Simon Bertilsson och Patrik Hersley.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tio Europa-svenskar med utgående kontrakt

ANNONS
Rykten och spekulationer vid den här tiden på året är inget nytt. Hur ser läget ut bland några av de svenska toppnamnen i Europa? Nedan listas tio svenskar med utgående kontrakt – och var deras framtid kan tänkas ligga.

Inför årets SHL-säsong vällde det in svenskar från de europeiska ligorna tillbaka till Sverige. Johan Sundström (Frölunda), Dennis Everberg (Rögle) och Anton Rödin (Brynäs) är bara tre exempel på spelare som inför den här säsongen valde att lämna sina europeiska klubbar för att istället återvända till SHL.

I listan nedan finner ni tio spelare som sitter på utgående kontrakt och som med mer eller mindre stor sannolikhet skulle kunna komma att spela i SHL nästa säsong.

André Petersson, Dynamo Moskva

André Petersson är inne på sin sjätte säsong i KHL och sin första i Dynamo Moskva. 29-åringen har övertygat i sin nya klubb och har under hösten spelat in sig i Tre Kronor. 

Den här säsongen har Petersson noterats för 24 poäng (10+14) på 32 matcher.

Forwarden inte spelat i Sverige sedan 2011 och även om HV71-fansen förmodligen drömmer om en återkomst till Jönköping är känslan att den lär dröja i alla fall något år till. Berättade för Hockeysverige för en månad sedan att han tar ett år i taget och att han kommer att "vi får se framåt april, maj" kring vad som händer i framtiden.

André Petersson.André Petersson.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Linus Omark, Salavat Julaev

Den 32-årige pucktrollaren från Övertorneå är inne på sitt sista år på kontraktet i Salavat Julaev och har under den senaste tiden kopplats ihop med en återkomst till Luleå. 

Resten av familjen flyttar tillbaka till Luleå i dagarna, har Linus Omark berättat för Sportbladet, vilket gör att det inte direkt känns som ett långskott att Omark spelar för norrbottningarna nästa säsong.
– Familjen flyttar hem nu vid jul. Barnen börjar på förskola efter jul. Vi har sökt förskola länge, men äntligen fått plats. Det känns jättebra. Var någonstans som jag spelar hockey är alltid ett familjebeslut. Så har jag alltid fungerat, säger Omark till tidningen.

Linus Omark.Linus Omark.Foto: IBL Bildbyrå

Linus Videll, Barys Nur-Sultan

Det dröjde länge och väl innan Linus Videll skrev på för en ny klubb efter fjolårets succéartade säsong i Dinamo Riga. I början av november skrev 34-åringen på ett kontrakt med kazakstanska KHL-klubben Barys Nur-Sultan efter att ha spenderat hela hösten med att träna med både Almtuna och Södertälje.

Till våren går kontraktet ut igen. Inför den här säsongen var en återkomst till Sverige inte speciellt aktuell, har Videll berättat för Hockeysverige, men frågan är hur det blir nästa säsong?

Linus Videll
Linus Videll Foto: IBL Bildbyrå

Malte Strömwall, HK Sochi

Malte Strömwall har blivit bättre och bättre ju längre österut han har flyttat de senaste åren. Efter det stora genombrottet i finska KooKoo förra säsongen har Strömwall fortsatt på den inslagna vägen i Sochi under hösten. 25-åringen står noterad för 31 poäng på 38 matcher och har spelat till sig en plats i Johan Garpenlövs landslag.

Kontraktet med Sochi löper ut efter säsongen och gissningsvis skulle alla general managers eller sportchefer i SHL vara beredda att betala dyra pengar för att locka "hem" Strömwall. Dock är Strömwall bara 25 år gammal och en flytt tillbaka till Sverige i den åldern – och med den poängproduktionen – känns inte trolig.

För Hockeysverige berättade han tidigare i höstas att han fortfarande har NHL-dörren på glänt.
– Det är klar att om det skulle dyka upp så skulle jag fundera starkt på det. Men just nu trivs jag jättebra här i KHL och känner att jag fortfarande har vissa steg att ta i min egen utveckling.

Malte Strömwall.Malte Strömwall.Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Robert Rosén, HK Sochi

Den 32-årige Alvestasonen förlängde sitt kontrakt med Sochi inför den här säsongen med en säsong, men har tidigare berättat i Lakerspodden att han vill tillbaka till Växjö i framtiden. Blir det redan nästa säsong? Robert Roséns kontrakt med KHL-klubben löper ut efter säsongen.

Robert Rosén.Robert Rosén.Foto: Bildbyrån

Simon Bertilsson, HK Sochi

Ytterligare en svensk i Sochi som sitter på ett utgående avtal. Simon Bertilsson anslöt till KHL-klubben inför den här säsongen efter imponerande spel i Brynäs och efter att han inlett säsongen skadad har han fått stort förtroende i Sochi.

Kontraktet löper dock ut efter säsongen och för Gelfe Dagblad berättade han att framtiden fortfarande var oviss.
– Det är nog lite tidigt att säga något om det än, sade han då, men medgav samtidigt att han följde Brynäs noga.

Simon Bertilsson.Simon Bertilsson.Foto: Bildbyrån

Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

Staffan Kronwall är inne på sin åttonde säsong i KHL just nu. Den svenske veteranbacken, som fyllde 37 år i höstas, gör sin femte säsong som lagkapten för Lokomotiv Jaroslavl och skrev inför den här säsongen på ett nytt ettårskontrakt med KHL-klubben.

I våras ryktades det om en återkomst till Sverige och Djurgården för den fyrfaldige VM-spelaren. Till våren går kontraktet återigen ut och frågan är då om 37-åringen vill ta något sista år i Sverige innan han lägger skridskorna på hyllan?

Staffan Kronwall.
Staffan Kronwall. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Patrik Hersley, Spartak Moskva

Patrik Hersley har blivit ett respekterat namn runtom i KHL efter sina sex säsonger i ligan. Inför den här säsongen bytte han stjärnspäckade SKA St. Petersburg mot Spartak Moskva, trots att locktoner hemifrån Malmö fanns redan då. 

Någon återkomst till SHL ser det dock inte ut att bli inom den närmaste tiden. I en intervju med Hockeysverige i mitten av november var Hersley rätt tydlig i sina åsikter om hur ligan utvecklats de senaste åren.
– Den ligan lockar inte särskilt mycket faktiskt, tyvärr. Det har blivit bara tuta och köra. Det är många som man pratar med som säger att ’jag hoppas att jag slipper åka tillbaka till SHL’. För det är ingen rolig hockey. Det är inga skickliga spelare kvar nästan. Det är lite så, tyvärr.

Patrik Hersley.
Patrik Hersley. Foto: IBL Bildbyrå

Jonas Junland, Lausanne

Jonas Junland var en toppback under sina tre år i Linköping mellan 2013 och 2016. 32-åringen är nu inne på sitt sista år på det tvåårskontrakt under säsongen 2017/18 med Lausanne och det mesta tyder på att han lämnar sin schweiziska klubb efter säsongen.
– Jag ser inte min framtid här. Hittills har jag inte haft någon diskussion med ledningen. I den här miljön betyder det vad det betyder, har Junland sagt till schweiziska 24 heures. 

Linköpings GM Niklas Persson har tidigare sagt att de kommer att ta emot Junland med öppna armar om han vill flytta hem och även Junland själv har sagt att Linköping är ett starkt alternativ för nästa säsongs klubbadress.
– Jag har lärt mig förut att inte säga för mycket. Men det är klart att Linköping är där jag tittar först, det är ju det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem, berättade han för Hockeysverige i oktober.

Jonas Junland.Jonas Junland.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Linus Klasen, Lugano

Linus Klasen har varit lite namnet på alla Luleåsupportrars läppar den senaste tiden. Tidigare i december deklarerade han att det inte skulle bli någon fortsättning i Lugano och tidigare i veckan avslöjade NSD att han är klar för en återkomst till klubben inför nästa säsong och att han skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben.

Varken klubben eller Klasen själv har bekräftat uppgifterna, men det är nog ingen högoddsare att 33-åringen återvänder till Norrbotten nästa säsong.
– Jag trivdes enormt bra i Luleå. Staden blev som ett andra hem för mig. Det vore jättekul att återförenas med "Bulan" Berglund och med Luleås härliga fans, sade Klasen till Sportbladet förra veckan.

Linus Klasen.Linus Klasen.Foto: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan