lag men då gjorde han bara ett mål och var inte redo att ta någon dominant roll. Det är jag ganska säker på att han kommer kunna göra i år. Även om Kanada har en brutalt bra offensiv och trots att han är underårig tror jag Lafrenière är redo att leda det här laget mot ett guld.

Det här är en offensiv talang på en nivå vi inte ser speciellt ofta.

Alexis Lafreniere
Alexis Lafreniere. Foto: Bildbyrån


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM