Simon Bertilsson och Patrik Hersley.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tio Europa-svenskar med utgående kontrakt

Rykten och spekulationer vid den här tiden på året är inget nytt. Hur ser läget ut bland några av de svenska toppnamnen i Europa? Nedan listas tio svenskar med utgående kontrakt – och var deras framtid kan tänkas ligga.

Inför årets SHL-säsong vällde det in svenskar från de europeiska ligorna tillbaka till Sverige. Johan Sundström (Frölunda), Dennis Everberg (Rögle) och Anton Rödin (Brynäs) är bara tre exempel på spelare som inför den här säsongen valde att lämna sina europeiska klubbar för att istället återvända till SHL.

I listan nedan finner ni tio spelare som sitter på utgående kontrakt och som med mer eller mindre stor sannolikhet skulle kunna komma att spela i SHL nästa säsong.

André Petersson, Dynamo Moskva

André Petersson är inne på sin sjätte säsong i KHL och sin första i Dynamo Moskva. 29-åringen har övertygat i sin nya klubb och har under hösten spelat in sig i Tre Kronor. 

Den här säsongen har Petersson noterats för 24 poäng (10+14) på 32 matcher.

Forwarden inte spelat i Sverige sedan 2011 och även om HV71-fansen förmodligen drömmer om en återkomst till Jönköping är känslan att den lär dröja i alla fall något år till. Berättade för Hockeysverige för en månad sedan att han tar ett år i taget och att han kommer att "vi får se framåt april, maj" kring vad som händer i framtiden.

André Petersson.André Petersson.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Linus Omark, Salavat Julaev

Den 32-årige pucktrollaren från Övertorneå är inne på sitt sista år på kontraktet i Salavat Julaev och har under den senaste tiden kopplats ihop med en återkomst till Luleå. 

Resten av familjen flyttar tillbaka till Luleå i dagarna, har Linus Omark berättat för Sportbladet, vilket gör att det inte direkt känns som ett långskott att Omark spelar för norrbottningarna nästa säsong.
– Familjen flyttar hem nu vid jul. Barnen börjar på förskola efter jul. Vi har sökt förskola länge, men äntligen fått plats. Det känns jättebra. Var någonstans som jag spelar hockey är alltid ett familjebeslut. Så har jag alltid fungerat, säger Omark till tidningen.

Linus Omark.Linus Omark.Foto: IBL Bildbyrå

Linus Videll, Barys Nur-Sultan

Det dröjde länge och väl innan Linus Videll skrev på för en ny klubb efter fjolårets succéartade säsong i Dinamo Riga. I början av november skrev 34-åringen på ett kontrakt med kazakstanska KHL-klubben Barys Nur-Sultan efter att ha spenderat hela hösten med att träna med både Almtuna och Södertälje.

Till våren går kontraktet ut igen. Inför den här säsongen var en återkomst till Sverige inte speciellt aktuell, har Videll berättat för Hockeysverige, men frågan är hur det blir nästa säsong?

Linus Videll
Linus Videll Foto: IBL Bildbyrå

Malte Strömwall, HK Sochi

Malte Strömwall har blivit bättre och bättre ju längre österut han har flyttat de senaste åren. Efter det stora genombrottet i finska KooKoo förra säsongen har Strömwall fortsatt på den inslagna vägen i Sochi under hösten. 25-åringen står noterad för 31 poäng på 38 matcher och har spelat till sig en plats i Johan Garpenlövs landslag.

Kontraktet med Sochi löper ut efter säsongen och gissningsvis skulle alla general managers eller sportchefer i SHL vara beredda att betala dyra pengar för att locka "hem" Strömwall. Dock är Strömwall bara 25 år gammal och en flytt tillbaka till Sverige i den åldern – och med den poängproduktionen – känns inte trolig.

För Hockeysverige berättade han tidigare i höstas att han fortfarande har NHL-dörren på glänt.
– Det är klar att om det skulle dyka upp så skulle jag fundera starkt på det. Men just nu trivs jag jättebra här i KHL och känner att jag fortfarande har vissa steg att ta i min egen utveckling.

Malte Strömwall.Malte Strömwall.Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Robert Rosén, HK Sochi

Den 32-årige Alvestasonen förlängde sitt kontrakt med Sochi inför den här säsongen med en säsong, men har tidigare berättat i Lakerspodden att han vill tillbaka till Växjö i framtiden. Blir det redan nästa säsong? Robert Roséns kontrakt med KHL-klubben löper ut efter säsongen.

Robert Rosén.Robert Rosén.Foto: Bildbyrån

Simon Bertilsson, HK Sochi

Ytterligare en svensk i Sochi som sitter på ett utgående avtal. Simon Bertilsson anslöt till KHL-klubben inför den här säsongen efter imponerande spel i Brynäs och efter att han inlett säsongen skadad har han fått stort förtroende i Sochi.

Kontraktet löper dock ut efter säsongen och för Gelfe Dagblad berättade han att framtiden fortfarande var oviss.
– Det är nog lite tidigt att säga något om det än, sade han då, men medgav samtidigt att han följde Brynäs noga.

Simon Bertilsson.Simon Bertilsson.Foto: Bildbyrån

Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

Staffan Kronwall är inne på sin åttonde säsong i KHL just nu. Den svenske veteranbacken, som fyllde 37 år i höstas, gör sin femte säsong som lagkapten för Lokomotiv Jaroslavl och skrev inför den här säsongen på ett nytt ettårskontrakt med KHL-klubben.

I våras ryktades det om en återkomst till Sverige och Djurgården för den fyrfaldige VM-spelaren. Till våren går kontraktet återigen ut och frågan är då om 37-åringen vill ta något sista år i Sverige innan han lägger skridskorna på hyllan?

Staffan Kronwall.
Staffan Kronwall. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Patrik Hersley, Spartak Moskva

Patrik Hersley har blivit ett respekterat namn runtom i KHL efter sina sex säsonger i ligan. Inför den här säsongen bytte han stjärnspäckade SKA St. Petersburg mot Spartak Moskva, trots att locktoner hemifrån Malmö fanns redan då. 

Någon återkomst till SHL ser det dock inte ut att bli inom den närmaste tiden. I en intervju med Hockeysverige i mitten av november var Hersley rätt tydlig i sina åsikter om hur ligan utvecklats de senaste åren.
– Den ligan lockar inte särskilt mycket faktiskt, tyvärr. Det har blivit bara tuta och köra. Det är många som man pratar med som säger att ’jag hoppas att jag slipper åka tillbaka till SHL’. För det är ingen rolig hockey. Det är inga skickliga spelare kvar nästan. Det är lite så, tyvärr.

Patrik Hersley.
Patrik Hersley. Foto: IBL Bildbyrå

Jonas Junland, Lausanne

Jonas Junland var en toppback under sina tre år i Linköping mellan 2013 och 2016. 32-åringen är nu inne på sitt sista år på det tvåårskontrakt under säsongen 2017/18 med Lausanne och det mesta tyder på att han lämnar sin schweiziska klubb efter säsongen.
– Jag ser inte min framtid här. Hittills har jag inte haft någon diskussion med ledningen. I den här miljön betyder det vad det betyder, har Junland sagt till schweiziska 24 heures. 

Linköpings GM Niklas Persson har tidigare sagt att de kommer att ta emot Junland med öppna armar om han vill flytta hem och även Junland själv har sagt att Linköping är ett starkt alternativ för nästa säsongs klubbadress.
– Jag har lärt mig förut att inte säga för mycket. Men det är klart att Linköping är där jag tittar först, det är ju det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem, berättade han för Hockeysverige i oktober.

Jonas Junland.Jonas Junland.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Linus Klasen, Lugano

Linus Klasen har varit lite namnet på alla Luleåsupportrars läppar den senaste tiden. Tidigare i december deklarerade han att det inte skulle bli någon fortsättning i Lugano och tidigare i veckan avslöjade NSD att han är klar för en återkomst till klubben inför nästa säsong och att han skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben.

Varken klubben eller Klasen själv har bekräftat uppgifterna, men det är nog ingen högoddsare att 33-åringen återvänder till Norrbotten nästa säsong.
– Jag trivdes enormt bra i Luleå. Staden blev som ett andra hem för mig. Det vore jättekul att återförenas med "Bulan" Berglund och med Luleås härliga fans, sade Klasen till Sportbladet förra veckan.

Linus Klasen.Linus Klasen.Foto: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten